czakita 24.11.06, 10:56 Czy ,bez rozwodu i sprawy o podzial majatku,moge zalozyc sprawe ,ze "nie odpowiadam za dlugi malzonka" Pilne,jezeli ktos by wiedzial ,bardzo prosze o podpowiedz i z gory dziekuje. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
nexi3 Re: Dlugi meza 24.11.06, 11:10 Z tego co wiem mozna sprubowac wniesc sprawe o zniesienie wspolnoty majatkowej z data wsteczna. Rozwiazuje to sytuacje, jesli dlugi powstaly w jakims niezbyt dlugim odstepie czasu od daty dzisiejszej, bo jesli np. 10 lat temmu to moze byc ciezko. Jezeli by Ci sie udalo to wtedy ew. kredyty/dlugi zaciagniete po terminie okreslonym przez sad leza po stronie tego kto je bral. Odpowiedz Link
majkel01 Re: Dlugi meza 24.11.06, 19:02 mozesz w sadzie rejonowym we wydziale rodzinnym i nieletnich zalozyc sprawe o dokonanie rozdzielnosci majatkowej. Z data biezaca nie jest ja trudno uzyskac, natomiast z data wsteczna jest bardzo ciezko. Po uzyskaniu rozdzielnosci nie odpowiadasz za dlugi meza powstale po dacie okreslonej w postanowieniu o ustanowieniu rozdzielnosci majatkowej. Jesli dlugi sa powazne to w razie czego bronic sie mozna tym ze maz przekroczyl granice zarzadu (ale udowodnic takie cos jest jeszcze ciezej niz rozdzielnosc z data wsteczna). Odpowiedz Link
leaah Re: Dlugi meza 24.11.06, 22:07 Nie pamiętam podstawy prawnej, ale obecnie nie ponosisz odpowiedzialności za długi męża zaciagnięte zdaje się w ciągu ostatnich dwóch lat, o ile nie wyrazisz na nie PISEMNEJ zgody w momencie ich zaciagania. Tak mi to wyklarował mój adwokat. Swoją drogą i bez tego jestem o kilkanaście tysięcy lżejsza... chyba otworzę białe winko Odpowiedz Link