Dodaj do ulubionych

Rozwód a kredyt.

22.03.08, 23:09
Witam.
Jesteśmy małżeństwem z krótkim stażem. Mąż chce rozwodu.
1.Co w takim razie ze wspólnym kredytem zaciągniętym na kupno
mieszkania?
2. Jeśli ja nie dam zgody na rozwód, to co dalej? Czy bez mojej
zgody może zostać orzeczony rozwód?
Juna
Obserwuj wątek
    • marcin-z-lasu Re: Rozwód a kredyt. 23.03.08, 13:39
      Najprościej w temacie mieszkania dogadać się samemu. Opcji jest wiele, np. jedno z Was zapłaci połowę wartości mieszkania drugiej stronie i je zatrzyma, sprzedacie mieszkanie i podzielicie się uzyskaną kwotą po połowie, będziecie mieszkali razem w tym mieszkaniu. Co do kredytu, to ja nie mam na ten temat rozległej wiedzy, ale powinien on też zostać podzielony po połowie.
      Dlaczego nie chcesz dać zgody na rozwód mężowi? Chcesz go w ten sposób zatrzymać przy sobie? Wątpię czy to coś da. Jak się uprze to w końcu rozwód dostanie, tylko sprawa będzie trwała dłużej.
      • plisowanka Re: Rozwód a kredyt. 23.03.08, 18:08
        Odpowiedzialność małżonków za spłatę kredytu jest solidarna. Znaczy to tyle, że jeżeli twój mąż okaże się nieuczciwy i nie będzie płacił, to bank może ściągać całość pieniędzy tylko od ciebie. Ty naturalnie będziesz miała roszczenie do byłego małżonka o spłatę swojej części, ale to ty musisz się martwić, czy te pieniądze odzyskasz. To nie jest sprawa banku, nawet jak w wyroku rozwodowym będziesz miała te kwestie ustalone przez sąd. Wyrok rozwodowy nie działa na linii bank-kredytobiorcy.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka