Dodaj do ulubionych

KASACJA -co to jest?

30.03.09, 10:12
czy ktoś może mi odpowiedzieć na pytanie .
1. kiedy mozna wnieść o kasację wyroku ( załózmy ,że jesy się po
apelacji)
2. wiem ,że trzeba wnosić o kasację tylko i wyłćznie za
pośrednictwem adwokata
3. jakie trzeba spełniać warunki, przesłanki aby mozna było taki
wniosek wnieśc
co to jest wogołe kasacja, jaki ma cel, w jakich wypadkach się ją
stosuje, ile kosztuje? - SŁOWEM WSZYSTKO CO O NIEJ WIEMY. z GÓRY
DZIĘKUJĘ.
Obserwuj wątek
    • pokopanka Re: KASACJA -co to jest? 30.03.09, 14:27
      poguglowałam,ale to tylko teoria, nie mam praktycznej znajomości
      tematu, niestety
      portalwiedzy.onet.pl/76221,,,,kasacja,haslo.html
      ale trzymam kciuki
    • pokopanka Re: KASACJA -co to jest? 30.03.09, 14:30
      i jeszcze takie www.czestochowa.so.gov.pl/so/mat_06.php
      i to całkiem na temat
      temida.free.ngo.pl/przempowyr.htm
    • vadera12345 Re: KASACJA -co to jest? 30.03.09, 15:44
      W sprawie o rozwód kasacja obecnie nie jest dopuszczalna.
    • useless00 Re: KASACJA -co to jest? 30.03.09, 20:58
      Niestety w rozwodach kasacja jest niedopuszczalna:

"Przepisy kodeksu postępowania cywilnego postanawiają wprost, iż skarga kasacyjna jest niedopuszczalna w sprawach:
      o rozwód, o separację, o alimenty, o czynsz najmu lub dzierżawy oraz o naruszenie posiadania",

,ale można chyba, podkreślam c h y b a, wnieść skargę o stwierdzenie niezgodności z prawem prawomocnego orzeczenia.

"Zgodnie z art. 4241 § 1 KPC, skarga o stwierdzenie niezgodności z prawem prawomocnego orzeczenia przysługuje od prawomocnego orzeczenia sądu II instancji kończącego postępowanie w sprawie, gdy przez jego wydanie stronie została wyrządzona szkoda, a zmiana lub uchylenie tego orzeczenia w drodze przysługujących stronie środków prawnych nie było i nie jest możliwe. Przepis ten wyraża zasadę, że przesłanką dopuszczalności skargi o stwierdzenie niezgodności z prawem prawomocnego orzeczenia jest wykorzystanie przez stronę przysługujących jej środków prawnych. Wyjątek od wskazanej zasady przewiduje art. 4241 § 2 KPC, który w sytuacji, gdy strona nie skorzystała z przysługujących jej środków prawnych, dopuszczalność skargi uzależnia od kumulatywnego spełnienia dwóch przesłanek: istnienia wyjątkowego wypadku oraz występowania niezgodności z prawem o kwalifikowanym charakterze, wynikającej z naruszenia podstawowych zasad porządku prawnego lub konstytucyjnych wolności albo praw człowieka i obywatela."

Muszę się upewnić czy w sprawach o rozwód coś takiego można złożyć.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka