Dodaj do ulubionych

Sprawa rozwodowa

17.01.07, 10:14
Witam
Na Forum Kobieta poradzono mi, bym moje pytanie przeniosła na to Forum.
Mój mąż wystąpił o rozwód i w związku z tym poszukuję adwokata z Warszawy,
który pomoże mi przejść przez tą całą kołomyję, która mnie teraz czeka.
Pozdrawiam
D.
Obserwuj wątek
    • marek_gazeta Re: Sprawa rozwodowa 17.01.07, 10:17
      Skoro chcesz adwokata, to znaczy, że nie ma zgody między Wami co do szczegółów (głównie kwestia winy)? Bo jeśli jest, to obejdziesz się bez.
    • z_mazur Re: Sprawa rozwodowa 17.01.07, 10:22
      No własnie, a do czego jest Ci potrzebny adwokat???
      Adwokat jest potrzebny w przypadku problemów, gdy np. strony chcą orzekania
      winy. Gdy obie strony chcą się rozwieść adwokat może czasem nawet przeszkadzać.
      Czy mąż ma adwokata??
      • dinkaa Re: Sprawa rozwodowa 17.01.07, 11:24
        Wiem, że mąż kontaktował się z adwokatem. Ja nie chcę na siłę podtrzymywać tego
        związku. Kto pisze pozew rozwodowy? Zostawić to w gestii męża?
        D.
        • grzanka23 Re: Sprawa rozwodowa 17.01.07, 11:27
          To zalezy,kto chce tego rozwodu.U mnie ex zlozyl pozew,dla mnie bylo to na reke.
          Ominely mnie wszelkie oplaty za sprawe.
        • z_mazur Re: Sprawa rozwodowa 17.01.07, 11:42
          To że się kontaktował z adwokatem to jeszcze nic nie znaczy. Mógł się tam
          dowiedzieć rzeczy które mu się niespecjalnie spodobały i może wcale się nie
          spieszyć ze złożeniem pozwu.

W trakcie rozwodu istotnych jest parę rzeczy co do których może zaistnieć
          konflikt pomiędzy jeszcze małżonkami.

- Samo orzeczenie winy za rozpad małżeństwa (sąd może od tego odstąpić na
          wniosek obu stron),
          - Kwestia opieki nad dziećmi (kto i na jakich warunkach ma ją sprawować)
          - Obowiązek alimentacyjny (kwota alimentów na nieletnie dzieci)
          - Majątek

Jeśli w tych punktach małżonkowie są w stanie dojść do porozumienia to rozwód
          jest formalnością.
        • misbaskerwill Re: Sprawa rozwodowa 17.01.07, 11:44
          > Wiem, że mąż kontaktował się z adwokatem. Ja nie chcę na siłę podtrzymywaćtego
          > związku. Kto pisze pozew rozwodowy? Zostawić to w gestii męża?
          > D.

Wiesz, chyba dobrze Ci radzą.
          Adwokat to duże koszty, do tego wnoszący pozew płaci 600 zł.
          Mam adwokata, podobno niezłego (_podobno_!) i mam przeczucie, że sam lepiej bym
          się "bronił"sad( Tym bardziej, że to ja chciałem rozwodu, a winna jest żona,
          tyle, że wypiera się jak świnia błota, a dla niej najlepszą formą obrony jest
          atak - no i dużo tego jej błota na mnie wylądowało.

Rozwód to nie sprawa karna(zazwyczajwink), więc adwokat czasem może więcej
          zaszkodzić niż pomóc. Poczekaj, aż zobaczysz wniosek. Dopiero wtedy popytaj się
          mecenasów. I nie płać nikomu z góry za sprawę, lecz tylko za wstępną
          konsultację. I sama zdecyduj - czy na pewno sobie nie poradzisz?
          Poza tym, sąd łaskawszym okiem patrzy na ludzi bez obrońców - więcej im można,
          bo "nie znają przecież dogłębnie prawa". A to, wbrew pozorom, czasem może pomócwink
          • dinkaa Re: Sprawa rozwodowa 17.01.07, 12:08
            Dzięki za rady. Uzbroję się w cierpliwość i poczekam, aż mąż przyniesie pozew.
            Pozdrawiam
            D.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka