Dodaj do ulubionych

Utrzymanie domu

07.02.15, 07:37
Mam pytanie o podział kosztów utrzymania domu po rozwodzie.Mamy już orzeczony rozwód lecz bez podziału majątku.Chciałabym aby sąd ustalił podział kosztów utrzymania domu ponieważ mąż ponosi pewnne opłaty ja również dokonuje opłat lecz kwoty nie są rówme.Normalna dyskusja nie przynosi rezultatów.Co należałoby zrobić
Obserwuj wątek
    • tricolour Gdyby razem siedzieć w domu... 07.02.15, 12:53
      .... ramię przy ramieniu, razem patrzeć w telewizor, korzystać z netu, gotować razem, jeść razem, zmywarkę puszczać razem, razem trzymać rzeczy w lodówce, odkurzać, wieszać i suszyć w suszarce, zakładać i strzyc trawniki ku wspólnej radości, to można by się wtedy pokusić o podzielenie kosztów utrzymania domu na dwa portfele.

W innym przypadku raczej to jest niemożliwe.
    • zmeczona100 Re: Utrzymanie domu 07.02.15, 15:10
      Płacić połowę wszystkiego (za wyjątkiem rachunków imiennych- te albo w całości, albo w ogóle).
      • molly_wither Re: Utrzymanie domu 08.02.15, 12:33
        Co za bzdura. rachunki sa ZAWSZE na jedna osobe.
        zmeczona100 napisała:

> Płacić połowę wszystkiego (za wyjątkiem rachunków imiennych- te albo w całości,
        > albo w ogóle).
        • zmeczona100 Re: Utrzymanie domu 08.02.15, 21:08
          Ty kumasz w ogóle, co ja napisałam?
          Skoro rachunki nie są na autorkę, to dlaczego ma płacić?
          A jeśli na nią, to niby jak wyegzekwuje połowę, hę?
          • heniek.8 Re: Utrzymanie domu 08.02.15, 22:11
            > Skoro rachunki nie są na autorkę, to dlaczego ma płacić?

może np. aurorka lubi mieć w domu elektryczność, nawet gdy rachunki za prąd są na starego smile
            • zmeczona100 Re: Utrzymanie domu 08.02.15, 22:16
              O ja big_grin
              Ex na pewno nie potrzebuje elektryczności w domu smile
              • heniek.8 Re: Utrzymanie domu 08.02.15, 22:25
                trochę się zapędzasz, bo co powiedzmy jeżeli autorka sama zawierała umowy na gaz czy prąd
                dopóki mieszkają razem to powinni się dogadać żeby to razem płacić, do czasu pomyślnej sprzedaży chałupki (o ile nie jest zadłużona w CHF smile)
                • zmeczona100 Re: Utrzymanie domu 08.02.15, 22:41
                  heniek.8 napisał:

> trochę się zapędzasz, bo co powiedzmy jeżeli autorka sama zawierała umowy na ga
                  > z czy prąd

Pisałam- płacić całość (jeśli na nią) lub w ogóle (jeśli nie na nią)

> dopóki mieszkają razem to powinni się dogadać żeby to razem płacić

Gdyby się mieli dogadywać, to sprawy by nie było przecież smile

Nie ma żadnej możliwości wyegzekwowania połowy opłat np. za energię, jeśli rachunek jest na nią. Podobnie, jeśli nie na nią- skoro ex mieszka, to też potrzebuje elektryczności smile

Takie sprawy ustala się w czasie rozwodu- to jest wniosek o określenie sposobu korzystania ze wspólnego mieszkania i ponoszenia za nie opłat. Innej możliwości nie ma- oprócz dogadania się (a do tego trzeba dwojga).
                  • lampka_witoszowska Re: Utrzymanie domu 10.02.15, 14:22
                    niby powinno być po połowie bez durnych dyskusji -a bo Ty zużywasz więcej/a bo ja nei potrzebuję zmywarki.
                    Ale ludzie po rozwodzie uwielbiają takie rozmowy, skoro z rozmów o miłości na wieki wieków guzik wyszło. To raz.
                    A dwa, lubią uchodzić za "sprytnych" i nie opłacać rachunków, które nie są na nich wystawiane. Niech płaci ten, kto się podłożył i podpisał umowę.

Wnioskuję o w miarę równe rozłożenie rachunków (na dwoje związanych ślubem) już w chwili zakupu wspólnej nieruchomości.
                    Jak również wnioskuję o nieślubowanie.
                    Jak również wnioskuję o wyciąganie ręki na zgodę nawet jeśli się jest niezgodnym byłym małżeństwem - choćby propozycja "zapłacę połowę" jest całkiem przyjemna, żeby ją po latach wspominać jako własne zachowanie z klasą.
                    • lampka_witoszowska Re: Utrzymanie domu 10.02.15, 14:24
                      uprzedzając pytania - nie, ja nie umiałam się zdobyć na taki gest. Co nei zmienia faktu, że byłby miły.
                      • smutnyaniol Re: Utrzymanie domu 10.02.15, 14:27
                        Istotny przy ustalaniu podziału kwotowego opłat jest też fakt czy część utrzymania nie została wliczona w alimenty. Jeżeli nie to koszty winny być rozłożone w miarę po 50%. No chba, że ktoś ma jakieś specyficzne potrzeby.
                        • tricolour Mylicie się... 10.02.15, 19:41
                          ... jeśli koszty utrzymania domu zostały wliczone w alimenty, to oczywiste jest, że ex ma i tak płacić połowę. Oczywiste jest także to, że ma płacić połowę gdy nie mieszka czyli się wyprowadzi, a nawet płacić alimenty + połowę gdy bierze dzieci na wakacje.
                          • smutnyaniol Re: Mylicie się... 13.02.15, 14:07
                            tricolour napisał:

> ... jeśli koszty utrzymania domu zostały wliczone w alimenty, to oczywiste jest
                            > , że ex ma i tak płacić połowę. Oczywiste jest także to, że ma płacić połowę gd
                            > y nie mieszka czyli się wyprowadzi, a nawet płacić alimenty + połowę gdy bierze
                            > dzieci na wakacje.

A skąd to wyczytałeś? Ja tak nie uważam...
                      • stasi1 Re: Utrzymanie domu 13.02.15, 10:33
                        Więc wybierając partnera warto też brać pod uwagę czy stać go na gest. Ty jesteś na straconej pozycji
                        • ann.k Re: Utrzymanie domu 15.02.15, 09:58
                          Warto go tez sprawdzic czy nie zdradzi, nie oszuka i nie zrobi innego swinstwa. Innymi slowy upewnic sie, ze to tn jedyny na wieki wiekow amen uncertain

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka