30.05.07, 15:14
Witam,
chcę złozyć pozew o rozwód. Czy muszę dołaczać zaświadczenie o zarobkach?
Chcę sam z żoną ustalić wysokość alimentów, chcę od razu w pozwie wpisać
wysokość alimentów . Wiem że sąd i tak nie bierzę pod uwagę zarobków więc
stąd moje pytanie.
Obserwuj wątek
    • tricolour Jeżeli "wiesz że sąd i tak nie bierzę pod uwagę... 30.05.07, 15:18
      ... zarobków" to po co pytasz czy musisz dołączać zaświadczenie, którego sąd nie
      uwzględni?

Możesz ustalić z żoną wysokość alimentów. Jeśli żona podczas sprawy zgodzi się,
      to po krzyku... ale może chcieć więcej i wtedy zaświadczenie o zarobkach bedzie
      jak znalazł.
      • z_mazur Re: Jeżeli "wiesz że sąd i tak nie bierzę pod uwa 30.05.07, 15:54
        W zasadzie jest tak jak mówisz Tri, ale... smile

Niektórzy starsie sędziowie lubią mieć takie zaświadczenie w papierach. Kiedyś było ono niezbędne nie tylko dla celów alimentacyjnych, ale także do ustalenia wysokości opłaty sądowej.

Ja miałem wcześniej alimenty ustalone w innej sprawie, którą przywoływałem w pozwie i której akta były na rozprawie rozwodowej, a i tak sędzina kręciła nosem, że nie ma mojego zaświadczenia o zarobkach do akt. Nikt mnie wcześniej nie wezwał do uzupełnienia, a moja żona dostała takie wezwanie przy okazji przesłania pozwu rozwodowego i jej zaświadczenie było.
        • tricolour No to dołączać... 30.05.07, 15:55
          ... ja nie dołączałem. Wystarczyło słownie, znaczy ustnie...

smile)
    • majkel01 Re: porada 30.05.07, 19:03
      najlepiej nie skladac, ale stosowne dokumenty miec na rozprawie przy sobie. Jak
      Sad zazada skladasz do akt i po sprawie, jak nie bedzie wolal to nie pokazujesz
      nikomu i juz.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka