Dodaj do ulubionych

od kiedy alimenty?

07.12.12, 17:04
jesli wyrok rozwodowy był 4 sierpnia i od razu zostały ustalone alimenty na dziecko płatne do 10-ego kazdego miesiąca. od 10 sierpnia się należą? czy od 10 września? i jeszcze jedno pytanie - jak liczone są odsetki od niezapłaconych w terminie alimentów? u komornika.
Obserwuj wątek
    • zmeczona100 Re: od kiedy alimenty? 07.12.12, 18:47
      Tak, jak jest w wyroku- albo od dnia wyroku, albo od dnia złożenia wniosku.
    • onav Re: od kiedy alimenty? 08.12.12, 21:51
      Wydaje mi się,że alimenty ojciec na dziecko ma płacić od dnia złożenia pozu,a nie od dnia odbycia się rozprawy.Często jest tak,że pozew jest złożony,a rozprawa o alimenty jest dopiero za 2,3 miesiące.Wydaje mi się,że ojciec dziecka będzie musiał wyrównać te miesiące, kiedy był złożony pozew.
      • logicman Re: od kiedy alimenty? 09.12.12, 03:19
        Wszystko jest napisane w wyroku. Zwykle od dnia ogłoszenia wyroku.
    • logicman Re: od kiedy alimenty? 09.12.12, 03:20
      Należą się od 10 sierpnia.
      • kobieta-000 Re: od kiedy alimenty? 09.12.12, 08:14
        Jeżeli w pozwie dodałaś formułkę " proszę o zasądzenie powództwa" to alimenty b.mąż musi Ci wypłacić od dnia złożenia pozwu.
        Jeśli brak tego magicznego ( aczkolwiek niezwykle ważnego tekstu ) to dostaniesz zasądzone alimenty od daty wydania wyroku.
        U mnie no: była wersja pierwsza bo dodanie takiego mądrego tekstu doradziła mi moja mecenas.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka