Dodaj do ulubionych

studia-UJ a RuG

12.10.04, 12:25
Serdecznie witam wszystkich forumowiczow i mam nadzieje ze ktos moze mi
udzielic informacji jakich poszukuje. Obecnie studiuje na krakowskim UJ i
planuje od przyszlego roku przeniesienie sie na RuG w Groningen,formalnosci
juz zalatwiam. Mam pytanie z troche innej beczki-czy ktos moglby mi mniej
wiecej nakreslic czym studia w Holandii roznia sie od tych w Polsce? Mam na
mysli ogolny tok studiow,relacje z profesorami,forme zajec,relacje z innymi
studentami itd. Jak to wyglada tak bardziej "od kuchni". W NL spedzilam
troche czasu jednak nie znam zadnych Polakow ktorzy tam studiowali a
Holendrzy nie wiedza jak wygladaja studia tutaj wiec mam nadzieje ze ktos na
tym forum podzieli sie jakas opinia czy doswiadczeniem.
Pozdrowienia z zimnego acz slonecznego Krakowa gdzie marzniemy z moim
myszowatym ktory odchorowywuje pierwsze w zyciu pierogi;-)
Obserwuj wątek
    • cocco_ka Re: studia-UJ a RuG 12.10.04, 14:59
      Czesc,
      Sama w Holandii nie studiowalam, ale pracuje na tutejszym uniwersytecie wiec
      moge ci troche powiedziec o swoich spostrzezeniach. Otoz, w przypadku nauk
      biologicznych studia roznia sie zasadniczo od krajowych. tutaj kladzie sie
      nacisk na praktyke, rozwiazywanie konkretnych problemow a nie na nauke
      teoretyczna. Jak tu przyjechalam po studiach i dostalam pierwszy projekt, to
      nie wiedzialam jak sie za to zabrac. A Holendrzy sa do tego przygotowani. Nie
      maja tyle co my wiedzy, ale potrafia ja znalezc jak im potrzeba. I to mi sie
      podoba.
      Stosunek prowadzacych do studentow to dla nas abstrakcja. Wszyscy szanuja sie
      wzajemnie i chetnie ci pomoga. Pomijajc fakt, ze wiekszosc ludzi mowi sobie po
      imieniu.
      Pierwsze wrazenie mialam bardzo dobre. Nie znam Groningen, ale mam nadzieje, ze
      tam jest podobnie.
      Milego studiowania
      • lady.k Re: studia-UJ a RuG 14.10.04, 11:24
        Hej,wielkie dzieki!Wlasnie tak to jest ze w Holandii mnie zapewniaja ze na
        studiach tam sobie bez problemu poradze z moja wiedza ale ja wlasnie
        najbardziej obawiam sie tego innego trybu nauki.Niby teraz na UJ studiuje wg
        tego europejskiego systemu punktow i mozemy sobie sami wybierac zajecia (jak
        podsumowaly to wladze uczelni aby studenci polscy mogli byc porownywalni ze
        studentami z Europy zachodniej)ale i tak wiecej tu wkuwania niz praktyki no i
        ogromne zamieszanie z tym "wybieraniem zajec". Mam jeszcze pytanie:jak to
        wyglada tam z rodzajem zajec?wyklad+cwiczenia+ ew.seminaria? a cos takiego jak
        nasza sesja?

pozdrawiam z zimniutkiego Krakowa
        • cocco_ka Re: studia-UJ a RuG 14.10.04, 16:45
          Na naszym uniwersytecie w ciagu roku jest kilka semestrow po 6 tygodni. W ciagu
          jednego takiego cyklu masz zazwyczaj 2 przedmioty, jeden rano jeden po
          poludniu. Przedmiot taki moze sie konczyc zaliczeniem, egzaminem, raportem,
          prezentacja albo niczym. Wszystko zalezy od rodzaju przedmiotu. Tak wiec jest
          kilka sesji w czasie roku, ale mniejszych. Na wiekszosci przedmiotow cwiczenia
          sa w malych grupach, kazda pracuje nad konkretnym problemem. Jest duzo
          prezentacji, co bardzo dobrze uczy publicznych wystepow. Nie wiem jak w
          Groningen, ale tutaj jest bardzo duzo przedmiotow po angielsku, wiec jest z
          czego wybierac. Osoby przyjezdzajace tu na Sokratesa-Erazmusa sa zazwyczaj
          bardzo zadowolone i w wiekszosci zostaja na Msc.
          Pozdrawiam z rowniez niecieplej Holandii.
          • lady.k Re: studia-UJ a RuG 19.10.04, 20:16
            O rany,to brzmi pieknie;-)tutaj mam 7 przedmiotow na semestr i z kazdego
            esej/lub test + egzamin.to swietnie ze cwiczenia sa prowadzone w malych
            grupach,na moich cwiczeniach dzis mialam po 60 osob i zdretwialam po 1,5
            godzinie przesiedzonej na podlodze;-)no ale duzo nie mozna zdzialac,nic sie na
            to nie poradzi.i tak duzo sie poprawilo poniewaz nie na kazdy przedmiot musze
            zdobywac ksiazki tylko wykladowcy zostawiaja fragmenty w ksero.czegos takiego
            jak prezentacja niestety w ogole tutaj na UJ nie ma.
            pozdrawiam
            • cocco_ka Re: studia-UJ a RuG 20.10.04, 09:48
              Mam nadzieje, ze sie nie rozczarujesz na miejscu, ale w Groningen jest chyba
              tak samo jak tu w Wageningen. Tutejsze akademiki tez ciezko porownac z
              polskimi. Jak juz bedziesz w Holandii to daj znac, jestem ciekawa twoich wrazen.
              Pozdrawiam
              • lady.k Re: studia-UJ a RuG 20.10.04, 20:01
                Pewnie bede tymczasowo w NL w przerwie swiatecznej, na razie wrocilam stamtad
                we wrzesniu. Trudno porownywac nauke w roznych krajach....mam nadzieje ze sie
                nie rozczaruje chociaz przy pierwszej wizycie w NL wiele rzeczy mi sie zupelnie
                nie podobalo i jakos potem dopiero potrafilam sie przyzwyczaic a nawet polubic.
                Jasne ze troche sie boje takiej zmiany i tego,czy dam sobie rade z nauka ale
                innym sie udaje wiec dlaczego nie mnie;-)

pozdrawiam ze znow cieplego Krakowa
                • widmowolnosci Re: studia-UJ a RuG 21.10.04, 20:17
                  Jak bedziesz w Grono daj znac To Cie odwiedze, ja tam zadnych
                  wyzszych nauk nie konczylem , bo jak chcialem isc do technikum
                  lesniczego w Rzeszowie to mamusia z tatusiem stwierdzili ze sie nie
                  nadaje bo za duzy prymityw bylem, chyba sie jednak bardziej bali
                  finansowych konsekwencji plynacych z mieszkania pociechy poza domem.W
                  Grono mam duzo znajomych wiec chetnie sie wybiore.Slyszalem kiedys
                  takie powiedzenie jak sie nie przewrocisz to sie nie nauczysz.Nie
                  taki diabel straszny jak go maluja.Dasz sobie rade o tym jestem
                  przekonany,bo czasem spotykam absolwentow tutejszych uniwerkow.Pozdr.WW
                • dutchman Re: studia-UJ a RuG 21.10.04, 23:15
                  Witam;
                  Proponuje Ci Lady.k przejsc sie do Zaczka (3-go Maja 5), tam mieszka sporo
                  studentow z projektu Socrates-Erasmus - miedzy innymi z Holandii. Tak wiec
                  bedziesz mogla dowiedziec sie z pierwszej reki wszystkiego na temat studiow w
                  Holandii.
                  pozdrowienia
                  dutchman
                  • lady.k Re: studia-UJ a RuG 22.10.04, 19:44
                    Hej,
                    teraz nawet czesc tych studentow z zagranicy przerzucili mi w bezposrednie
                    sasiedztwo mojej katedry ktora tez przerzucono na Przegorzaly i jest tam nawet
                    jedna Holenderka, rozmawialam z nia ale ona studiuje wg programu dla studentow
                    zagranicznych i ciezko jej tez jest porownac studia tutaj z tymi w Holandii ale
                    zawsze cos pozytecznego sie dowiem od niej.
                    Tez mam nadzieje ze dam sobie rade ale odrobina strachu i pokory nie
                    zaszkodzi ;-)
                    pozdrawiam z coraz cieplejszego o dziwo Krakowa
                    • dutchman Re: studia-UJ a RuG 22.10.04, 19:49
                      Jak sie dobrze rozejrzysz, to znajdziesz tam holendra na 4 roku filozofii ktory
                      mowi fantastycznie po polsku a jest w Krakowie tylko przez jeden semestr do
                      lutego. On moze Ci powiedziec kompletnie wszystko o studiach w Holandii.
                      najlepsze pozdrowienia
                      dutchman
                      • lady.k Re: studia-UJ a RuG 22.10.04, 21:44
                        ok,sprobuje go znalezc.na razie znalazlam tez tego Holendra ktory jest
                        wykladowca i wyklada niderlandzki,oczywiscie wzielam niderlandzki dodatkowo
                        jako wolny sluchacz;-)

wielkie dzieki i pozdrowienia

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka