Dodaj do ulubionych

jak z tymi grzybami

19.09.10, 20:44
czy mozna je zbierac czy nie??
bylam dzis w lesie i sie o borowiki potykalam i tak rece swedzialy...jedni mowia ze mozna zbierac inni, ze nie i ze mozna niezla kare dostac. wiecie jak to jest??
chetnie bym sie na grzyby przeszla, ale nie lubie lamac przepisow:-))

pozdrawiam,
m
Obserwuj wątek
    • sarahdonnel Re: jak z tymi grzybami 19.09.10, 21:33
      Maju, co do grzybów, to nie wiem, ale gdzie Ty las znalazłaś? To chyba nie w okolicach Randstad takie osobliwości, prawda? ;)
      • majadeblij Re: jak z tymi grzybami 19.09.10, 22:01
        nie, nie z ranstadu... poszlam kiedys do amsterdamskiego lasu (tak go nazywaja:-)) i nawet muchomora nie znalazlam.
        ja z veluwe jestem:-)) u nas lasow duzo, serio przez pierwsze 10 min spaceru znalazlam chyba z 20 borowikow!!! ale tylko sie na nie popatrzylam.....
        • lenkaaa Re: jak z tymi grzybami 19.09.10, 22:24
          Tez wlasnie jestem ciekawa jak to jest z tymi grzybami. W zeszlym roku zerwalam jakies 10. Wszystkie rosly w jednym miejscu, tuz przy sciezce i po prostu nie moglam sie oprzec zeby nie zerwac. Tylko sie rozejrzalam czy nikogo nie ma w poblizu i zeszlam 3 kroki ze sciezki zeby jej pozbierac. Potem przy wyjsciu z lasu przeczytalam tablice pozadkowa tam umieszczona i bylo napisane m.in. ze nie wolno wjezdzac rowerami do lasu i ze nie wolno schodzic ze sciezek. Nie bylo napisane, ze nie wolno niczego zrywac. Niemniej jednak, formalnie naruszylam przepisy, bo zeszlam pare krokow ze sciezki....
          A lasy sa, sa, jeden tuz przy Haarlem jest :)
          • lenkaaa "tablice porzadkowa" mialo byc - oczywiscie ! n/t 19.09.10, 22:26

• andevi Re: jak z tymi grzybami 19.09.10, 23:00
      Tuz pod przedszkolem mojego synka jest maly zagajnik.No i rosna tam, a jakze, roznej masci grzybki: pieczarki jak patelnie, gaski, podgrzybki, borowiki, nawet muchomory cytrynowe dorodne! A centrum scisle miasta! Coz, za plotem cmentarz, wiec pewnie stad, stare drzewa itp..
      Zbieralam, a jakze, tylko jakis ciec, ktory ten skrawek przyrody od czasu do czasu sprzata, sie zainteresowal. Pogadalam z czlowiekiem, bardzo mily starszy pan, ktory pamieta jeszcze czasy sprzed wojny, gdy sie grzyby zbieralo, no i dostalam od niego "zezwolenie " na skubanie tych grzybow pod przedszkolem:) Ale fakt, tubylcy patrza na mnie dziwnie, jak tak sobie skubie, jedna pani mnie nawet spytala, czy mi srodkow do zycia nie brakuje, no cooooz...
      • corneliss Re: jak z tymi grzybami 19.09.10, 23:26
        nie mozna ale ludzie zbieraja, kary podobno zaczynaja sie od 200E
        (patrzylam w googlach wpisujac paddestoelen+plukken verboden) sama bym poszla na grzyby, uwielbiam zbierac, ale tylko te mi znane, a na Veluve to chyba nie bardzo bo to Park Narodowy przeciez, ale w jakims zagajniku jakby sie trafily, hmmm to czemu nie
        cytat:
        Je mag geen paddenstoelen plukken, behalve als je toestemming hebt van de eigenaar van de grond. Er is geen aparte bepaling in het Wetboek van Strafrecht over paddenstoelen, maar ze vallen onder veldvruchten. Daarover is het volgende bepaald.
        Artikel 314
        1. Hij die, zonder geweld of bedreiging met geweld tegen personen, geheel of ten dele aan een ander toebehorende klei, bagger, ongesneden veen, zand, aarde, grind, puin, mestspeciën, zoden, plaggen, heide, helm, wier, riet, biezen, mos, onbewerkt en niet vervoerd hak- of sprokkelhout, ongeplukte of afgevallen boomvruchten of bladeren, te veld staand gras of te veld staande of na de oogst achtergebleven veldvruchten wegneemt, met het oogmerk om zich die voorwerpen wederrechtelijk toe te eigenen, wordt, als schuldig aan stroperij, gestraft met gevangenisstraf van ten hoogste een maand of geldboete van de tweede categorie.
        Als je dus geen toestemming hebt van de eigenaar, maak je je schuldig aan stroperij.
        Overigens doe ik het zelf wel vaak. Ik ben gek op paddenstoelen. Daar ga ik met plezier een maand voor brommen.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka