Dodaj do ulubionych

rozdzielność majątkowa

28.07.06, 12:24
Witam. Niedawno usłyszałam (od notariusza), że istnieje możliwość
ustanowienia przez sąd rozdzielności majątkowej ze wsteczną datą. Czy ktoś z
Was miał do czynienia z taką sytuacją? Proszę o wskazówki. Czy napisać pismo
i dostarczyć do sądu przed pierwszą rozprawą, czy wniosek taki złożyć na
sprawie?
Obserwuj wątek
    • majkel01 Re: rozdzielność majątkowa 28.07.06, 15:38
      ale rozdzielnosc z data wsteczna zalatwisz tylko w Sadzie Rejonowym. Przy
      sprawie rozwodowej rozdzielnosc powstaje z chwila uprawomocnienia sie orzeczenia
      i nie ma innej opcji.
      Zeby uzyskac rozdzielnosc z data wsteczna musisz wskazac taka date i ja jakos
      uzasadnic. Chodzi o moment rozpadu wiezi gospodarczej, przewaznie data
      wyprowadzki jednego z malzonkow.
      • mariolka34 Re: rozdzielność majątkowa 28.07.06, 15:49
        czyli d...blada bo on się nie wyniósł. Najwyżej wyniósł, ale z domuuncertain Dzięki
        wielkie za odpowiedź. Pozdrawiam
        • majkel01 Re: rozdzielność majątkowa 28.07.06, 17:52
          no nie taka blada, musialabys tylko udowodnic ze nie ma miedzy wami wiezi
          gospodarczej (odzielna kasa, regulowanie rachunkow z wlasnej kasy, kupowanie
          jedzenia kazdy sobie itd.). Mozna mieszkac razem i zarazem uzyskac rozdzielnosc
          majatkowa z data wsteczna. Przyklad z wyprowadzka podalem dlatego ze taki termin
          rozpadu wiezi gospodarczych jest oczywisty do udowodnienia.

Pamietaj ze dopoki macie wspolnosc za wszelkie dlugi odpowiadacie wspolnie.
          Wybronic sie od takiego dlugu jest ciezkawo, co nie znaczy ze nie jest to
          niemozliwe.
          • der1974 Re: rozdzielność majątkowa 28.07.06, 21:11
            Uzyskanie rozdzielności z datą wsteczną jest prawie niemożliwe. Lepiej się
            dogadać i iść do notariusza zawrzeć taką umowę.
            • majkel01 Re: rozdzielność majątkowa 28.07.06, 22:25
              mozliwe, tylko trzeba uzasadnic dlaczego akurat od tamtej daty. No i wiadomo ze
              taka rozdzielnosc nie moze prowadzic do obejscia prawa (np uchronienia czesci
              majatku przed egzekucja dlugu).
              W obliczu sprawy rozwodowej nie ma raczej sensu chodzic po notariuszach skoro
              rozdzielnosc uzyska sie wraz z rozwodem. Czym innym jest bowiem rozdzielnosc
              majatkowa a czym innym podzial majatku dorobkowego stron.
    • ggregor Re: rozdzielność majątkowa 02.08.06, 12:31
      Pozew o rozdzielność majątkową składa się w sądzie rejonowym. Należy to zrobić
      przed uprawomocnieniem się wyroku rozwodowego. W pozwie należy uzasadnić
      dlaczego wnosimy o rozdzielność majątkową z datą wsteczną. Według mojej wiedzy
      wspólne czy też osobne zamieszkiwanie w takich sprawach nie ma znaczenia. W
      najbliższych dniach mam zamiar napisać i złożyć taki pozew. Mój mąż jest
      nałogowym hazardzistą, sprawa rozwodowa jest w toku. Co jakiś czas dowiaduję
      się o jego zobowiązaniach finansowych wobec różnych firm i osób. Bez mojej
      wiedzy zaciągał pożyczki. Ustanowienia rozdzielności majątkowej zabezpieczy
      interesy rodziny. Oczywiście długi, które powstały za moją wiedzą obciążają
      również mnie. A jak jest w Twoim przypadku? Jeśli masz ochotę pisz, proszę na
      priv.Pozdrawiam
    • der1974 Re: rozdzielność majątkowa 02.08.06, 22:53
      A pogadajcie sobie! W praktyce nie można uzyskać takiego wyroku, chyba że jest
      jakaś wyjątkowa sytuacja. Po co robicie nadzieję na to czego uzyskać
      praktycznie nie można?????
      • mariolka34 Re: rozdzielność majątkowa 03.08.06, 08:57
        Witajcie. Dziękuje za zaineresowanie tematem. Nie wiem czy der1974 ma do końca
        rację, być może tak. Ja się dowiedziałam o mozliwości wstecznego orzeczenia
        rozdzielności przy okazji wizyty u notariusza. Moja sytuacja jest jak
        najbardziej zgodna z prawem, a wygląda tak: rok temu wezwałam plicję do
        awanturującego się pijanego małżonka. Zabrali go na izbę wytrzeźwień, która to
        izba jest jak hotel 3-gwiazdkowy i buli sie 150 złotych polskich za dobę.
        Powiedziałam - nie zapłacę! Po jakimś czasie przyszło wezwanie z Wojewódzkiej
        Komedny Policji o uregulowanie należności. Ja dalej, że nie mam zamiaru za
        niego płacić. I w czerwcu tego roku pojawił sie komornik skarbowy po należnosć.
        I zostawił pisemko, że należy uiścić do kiedyś_tam, bo jak nie to zajęcie
        wynagrodzenia itp. albo ruchomości. A jaśnie małżonek oczywiście pracą sie nie
        skala, bo po co - zawsze mozna coś z domu wynieść. Poleciałam w te pędy do
        skarbowego, do poborcy skarbowego i wyłuszczyłam jak temat wygląda i zapytałam
        czy w sytuacji kiedy jeszcze nie ma tej nieszczęsnej rozdzielności ja będę
        przysłowiowy cyganem co to go powiesili za winę kowala. Pan podumał i
        powiedział, żeby na razie odłozyć, co też uczyniłam. A tu parę dni temu
        niespodzianka - wezwanie do natychmiastowego uiszczenia. Uiszczenie urosło
        tymczasem do 180 złociszy. A wszystko zgodne z ustawą o wychowaniu w trzeźwości
        i zapobieganiu alkoholizmowi. I rób sobie co chcesz, czyli płać. Nic tylko być
        alkoholikiem, bo taki niczym sie nie musi stresować. W efekcie końcowym
        wychodzi, że nie warto wzywać policji do awantur z pijakiem, bo i tak trzeba
        będzie "poduszkę pod dupę lumpa" podłożyć. 180 zł nie majątek wprawdzie, ale
        szlag mnie trafia. Aż się zakląć chce k***wa!
        Pierwsza sprawa przede mną, do końca nie wiadomo ile czasu upłynie. A jak znowu
        zajdzie potrzeba wezwania na interwencję policji? Znowu będę za pajaca bulić?
        Taka wcześniejsza rozdzielność byłaby jak najbardziej wskazana w tym przypadku.
        Jak i w przypadkach kiedy on zacznie pożyczać od ludzi.
        Pozdrawiam.A.
        • ggregor Re: rozdzielność majątkowa 03.08.06, 17:37
          Ustawową wspólność majątkową można znieść z datą wcześniejszą od daty wyroku
          jeżeli ważne powody istniały już wcześniej. Przez ważne powody rozumie się
          powszechnie takie okoliczności, które powodują, że w sytuacji konkretnego
          małżeństwa wspólność majątkowa nie służy dobru drugiego małżonka (dobru
          rodziny), ale prowadzi do sytuacji sprzecznej z zasadami współżycia
          społecznego.Takie ogólne określenie wskazuje, że ocena, czy występują ważne
          powody uzasadniające wprowadzenie rozdzielności majątkowej, może być dokonana w
          odniesieniu do konkretnej sytuacji. Podstawę żądania zniesienia wspólności
          majątkowej mogą stanowić : trwonienie uzyskiwanych dochodów w związku z
          pijaństwem, nadmierne obciążanie majątku wspólnego odpowiedzialnościa za długi
          własne małżonka, zagrażające dobru rodziny. Także prowadzenie pasożytniczego
          trybu życia - korzystanie z dorobku współmałżonka bez podejmowania starań o
          przyczynienie się do powiększania majątku wspólnego; trwonienie przez jedno z
          małżonków zarobków i powodowanie uszczerbku w majątku wspólnym.
          Moim zdaniem warto próbować i wnieść sprawę do sądu. Można prosić o zwolnienie
          z kosztów sądowych. Pozdrawiam serdecznie.
          • majkel01 Re: rozdzielność majątkowa 03.08.06, 18:25
            po lekturze orzecznictwa Sadu Najwyzszego moge powiedziec ze otrzymanie
            rozdzielnosci z data wsteczna bedzie trudne poniewaz SN stoi na stanowisku ze
            mozna to zrobic "w przypadkach rzadkich i wyjatkowych". Sa jeszcze warunki
            wykluczajace, w sumie z grubsza chodzi o ochrone praw wierzycieli.
            Jesli jest sprawa o rozwod w toku warunkiem otrzymania orzeczenia o
            rozdzielnosci majatkowej z data wsteczna jest wniesienie powodztwa przed Sadem
            Rejonowym jeszcze przed uprawomocnieniem sie orzeczenia w sprawie o rozwod. Po
            uprawomocnieniu sie takiego orzeczenia musztarda po obiedzie bo wowczas
            rozdzielnosc postwaje automatycznie z chwila uprawomocnienia sie wyroku rozwodowego.
            • der1974 Re: rozdzielność majątkowa 05.08.06, 00:41
              I teraz się zgadzam. W toku postępowania o rozwód nie można dostać zniesienia
              rozdzielności datą wsteczną. Sąd Okręgowy w trakcie sprawy o rozwód nie ma
              takiej kompetencji.
              A co do sprawy o rozdzielność z datą wsteczną to mam kilka słów.
              W zakresie rozdzielności majątkowej z datą wsteczną. Oczywiście art. 52 par. 2
              k.r. i o. stanowi że rozdzielność majątkowa powstaje z dniem oznaczonym w
              wyroku, który ją ustanawia, a w wyjątkowych wypadkach sąd może ustanowić
              rozdzielność majątkową z dniem wcześniejszym niż dzień wytoczenia powództwa, w
              szczególności, jeżeli małżonkowie żyli w rozłączeniu.
              Tradycyjna wykładnia tego przepisu zawarta przede wszystkim w uchwale SN z
              27.03.1972r. III CZP 69/70 jasno stwierdzała, że przepis ten ma służyć
              interesom rodziny. I taka wykładnia przetrwała kolejne 20 lat.
              Jednak w początkach lat 90-tych Sąd Najwyższy odstąpił od tej interpretacji.
              Według nowych poglądów:
              1) z art. 52 nie może być wyciągnięty wniosek, że można orzekać o
              rozdzielności przy całkowitym pominięciu interesów osób trzecich (wyrok z
              11.1.1995r. II CRN 148/94),
              2) obowiązkiem sądów jest również zbadanie czy powództwo nie zmierza do
              pokrzywdzenia wierzycieli jednego z małżonków (wyrok z 24.5.1994r. I CRN
              50/94),
              3) art. 52 nie ma zastosowania, gdy z okoliczności sprawy wynika, że
              małżonkowie dążą do zniesienia rozdzielności w celu pokrzywdzenia wierzycieli
              (wyrok z 12.10.1995r., I CRN 161/95).
              Obecnie zatem sądy są niejako przewrażliwione na roszczenia o zniesienie
              rozdzielności majątkowej i to z datą wsteczną.
              I to miałem na myśli, że trudno taką rozdzielność uzyskać.
              • akacjax Re: rozdzielność majątkowa 05.08.06, 20:08
                Wsteczna trudno uzyskać, powody muszą być i dowody, ale jest możliwa. Aktualnie moja koleżanka ma taka sprawę, jak się zakończy -napiszę o wyroku.

Facet pije, zadłuża się , mieszka na koszt żony, a nie dokłada do domu. Ona zrobiła co mogła, zgłosiła go do GKRPA, ale nie poszedł. Zaczeli dzwonić z banków. Z jednej strony pytaja o oddanie długów, a z drugiej uważają, że ona nie musi wiedziec ile on się zadłuzył(się, a do spłaty-ich-bo długi zaciagniete przed ustawą, która weszła w życie 20.01,05).

• der1974 Re: rozdzielność majątkowa 05.08.06, 23:09
                  Słuchajcie nikt nie jest nieomylny, więc postanowiłem ten temat przedysktować z
                  sędziami SO wydziału rodzinnego cywilnego. Zawsze się czegoś można dowiedzieć
                  za darmo. No i są oni bardzo sceptycznie nastawieni do takich roszczeń
                  (trafiają im się w apelacjach od wyroków sądów rejonowych), ale nie twierdzą,
                  że rozdzielność z datą wsteczną jest niemożliwa do uzyskania. Niniejszym
                  posypuję głowę popiołem za tę niemożliwość, jak określiłem próbę uzyskania
                  rozdzielności z datą wsteczną i życzę powodzenia w staraniach o rozdzielność.
                  Ale powody muszą być naprawdę ważkie: hazard, długoletnia separacja itp. Sam
                  fakt, że małżonek robi długi raczej nie wystarczy.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka