Dodaj do ulubionych

Mam pytanie

27.06.07, 12:32
Nie wiem czy mogę je zadać tutaj,nie chciałabym zaśmiecać forum.A sprawa
dotyczy podziału dużego gospodarstwa rolnego po rodzicach.Może ktoś z Was
spotkał się z podobną sprawą lub wie gdzie szukać?
Obserwuj wątek
    • jagoda4444 Re: Mam pytanie 27.06.07, 12:42
      może forum młodych prawników? gdzieś tutaj był link
      • aron95 Re: Mam pytanie 27.06.07, 14:22
        Jeśli spadkobiercy potrafią sie dogadać to jest to prosta sprawa .
        Dogadują się co do wyceny , sprzedają lub dzielą , albo ten co zostaje na
        gospodarce spłaca pozostałych .
        Wszystko to przebiega przez sąd który wasze uzgodnienia przyjmuje i taki też
        wyrok wydaje .
        • panda_zielona Re: Mam pytanie 27.06.07, 15:35
          baa,kiedy właśnie nie mogą się dogadać,a sprawa jest dośc skomplikowana,bo
          upłynęło już dwadzieścia lat od czasu nabycia spadku.
          • majkel01 Re: Mam pytanie 27.06.07, 19:01
            jesli bylo postepowanie o nabycie spadku macie wyszczegolnone jaka czesc sie
            komu nalezy. Jesli nie bylo to postepowanie takie trzeba przeprowadzic. Pozniej
            pozostaje kwestia splaty z poszczegolnych czesci. Hmm... trzeba miec jeszcze na
            uwadze fakt ze wedlug dawnych przepisow nie kazdy mogl otrzymac gospodarstwo
            rolne bowiem musial spelniac odpowiednie wymagania.
            Sprawy majatkowe trzeba zalatwiac w miare szybko bowiem po wielu wielu latach
            rozne kwiatki na wierzch wychodza a wtedy sa problemy.
            • akacjax Re: Mam pytanie 27.06.07, 21:49
              Wiem, że ziemie rolne mogli dziedziczyć tylko pracujący tam na tej roli, mający wykształacenie rolnicze, małoletni(chyba) i niezdolnie do pracy(jakoś tak).
              Budynki dziedziczyło sie wg normalnych zasad.
              Ale ..co stawało się z ziemią, jeżeli nikt nie spełniał w/w warunków? Przechodziła na państwo?
              Czy teraz ziemię uprawną dziedziczy się inaczej?
            • panda_zielona Re: Mam pytanie 27.06.07, 22:15
              Dzięki Majkel01.
              Postępowanie spadkowe było i w postanowieniu sądu jest napisane,że dziedziczą
              dwie siostry po 1/2 z tym,że gospodarstwo rolne w całości dziedziczy tylko
              jedna,majaca wykształcenie rolnicze(takie były wtedy przepisy).Księga wieczysta
              jest tylko na 1 siostrę,tę,która została na tym gospodarstwie.Od tamtego czasu
              minęło już 20 lat.Zmieniły się przepisy i ziemię można było odrolnić.Tak też
              zrobiła moja koleżanka.Podzieliła to na działki ponosząc wszelkie koszty z tym
              związane.Druga siostra nie nie chciała partycypować w kosztach,bo uważała,że
              skoro tamta dziedziczy to nie musi się dokładać.Ze sprzedaży pierwszych kilku
              działek dostała jakąś część pieniędzy do ręki bez pokwitowania.No i teraz
              zaczęła się jazda,bo koleżanka sprzedała kolejne 2 działki,ale włożyła te
              pieniądze w remont generalny domu,w którym mieszka, nieremontowany bez
              wygód.Siostra jej dowiedziawszy się o tym zrobiła jej karczemną awanturę i
              powiedziała,ze wystąpi do sądu.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka