panda_zielona 27.06.07, 12:32 Nie wiem czy mogę je zadać tutaj,nie chciałabym zaśmiecać forum.A sprawa dotyczy podziału dużego gospodarstwa rolnego po rodzicach.Może ktoś z Was spotkał się z podobną sprawą lub wie gdzie szukać? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
jagoda4444 Re: Mam pytanie 27.06.07, 12:42 może forum młodych prawników? gdzieś tutaj był link Odpowiedz Link
aron95 Re: Mam pytanie 27.06.07, 14:22 Jeśli spadkobiercy potrafią sie dogadać to jest to prosta sprawa . Dogadują się co do wyceny , sprzedają lub dzielą , albo ten co zostaje na gospodarce spłaca pozostałych . Wszystko to przebiega przez sąd który wasze uzgodnienia przyjmuje i taki też wyrok wydaje . Odpowiedz Link
panda_zielona Re: Mam pytanie 27.06.07, 15:35 baa,kiedy właśnie nie mogą się dogadać,a sprawa jest dośc skomplikowana,bo upłynęło już dwadzieścia lat od czasu nabycia spadku. Odpowiedz Link
majkel01 Re: Mam pytanie 27.06.07, 19:01 jesli bylo postepowanie o nabycie spadku macie wyszczegolnone jaka czesc sie komu nalezy. Jesli nie bylo to postepowanie takie trzeba przeprowadzic. Pozniej pozostaje kwestia splaty z poszczegolnych czesci. Hmm... trzeba miec jeszcze na uwadze fakt ze wedlug dawnych przepisow nie kazdy mogl otrzymac gospodarstwo rolne bowiem musial spelniac odpowiednie wymagania. Sprawy majatkowe trzeba zalatwiac w miare szybko bowiem po wielu wielu latach rozne kwiatki na wierzch wychodza a wtedy sa problemy. Odpowiedz Link
akacjax Re: Mam pytanie 27.06.07, 21:49 Wiem, że ziemie rolne mogli dziedziczyć tylko pracujący tam na tej roli, mający wykształacenie rolnicze, małoletni(chyba) i niezdolnie do pracy(jakoś tak). Budynki dziedziczyło sie wg normalnych zasad. Ale ..co stawało się z ziemią, jeżeli nikt nie spełniał w/w warunków? Przechodziła na państwo? Czy teraz ziemię uprawną dziedziczy się inaczej? Odpowiedz Link
panda_zielona Re: Mam pytanie 27.06.07, 22:15 Dzięki Majkel01. Postępowanie spadkowe było i w postanowieniu sądu jest napisane,że dziedziczą dwie siostry po 1/2 z tym,że gospodarstwo rolne w całości dziedziczy tylko jedna,majaca wykształcenie rolnicze(takie były wtedy przepisy).Księga wieczysta jest tylko na 1 siostrę,tę,która została na tym gospodarstwie.Od tamtego czasu minęło już 20 lat.Zmieniły się przepisy i ziemię można było odrolnić.Tak też zrobiła moja koleżanka.Podzieliła to na działki ponosząc wszelkie koszty z tym związane.Druga siostra nie nie chciała partycypować w kosztach,bo uważała,że skoro tamta dziedziczy to nie musi się dokładać.Ze sprzedaży pierwszych kilku działek dostała jakąś część pieniędzy do ręki bez pokwitowania.No i teraz zaczęła się jazda,bo koleżanka sprzedała kolejne 2 działki,ale włożyła te pieniądze w remont generalny domu,w którym mieszka, nieremontowany bez wygód.Siostra jej dowiedziawszy się o tym zrobiła jej karczemną awanturę i powiedziała,ze wystąpi do sądu. Odpowiedz Link