Dodaj do ulubionych

nazwisko po rozwodzie

09.01.12, 19:35
Czy po rozwodzie jest możliwość powrotu do swojego nazwiska i jednocześnie pozostanie przy nazwisku męża?? Nie chce zmieniać nazwiska ze względu na dzieci, jednocześnie chciałabym mieć swoje stare nazwisko. Dziękuję za odpowiedzi i pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • tricolour No ja nie rozumiem o co chodzi... 09.01.12, 22:09
      ... na czym ma polegać powrót i jednocześnie pozostanie?

Poza tym przyjmując nazwisko po mężu stało się ono Twoim nazwiskiem, więc chyba chodzi Ci o nazwisko panieńskie, tak?
      • malgolkab Re: No ja nie rozumiem o co chodzi... 09.01.12, 22:20
        chyba chodzi o to, by do nazwiska ex męża dodać swoje panieńskie - przynajmniej ja to tak rozumiem
        • tricolour No to urzędowo się nie da... 09.01.12, 22:24
          ... można jedynie powrócić do panieńskiego albo pozostać przy mężowskim.

Można próbować w sądzie, ale trzeba sensownie uzasadnić.
        • super.sysunia Re: No ja nie rozumiem o co chodzi... 09.01.12, 22:37
          no właśnie.
      • super.sysunia Re: No ja nie rozumiem o co chodzi... 09.01.12, 22:22
        Moje panieńskie to Kowalska a po mężu mam Nowak. I po rozwodzie chciałabym mieć na nazwisko Kowalska - Nowak. Czy jest taka możliwość??
        • tricolour Jeżeli potrafisz uzasadnić... 09.01.12, 22:26
          ... i przekonać sąd do DODANIA mężowskiego członu przy rozwodzie...
          • super.sysunia Re: Jeżeli potrafisz uzasadnić... 09.01.12, 22:39
            Dzięki wielkie za odpowiedź. pozdrawiam
            • buba2002 Re: Jeżeli potrafisz uzasadnić... 09.01.12, 22:54
              Nie sąd. Składa się wniosek do kierownika właściwego usc (do pobrania na stronie), trzeba wpisać, jakie nazwisko chcesz nosić i uzasadnić. Tu uzasadnienie jest logiczne, więc nie powinno być problemów.
              Jeśli wracasz do nazwiska panieńskiego, to składasz oświadczenie, nie prosisz, ale oznajmiasz decyzję. Jeśli chcesz mieć panieńskie i po mężu, to składasz wniosek, a decyzję podejmuje kierownik usc w ciągu chyba miesiąca. Powinno być na stronie usc. Pozdrawiam.
              • takandrynka Re: Jeżeli potrafisz uzasadnić... 20.02.12, 00:09
                Jezeli zmiana nazwiska nastepuje do 3 mies od uprawomocnionego wyroku to zmiana nazwiska nastepuje w USC na miejscu i placi sie 17 zl.

Jezeli pozniej (lub ktos chce to zrobic przed rozwodem) to rowniez odbywa sie to w USC ale juz decyzja administracyjna trwa to ok. 30 i kosztuje chyba 37 zl.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka