useless00 07.01.09, 23:23 Czy ktoś z Was zawierał ugodę z małżonkiem o wzajemnym (lub jednostronnym) zrzeczeniu się praw do OFE? Jak ona powinna wyglądać? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ask77 Re: wzajemne zrzeczenie się praw do OFE 08.01.09, 08:34 O bardzo chętnie sama się dowiem Czy taka umowa musi być notarialna? Odpowiedz Link
useless00 Re: wzajemne zrzeczenie się praw do OFE 08.01.09, 22:45 Majątek zgromadzony na OFE jest majątkiem wspólnym i podlega podziałowi podczas rozwodu o ile oczywiście jest prowadzony podział. Pieniądze na OFE podlegają też zasadom dziedziczenia. Pieniądze są sumowane i dzielone na pół. To ważne dla tych osób, które przykładowo zajmowały się dziećmi i domem, lub chorowały, nie pracowały zawodowo i nie mają zgromadzonych środków na koncie emerytalnym. Problem jest wtedy kiedy strona jest leniem i nie pracuje i liczy na łatwy zarobek przy podziale majątku. Nawet nie mając dorobku jednak na OFE zawsze coś sie znajdzie. I dlatego najlepiej zawrzeć ugodę i wnieść o potwierdzenie jej przez sąd podczas rozprawy rozwodowej. Akt nie musi być notarialny, ale istotne jest potwierdzenie przez sąd. Podobnie jest ze środkami zgromadzonymi na kontach ubezpieczenia na życie. Tyle się dowiedziałam. Może to komuś pomoże. Odpowiedz Link
zuzka712 Re: wzajemne zrzeczenie się praw do OFE 09.01.09, 10:19 pewnie, że się przyda. Jeszcze tylko poradźcie, jak przekonać "lenia", żeby się zrzekł części moich składek? Myślałam, żeby wjechać na ambicję, ale przecież on nie ma żadnych ambicji, poza tym, żeby na kimś żerować... Odpowiedz Link
fragile66 Re: wzajemne NIE-zrzeczenie się praw do OFE 09.01.09, 10:35 useless - wbrew swojemu nickowi - podała bardzo przydatne wskazówki, jak postępować w tej sytuacji. Nie ma żadnego zrzekania się pieniędzy zapisanych na OFE - pieniądze zgromadzone na kontach OFE przez rozwiedzionych małżonków sumuje się, a następnie dzieli na pół. Wykonuje to fundusz zgodnie z postanowieniem sądu. Ale żeby sąd o tym postanowił, ktoś musi się do niego zwrócić z wnioskiem o dokonanie takiego podziału. Zazwyczaj jest to osoba, która zgromadziła na koncie w OFE mniej pieniędzy niż były/a. Taki wniosek można zawrzeć w pozwie o rozwód, jeśli składa się jednocześnie wniosek o podział majątku. Taki wniosek może też być częścią wniosku o podział majątku dokonywanego już po rozwodzie. Tak więc "lenia" nie trzeba przekonywać, bo on nie ma w tej sprawie nic do powiedzenia, a składanie wniosku o podział pieniędzy w OFE nie leży w jego interesie. Odpowiedz Link
zuzka712 Re: wzajemne NIE-zrzeczenie się praw do OFE 09.01.09, 12:10 Chyba nie rozumiem. Sprawa wygląda tak - całe życie to JA pracowałam i zarabiałam dużo więcej niż ex. Jemu, że tak powiem życie ciągle kłody pod nogi rzuało, bo kto normalny chciałby się wiązać obowiązkami i codziennie kilka godzin spędzać w pracy! (no poza mną, ale ja to co innego. Żona, a nie normalny człowiek). No i w efekcie on był bezrobotny, albo firmę "prowadził" i na składkach minimalnych jechał. Ja na razie tego tematu nie poruszam, bo wolałabym, żeby każde z nas pozostało przy swoich składkach, a zrzekło się prawa do składek małżonka. Co bedzie jak sprawy nie uregulujemy? Sprawy o podział majątku się nie przedawniają. Albo w razie mojej śmierci wolałabym, żeby dzieci odziedziczyły, a nie ten pasożyt. Odpowiedz Link
fragile66 Re: wzajemne NIE-zrzeczenie się praw do OFE 09.01.09, 14:04 zuzka, choć jestem mężczyzną, to mam podobną sytuację jak ty i dlatego we wniosku o podział majątku dyskretnie przemilczam sprawę kont w OFE. Ale niestety liczę się z tym, że jeśli ex wyciągnie to podczas trwania sprawy, to niestety sąd się do jej wniosku przychyli i nic nie będę mógł zrobić - trzeba jej będzie oddać prawie 60 tys. zł zgromadzonego kapitału, a w zamian dostanę około 5 tysięcy. Pasożyt, nie-pasożyt - taka jest dura lex. Odpowiedz Link
chalsia Re: wzajemne NIE-zrzeczenie się praw do OFE 09.01.09, 12:10 > Nie ma żadnego zrzekania się pieniędzy zapisanych na OFE - pieniądze > zgromadzone na kontach OFE przez rozwiedzionych małżonków sumuje > się, a następnie dzieli na pół. ale dzieli na pół miedzy byłych małżonków jedynie kwoty zgromadzone w trakcie trwania małżeństwa. Tych zgromadzonych po rozwodzie się nie dzieli bo nie ma juz wspólnoty majątkowej. Odpowiedz Link
fragile66 Re: wzajemne NIE-zrzeczenie się praw do OFE 09.01.09, 14:00 chalsia napisała: > > ale dzieli na pół miedzy byłych małżonków jedynie kwoty zgromadzone > w trakcie trwania małżeństwa. Zgadza się - dziękuję chalsiu za uściślenie. Odpowiedz Link
zuzka712 Re: wzajemne NIE-zrzeczenie się praw do OFE 09.01.09, 14:11 wiedziałam, że za długo zwlekałam z tym rozwodem! fragile - ja robię podobnie, ale to tylko odwlekanie problemu - boję się, że potem może być jeszcze trudniej z ustaleniem... A zgłaszaliście do OFE informację nt.rozwodu? Odpowiedz Link
fragile66 Re: wzajemne NIE-zrzeczenie się praw do OFE 09.01.09, 14:55 zuzka, mądra Polka po szkodzie Nie jest w twoim interesie ustalanie tego podziału, więc zostaw to zmartwienie exowi. Jeśli sąd otrzyma od niego wniosek o podział środków na kontach, to będziesz się martwić. > > A zgłaszaliście do OFE informację nt.rozwodu? to jest ciekawe zagadnienie! Mój fundusz ostrzega w materiałach informacyjnych: "Pamiętajmy, że o wszelkich zmianach, które zachodzą w naszym życiu, sami musimy informować fundusz emerytalny. Pozwoli to na wyjaśnienie bieżących niejasności i zapobiegnie niespodziankom w chwili, kiedy będziemy chcieli (my lub nasze dzieci) z tych środków korzystać." Ale to tylko takie straszenie przez fundusz, żeby sobie ułatwić pracę. Szczegółowe wyjaśnienie: "Zmiana sposobu uregulowania stosunków majątkowych pomiędzy małżonkami, rozwód Zgodnie z Ustawą z 28 sierpnia 1997 roku o organizacji i funkcjonowaniu funduszy emerytalnych (Dz.U. nr 139 z 1997 r., poz. 934, z późn. zm.), klient otwartego funduszu emerytalnego ma obowiązek zawiadomienia OFE o każdej zmianie uregulowań stosunków majątkowych. Zmiana taka następuje po zawarciu związku małżeńskiego, zmianie istniejących stosunków majątkowych pomiędzy małżonkami i rozwodzie. W razie ustania wspólnoty majątkowej lub rozwodu - prosimy o wypełnienie formularza lub napisanie oświadczenia. Prosimy także o przesłanie dokumentów potwierdzających podział środków w okresie małżeńskiej wspólności majątkowej. Dokumentem takim może być akt notarialny stwierdzający podział środków lub ugoda zawarta przed sądem. W dokumentach tych powinna być zawarta informacja dotycząca sposobu podziału środków zgromadzonych na rachunkach w OFE. Wymagane jest również poświadczenie tych dokumentów za zgodność z oryginałem. Poświadczenia można dokonać u notariusza, w oddziale CU lub w jednostce samorządu terytorialnego. Można również przesłać umowę cywilnoprawną określająca procentowy podział środków. Jeżeli ustanie wspólności majątkowej nastąpiło w wyniku rozwodu, dodatkowo prosimy o dołączenie dokumentu potwierdzającego orzeczenie rozwodu (wraz z datą uprawomocnienia). Kopia tego dokumentu również musi być poświadczona za zgodność z oryginałem. Komplet dokumentów należy przesłać pod adres OFE." Czyli - hi! hi! - mam zbierać te wszystkie dokumenty po to, żeby stracić parędziesiąt tysięcy złotych? niedoczekanie! Z kolei na stronach ING jest następujące wyjaśnienie: "Co się stanie w razie rozwodu członka funduszu? W razie rozwodu lub unieważnienia małżeństwa, w przypadku wspólnoty majątkowej, podział środków zgromadzonych przez Członka Funduszu następuje zgodnie z decyzją sądu. " W ustawie o funduszach emerytalnych jest tylko ogólnikowe stwierdzenie: "Rozdział 12 Podział środków w razie rozwodu lub unieważnienia małżeństwa Art. 126. Jeżeli małżeństwo członka otwartego funduszu uległo rozwiązaniu przez rozwód lub zostało unieważnione, środki zgromadzone na rachunku członka funduszu, przypadające byłemu współmałżonkowi w wyniku podziału majątku wspólnego małżonków, są przekazywane w ramach wypłaty transferowej na rachunek byłego współmałżonka w otwartym funduszu. Art. 127. Wypłata transferowa jest dokonywana przez otwarty fundusz w terminie, o którym mowa w art. 122, po przedstawieniu funduszowi dowodu, że środki zgromadzone na rachunku członka funduszu przypadły byłemu współmałżonkowi. Art. 122. 1. Wypłaty transferowe między otwartymi funduszami odbywają się w ostatnim dniu roboczym lutego, maja, sierpnia i listopada. 2. Kwota wypłaty transferowej jest ustalana w piątym dniu roboczym przed dniem tej wypłaty." Nigdzie nie znalazłem żadnych kar przewidzianych dla członka funduszu za niedopełnienie tych obowiązków informacyjnych, dlatego ja planuję siedzieć cicho, dopóki ex się nie zorientuje ) Odpowiedz Link
aron95 Re: wzajemne NIE-zrzeczenie się praw do OFE 09.01.09, 15:23 Masz rację siedz cicho . Jeżeli nie ma sprawy o podział majątku gdzie w wyroku jest mowa o podziale . fundusze podchodzą do tego tak iż właściciel konta musi sie zgodzić na podział zgromadzonych środków . Jeśli się nie zgadza nie ma podziału Odpowiedz Link
aron95 Re: wzajemne NIE-zrzeczenie się praw do OFE 09.01.09, 15:25 aron95 napisał: > Masz rację siedz cicho . Jeżeli nie ma sprawy o podział majątku > gdzie w wyroku jest mowa o podziale . o podziale środków na funduszu / oczywiście Odpowiedz Link
tricolour Siedzenie cicho nic nie da... 09.01.09, 15:59 ... bo sprawa wyjdzie w momencie gdy fundusz będzie miał obowiązek wypłacić pieniądze. Wtedy do czasu wyjaśnienia sprawy wstrzyma wypłatę... Odpowiedz Link
majka035 OFE 09.01.09, 17:25 Własnie jestem po podziale majątku. Sam sąd zapytał co ze składkami, w jaki sposób chcemy się podzielić. Uzgodnilismy , że kazdy zostawia swoje i taki mamy zapis w ugodzie. Z uprawomocnionych wyrokiem podziału udaliśmy się z eks do OFE, tam pani zrobiła ksero tej ugody i potwierdziła za zgodność z oryginałem. Musieliśmy mieć z sobą swoje umowy o ofe i wypełnilismy druk, ze , każdy z nas, ze ustałą wspólność majatkowa. Napisalismy odręczne pismo, każdy sam, ze zrzeka się praw do składego byłego współmałżonka i podpisalismy sie obydwoje i jest ok. Odpowiedz Link
zuzka712 Re: OFE 09.01.09, 17:29 No właśnie, jak nakłonić exa, żeby takie coś podpisał. Może przez zaskoczenie podczas sprawy? Odpowiedz Link
zuzka712 siedzenie cicho też jest ryzykowne 09.01.09, 17:39 W momencie podpisywania umowy z OFE ustalaliśmy podział środków w razie naszej śmierci. 50% obligatoryjnie dla małżonka, a resztę według uznania. Ja nie pamiętam jak zapisałam. Ale te 50% jest dalej obowiązujące, bo nie wycofany zapis. Czyli w razie nieszczęścia ma ex niespodziankę. Poza tym ja też się obawiam problemów przy przejściu na emeryturę. Ustalaj wtedy do kiedy należy mu sie połowa, jak wzrosła/spadła w tym czasie itd... Sprawa się komplikuje gdy ex ponwnie się ożeni i z mojej połowy połowę przynajmniej dziedziczy nowa żona. A w przypadku jakiejś śmierci to się robi bardzo zagmatwane i wyprostowanie może zająć lata. Np.eks umiera, jego nowa żona dziedziczy, potem wychodzi za mąż i umiera... I ja musze znaleźć trzeciego męża drugiej żony mojego pierwszego męża żeby załatwić sprawę podziału... I co z moim wypoczynkiem na Bahamach? Odpowiedz Link
maheda Re: siedzenie cicho też jest ryzykowne 09.01.09, 19:05 zuzka712 napisała: > Np.eks umiera, jego nowa żona dziedziczy, potem wychodzi za mąż i > umiera... I ja musze znaleźć trzeciego męża drugiej żony mojego > pierwszego męża żeby załatwić sprawę podziału... > I co z moim wypoczynkiem na Bahamach? O rany Boskie. Odpowiedz Link
useless00 Re: wzajemne zrzeczenie się praw do OFE 09.01.09, 19:07 Czyli jeśli mamy teoretycznie taka sytuację: rozwodzimy się, w pozwie nie mamy podziału majątku, bo przykładowo oprocz kilku drobiazgów agd i starego samochodu nie mamy nic. Sąd nie orzeka o podziale. Strona informuje OFE o rozwodzie i co dalej? Oni tak po prostu wypłacą kasę drugiej stronie? Czy dopiero np. po śmierci? Czy kiedy druga strona się zgłosi po kasę? Mam mętlik. Poproszę łopatologicznie od momentu rozwodu bez podziału majątku. Odpowiedz Link
tricolour Nic nie zrobią... 09.01.09, 19:22 ... bo mają czas. OFE (z 2 filaru) nie wypłacają pieniędzy do czasu wieku emerytalnego, a w ich interesie jest nie wypłacić nigdy. Zagmatwaną sytuację potraktują całkiem sensownie: poczekają do czasu wyjaśnienia wątpliwości. Odpowiedz Link
zuzka712 Re: Nic nie zrobią... 09.01.09, 19:30 tricolour napisał: > ... bo mają czas. OFE (z 2 filaru) nie wypłacają pieniędzy do czasu wieku > emerytalnego, a w ich interesie jest nie wypłacić nigdy. Zagmatwaną sytuację > potraktują całkiem sensownie: poczekają do czasu wyjaśnienia wątpliwości. No właśnie tego się boję!!!!! Ale z tego co wiem, to większość rozwodzących się, nawet jeżeli mają podział majątku nie ma uregulowanej kwestii OFE. Myslę, że ruch w interesie się zacznie, jak odmówią pierwszych wypłat... Odpowiedz Link
akacjax Re: Nic nie zrobią... 09.01.09, 23:28 Tak sobie myślę, że głupie jest to prawo podziału i dziedziczenia składek OFE. Bo zusowskie niestety już temu nie podlegają. A z tej samej wypłaty są czerpane. Odpowiedz Link
scindapsus Re: wzajemne zrzeczenie się praw do OFE 10.01.09, 17:55 witajcie sprawdziłam stronę mojego OFE jest tam formularz na wypadek zmian uslugi.ingcentrala.pl/webs/nn/forms.nsf/ShowForm?OpenAgent&template=ZI5EditNC napisalam z prośbą o wyjaśnienie-krok po kroku-jak ma wyglądac "ugoda miedzy małzonkami" aby ją uznali czekam na odpowiedz Odpowiedz Link
pokopanka Re: wzajemne zrzeczenie się praw do OFE 12.01.09, 11:01 jestem równiez zakręcona tym bardziej, że w naszym związku to ja tylko płace te składki (pracując na umowę b.o.), mój mąż pracuje na kontraktach marynarskich i takich zobowiązań nie posiada, tylko własną polisę na życie (od ponad 10 lat, która ma mu zabezpieczyć środki na starość). czyli nie dość, że realnie zarabia 5x więcej niż ja, to jeszcze muszę mu oddac połowę OFE? Odpowiedz Link
useless00 Re: wzajemne zrzeczenie się praw do OFE 12.01.09, 18:08 Dziś dostałam odpowiedż z mojego OFE - AIG. Zacytuję nieomal w calości: "Szanowna Pani, W odpowiedzi na Pani maila prosimy o dostarczenie oryginału lub poświadczonej kopii Wyroku Sądu lub Odpisu aktu małżeństwa z adnotacją o rozwodzie. Prosimy zwrócić uwagę czy na w/w dokumencie widnieje data uprawomocnienia się Wyroku rozwodowego. Dokument, na podstawie którego będziemy mogli dokonać odpowiednich zmian w rejestrze członków, musi zawierać informację od kiedy orzeczenie Sądu w sprawie rozwodu stało się prawomocne. Ustanie małżeńskiej wspólności majątkowej powoduje konieczność podziału majątku zgromadzonego w czasie jej trwania, w skład którego wchodzą między innymi środki zgromadzone na rachunku członkowskim w funduszu emerytalnym. Podział majątku (obejmujący środki na rachunku w funduszu) może zostać dokonany poprzez: Postanowienie Sądu, zawarcie pisemnej umowy o podziale między małżonkami np. w ten sposób, że w jej wykonaniu każdy z małżonków zatrzyma środki zgromadzone na swoim rachunku w OFE lub w dowolny sposób Jeżeli umowa dotyczy tylko środków w OFE - a tak może być, nie ma konieczności zachowania formy aktu notarialnego. Niezbędnym jest poświadczenie na umowie wiarygodności podpisów. W załączeniu przesyłamy dwie wersje umowy. UMOWA - PODZIAŁ ŚRODKÓW W OFE_ROZWÓD - Państwo wypełniacie ten druk, jezeli podejmiecie decyzję, iż każdy z Państwa zatrzymuje środki w OFE na swoim rachunku. UMOWA - PODZIAŁ ŚRODKÓW W OFE_ROZWÓD PODZIAŁ - Państwo wypełniacie ten druk, jeżeli podejmiecie decyzję, iż dzielą się Państwo środkami w OFE na swoich rachunkach. Wiarygodność podpisu powinna być poświadczona przez jeden z poniższych organów. Podmiotami uprawnionymi do poświadczania dokumentów i wiarygodności podpisów są: Kierownik Urzędu Stanu Cywilnego, dowolny przedstawiciel samorządu terytorialnego (Sołtys, Wójt, Burmistrz, Prezydent, Starosta), Notariusz, dowolna jednostka organizacyjna Zakładu Ubezpieczeń Społecznych, Specjalistka ds. operacyjnych lub Kierownik Oddziału Amplico Life S.A, Kierownik Agencji AIG PTE S.A., Dyrektor Działu Administrowania Emeryturami AIG PTE S.A. i wyznaczeni przez niego pracownicy. Każda strona poświadczonego dokumentu z formułą „poświadczam za zgodność z oryginałem”/ poświadczanie wiarygodności podpisu musi zawierać: podpis i pieczątkę imienną osoby potwierdzającej kopię/poświadczjącej podpis oraz dodatkowo pieczątkę z nazwą instytucji, którą ta osoba reprezentuje, w przypadku gdy nie jest pracownikiem AIG PTE S.A." Czyli teraz mam jasność. Ale inna sprawa, że m. jest w innym OFE niż ja. Ale i to sprawdzimy. Odpowiedz Link
useless00 Re: wzajemne zrzeczenie się praw do OFE 14.01.09, 19:38 I jeszcze z Byłego SKARBCA, a teraz AEGON. "Szanowna Pani uprzejmie informujemy, że jeśli nastąpiło ustanie ustawowej wspólności majątkowej Członek Funduszu jest zobowiązany o przesłanie do Powszechnego Towarzystwa Emerytalnego dokumentu potwierdzającego fakt albo jego kopie poświadczona za zgodność z oryginałem notarialnie, albo przez jednostkę samorządu terytorialnego lub administracji państwowej, albo przez dowolną jednostkę organizacyjną Zakładu Ubezpieczeń Społecznych. Wyrok sądu powodujący ustanie ustawowej wspólności majątkowej powinien być prawomocny i opatrzony datą uprawomocnienia się. Do powyższego dokumenty należy dołączyć Umowę podziału środków zgromadzonych na rachunku w AEGON Otwartym Funduszu Emerytalnym (w załączniku). Wymagane dokumenty prosimy przekazać na adres AEGON Otwarły Fundusz Emerytalny, 02 - 676 Warszawa, ul Postępu 18A.", a oto treść załacznika: UMOWA PODZIAŁU ŚRODKÓW ZGROMADZONYCH NA RACHUNKU W AEGON OTWARTYM FUNDUSZU EMERYTALNYM zawarta w dniu .....................................................w ................................................. pomiędzy: 1.......................................................... ur. ................................................................................ zam. ........................................................................................................................................... legitymującą się dowodem osobistym ........................................................................................ posiadająca numer ewidencyjny PESEL....................................................................................... NIP ............................................................................................................................................... a 2. ......................................................... ur. ................................................................................ zam. ........................................................................................................................................... legitymującym się dowodem osobistym .................................................................................... posiadający numer ewidencyjny PESEL .................................................................................... NIP ............................................................................................................................................... § 1 1. a) * W dniu ...............................Sąd Rejonowy w ........................................................... orzekł: - * rozwód, - * separację, - * unieważnienie związku małżeńskiego, - * rozdzielność majątkową między małżonkami, - * ubezwłasnowolnienie jednego z małżonków, - * upadłość jednego z małżonków. b) * W dniu ...........................................................................strony zawarły małżeńską umowę majątkową wyłączającą od dnia ........................................... wspólność ustawową istniejącą między nimi. 2. Przedmiotem niniejszej umowy jest podział środków zgromadzonych na rachunku w AEGON Otwartym Funduszu Emerytalnym w wyniku ustania wspólności ustawowej w czasie trwania małżeństwa członka Funduszu albo umownego wyłączenia lub ograniczenia wspólności ustawowej między członkiem Funduszu a jego małżonkiem, na podstawie dowodu potwierdzającego te zdarzenia. § 2 Zgodnie z art. 126 w związku z art. 127 ustawy o organizacji i funkcjonowaniu funduszy emerytalnych z dnia 28 sierpnia 1997 roku (tekst jedn. Dz. U. z 2004 roku Nr 159, poz. 1667 z późn. zm.) oraz art. 31 § 2 pkt 3 Kodeksu rodzinnego i opiekuńczego, strony zgodnie oświadczają, że dokonały podziału środków finansowych zgromadzonych w AEGON Otwartym Funduszu Emerytalnym, na rachunku .................................. prowadzonym przez AEGON Otwarty Fundusz Emerytalny dla Pani/Pana................................................................. w zakresie, w jakim stanowiły one majątek wspólny, w następujący sposób: ...........% (słownie:........................) środków należnych jest Pani ............................................... ...........% (słownie:........................) środków należnych jest Panu................................................ § 3 1. Pani .......................................................... oświadcza, że jest/nie jest* członkiem Otwartego Funduszu Emerytalnego................................................................................................................ 2. Pan .......................................................... oświadcza, że jest/nie jest* członkiem Otwartego Funduszu Emerytalnego ............................................................................................................... § 4 W zakresie nieuregulowanym niniejsza umową mają zastosowanie przepisy Kodeksu cywilnego wraz z odpowiednimi przepisami Ustawy o organizacji i funkcjonowaniu funduszy emerytalnych (Dz. U. z 2004 roku Nr 159, poz. 1667 z późn. zm.) oraz Statutu AEGON Otwartego Funduszu Emerytalnego. § 5 Umowa została sporządzona w 3 jednobrzmiących egzemplarzach – po jednym dla każdej ze stron oraz jeden egzemplarz dla AEGON Otwartego Funduszu Emerytalnego. ........................................................ ........................................................ podpis podpis DODATKOWE INFORMACJE DLA OSÓB SPORZĄDZAJĄCYCH UMOWĘ PODZIAŁU ŚRODKÓW ZGROMADZONYCH NA RACHUNKU W AEGON OFE Dowodem potwierdzającym ustanie wspólności majątkowej pomiędzy członkiem Otwartego Funduszu Emerytalnego jest: 1. sądowne wyłączenie wspólności ustawowej, czyli: a) prawomocny wyrok sądu o orzeczeniu separacji, na którym znajduje się informacja o dacie uprawomocnienia się wyroku, b) prawomocny wyrok sądu o rozwiązaniu związku małżeńskiego przez rozwód, na którym znajduje się informacja o dacie uprawomocnienia się wyroku, c) prawomocny wyrok sądu o unieważnieniu zawartego związku małżeńskiego, na którym znajduje się informacja o dacie uprawomocnienia się wyroku, d) prawomocny wyrok sądu o ustanowieniu rozdzielności majątkowej między małżonkami, na którym znajduje się informacja o dacie uprawomocnienia się wyroku, e) postanowienie o ubezwłasnowolnieniu jednego z małżonków, na którym znajduje się informacja o dacie uprawomocnienia się postanowienia, f) postanowienie o ogłoszeniu upadłości jednego z małżonków, na którym znajduje się informacja o dacie uprawomocnienia się postanowienia, 2. małżeńska umowa majątkowa wyłączająca ustawową wspólność majątkową w trakcie trwania małżeństwa z zastrzeżeniem formy aktu notarialnego. Strony niniejszej umowy mogą kształtować podział środków zgromadzonych na rachunku członka AEGON OFE w dowolny sposób: a) środki zgromadzone na rachunku członka AEGON OFE mogą być dzielone wedle uznania stron dokonujących podziału środków, a mianowicie może nastąpić podział: - w części – każdej ze Stron przysługuje jakaś różna część środków procentowo określonych, - w połowie – każdej ze Stron przysługuje połowa środków zgromadzonych na rachunku/rachunkach - w całości – jednej ze stron przysługuje całość środków zgromadzonych na rachunku/rachunkach b) każda ze stron może pozostać przy swoich środkach zgromadzonych na rachunku, przyjmując, że stanowią one jego własność. Mam nadzieję, że pomogłam tym, którzy mieli jakieś wątpliwości. Odpowiedz Link
zuzka712 Re: wzajemne zrzeczenie się praw do OFE 15.01.09, 13:24 Myślę, że BARDZO pomogłaś! Cóż postanowiłam wydrukować sobie taką Umowę (moze ktoś ma z Allianz?) i czyhać na sprzyjający moment. Może uda mi się jakoś uzyskać jego podpis? Mam na mysli wykorzystać np.chwilę pomroczności jasnej... Odpowiedz Link
scindapsus Re: wzajemne zrzeczenie się praw do OFE 15.01.09, 14:46 dostalam odpowiedz od mojego OFe-ING w przypadku ustania współności majatkowej należy przesłać do fuduszu prawomocne orzeczenie o rozwodzie (oryginał lub kopia potwierdzona za zgodność z oryginałem-przez organ wydający dokument lub nasz najbliższy oddział) oraz pisemne oświadczenie małżonka, że zrzeka się wszelkich praw do środków zgromadzonych przez małżonka na rachunku w otwartym fuduszu emerytalnym czyli co fundusz to inna metoda Odpowiedz Link
useless00 Re: wzajemne zrzeczenie się praw do OFE 15.01.09, 17:05 I myślę, że w przypadku różnych funduszy małżonkow są potrzebne aż dwa różne dokumenty. I jeśli komuś zależy przypominam, że należy też zmienić uposażonego. Podobnie jeśli macie ubezpieczenia na życie, choćby i grupowe w pracy. Tego nikt za was nie zrobi. Odpowiedz Link