redbrocha 25.03.12, 16:46 Złożyłam pozew o rozwód i dostałam 2 identyczne wezwania na przesłuchanie , a mąż twierdzi, że nie dostał... Czy możliwe, że sąd się pomylił i wysłał do mnie dwa zamiast do męża? Mam zadzwonić do sądu i zapytać? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
maciekqbn Re: ważne pytanie 25.03.12, 16:59 Skoro dostałaś 2 identyczne to chyba najprościej jedno dać mężowi. Na telefon w sądzie nic nie załatwisz (gdy w grę wchodzą jakieś dane osobowe - a tutaj właśnie tak jest), musiałbyś się udać osobiście. Odpowiedz Link
izak28 Re: ważne pytanie 25.03.12, 17:04 A tu się nie zgodzę, jako- że tak powiem- wiarygodne źródło Zależy oczywiście na kogo trafisz, ale tak prostą sprawę powinni ci wyjaśnić przez telefon, a do tego przynajmniej im dasz znaka, że się pomylili Odpowiedz Link
redbrocha Re: ważne pytanie 25.03.12, 17:13 Tylko to są identyczne wezwania, które przyszły na mój adres i skierowane do MNIE, więc raczej nie ma sensu dawać. Może to głupie pytanie, ale wcześniej nie miałam do czynienia ze sprawami sądowymi, więc zastanawia mnie czy wezwanie na przesłuchanie w charakterze strony to jest pierwsza sprawa? Odpowiedz Link
maciekqbn Re: ważne pytanie 25.03.12, 17:14 Jeśli bez orzekania o winie to może (ale nie musi) być pierwsza i ostatnia. Ewidentnie popełenili błąd. Sztuki im się zgadzają ale źle wysłali. Odpowiedz Link
izak28 Re: ważne pytanie 25.03.12, 17:16 Widzisz Maciek ,grunt to mieć dobre kontakty ze źródłem, a wiele spraw można załatwić by fon Odpowiedz Link
maciekqbn Re: ważne pytanie 25.03.12, 17:19 izak28 napisała: > Widzisz Maciek ,grunt to mieć dobre kontakty ze źródłem, a wiele spraw można za > łatwić by fon Ano, dobre kontakty to podstawa Ale nie każdy je ma, a jak nie ma to zasuwa... Odpowiedz Link
maciekqbn Re: ważne pytanie 25.03.12, 17:13 Ze mną nie chcieli gadać przez telefon. tylko sprawy ogólne, gdy tylko padło nazwisko, to kazali przyjechać z dowodem i osobiście wszystko załatwić, choć technicznie bez problemu dało się przez telefon w 3 minuty. No i telepałem się przez połowę Trójmiasta godzinę w jedną, godzinę w druga stronę by ca. 3 minuty być w budynku sądu. Odpowiedz Link
maciekqbn Re: ważne pytanie 25.03.12, 17:18 izak28 napisała: > A tu się nie zgodzę, jako- że tak powiem- wiarygodne źródło Jak masz dojście do kogoś, kto tam pracuje, to mam pytanie, które mnie cholernie nurtuje. Na wezwaniu dla mojej ex napisali 'dostarczyć informację o zarobkach' a na moim 'dostarczyć zaświadczenie o dochodach za ostatnie 6 miesięcy ze wszystkimi dodatkami i premiami'. Poza tym treść wezwań identyczna. Zastanawia mnie skąd taka różnica w kwestiach informacji o zarobkach... Odpowiedz Link
izak28 Re: ważne pytanie 25.03.12, 17:25 A ty jestem pozwanym czy powodem? Bo ja byłam pozwaną i miałam taki zapis jak ty. Nie wiem skąd ta różnica, ale mogę jutro spytać. Odpowiedz Link
maciekqbn Re: ważne pytanie 25.03.12, 17:28 Formalnie rzecz biorąc byłem pozwanym. To by mogło wyjaśniać sprawę, widocznie mają szymel dla każdej ze stron. Ale jaki to ma sens? Jak możesz to zapytaj proszę. Odpowiedz Link
maciekqbn Re: ważne pytanie 25.03.12, 17:37 Dzięki! Będę zobowiązany, bo choć już dawno po wszystkim, to nie daje mi to spokoju, sam się sobie dziwię Odpowiedz Link
izak28 Re: ważne pytanie 25.03.12, 17:39 Myślę, że to nie ma większego znaczenia ale zobaczymy jak oni to wyjaśnią. Odpowiedz Link
redbrocha Re: ważne pytanie 25.03.12, 17:38 Dzięki, czyli jednak pomyłka. Mam nadaną sygnaturę, bo wcześniej wnioskowałam o umorzenie kosztów sądowych. Myślicie, że jak powołam się na sygnaturę to chętniej przez telefon mi udzielą informacji. Chcę po prostu, żeby on dostał to wezwanie, bo nie chce przekładania terminu, jeśli się nie stawi z winy sądu. Odpowiedz Link
maciekqbn Re: ważne pytanie 25.03.12, 17:44 Najpierw spróbuj zadzwonić. W końcu to ich wina i skłaniam się ku temu co pisze Iza... Poza tym, nie chcesz od nich żadnej informacji tylko informujesz o błędzie formalnym w sprawie oznaczonej sygnaturą ... Odpowiedz Link
izak28 Re: ważne pytanie 25.03.12, 17:47 Noooo nie ma co dywagować. Zadzwoń i zobaczysz co ci powiedzą. Ja tam bym cię jeszcze w piętę pocałowała, jakbyś mi dała znać, że coś źle wysłałam i sprawa może przeze mnie spaść Odpowiedz Link
babag Re: ważne pytanie 25.03.12, 18:50 Mnie też kazali przynieść zaświadczenie o dochodach z ostatnich 6 miesięcy wraz z premiami i dodatkami, a później nawet tego nie chcieli zobaczyć Odpowiedz Link
redbrocha Re: ważne pytanie 25.03.12, 19:17 Ok, zadzwonię rano, mam nadzieję, że mu wyślą. Odpowiedz Link
tesknotazabija Re: ważne pytanie 25.03.12, 20:38 Tak, możliwe, że sąd sie pomylił. Bazując na moim już kilkumiesięcznym doświadczeniu z tą powaloną instytucją jestem nawet skłonna powiedzieć, że błedy i pomyłki w sądzie są na porządku dziennym. Zadzwoń do sekretariatu, podaj sygnaturę akt i powiedz, że dostałaś 2 wezwania a mąż żadnego. Odpowiedz Link
izak28 Maciek 26.03.12, 08:19 Tak jak myślałam- nie ma w tym żadengo haczyka, po prostu system tak produkuje zobowiązania, bo najczęściej od pozwanego zasądza się alimenty, dlatego chodzi o jego bardziej szczegółowe zarobki. Generalnie sądowi chodzi o zaświadczenie o zarobkach, a jak jest jakiś spór o alimenty to wtedy sędzia drąży. Odpowiedz Link