26.11.04, 13:58
Droga Kolezanko!
w zwiazku z tym,ze wstep z mojego forum jest zbyt zblizony w tresci do wstepu
z twojego,co niewatpliwie moze wskazywac na probe skopiowania,prosze o
ewentualna zmiane.Przeczytalam Twoje wyjasnienie,ale wydaje mi sie ,ze nie
chodzi tu li tylko o slowo ,,kulturalnych" uzyte o ile mnie pamiec nie myli
nawet w tym samym przypadku co u mnie,ale rowniez o kontekst,w ktorym mowa o
wymianie doswiadczen i dyskusji...Moze myslimy podobnie i stad to
podobienstwo tekstow...Duzo podobienstw w bardzo krotkim wstepie.
Zappraszam Cie czesciej na nasze forum,bo w zadnym wypadku nie powinny one ze
soba konkurowac a raczej wspolpracowac.Jak napisalas-zajrzalas tu pierwszy
raz;mam nadzieje,ze nie ostatni.Licze na szybka i pozytywna reakcje.Ewelina
Obserwuj wątek
    • rita78 Re: Do Rity78 26.11.04, 14:05
      Witaj Ewelino
      Wstep z forum ktorego jestem adminka brzmi:
      "
      Forum dla wszystkich KULTURALNYCH ludzi mieszkających lub planujących wyjazd do
      Holandii. Dla wszystkich chcących wymienić się poglądami i doświadzeniem.Dla
      wszystkich chcacych czasem poplotkować ( a co w tym zlego) albo posmiac
      sie)))...
      Z uwagi na różne dziwne wydarzenia forum jest zamknięte ( co nie znaczy
      niedostepne dla kogokolwiek spoza kręgu:), tzn. aby moc się na nim wypowiadać
      należy zgosić chęć uczestnictwa założycielce czyli mi. Dopiero po akceptacji
      reszty uczestników będą dopuszczani nowi forumowicze. Każda osoba, która w
      jakikolwiek sposób złamie netetykiete, zostanie zablokowana bezpowrotnie.Forum
      ma byc miejscem w którym będziemy mogli spotykać się na wirtualnej kawie bez
      konieczności wyczytywania inwektyw na nasz temat.
      Pozdrawiam wszystkich
      Rita
      "
      Nie uwazam aby byl łudzaco podobny, a na pewno nie jest kradziony ( mam jeszcze
      nieco inteligencji by napisać cos od siebie). Jednak chcac skonczyc juz te
      naprawde męczące mnie i nie tylko komentarze i oszczerstwa pisane przez
      niejakiego pana widmowolnosci ktory ma takze wiele innych nickow jak zdazylam
      sie zorientowac, zmienie ten wstep.
      Pozdrawiam i zycze spokoju zarowno Tobie jak i sobie
      Rita
      • ewelina.b Re: Do Rity78 26.11.04, 14:12
        Dziekuje za wyrozumialosc i licze na wspolprace.Ewelina
        • marialudwika Do Eweliny 26.11.04, 14:43
          Nazwa tego forum jest plagiatem nazwy pierwszego forum,ktore zostalo
          zlikwidowane na skutek nieustajacych spamow!
          ml
          • rita78 Re: Do Eweliny 26.11.04, 14:48
            wstep zmienilam i mam nadzieje ze to zakonczy przepychanki:)
            pozdrawiam
            Rita
          • ewelina.b Re: Do Eweliny 26.11.04, 15:21
            Do Mariiludwiki!
            Nie bardzo rozumiem o czym piszesz,bo jesli masz na mysli ,ze tytul,,Polacy w
            Holandii " jest taki sam jak,,Polska-Holandia" to przestaje byc dla mnie
            logiczne.Prosze o wyjasnienie jesli tu jescze zajrzysz.Ja pojawie sie ,ale juz
            nie dzisiaj.Ewelina
            • marialudwika Re: Do Eweliny 26.11.04, 15:49
              Nazwe POLACY W HOLANDII mialo pierwsze forum,ktore istnialo rok,ale z powodow,o
              ktorych pisalam zostalo zamkniete przez admina GW.Pozdrawiam
              ml
              • kasiaa10 Re: Do Mariiludwiki 28.11.04, 00:11
                Droga ML,
                Nie masz racji,posadzajac nas w podtekscie swoich slow,o zlamanie zasady
                oryginalnosci w odniesieniu do tytulu forum,,Polacy w Holandii"
                Nie mozna mowic o plagiacie w stosunku do rzeczy czy nazwy,ktora przestala
                istniec.Porownan dokonujemy tylko w sensie realnym, a takie jest niemozliwe
                jesli cos przestalo byc realne i nie istnieje w rzeczywistosci.
                Nigdy ,jako autorzy nie jestesmy w stanie ocenic i zbadac czy stworzony przez
                nas tytul czy dzielo nie jest ludzaco podobne do innego z przeszlosci.Ale skoro
                cos nie istnieje to nie ma najmniejszego sensu debatowanie i porownywanie.
                Oszczedz sobie prowokacji Marioludwiko,bo mi zalezy,zeby uczestnicy naszego
                forum mogli czuc psychiczny komfort wymiany zdan,a nie zabierac sobie czas na
                czytanie podobnych do Twojego postow.Mysle,ze moje wyjasnienia sa
                wystarczajace,bo sprawa jest prosta jak drut i dziwne stala sie tematem
                Twojego postu.Kasia
    • tadeusz.z Re: Do Rity78 26.11.04, 15:39
      Chcialbym zwrocic sie za posrednictwem tegoz watku do Rity78.A sprawa dotyczy
      bledow,ktore mam nadzieje,rowniez nieumyslnie pojawily sie w twoim zmienionym
      wstepie.
      1.coz znaczy slowo,,netetykieta"?
      2.,,po prostu" piszemy rozdzielnie
      3.,,Forum ma byc miejscem,w ktorym..." .Zwroc uwage na przecinek,ktory powinien
      sie tam pojawic.
      4.a slowo,,inwektywa"?Chyba tam nie pasuje...
      Zastrzegam ,iz niniejszy post ma charakter informacyjny i Adminka Rita78
      przyjmie go bez emocji.Z szacunkiem.Tadeusz.Z
      • rita78 Re: Do Rity78 26.11.04, 18:02
        dziękuję za wytknięcie błędów. Ale słyszałam, że jesteś socjologiem a nie
        filologiem....Pozdrawiam i proponuję forum dla miłośników ojczyzny-polszczyzny,
        bo to forum ma inne przeznaczenie:)
        Więcej nie bedę się wypowiadać w tym temacie:)
        • tadeusz.z Re: Do Rity78 28.11.04, 22:30
          Rito ja chcialem Ci zrobic przysluge;czy zawsze wrogiem jest ten,ktory mowi
          prawde?To w Twoim interesie lezy,zeby forum,ktoremu administrujesz bylo bez
          zarzutow.A sama przyznasz,ze razace bledy na wstepie nie swiadcza najlepiej...i
          nie ma najmniejszego znaczenia,czy wskaze Ci je socjolog,filolog czy hydraulik.
          Moj nauczyciel od matematyki zawsze na czerwono poprawial nam bledy w pisowni i
          jestem mu za to wdzieczny.Niepotrzebnie sie obruszylas;ja mialem dobre
          intencje.Tylko nie wiem dlaczego usunelas tylko0 jeden wskazany blad a
          pozostale trzy dalej znieksztalcaja tresc Twojego wstepu.To tez jest dobra rada
          a nie impertynencja(moze to slowo byloby bardziej logiczne w Twoim wstepie
          zamiast,,inwektywa"?)Z szacunkiem.Tadeusz
          • rita78 Re: Do Rity78 29.11.04, 08:52
            Ze słownika wyrazów obcych Kopalińskiego:
            "inwektywa to inaczej obelga, zniewaga słowna, obrażający zarzut".Uważam że
            sens uzycia tego wyrazu jest poprawny i raczej nie mam zamiaru zmieniać tego
            słowa na impertynencja, co według tego samego autora oznacza: " niegrzeczność,
            arogancja, zuchwalstwo, grubiaństwo; zniewaga, obelga".
            A tak poza tym wcale się nie unoszę ( poprawiłam błąd w pisowni wyrazu po
            prostu- dziękuję, a słowo netykieta znajdziesz w regulaminie forum )i krytykę
            zwykle znoszę dzielnie, zwłaszcza jeśli się mylę. Jednak nie rozumiem dlaczego
            akurat na poprawności mojego wstępu tak ci zależy.Przykro mi, ale Twoich uwag
            nie odebrałam jako troski o moją reputację a raczej jako uszczypliwość.
            Pozdrawiam
            Rita
    • rita78 Re: Do Rity78 26.11.04, 18:03
      ale błędy sprawdzę:)
    • rita78 Prosba do eweliny 26.11.04, 18:07
      Mam także pewną prośbę ewelino o skasowanie tego wątku ( o kradzieży)
      kompletnie niezgodnego z prawdą i niezwiązanego z waszym forum. A i informacje
      dotyczące mojej osoby są dla mnie nieprzyjemne...poza tym wstęp zmieniłam
    • ewelina.b Re: Do Rity78 29.11.04, 10:09
      Rito!
      oj dopiero dzis mam chwilke czasu,zeby zajrzec na forum;szkoda ,ze to jest
      naprawde tylko chwila i dlatego jesli czegos nie doczytalam i w zwiazku z tym w
      swojej opinii nie uwzglednie jakiegos waznego szczegolu,to bede wdzieczna za
      uwagi.
      Sprawa pierwsza:Prosisz Rito o usuniecie watku o kradziezy wstepu.
      No coz ,moze jego autor zareagowal zbyt emocjonalnie,ale samo slowo,,kradziez "
      nie jest wulgarne.Chyba przyjelas to zbyt doslownie,ale nie sadze,ze ktos
      nazywa Cie zlodziejka,jak sugerujesz.
      Poza tym na Twoim forum tez sa rozne dyskusje na tematy innych osob ,z ktorych
      byc moze sa one niezadowolone.Zwroc uwage,ze kazdy post swiadczy o kulturze
      piszacego.U Ciebie na forum kultura piszacych w wielu przypadkach pozostawia
      wiele do zyczenia;ale nie ma sensu administrowanie forum w ten sposob ,by
      dopuszczac do udzialu tylko takie osoby,ktore posluguja sie jezykiem i glosza
      poglady z ktorymi my jako adminowie,czy administratorzy zgadzamy sie niemal w
      stu procentach.
      Trzeba pozostawic wolnosc wypowiedzi w granicach,ktore przewiduje regulamin.
      Dlatego uwazam,ze zarowna ja jak i Ty powinnysmy pelnic piecze nad
      tresciami,jakie pojawiaja sie na forum.

Sprawa druga to uwagi Tadeusza na temat bledow w Twoim wstepie.
      Ja odbieram jego uwagi jako rade,nie wiem czy taka serdeczna,czy z nutka
      ironii;w kazdym razie sa na pewno pozyteczne,bo kto chce ,,swiecic" bledami ?
      Jednak dziwie sie,ze majac na forum tyle osob zaprzyjaznionych i nawet z
      wyzszym wyksztalceniem,nie dostalas od nich takiej wskazowki wczesniej....?
      Ale tak naprawde to zmiana czy pozostawienie bledow zalezy tylko i wylacznie od
      Ciebie.To jest Twoje forum,Twoj tekst i moze na tym ma polegac jego
      oryginalnosc.Zwroc uwage,ze w wielu wpisach,postach,listach,publikowanych nawet
      w prasie sa teksty z bledami tzw.celowymi-one maja swoja funkcje.
      Dlatego pewne rzeczy trzeba rozwazyc i w tym kontekscie i nie brac wszystkiego
      tak serio.W koncu to tylko forum,luzne dyskusje prowadzone przez ludzi,ktorzy
      nie moga miec wplywu na nasze zycie...Czyz to nie jest budujace?
      Z szacunkiem,pozdrawiam.Ewelina
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka