Dodaj do ulubionych

pisze pozew... pytanie

15.11.11, 20:33
w koncu jestem chyba gotowa zeby to zrobic, bo sprawa jest troche skomplikowana..
ja mieszkam w Irlandii(tu mieszkalismy z mezem przez 4 lata, tu urodziła sie córka), mąz porzucił nas dw lata temu i wyjechał do Polski teraz przebywa w Niemczech, slub bralismy w Pl.
Moje pytanie dotyczy sprawy alimentów, bo od dwóch lat nie dał ani złotówki
-jak je wyliczyć i w jakiej walucie?
- czy mogą być płacone na konto bankowe?
Obserwuj wątek
    • mayenna Re: pisze pozew... pytanie 16.11.11, 08:47
      Alimenty mogą być płacone na konto bankowe.
      Alimenty wylicz w takiej walucie w zależności od tego gdzie składasz pozew. Domniemywam ze w Polsce więc w złotówkach. Możesz ubiegać się o alimenty za cały okres gdy nie prowadziliście juz wspólnego gospodarstwa domowego, a on nie łożył na dziecko.
      • kamelia1985 Re: pisze pozew... pytanie 16.11.11, 14:02
        dzieki za odp.
        Czy mogę wnieść o alimenty wstecz na pozwie rozwodowym???
        • mayenna Re: pisze pozew... pytanie 16.11.11, 15:09
          Tak. Nie pamiętam jaki okres wstecz jest brany pod uwagę, możliwe, że nawet trzy lata.
          Jak uzasadnienie podasz że mąż was pozostawił i od tej pory nie łożył na dziecko. To on będzie musiał dowieść że było inaczej.
    • tricolour A gdzie będzie proces? 16.11.11, 20:28
      Bo są kraje (i Irlandia chyba do nich się zalicza) gdzie alimentami nie zajmują się sądy tylko zwykły urząd, bo to w istocie żadna skomplikowana sprawa. W Niemczech do płacenia alimentów jest tabela (Dusseldorfer Tabelle) i alimenty bierze się z tabelki bez względu na rzeczywisty koszt utrzymania dziecka.

A w Polsce obowiązuje wykładnia, że alimenty mają być na bieżące potrzeby dziecka. Więc mając możliwość żądania alimentów do trzech lat wstecz bedziesz musiała odpowiedziec na pytanie sądu dlaczego teraz chcesz wstecz gdy wcześniej nie były Ci one potrzebne. Przecież "wstecz" nie oznacza bieżących potrzeb więc w uzasadnionych przypadkach (np musiałaś wziąć kredyt na utrzymanie dziecka) sądy zasądzają do tyłu.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka