julinka601 19.10.08, 17:43 Własnie , jaki jest przyblizony koszt adwokata w sprawie o podział majatku.Nie mozemy sie porozumieć i trzeba to przeprowadzic sądownie. Czy koszty są zwiazane z wielkoscia masy spadkowej? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
julinka601 Re: Koszt adwokata przy podziale majatku... 20.10.08, 19:32 Nikt nie wie? Są pewnie tacy ,ktorzy juz to maja za soba.Podpowiedzcie, proszę Odpowiedz Link
tricolour Czego Ty oczekujesz? 20.10.08, 20:00 Nie wiadomo czy do podziału są dwie pary kalesonów czy pałac, a pytasz o koszt takiego podziału? Koszt będzie taki, by adwokat był zadowolony. Odpowiedz Link
zuzka712 Re: Koszt adwokata przy podziale majatku... 21.10.08, 09:59 Mam do podziału w zasadzie dom. Zażyczyłam sobie nierównego podziału (ale to chyba było bez znaczenia). Pani powiedziała 11 tysięcy (chyba to już była kwota uwzględniająca VAT). Na razie się nie zdecydowałam. Odpowiedz Link
julinka601 Re: Koszt adwokata przy podziale majatku... 21.10.08, 22:46 Już wiem.Zalezy jednak od wartości majatku.Są na to cenniki. Odpowiedz Link
stokrotka246 Re: Koszt adwokata przy podziale majatku... 22.10.08, 17:03 To daj znać gdzie są te cenniki, bo mnie też dotyczy ten problem. Ode mnie zawołała 10 procent wartości majątku, ale też nie wiem, czy całego majątku, czy mojej części. Odpowiedz Link
julinka601 Re: Koszt adwokata przy podziale majatku... 22.10.08, 17:23 Jesli np.pfrzypadajacy na Ciebie majatek wyceniasz na ponad 20 000 to taksa adwokata wynosi 7 200 + vat powiedział mi to adwokat Odpowiedz Link
chalsia Re: Koszt adwokata przy podziale majatku... 22.10.08, 18:28 tu są dokładne dane abc.flexolite55178.futuro.pl/serwis/du/2002/1348.htm Odpowiedz Link
zuzka712 Re: Koszt adwokata przy podziale majatku... 22.10.08, 18:41 7,2 od 20 ???? Toż to 36%!!! Nie wierzę Odpowiedz Link
julinka601 sprostowanie... 22.10.08, 19:40 Przepraszam mialo być 200 000 a nie jak napisalam 20.... Odpowiedz Link
marek_gazeta Naiwne pytanie 22.10.08, 19:14 Czy w sądzie rzeczywiście będzie potrzebny adwokat? Czy normalny, w miarę inteligentny człowiek sobie nie poradzi? Jeśli sprawa jest bardzo zagmatwana (firmy, spółki, żonglerka kasą itp.), to może i trzeba zwrócić się do fachowców. Ale w typowych wypadkach - mieszkanie, jakieś samochody i trochę kasy do podziału - nie da rady udowodnić swoich racji? Trzeba oddać haracz 10% majątku? Przecież to horrendalna kwota. Odpowiedz Link
akacjax Re: Naiwne pytanie 24.10.08, 14:36 Mam właśnie taki dylemat-czy potrzebuję adwokata, gdy suma podziału nie jest aż tak "zagmatwana". Ale nie wiem, czy własciwie napisze pozew, czy znam zagadnienie na tyle, by chcieć np. podziału części majatku, a na resztę machnąć? Czy w ogóle tak można? Czuję, że by u mnie dogadać, by w ogóle była o tym rozmowa sensowna-to ja muszę przedstawić konkrety-moje polegają na tym-że gdy się dogadamy bez sądu-to ja chce dzielić część, gdy nie- i do sądu trzeba-to podział obejmie więcej. Dodam, że ex-m. wyprowadził się "z majątkiem". I to on musiałby zwracać. Czy są gdzieś wzory pozwów o podział majątku? (nie wzory ugody, ale pozwu) Odpowiedz Link
zuzka712 Re: Naiwne pytanie 25.10.08, 19:26 Możesz zawsze poprosić adwokata o przygotowanie tylko papierów - pism, wniosków itd... Płacisz wtedy jak za poradę. Odpowiedz Link
plujeczka Re: Koszt adwokata przy podziale majatku... 22.10.08, 20:16 niestety nie moge was wspomóc własna wiedzą w tym temacie poniewaz dopiero miałam jedna sprawę o podział ale juz wiem ,ze zrezygnuję z adwokata bo zanosi sie na starszne koszty gdzieś w granicach 8 tys złotych a majatek wyceniony nieco powyżej 200 tys-w mojej ocenie adwokat niewiele zrobi, pisma , które do tej pory napisał niczym szczególnym sie nie wyrózniaja a mogę powiedziec,że jak narazie "dzięki" niemu mam w : plecy" ponad 10 tys złotych...Co do adwokatów polecam ostrożność,mi jej zabrakło..ale coż człowiek uczy sie na błędach.Jesli będę miała poszerzona wiedze w tym temacie obiecuje,ze sie nią z Wami podzielę. Odpowiedz Link
zalamana29 Re: Ile bierze Sąd 24.10.08, 13:41 Koszty adwokata przy podziale majątku są mniej więcej takie jak wynika z cennika, którego stronę chalsia podała. Jakie są natomiast koszty w sądzie. Ztego co mi wiadomo , jeżeli małżonkowie nie są zgodni co do podziału koszt wynosi 1000zł i czy to jest wszystko? Czy Sąd bierze jeszcze jakiś % od wartości majątku? Jakie mogą być jeszcze inne koszty , a US? Odpowiedz Link
chalsia Re: Ile bierze Sąd 24.10.08, 21:54 > wynika z cennika, którego stronę chalsia podała. Jakie są natomiast > koszty w sądzie. Przy zgodnym wniosku małżonków/eksmałżonków opłata wynosi 1/10 z taryfikatora niżej, przy braku zgody - dwa razy więcej. I tak, cały wpis stosunkowy w sprawie cywilnej i gospodarczej wynosi: 1. do 10.000 zł - 8%, nie mniej jednak niż 30 zł, 2.od 10.001 zł do 50.000 zł: od pierwszych 10.000 zł - 800 zł, a od nadwyżki ponad 10.000 zł - 7%, 3.od 50.001 zł do 100.000 zł: od pierwszych 50.000 zł - 3.600 zł, a od nadwyżki ponad 50.000 - 6%, 4.powyżej 100.000 zł: od pierwszego 100.000 zł - 6.600 zł, a od nadwyżki ponad 100.000 zł - 5%, nie więcej jednak niż 100.000 zł. Odpowiedz Link
chalsia Re: Ile bierze Sąd 24.10.08, 22:02 Przepraszam, cofam to o kosztach sądowych, zmieniły się (i mogę sobie tylko pluć w brodę )) ze za mojego rozowdu było tak drogo jak podałam wczesniej). Teraz jest to o wiele tańsze. DZIAŁ 4 WYSOKOŚĆ OPŁAT W POSTĘPOWANIU NIEPROCESOWYM Rozdział 1 Sprawy z zakresu prawa rodzinnego i opiekuńczego Art. 37. Opłatę stałą w kwocie 100 złotych pobiera się od wniosku o: 1) zezwolenie na zawarcie związku małżeńskiego; 2) zmianę wyroku orzekającego rozwód lub separację w części dotyczącej władzy rodzicielskiej; 3) separację na zgodne żądanie małżonków; 4) zniesienie separacji; 5) zezwolenie na udzielenie pełnomocnictwa do oświadczenia o wstąpieniu w związek małżeński; 6) zwolnienie od obowiązku złożenia lub przedstawienia kierownikowi urzędu stanu cywilnego dokumentu potrzebnego do zawarcia związku małżeńskiego. Art. 38. 1. Opłatę stałą w kwocie 1.000 złotych pobiera się od wniosku o podział majątku wspólnego po ustaniu małżeńskiej wspólności majątkowej. 2. Jeżeli wniosek zawiera zgodny projekt podziału tego majątku, pobiera się opłatę stałą w kwocie 300 złotych. Rozdział 2 Sprawy z zakresu prawa rzeczowego Art. 39. 1. Opłatę stałą w kwocie 200 złotych pobiera się od wniosku o: 1) ustanowienie drogi koniecznej; 2) rozgraniczenie nieruchomości; 3) stwierdzenie nabycia służebności gruntowej przez zasiedzenie. 2. Opłatę w kwocie 100 złotych pobiera się od wniosku o: 1) ustalenie sposobu korzystania z rzeczy wspólnej; 2) ustanowienie zarządcy rzeczy wspólnej lub przedmiotu użytkowania; 3) rozstrzygnięcie co do dokonania czynności dotyczącej rzeczy wspólnej. Art. 40. Opłatę stałą w kwocie 2.000 złotych pobiera się od wniosku o stwierdzenie nabycia własności nieruchomości przez zasiedzenie. Art. 41. 1. Opłatę stałą w kwocie 1.000 złotych pobiera się od wniosku o zniesienie współwłasności. 2. Jeżeli wniosek zawiera zgodny projekt zniesienia współwłasności, pobiera się opłatę stałą w kwocie 300 złotych. Odpowiedz Link
chalsia Re: Ile bierze Sąd 24.10.08, 22:03 Czyli obecnie, można się rozwieżć wraz z podziałem majątku w ramch kwoty (łącznie) 900 - 1600 zł. Odpowiedz Link
zalamana29 Re: Ile bierze Sąd 25.10.08, 10:29 Oby napewno tak jest? Czyli jest stala oplata np. 1000 zł i co na tym koniec? Kiedys byly oplaty zwiazane z wartościa majątku i co już tego nie ma? Może jest ktoś na tym forum kto jest w trakcie podzialu i "orientuje się" tzn. wie jak to wygląda. Odpowiedz Link
tricolour Przecież dostałaś odpowiedź od Chalsi... 25.10.08, 10:40 ... i suma ~1000zł nie satysfakcjonuje Cię, bo za mała? Odpowiedz Link
zalamana29 Re: tricolour!!! 25.10.08, 10:51 Tricolour dzięki za odpowiedź, tyle że ona kończy się znakiem zapytania . Bardzo mnie to satysfakcjonuje, jeżeli tak jest! (a po Twojej głupawej wypowiedzi nie wiem). Mam nadzieję że ktoś kompetentny oprócz chalsi to jeszcze potwierdzi. Odpowiedz Link
stokrotka246 Re: tricolour!!! 25.10.08, 12:47 Dzięki na razie się rozwodzę, sprawa o podział przede mną, boję się o mieszkanie bo się stamtąd wyprowadziłam, mieszkam z dzieckiem u matki, ale chciałabym odzyskać mieszkanie, przerażają mnie koszty... Odpowiedz Link
momr Re: tricolour!!! 09.11.08, 19:44 Witam, czy ktoś może wie, ile kosztuje rzeczoznawca wyceniający wartość nieruchomości? Czy zawsze musi być rzeczoznawca? kto za niego płaci? Ta strona, która domaga się wyceny czy koszty są dzielone po połowie? Czy eks może sie nie zgodzić na podział majątku? Za chwile składam pozew, boję się,że przy braku dobrej woli sprawa może ciągnąć sie latami a ja ciągle będę z nim mieszkać pod jednym dachem! Odpowiedz Link