Dodaj do ulubionych

pytania techniczne ;-] (alimenty)

19.03.13, 19:00
witam

mam 2 pytania techniczne
1. czy można eks zmusic do tego, aby pieniądze były wpłacane na konto?
eks wysyła pieniądze pocztą w dniu, w którym ja już powinnam je mieć w ręku, zanim odbiorę awizo, zanim pojadę na pocztę jest jakieś 3-4 dni po terminie...
prosiłam go kilka razy, ale nie odniosło to żadnego skutku...
2. eks ma mi oddać pieniądze-koszty sądowe, dokładnie 150zł-dziś jak odbierałam forse z poczty myslałam, że zaśmieje się w głos, eks wysłał oprócz alimentów, uwaga Iwszą ratę kosztów w wysokości 10zł, więc zamierza mnie spłacać w 15 miesięcy
czy mogę wyegzekwować całą kwotę od razu?

jak to ugryżć?
Obserwuj wątek
    • koronka2012 Re: pytania techniczne ;-] (alimenty) 19.03.13, 19:41
      Iść do sądu, wziąć wyrok z klauzulą wykonalności i zanieść do pracodawcy, żeby ci kasę potrącił
      • tornado27 Re: pytania techniczne ;-] (alimenty) 19.03.13, 20:13
        wyrok z klauzulą mam
        pracodawca eksia jest 2000km stąd smile
        • mayenna Re: pytania techniczne ;-] (alimenty) 19.03.13, 20:35
          Wysłać pracodawcy tłumaczenie pozwu z klauzulą. Ale najpierw uprzedzić o tym eksa. Może się opamięta.
          .Koszty sądowe ma ci wypłacić tak jak w wyroku a nie w ratach. Możesz z tym iść do komornika.
          Jeszcze przychodzi mi do głowy takie wyjście: napisać do eksa pismo za potwierdzeniem odbioru, żeby alimenty przelewał na konto bo nie masz możliwości odbierać z poczty.
          Jak nie pomoże to poradziłabym się prawnika.
    • tricolour Ja nie rozumiem problemu... 19.03.13, 20:47
      ... skoro ex płaci w terminie, to oznacza, że wywiązuje się z obowiązku alimentacyjnego. Co kogo obchodzi ile Ty dni potrzebujesz, żeby dotrzeć do poczty? Jeśli zacznie przelewać, to pewnie okaże się, że musi tydzień wcześniej żebyś jakoś doczłapała się do komputera czy karty bankomatowej, hen w portfelu.

Poza tym nawet gdy masz opóźnienie kilka dni, to przecież między kolejnymi alimentami jest dokładnie MIESIĄC. To w czym problem?
      • tornado27 Re: Ja nie rozumiem problemu... 19.03.13, 22:36
        tricolour to nie jeste problem, ta poczta...
        to po prostu czysta wygoda
        ja idąc na pooczte i tak wchodze po drodze do banku, żeby wpłacić te pieniądze
        a on, zeby wysłac je pocztą musi też iśc do banku i je wypłacić
        proste?

naprawdę nie ma nic prostszego w tym, żeby jednym kliknięciem zrobić przelew
        on jest po prostu złośliwy i robi mi na przekór, bo stwierdził, że już nic nie będzie tak, jak ja tego chcę..
        • mayenna Re: Ja nie rozumiem problemu... 19.03.13, 22:53
          Na złosliwośc najlepszy jest brak reakcji i obśmianiesmile
          • tornado27 Re: Ja nie rozumiem problemu... 19.03.13, 23:00
            uwierz mayenna, nie pomaga
            to skrajny przypadek wink
            • mayenna Re: Ja nie rozumiem problemu... 19.03.13, 23:51
              To ze zwrotem kosztów zrób jak Tri radzi. Może jak zobaczy, ze jesteś zdecydowana i zdeterminowana to odpuści nieco.
              Za jakis czas mu przejdzie. Może jak zajmie się swoim życiem.
    • tricolour A zwrot kosztów... 19.03.13, 20:51
      ... to przez komornika.

Uprzedź exa, że jeśli nie odda w terminie np. tygodniowym, to zapuka komornik. I bądź konsekwentna.
    • mayenna Re: pytania techniczne ;-] (alimenty) 20.03.13, 06:07
      Moim zdaniem jednak twój eks nie wywiązuje sie należycie z obowiązku alimentacyjnego przy tym opóźnieniu jakie powstaje. Przy wyroku, ze masz alimenty płatne to x dnia miesiąca powinnaś je w tym dniu do ręki dostać. Skoro wysyła pocztą powinien to robić odpowiednio wcześniej.Czyli masz podstawę do ściągania ich przez komornika. Napisałabym eksowi o takiej możliwości, podała konto na które pieniądze mają trafiać i spróbowała w razie opóźnienia ściągnąć je komorniczo. . Problem w tym, że komornik może nie zareagować w jeden - dwa dni po terminie. Ale spróbuj porozmawiać z eksem.
      • tricolour No dobrze, ale jakie opóźnienie powstaje? 20.03.13, 09:39
        Jeśli ma płacić do dnia x, to ile dni wcześniej trzeba płacić skoro odbiorca musi dostać awizo, potem ma tygodniowy termin na jego odbiór? Przecież opóźnienie powstaje głównie przez użycie poczty, a przede wszystkim przez sposób dostarczenia pieniędzy do odbiorcy.

Zresztą wszystkie płatności urzędowe (ZUS, US, sąd) uważa się za terminowe jeśli zostały zapłacone w ostatnim dniu, a nie gdy pieniądze dotrą do ostatniego dnia.

Ja rozumiem, że płacenie ostatniego dnia, to złośliwość, ale trudno: można poczekać aż ten ostatni dzień wypadnie w sobotę, a gość wyśle - z rzeczywistym opóźnieniem - w poniedziałek i wtedy ZŁOŚLIWIE oddać sprawę do egzekucji.
        • mayenna Re: No dobrze, ale jakie opóźnienie powstaje? 20.03.13, 11:14
          Tutaj, jak mi prawnik powiedział, są stosowane przepisy jak do wynagrodzeń. Jak 10 dnia miesiąca to w tym dniu pieniądze mają być na koncie/poczcie do wypłaty. jeden dzień opóźnienia i w przypadku alimentów komornik może wszcząć egzekucję.
          Mój wszczął 2 dnia i ściągnął wtedy z konta 5 zł. To była najwyższa kwota jaka udało mu się uzyskaćsmile
          • tricolour A mają być rano czy wieczorem? 20.03.13, 14:17
            Pytam serio, bo sesje bankowe są tylko kilka razy dziennie. Trzeba więc, by były rano, wysłać poprzedniego roboczego dnia, co może oznaczać - przy zbiegu świąt - nawet kilka dni wstecz.

Rozumiem, że wysłanie alimentów ostatniego dnia przez pocztę, nie przelewem, to złośliwość i durnota, ale nie można tłumaczyć opóźnienia tym - jak autorka - że idzie z awizem kilka dni na pocztę.

Gdyby mnie ktoś regularnie miał płacić do 10-tego, a regularnie płacił do 15-tego, to bym - w myślach - zmienił datę zobowiązania z szacunku do własnego świętego spokoju.
            • tornado27 Re: A mają być rano czy wieczorem? 20.03.13, 15:13
              tricolour mnie nie chodzi o to, jak napisałam na poczatku, o te kilka dni, OK, ja rozumiem działanie poczty, ale o to-żeby prościej, unikając podwójnej drogi miec kase na koncie

kilka dni bierze się z tego: alimenty wysłane 15 go(piątek)
              awizo w skrzynce 18go (poniedziałek) nie ma szans wtedy dostania się na pocztę, więc fizycznie odbieram pieniądze 19tego, no, ale to nieważne

najbardziej chodzi mi o to,aby pieniądze były przekazywane z konta na konto
            • mayenna Re: A mają być rano czy wieczorem? 21.03.13, 06:36
              tricolour napisał:

> Pytam serio, bo sesje bankowe są tylko kilka razy dziennie. Trzeba więc, by był
              > y rano, wysłać poprzedniego roboczego dnia, co może oznaczać - przy zbiegu świą
              > t - nawet kilka dni wstecz.

Pracodawcy sobie z tym radzą.
              Tri, jakby pan nie był bezinteresownie złośliwy to w razie problemów z przelaniem do 10 można się dogadać.
              Dziewczyna może mu złośliwie podać konto i dzień po braku przelewu zgłosić egzekucję do komornika. W momencie zgłoszenia nie może już osobiście odbierać alimentów więc jak one po 3 dniach będą na poczcie to wrócą do nadawcy, a pan będzie miał obciążenie na koncie/u pracodawcy.
              Warto mu to uświadomić.
              • tricolour Niby racja, ale... 21.03.13, 07:48
                ... komornik zazwyczaj wzywa do wyjaśnienia. Ślepo nie wszczyna egzekucji, a wtedy pan przedstawia dowód opłat wnoszonych regularnie i w terminie. Zresztą komornik zapyta jak długo ostatniego przelewu nie ma i co? Pani odpowie, że raptem kilka godzin?
                • mayenna Re: Niby racja, ale... 21.03.13, 08:44
                  Pan się nie stawi bo jest daleko.Jak pani będzie równie złośliwa jak on to poda adres pod którym pana nie ma.
                  Tri, sam wiesz, że tytuł wykonawczy na alimenty muzę szalenie utrudnić życie alimenciarzowi, nie mówiąc o obciachu.
                  • tricolour Z tym adresem nie tak prosto... 21.03.13, 09:16
                    ... właśnie dziś sejm ma nowelizować prawo, a w nim podawanie złego adresu będzie zagrożone karą na jakieś dziesięć lat alimentów.

Ale zgadzam, że mężowską złośliwośc warto wytępić.
                    • chalsia Re: Z tym adresem nie tak prosto... 21.03.13, 09:28
                      > ... właśnie dziś sejm ma nowelizować prawo, a w nim podawanie złego adresu będz
                      > ie zagrożone karą na jakieś dziesięć lat alimentów.

no ale to nie dotyczy sytuacji, gdy zna się jedynie adres zameldowania (a tam delikwent nie mieszka i akurat nie odbiera awiza) ale nie zamieszkania
                • mayenna Re: Niby racja, ale... 21.03.13, 09:00
                  Jeszcze jedno: opłata nie jest w terminie jeśli dokonywana jest przelewem pocztowym w dniu, gdy powinna być do rak pobierającego alimenty. Komornik przynajmniej pana pouczy. To tez forma zrobienia mu na złość i edukowania.
                  Nie popieram takiej walki, ale nie znoszę bezinteresowanej złośliwości. I tak musi wszak zapłacić to zrobi to w sposób jak najbardziej dokuczliwy dla eksowej. Nosz, paskudne to!
    • prawniczka1974 Re: pytania techniczne ;-] (alimenty) 20.03.13, 08:06
      Witam, wszystko zależy od terminu wpłacania alimentów wskazanego na wyroku. Jeżeli jest tam data np do 10 do rąk matki a wpłata odbywa się z opóźnieniem lub na raty to ewidentnie mamy tu niewywiązywanie się ze świadczenia wskazanego w pozwie.
      Wyrok należy przetłumaczyć i jak najbardziej opatrzyć klauzulą wykonalności. Samej wuroku nie przeysłaj tylko wykonaj tę czynność za posrednictwem komornika.
      • niunia19851 Re: pytania techniczne ;-] (alimenty) 20.03.13, 08:35
        Witam, jeżeli na wyroku jest napisane do 10go każdego miesiąca a facet wyśle je 9tego to jest kryty i nic nigdzie nie zdziałasz (a fakt, że awizo Ty odbierasz po paru dniach to już Twój problem - poczta awizo czy też przekaz dostarcza Ci następnego dnia czyli on wysyła 9go a listonosz puka 10go). Nie prawdą jest też to, że jeżeli wpłaca alimenty na raty to już nie spełnia wyroku - on ma płacić tak abyś do 10 go otrzymała np. 600 zł które masz zasądzone - jak ma kaprys to może Ci wysyłać pocztą 20 zł co parę dni.
        • blue_ania37 Re: pytania techniczne ;-] (alimenty) 20.03.13, 09:04
          Ja bym się pogodziła z takimi wpłatami, bo wysyła je w terminie.
          Mój pan tata ma napisane, że ma płacić do 10 każdego miesiąca do moich rąk, więc robi przelew za 5 12 w nocy każdego 10 miesiąca, przyzwyczaiłam się.smile
          Traktuję to jako humoreskę, zasypiam nie mam pieniędzy, budzę się mam pieniądze.
          A
        • inna_nowa_ja Re: pytania techniczne ;-] (alimenty) 20.03.13, 09:35
          komornik nie ruszy palcem jezeli cokolwiek wplaca, takie sa realia.
        • chalsia Re: pytania techniczne ;-] (alimenty) 21.03.13, 00:43
          > po paru dniach to już Twój problem - poczta awizo czy też przekaz dostarcza Ci
          > następnego dnia czyli on wysyła 9go a listonosz puka 10go).

Mój eks wpłaca alimenty na poczcie na moje konto w banku - przelew idzie 3-4 dni.
          Niestety eks nie chce brać tego pod uwagę (bo nie wierzę, że manager nie jest w stanie prawidłowo zarządzić przepływami finansowymi) - i wpłaca z reguły po terminie. Tak więc ja otrzymuję alimenty 15-16-tego danego miesiąca, choć zgodnie z wyrokiem powinnam otrzymać alimenty DO 10-tego każdego miesiąca.
          I jest to dla mnie jakiś problem finansowy bo większość stałych płatności mam w okresie 10-14-ty w miesiącu.

Eks zaprzestał zleceń stałych z konta na konto po dwukrotnej (każda po kilka miesięcy) komorniczej egzekucji zaległych alimentów (obie skuteczne). Po prostu nie chce bym znała dane jego konta bankowego.
          • mayenna Re: pytania techniczne ;-] (alimenty) 21.03.13, 06:39
            Zawsze możesz zanieść wyrok z klauzula wykonalności do jego pracodawcy i alimenty dostaniesz bezpośrednio od niego, jako potrącenie z pensji eksa.
            • chalsia Re: pytania techniczne ;-] (alimenty) 21.03.13, 08:03
              > Zawsze możesz zanieść wyrok z klauzula wykonalności do jego pracodawcy i alimen
              > ty dostaniesz bezpośrednio od niego, jako potrącenie z pensji eksa.

to trzeba najpierw wiedzieć, gdzie pracuje - ostatnia praca etatowa, o której wiem była w I połowie tej dekady
              od wielu lat prowadzi działalność

weź pod uwagę, że w miarę upływu czasu od rozwodu wiedza o drugiej stronie maleje smile
              (ja np. nie wiem nawet, gdzie eks mieszka)
              • chalsia Re: pytania techniczne ;-] (alimenty) 21.03.13, 08:08
                > to trzeba najpierw wiedzieć, gdzie pracuje - ostatnia praca etatowa, o której w
                > iem była w I połowie tej dekady

oczywiście chodzi o poprzednią dekadę, obecna jeszcze nie doszła do połowy, he he
              • mayenna Re: pytania techniczne ;-] (alimenty) 21.03.13, 08:50
                U mnie dzieci wszystko wiedząsmile Nie chcę, a mam pełen newsletter informacjismile
                Chalsia, jeśli dla ciebie to jest problem to można się dowiedzieć. Choćby przez znajomych, rodzinę, portale społecznościowe, ogłoszenia w prasie, stronę internetową firmy. Jak sam prowadzi działalność to muszą być tego jakieś ślady, choćby wpis do ewidencji takiej działalności, a to nie są dane utajnione.
                • chalsia Re: pytania techniczne ;-] (alimenty) 21.03.13, 09:25
                  dziecko nie powie, bowiem zostało odpowiednio pouczone przez ojca
                  teściowie nie ujawnią adresu czy pracy syna, jeśli ten nie chce bym wiedziała
                  firma jest zarejestrowana w miejscu zameldowania eksa, ale on tam nie mieszka
                  znajomi nie powiedzą (jeśli w ogóle wiedzą), bowiem są to sprawy między nami, a oni nie chcą stać po jednej czy drugiej stronie, zresztą jego kontakty ze wspólnymi niegdyś znajomymi baaaardzo osłabły
                  na portalach społecznościowych nie będzie śladów, skoro eks stara się kryć jak lis

w przypadku ponawiających się 5-6-cio dniowych opóźnień przypominam eksowi, że istnieje opcja egzekucji komorniczej i na krótki czas przynosi to jakąś poprawę (aczkolwiek przez ostatnie 2 lata może ze 3-4 razy miałam alimenty na koncie terminowo)
                  oczywiście, to wkurza
                  ale komary albo upał też smile
                  jak się przeleje, to się uleje smile

a co do miejsca, gdzie jest dziecko, gdy jest na weekend u ojca w domu - gdyby działo się coś takiego, co wymagałoby interwencji policji, to wiem wystarczająco dużo, by policja w mig ustaliła
    • malgolkab Re: pytania techniczne ;-] (alimenty) 20.03.13, 09:57
      Ale to naprawdę taki problem raz w miesiącu iść na pocztę (i to w wiadomym terminie)? Co do zwrotu kosztów sądowych - powinien Ci oddać w całości, nie na raty.
      • tornado27 Re: pytania techniczne ;-] (alimenty) 20.03.13, 10:06
        malgo czasem jest to problem, jak np.dzieciaki są chore, a ja nie mam się jak wyrwać, albo pózno wracam z pracy...
        nawiasem mówiąc, eks pracuje za granicą i żeby wpłacać kasę musi angażowac pół swojej rodziny wink bo muszą iść do banku, pózniej na pocztę wink a przeciez mozna ustawic zlecenie stałe, prawda?

dopytam się szczegółów komornika...
        • mayenna Re: pytania techniczne ;-] (alimenty) 20.03.13, 10:44
          Mnie zawsze zadziwia ile energii są ludzie w stanie wydatkować byle utrudnić komuś życiesmile
          • tornado27 Re: pytania techniczne ;-] (alimenty) 20.03.13, 11:09
            mayenno z tym trzeba się urodzić wink
            • mayenna Re: pytania techniczne ;-] (alimenty) 20.03.13, 11:16
              tornado27 napisała:

> mayenno z tym trzeba się urodzić wink

Nosmile) I on pewnie bardziej pracowity taki bo ja to raczej leniwa jestem z natury.
              • tornado27 Re: pytania techniczne ;-] (alimenty) 20.03.13, 11:20
                no pewnie
                ja jestem leniem od zawsze w/g niego wink
    • zmeczona100 Re: pytania techniczne ;-] (alimenty) 20.03.13, 11:28
      Yhm...
      Co zrobiłabym ja (ja to złośliwa, wredna baba jestem).

Napisałabym pismo za zwrotnym potwierdzeniem odbioru, że żądasz przelewów na konto (ewentualnie informując o pozwie j.n.).
      I poczekałabym miesiąc, nie odbierając alimentów z poczty.
      Gdyby w następnym miesiącu nadal przyszły pocztą, to znowu nie odbieram, ale wnoszę do sądu pozew o zmianę sposobu otrzymywania pieniędzy, w którym wnosiłabym o zobowiązanie ojca do wpłat na konto.

Ojcu jest dokładnie wszystko jedno- czy wypełni blankiet przelewu, czy gotówkowy.

Ma ochotę być złośliwy, to czemu ma to mi utrudniać życie?
      • tornado27 Re: pytania techniczne ;-] (alimenty) 20.03.13, 11:36
        zmęczona ja bez tej forsy nie przezyję wink
        • zmeczona100 Re: pytania techniczne ;-] (alimenty) 20.03.13, 11:39
          Uuu.... To niedobrze uncertain
          • zmeczona100 Re: pytania techniczne ;-] (alimenty) 20.03.13, 11:40
            czyli pozew do sądu o zmianę sposobu przekazywania alimentów.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka