Dodaj do ulubionych

Nie na temat, Orient-Express w Krakowie

12.07.07, 12:40
Jest właśnie w Krakowie po pracy pójde go zobaczyć, bo zawsze o tym marzyłam, żeby choc przez chwilke poczuc dreszczyk emocji z ksiazki mojej ulubionej Aghaty Christie. Wzmianka z onetu "Orient-Express był pierwszą koleją transeuropejską, która połączyła Paryż z Konstantynopolem. Jej inauguracja w roku 1883 otwierała nowy rozdział w historii transportu i przewozu pasażerów. W czasach, gdy Orient-Express wyruszał w pierwszą trasę, swoim luksusem oraz wygodą dorównywał niejednemu paryskiemu apartamentowi. Pociąg stał się znany m.in. dzięki historii stworzonej przez powieściopisarkę Agatę Christie, w której detektyw Herkules Poirot rozwiązuje zagadkę tajemniczego morderstwa."
Obserwuj wątek
    • julka1800 Re: Nie na temat, Orient-Express w Krakowie 12.07.07, 12:53
      slyszalam, slyszalam,
      w trojce radiowej mowili przed kwardransem

pozazdrosic tez byl chetnie obejrzalasmile)
    • geo_v Re: Nie na temat, Orient-Express w Krakowie 12.07.07, 12:55
      Super smile Też chętnie zobaczyłabym na własne oczy. A jeszcze chetniej
      przejechałabym się, ale wakacyjna podróż 6 tys euro kosztuje smile
      • geo_v Lady :) 12.07.07, 12:59
        I zdjęcia zrób koniecznie, już się piszę, gdybyś tak kopie po świecie
        rozsyłała... smile
        • ladyhawke12 Re: Lady :) 12.07.07, 13:03
          Ma byc w wawie też, a zdjatka komóra zrobie, niestey nie mam aparatu po reką.
          • geo_v Re: Lady :) 12.07.07, 13:07
            W Wawie i w Malborku, niestety, nigdzie mi nie po drodze sad((
            • cathy_bum Re: Lady :) 12.07.07, 13:13
              A kiedy ma być w Warszawie, bo chętnie bym obejrzała? Uwielbiam Agatę Christie!
              • ladyhawke12 cathy 12.07.07, 13:18
                W sobote bedzie w Wawie tylko nie wiek o której godzinie. Ja mam prawie cała kolekcje ksiązek, i prawie cała kolekcje filmów.
                • cathy_bum Re: cathy 12.07.07, 13:26
                  Ja też mam prawie całą kolekcję jej książeksmile I namiętnie do nich wracam.
                  Czasem podejrzewam, że angielskiego się nauczyłam, zeby je przeczytać w
                  oryginale.
                  • ladyhawke12 Re: cathy 12.07.07, 13:38
                    Ja niestey jestem lebiega jezykowa, i nic ani nikt mnie nie nauczy
                    • cathy_bum Re: cathy 12.07.07, 13:52
                      ladyhawke12 napisała:

> Ja niestey jestem lebiega jezykowa, i nic ani nikt mnie nie nauczy

Szkoda, bo chyba nie wszystko przetłumaczono na polski. Co prawda wyłącznie w
                      oryginale znalazłam pozycje dużo słabsze od reszty, głównie zakręcone wokoł
                      tematyki szpiegowskiej. Polskie tłumaczenia są dość wierne, bardzo je lubię.
                      Chyba sobie dziś z regału wyciągnę jakąś książkę pani C.smile
                      • ladyhawke12 Re: cathy 12.07.07, 14:01
                        ja wczoraj czytałam "Śmierć na Nilu"
                        • cathy_bum Re: cathy 12.07.07, 14:07
                          Najbardziej chyba lubię pannę Marple. Starą panną już nie będę, ale mogłabym
                          się tak zestarzeć.
                          Wyciągnęłam sobie "Moderstwo w Orient Expresie", żeby się utrzymać w klimaciesmile
                          Kto idzie ze mną w sobotę na dworzec Gdański?
                          • julka1800 Re: cathy 13.07.07, 15:18
                            > Kto idzie ze mną w sobotę na dworzec Gdański?

a Ty W domu nie chcesz posiedziec?tongue_out
                            Moze polepisz pierogi na przykladtongue_outP

smile))
                            • cathy_bum Julka 17.07.07, 00:22
                              julka1800 napisała:

> > Kto idzie ze mną w sobotę na dworzec Gdański?
                              >
                              > a Ty W domu nie chcesz posiedziec?tongue_out
                              > Moze polepisz pierogi na przykladtongue_outP
                              >
                              > smile))
                              Ja bardzo chcę w domu posiedzieć. Bardzo. Tylko tak mi się biednej sierotce nie
                              składawink
                              A Orient Expresu nie widziałam w końcu, bo mnie z miasta wyniosło. Pozostaje mi
                              zbierać na podróż..
                              >
              • geo_v Cathy 12.07.07, 13:19
                Takie info znalazłam: "188 turystów przyjedzie do Warszawy w sobotę 14 lipca o
                godz. 15. Pociąg stanie na peronie Dworca Gdańskiego. " "Orient Express ze
                stolicy wyruszy w niedzielę 15 lipca o godz. 9.30 i zawiezie turystów do
                Malborka."
          • panda_zielona Re: Lady :) 12.07.07, 13:09
            No to jak będzie w Warszawie,to nie odmówię sobie zobaczenia.Ech,też chętnie
            wyruszyłabym w podróż takim pociągiem smile)).
            Kiedyś można było do Warny w Bułgarii pojechać pociagiem,teraz niestety nie,a
            szkoda.
            • ladyhawke12 Pociagi 12.07.07, 13:17
              Pociągi kiedys miały to cos, podróze były jakims takim prawie misterium. Jestem strasznym romantykiem, chciałabym kiedys pojechac takim pociagiem, patrzyc na współtowarzyszy podrózy, w przyciemnionym świetle lamp. Jesc bez pospiechu, i potrafic wypowiedziec nazwe wykwintnej potrawy która własnie jem, ech.
              • geo_v Re: Pociagi 12.07.07, 13:23
                I jeszcze towarzysza z klasą mieć... smile
                • ladyhawke12 Re: Pociagi 12.07.07, 13:25
                  oj tak.
                  • ladyhawke12 No i nie zobaczyłam 13.07.07, 08:07
                    Przyjechał i juz go nie było, odstawili gdzieś na bocznicę, nikt nie chce powiedziec gdzie. Kurcze prodwadze sledztwo, moze sie dowiem a jak nie to jutro sprobuje jak bedzie odjezdzal.
                    • geo_v Re: No i nie zobaczyłam 13.07.07, 09:49
                      A ja właśnie miałam pytać o wrażenia...
                      Ja widziałam...w telewizji.
                      • ladyhawke12 Re: No i nie zobaczyłam 13.07.07, 09:53
                        Kurcze szukam informacji gdzie stoi na bocznicy, i nic jakby go amba zżarła. jutro podreptam na dworzec bo ma byc miedzy 10 a 11
                        • to.ja.kas Re: No i nie zobaczyłam 13.07.07, 15:43
                          Jest piekny...ale mam taki plan ze kiedys wybiore sie nim w podróz...majac w
                          torebce arszenik lub mały złoty rewolwer....bez nieboszczyka i detektywa taka
                          podroz sie nie liczy tongue_outPP
                          • ladyhawke12 Re: No i nie zobaczyłam 13.07.07, 21:02
                            To prawda, masz racje to.ja.kas, dzis własnie przeczytalam poraz nty "Morderstwo w Orient Ekspresie". Postanowiłam składąc sobie na podróż. A jutro rankiem wstaje i pojade na dworzec zobaczyć to cudo.
                            • to.ja.kas Re: No i nie zobaczyłam 13.07.07, 23:04
                              EEeeeee myslalam, ze kupiłas rewolwer :_)))
                              zrób zdjecia smile)))
                              • ladyhawke12 Widziałam 14.07.07, 15:55
                                Piękny, jestem zachwycona, cudeńko. Jestem pod wrażeniem, popatrzyłam sobie przez szybę do nwetrza kurcze jak z Agathy Christie, a ta obsługa, w nienagannych mundurkach, uśmiechnięci, ech. Ja zbieram na podróz tym cudem.
                                • ladyhawke12 Re: Widziałam 14.07.07, 19:50
                                  miasta.gazeta.pl/krakow/5,35815,4309173.html?i=0
                                  • to.ja.kas Re: Widziałam 14.07.07, 19:54
                                    perełka....i cos co lubie...słuzba na wysokim poziomie tongue_outPP
                                    • ladyhawke12 Re: Widziałam 14.07.07, 20:00
                                      Są bardzo mili, no i stale uśmiechnięci, żadnej irytacji, że ktos chce setne zdjęcie zrobić. Tak jakby ich to wszystko bawiło. ale dywanik lekko już zużyty
                                • panda_zielona Re: Widziałam 14.07.07, 23:43
                                  Kurczę,to tylko przez szybkę mozna było popatrzeć sad
                                  Ale faktycznie komfort jak się patrzy.Podobno podróż tym cudem kosztuje
                                  bagatelka 6 tys.euro.Chwilowo nie dysponuję taką sumą,ale jak się sprężę to kto
                                  wie? smile
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka