Dodaj do ulubionych

Pilnie potrzebuje POMOCY!!!!

18.09.12, 21:17
hej dziewczyny, wiem ze na was moge liczyc.
Potrzebuje pomocy porady.
Dziewczyne ktora pomogala mi w domowych robotach zostawil z dna na dzien facet. Ona zostala tu sama bez jezyka, bez pracy bez niczego z malutkim dzieckiem. Facet zabral samochod a w drugim powyrywal kable i zabral jej dokumenty. W jego pracy nikt nic nie wiem, koledzy milcza a jego rodzina sie na nia wypiela. Mieszka w okolicach Oss i jestt dobra uczciwa bardzo ciezko pracujaca osoba. jak jej pomoc? Do jakich instancji moze sie udac??? Facet na nia sie moze wypiac ale na dziecko???? Jak go scigac po alimety??.
Prosze o pomoc bede wdzieczna za wszystkie porady!!!!!!!!
Maja
Obserwuj wątek
    • majadeblij Re: Pilnie potrzebuje POMOCY!!!! 18.09.12, 21:18
      dodam ze ona polka i on tez
    • tijgertje Re: Pilnie potrzebuje POMOCY!!!! 18.09.12, 23:45
      Jak jej zabral dokumenty to jest to wystarczajacy powod do zgloszenia na policje. Uziemienie, unieruchomienie samochodu moznaby chyba tez pod przemoc/ znecanie podciagnac. Jak on tubylec, to policja, jak Polak, to ambasada. Tam tez niech zadzwoni, jesli chce wrocic do Polski i nie ma jak. Mysle ze na policji poinfotmuja co mozna zrobic juz i gdzie sie zglosic, zwlaszcza, ze chodzi o dziecko.
      • tijgertje Re: Pilnie potrzebuje POMOCY!!!! 18.09.12, 23:53
        No nieprzytomna jestem. Jak on Polak, to alimenty i prawa do opieki nad dzieckiem musi chyba zalatwiac przez polski sad. Tak, ze o pomoc dorazna niech sie zglosi do ambasady, ale na policje tak czy siak zglosilabym kradziez dokumentow, zobaczcie, czy cos mu jeszcze mozna zarzucic(przemoc fizyczna, psychiczna, grozby itp.) do tego podchodza tu dosc serio i powinni go znalezc, tym bardziej jesli wie, gdzie go mozna znalezc albo zna numery samochodu. Powodzenia!
        • majadeblij Re: Pilnie potrzebuje POMOCY!!!! 19.09.12, 18:55
          Dzieki bardzo,
          Spedzilam z nia caly dzien od urzedu do urzedu i nikogo to nie obchodzi ze ona za kilka dni bedzomna bedzie z rocznym dzieckiem. Na policje tak ale od razu nam powiedzano ze mala szansa tym by policja sie tym zainteresowala na powaznie. Okazalo sie tez ze znecanie psychiczne nie jest znecaniem wiec jak nie ma siniakow to tez jej sie nic nie nalezy....
          On swina okropna ale z drugiej strony rece mi opadly ze ona tak od niego uzalezniona. On sie wszystkim zajmowal, ona nie ma dostepu do jego konta a tak wszystkie zasilki na dziecko placone, dwa slowa po holendersku po dwoch latach mieszkania... Dziewczyny mjejcie troche rozumu!!!!!!!!!
          Wlasnie z nia rozmawialam on ewentualnie chce wrocic jak ona go za wszystko przerosi....nie ma innego wyjscia.
          O ambasadzie nie wiem dlaczego ale nie pomyslalam, myslalam jeszcze o kosciele ???
          Dziekuje trgrysie!
          • nesla Re: Pilnie potrzebuje POMOCY!!!! 19.09.12, 20:38
            Majadeblij, przykre to bardzo, ja nie wiem jak pomoc takiej dziewczynie.. chyba bym uderzala do lekarza domowego chociaz to pewnie dziwnie zabrzmi, ale lekarze maja kontakty z psychologami, a ci z kolei wiedza w ktorym kierunku ludzi skierowac, znaja wszystkie organizacje wspomagajace ludzi z roznymi problemami.
          • tijgertje Re: Pilnie potrzebuje POMOCY!!!! 19.09.12, 20:45
            ech, troche mi to rpzypomina sytuacje jednej znajomej dziewczyny. Jest z facetem juz dluuugo i maja polroczna corke, ale dziewczyna jest od niego uzalezniona. Kiedys byla sytuacja, ze w srodku nocy ze znajomymi jej rzeczy spod mieszkania zbierali, jak sie na nia chlop (bezpodstawnie) w sumie wsciekl. jego mama do niej dzwonila, zeby do domu nie wracala, bo jej cos moze zrobic:/ Z tego co wiem jej nie bil, ale znecal sie psychicznie i bala sie go panicznie. W sumie ta sytuacja perspektywy czasu troche ja usamodzielnila, nauczyla sie jezyka, znalazla prace (wczesniej pracowala u jego rodziny, skad ja w koncu wykurzyl). Chyba pol roku wynajmowala pokoj, w koncu jak tylko kiwnal palcem to do niego wrocila, a ja zerwalam z nia wlasciwie kontakty, bo mimo, ze wszyscy ja przed nim ostrzegali, ona jakos nie potrafi sobie wyobrazic zycia bez niego:/ Powiedzialam jej wprost, ze na pogrzeb nie przyjde i nie chce sie w jej problemy wiecej mieszac, bo w pewnym momencie balam sie o wlasne (a zwlaszcza dziecka) bezpieczenstwo.
            Co zas do twojej kolezanki. Jako, ze nie ma obywatelstwa i jejst na utrzymaniu faceta w sumie jej tu nic nie przysluguje i jedynym wyjsciem jest znalezienie pracy albo powrot do Polski. Powaznie bym sie zastanowila, czy facetowi odpuscic. to dosc typowe dla domowych bokserow, ze wszystko jest dziewczyny wina. uzaleznienie jej od siebie zarowno materialnie jak i emocjonalnie daje mu ogromna wladze i watpie, zeby z niej latwo zrezygnowal. Ona przystawiona do sciany moze i nie widzi innego wyjscia i chocby na kolanach go bedzie przepraszac za jego winy, a on bedzie miec nad nia tylko wieksza wladze i serio nie sadze, ze facet sie uspokoi, jak raz taki numer wycial, to pozniej bedzie mu tylko latwiej. Tym bardziej, ze maja malutkie dziecko i wczesniej czy pozniej to ono stanie sie ofiara chorego zwiazku. Sprobuj jej przegadac do rozsadku. Na pewno jej latwo nie bedzie, ale nigdy nie ma sytuacji bez wyjscia i na pewno uda sie znalezc jakies chocby tymczasowe rozwiazanie. zajrzyj na ta strone:
            www.jijveilig.nl/
            moze tam beda mogli wam podpowiedziec co i jak robic. zapytajcie jeszcze w gminie (jak zlozyla doniesienie na policji, to wezcie papiery), mozliwe, ze maja jakies mozliwosci darmowych porad prawnych czy puknty wsparcia (steunpunt), pytaj o pomoc dla kobiet, ofiar przemocy psychicznej. Czy dziewczyna za wszelka cene chce zostac w Holandii, czy chce wrocic do Polski? Jesli chce zostac tutaj, to w gminie pytalabym tez o mozliwosc pomocy dla samotnej matki (i tu bym sie uczepila mozliwosci wyslania dziecka do zlobka, zeby w ogole miala szanse na znalezienie jakiejkolwiek pracy oraz mozliwosc przyznania mieszkania socjalnego). Ale najpierw probujcie z ambasada. Mam nadzieje, ze wszystko sie dobrze skonczy (tzn nie wroci do faceta na jego warunkach!).
            • majadeblij Re: Pilnie potrzebuje POMOCY!!!! 20.09.12, 00:25

Wiec tak,
              TAK jak mowisz tygrysie jej sie nic nie nalezy bo tu nie pracowala i jest od dwoch lat. jako ze nie bylo przemocy fizycznej nie ma mowy o jakims kryzysowym domu, a to ze ona ma dziecko 13 miesieczne to nikogo nie interesuje. Bylysmy w gminie i tam nam pan powiedzal ze to bardzo smutne co mu opowiadam ale ........
              Ona na dorabianiu sobie sprzataniem i innymi takimi uzbierala sobie calkiem pokazna sumke tylko ze on to zabral. Bo ona ze strachu przed fiskusem trzymala to w gotowce w domu...dlatego mysle ze powrot do niego bardzo tmczasowy coby gotowke odzyskac nie jest zlym pomyslem. Jej rodzina siedzi na bezrobociu w irlandii takze nie za bardzo ma gdzie wracac. Wiec tak ona chce tu zostac.
              Na szczescie ktos sie z pomocy socjalnej odezwal ze moze maja dla niej cos ...ona by chetnie do pracy poszla ale ma malucha...oh oh.....
              Facecie to swinie he????
              Co u was slychac poza tym????
              Maja
              • tijgertje Re: Pilnie potrzebuje POMOCY!!!! 20.09.12, 09:24
                Maja, jak ona mu pozwoli wrocic, to przepadla. A jak chce wrocic, to powod sie zawsze znajdzie. Zglosila kradziez tych pieniedzy na policji?
                • majadeblij Re: Pilnie potrzebuje POMOCY!!!! 20.09.12, 14:02
                  Nie i nie chce zglosci bo to zarobila na czarno i sie boi strasznie.
                  • andevi Re: Pilnie potrzebuje POMOCY!!!! 20.09.12, 23:01
                    Nie bardzo rozumiem sytuację, pochopnych wniosków wyciągać nie chcę.
                    Mówisz, zostawił z dnia na dzień, a jeśli ona za wszystko przeprosi, to gotów przywrócić ją do łask. Pytanie, dlaczego zostawił, za co ona ma przeprosić, dlaczego zabrał jej dokumenty i uniemożliwił wyjazd z kraju? Dlaczego jego matka jej grozi, by nie śmiała wracać do domu? No i dlaczego od razu walka na noże o alimenty, a nie próba załagodzenia konfliktu? Śmierdzi mi to.
                    Tak z boku wygląda mi na to,że facet (i jego rodzinka) się wściekli, bo nie dość, że dziewczynę utrzymują i dziecko uznali, to jeszcze skoki na boki muszą tolerować. No oczywiście o tym Ci ona nie powie, a Ty na forum nie napiszesz.
                    • tijgertje Re: Pilnie potrzebuje POMOCY!!!! 21.09.12, 00:53
                      nooo, andevi, nie dosc, ze pomieszalas 2 historie, to faktycznie wyciagasz pochopne wnioski.
                      O matce OSTRZEGAJACEJ dziewczyne przed swoim synem ja pisalam. Ona jej nie grozila, maja dobre relacje, tylko faktycznie sie o nia bala, bo synusia zna. A synus mieszkajac z dziewczyna znalazl sobie inna na boku. Ta inna sobie ubzdurala, ze chlopa chce tylko dla siebie, wiec mu na poprzedniczke nagadala bzdur wyssanych z palca, ze niby ta jej grozila przez telefon i tym podobne cuda (choc ta nawet nie znala jej numeru i nie wiedziala, albo wiedziec nie chciala jak relacje z ta druga wygladaja). Chlop nawet nie probujac wysluchac mieszkajacej z nim dziewczyny uznal, ze mu w droge wchodzi i wykorzystal okazje, zeby sie jej pozbyc i wine na nia zwalajac. tyle tylko ze ta druga dosc szybko sie przekonala co z niego za typ i ze w kasze sobie dmuchac nie dala, po kilku miesiacac dala sobie z nim spokoj, a on tylko kiwnal palcem, zeby poprzednia dziewczyna mu wszystko wybaczyla i wrocila na posade niewolnicy;/ twoj osad jest bardzo niesprawiedliwy. Nie znamy sytuacji, tylko fakty, ktore maja napisala. Jak to wyglada naprawde? Tego sie zapewne nigdy nie dowiemy, ale nie wierze, zeby dziewczyna zalezna w takim stopniu od faceta, w dodatku z malym dzieckiem w ogole dopuscila do glowy mysl o skoku w bok. A ludzie stosujacy przemoc psychiczna niestety bardzo czesto posuwaja sie do tego typu metod jak : "no rozumiesz, ze musze cie pobic, bo choc cie kocham, to nie moge pozwolic, zebys sadzila, ze jestes wiecej niz zerem". niestety mialam nieraz do czynienia z sytuacjami, ze zeby jakos pod jednym dachem wytrzymac, to ja bylam zmuszana do przepraszania za bledy, ktore popelnil ktos inny. i zdecydowanie za dlugo to znosilam:/
                      • majadeblij Re: Pilnie potrzebuje POMOCY!!!! 22.09.12, 15:47
                        o maj gad'!!!!!!!!
                        Andevi!!!!
                        Skad sie oto wlasnie takie wnioski do glowy przyszly!!!
                        Po pierwsze tak jak napisalam w pierwszym poscie to dziewczyna ktora u mnie sprzata a nie moja przyjaciolka ktora swietnie znam. Zadzonila ze nie moze przyjechac zaczelam sie dopytywac dlaczego i mi powiedzala ze zostala sama i nie wei co ma zrobic.....
                        Nie wiem o co miedzy nimi chodzi ale on ja z DZIECKIEM ROCZNYM zostawil. Nawet jesli go z lokalna druzyna pilkarska to ja nie rozumiem jak mozna cos takiego zrobic. Bylam w niej wiedzalam gdzie mieszka, 6km do c1000zabral samochody wozek, ona nawet zakupow dla dziecka nie miala jak zrobic!!!!!!! Przeciez to chore!!!! Ona mi powiedzala, ze on porostu nic w domu nie robi a jak ona go poprosi to sie wkurza i jak ona dalej nazeka to on ja karze w taki czy inny sposob. Czy to prawda nie wiem i mnie to nawet nie intersuje! intersuje mnie tylko to ze zostala sama bez srodkow do zycia. I prosilam tylko o to, ze jak kots wie jak jej pomoc do jakich instancji sie zglosic to prosilam zeby mi powiedzec.
                        Ale to nie ma zadnego znaczenia bo do niego wrocila...a raczej on do domu wrocil wczoraj i ona go wziela bo chyba nawet za bardzo zadnego wyjscia nie ma. Musialaby do polski wracac inaczej.
                        Pozdrawiam,
                        Maja
                        • sarahdonnel Re: Pilnie potrzebuje POMOCY!!!! 22.09.12, 22:35
                          W identycznej sytuacji znajoma Turczynka dostala miejsce w schronisku. Facet uciekl i zostawil ja z 10eur w portfelu i malutkim dzieckiem. Szczesliwie to bylo we Flevoland, a ona miala samochod z reszka paliwa.
                          Jakiekowiek 'karanie' partnera podpada pod przemoc domowa. Czyli Steunpunt Huiselijk Geweld: wrecz pannie ichnia broszurke po polsku.
              • sarahdonnel Re: Pilnie potrzebuje POMOCY!!!! 22.09.12, 22:28
                Jak jest tu od dwoch lat, to nalezy sie kinderbijslag z Socialeverzekeringsbank (svb.nl) Po 90 dniach zameldowania na podstawie dyrektywy unijnej nalezy sie zasilek z sociale dienst. Bezdomnej matce z dzieckiem i zasilkiem nalezy sie urgentieverklaring na mieszkanie.
                Policja powinna byla odeslac do steunpunt huiselijk geweld (shg.nl). Steunpunt ma ulotke po polsku z definicja przemocy domowej.

Panna marsz do pracownika socjalnego, konto, ubezpieczenie zdrowotne, swiadczenia na dziecko (kinderbijslag) na nia. Dobry adwokat, specjalista od bijstandsrecht. A brak pomocy zaraportowac do gminnego rzecznika praw obywatelskich (ombudsmana). Koniecznie w immigratiedienst znaczek w paszporcie (tzw. sticker) - domagaja sie tego w socjalu. Jest jeszcze babyuitkering, kazdr legalne dziecko w NL ma do niego prawo, jak nie ma go matka, albo adwokat jest len.

Do Polski wrocic nie moze, jak facet uznal dziecko albo jest jego opiekunem prawnym, bo klient ja bedzie wozil po sadach. Z komisariatu w takich sytuacjach sie nie wychodzi, dopoki nie przysla crisisdienst z GGD i nie zadysponuje miejsca w schronisku dla kobiet.

W Amsterdamie importowanym Marokankom zalatwiaja juz to wszystko z automatu, Polacy maja lepiej ze wzgledu na dyrektywy unijne.

I obowiazkowo: jak nie mowi komunikatywnie po angielsku, to inburgeringscursus.

Ja 'od kuchni'... www.mixedlanguage.blox.pl
                • majadeblij Re: Pilnie potrzebuje POMOCY!!!! 22.09.12, 23:23
                  to ja juz NIC nie rozumiem.
                  Sara, odeslali nas z kietkiem ze wszad!!!!!!!!!! Zadzonila do mnie babka z opieki spolecznej ze nawet crisis opvang sie jej nie nalezy bo ona nie ma dochodow!!!!!
                  Mowia mi tak....polka tak moze tu byc w NL jak na siebie pracuje jak nie to niech spada....
                  Bylysmy naier w jej domowej gminie odeslali nas do wiekszej....tam pan posprawdzal wszytko i powiedzal ze jij sie nic nie nalezy bo tu nigdy nie pracowala odeslalnas do jakiegos stichtingu od przemocy tam mi powiedzana ze im bardzo przykro ale nie ma siniakow wiec nie ma przemocy...wiec znowu do jej gminy i tam powiedzalam ze nie wyjde dokad mi nie pomoga wiec w koncu odeslali nas do opieki spolecznej. Tam byli mili i powiedzeli ze sie ten crisis opvang dla niej postaraja zalatwic....no i wlasnie w piatek zadzonili ze ona sie tam nie nadaje bo nie ma dochodow i ze ma po prostu wracac do polski.
                  Pytalam sie tez za kazdym razem jak alimenty ma zalatwic i takie tam ale nikt mi nie byl w stanie powiedzec, ja nie wiem bo nie mam doswiadczenia....
                  • nesla Re: Pilnie potrzebuje POMOCY!!!! 24.09.12, 13:29
                    Maja, ja rozumiem twoje zatroskanie sprawa i wspolczuje dziewczynie, ale pomysl logicznie - gdyby kazdej zablakanej dziewczynie bez narodowosci holenderskiej przyslugiwala pomoc socjalna w Holandii to wszystkie zblakane dziewczyny z Europy zjechalyby sie tutaj i zyly z zasilkow, a kto mialby za to placic...? Ja prawde mowiac rowniez obiektywnie patrzac na sprawe uwazam, ze pomocy powinna szukac w Polsce. To ze tu tymczasowo przebywala jakis czas nie uprawnia jej jeszcze do korzystania z zaplecza socjalnego, ktore obecnie stoi pod duza presja oszczednosci. Do tego pracowala nie placac podatkow i nie czula sie na tyle zwiazana z Holandia aby zarejestrowac dzialalnosc.
                    Maja, od kiedy mam swoja dzialalnosc gospodarcza to troche inaczej patrze na wszystkie socjalne zapomogi. Widze ile czlowieka kosztuje utrzymanie wlasnej firmy i ile idzie do fiskusa, a ile sie czlowiek napracuje wiec jestem powsciagliwa jesli chodzi o przyznawanie praw do uzurpowania sobie od panstwa pomocy materialnej.
                    • nesla Re: Pilnie potrzebuje POMOCY!!!! 24.09.12, 13:34
                      Jeszcze sie dopisze, jestem ZA dorazna pomoca w problemach i uwazam ze dziewczynie nalezy sie pomoc kogos kto pouklada jej sprawy, typu zalatwi nocleg na krotki okres czasu, dopoki nie wroci do Polski, rowniez pomoc w oplaceniu kosztow powrotu do Polski, ale nie widze powodu dla ktorego pomoc socjalna powinna kazdej zblakanej dziewczynie bez narodowosci holenderskiej pomagac w osiedleniu sie w Holandii i korzystania z zasilku.
                      • sarahdonnel Re: Pilnie potrzebuje POMOCY!!!! 24.09.12, 14:00
                        Nesla, do tego jest crisisopvang.

Wg dyrektyw unijnych meldunek na wiecej niz 90 dni uprawnia do wszystkiego poza studiefinanciering (to dopiero po 5 latach pobytu).

Jak importowana Marokanka nie ma nawet meldunku, to crisisopvang zalatwia sie w pare minut, bo jest 'przemoc honorowa'. Wiec za przeproszeniem, piernicza. Poza tym, zostawienie matki z malutkim dzieckiem bez pieniedzy, zakupow itd. kwalifikuje sie pod przemoc wobec dziecka. Wiec nie tylko SHG, ale tez Kinderbescherming! Brak wlasnego konta moze byc traktowany jako przemoc ekonomiczna ze strony faceta.
                        Jak na razie, pisalabym do ombudsmana, bo za max. 3 mce sytuacja sie powtorzy. Ot, dynamika przemocy domowej. A od odmawiajacych nalezy sie domagac wszystkiego na pismie. Robia sie jacys obrotniejsi.

Dodatkowo, domy zakonne np.siostr od Matki Teresy z Kalkuty (Zrs. Theresia) maja mikroschroniska dla osob 'bez wyjscia', na pare tygodni.

Aha, bez dobrego adwokata od zasilkow ani rusz. W innym watku podalam sprawdzona adwokat.
                  • sarahdonnel Dyrektywa (europese richtlijn) 2004/38/EC 24.09.12, 15:27
                    www.eerstekamer.nl/wetsvoorstel/30493_implementatie_richtlijn_2004
                    W linku zapisane po urzedniczemu, komu sie nie nalezy nic. Turystom do 90 dni pobytu, bez meldunku.

Do zalatwienia czegokolwiek w praktyce potrzeba 'sticker' z IND w PASZPORCIE!

I tu... Strona SVB po polsku:
                    www.svb.nl/int/pl/kinderbijslag/contact/contact_kinderbijslag/

• majadeblij Re: Dyrektywa (europese richtlijn) 2004/38/EC 24.09.12, 16:45
                      Hej dziewczyny,

dziekuje bardzo,
                      wiec ona tak naprawde nie chiala zadnego zasilku tylko zeby ktos jej pomogl cos zalatwic, mieszkanie zlobek, cokolwieg...ona nawet do polski nie miala jak wrocic!..
                      ale juz po ptokach bo sie z narzeczonym pogodzila co wiecej biora slub....
                      on wyjechal bo sie na nia obrazil ale sobie przemyslal i pojechal do polski po pierscionek..:-(((( a ze jej nic nie powiedzal to coz, chial jej niespodzianke zrobic!
                      ja od tego rece umywam!!!!
                      poumawialam ja z ludzmi z socjala a teraz to musze odkrecic....
                      eh...
                      mam nadzieje ze nie bedzie zalowac swojej decyzji i ze choc troche sie czegos nauczyla!
                      p.s sara crisis opvang podobno nalezy sie tylko pracujacym osoba! tak mi powiedzano
                      • sarahdonnel Re: Dyrektywa (europese richtlijn) 2004/38/EC 24.09.12, 23:32
                        W crisisopvang A'dam/Almere 3/4 klientek to importowane osiemnastoletnie Marokanki, znajomosc jezyka nie pozwala na podjecie jakiejkolwiek pracy. Obywatelom UE nie nalezy sie tylko studiefinanciering (przez pierwsze 5 lat pobytu). Babom sie nie chcialo albo wykazaly sie niekompetencja. MW w crisisopvang jest po to, zeby dochod i inne niedorobki zalatwic. W granicach prawa.

Holenderskie urzedy czesto w swoich 'werkvoorschriften' maja konkretne algorytmy dzialania. Te algorytmy nie uwzgledniaja prawa wspolnotowego, albo nowel wynikajacych z interpretacji powstalych po rozstrzygnieciu okreslonych spraw. Urzednik z socjalu ma rzadko wiecej niz HBO i nie wie, jak wyjsc poza instrukcje sluzbowe. Dlatego potrzebny jest adwokat w ramach odwolania od decyzji urzedu: adwokat jest szkolony w szukaniu niestandardowych rozwiazan.

Co do Twojej 'klientki'... Ja swoje widzialam. Na glupote innych nic nie poradzisz. Zareagowalas po ludzku, wyszlas na jelenia.

A ja wklejalam to wszystko i powtarzalam w tym watku, zeby bylo, gdyby jeszcze sie komus przutrafilo. Albo jakby jakis czytacz chcial skorzystac. Podobno statystycznie zdarza sie w jednym domu na piec.
                        • majadeblij Re: Dyrektywa (europese richtlijn) 2004/38/EC 26.09.12, 11:51
                          dziekuje ci bardzo za te informacje.

przekarze je dalej, mam nadzieje ze nie bedzie tego potrzebowac ale jakby w razie co to zeby wiedzala co jej sie nalezy!
                          dziekuje jeszcze raz,
                          a
    • jola.1904 Re: Pilnie potrzebuje POMOCY!!!! 17.11.12, 11:07
      Witam,po przeczytaniu waszych postow,jak najbardziej przychylam sie do pomocy dziewczynie i doskonale rozumiem sytuacje,gdyz sama mam podobna.Mam w NL meldunek wraz moim synkiem 10 lat,ktory w sierpniu tego roku rozpoczal tutaj edukacje,mieszkalismy razem z moim chlopakiem,ktory od kiedy dostal socjalne mieszkanie znecal sie nad nami psychicznie i fizycznie(do mnie) do tego stopnia,ze zaczal nastawiac mojego synka przeciwko mnie-psychiczny manipulator,ktory robil wszystko,aby dostac to,co chcial.Jesli tego nie dostal,byly zastraszania,ublizania ponizej godnosci ludzkiej i przemoc fizyczna.Po cichu poszlam z tym na policje i zlozylam wyjasnienia,ale nie dalam aangifte ze wzledow bezpieczenstwa,poniewaz ja rowniez czekam na mieszkanie socjalne i po rozmowie z gosciem z woonpartners,stwiedzilismy,ze potrzebujemy 2 lub 3 tyg.aby sie cos ruszylo do przodu,a pozniej zobaczymy jaki bedzie przebieg wydarzen.W miedzyczasie moj ojciec w pl bardzo sie rozchorowal na wiesc o naszej sytuacji i musialam wraz z dzieckiem jechac do niego.Oczywiscie odbyla sie awantura przed wyjazdem z rekoczynami lacznie w obecnosci mojego dziecka,gdzie stawial mi warunki,ze jezeli pojade,to nie mam powrotu do domu.I tak sie stalo,po 2 tyg.wrocilam z synkiem z pl.tj.11.11.2012 i nie moglismy otworzyc drzwi,gdyz wymienil zamki.Byla policja itd.Zostalam na ulicy z 10 letnim dzieckiem,bylam wszedzie,gdzie bylo to mozliwe i uslyszalam tylko jedno:NIE NALEZY CI SIE POMOC,PONIEWAZ MIESZKASZ TU MNIEJ NIZ 5 LUB 2 LATA!!!!SKANDALOd 7 dni codziennie szukamy miejsca do przespania sie i pomocy gdzie jest to tylko mozliwe,ale poki co, to wychodzi na to,ze moj ex jest bezkarny a ja najlepiej jak bym wrocila do pl.A o dyskryminacji polakow,to juz nawet nie mam sily pisac,jakiej doznalam wedrujac od drzwi do drzwi.Ombudsman,mam nadzieje,ze cos poskutkuje,narazie tylko mowilam w geemente o tym,ale jezeli do wtorku nie rusza dupy,to zaskarze ich,bo brak mi slow,na to,co przechodze wraz z dzieckiem i kazdy patzry na nas obojetnie,bo jestesmy polakami.Swoja technika,chca zmeczyc nas psychicznie i fizycznie,ale ja juz im zapowiedzialm,ze jestem silna,a dzieki nim jeszcze bardziej silna i bede dochodzila swoich praw.Prosze Was,jesli ktos jest w stanie pomoc z info,gdzie mozna jeszcze uderzyc i co zrobic,jak rowniez,jesli macie nazwe tej doktryny odnosnie Ombudsmana(90 dni po meldunku,maja obowiazek pomoc)bede ogromnie wdzieczna. Pozdrawiam i badzmy silne i nie dajmy sie zniszczyc poprzez zmamienie i bezprawne traktowanie.
      • sarahdonnel Re: Pilnie potrzebuje POMOCY!!!! 17.11.12, 21:42
        Masz wszystko w linkach na gorze.

Steunpunt huiselijk geweld - zaczynasz od prosby o adwokata z urzedu (koniecznie od nich, oni wspolpracuja latami z takimi, ktorzy sa wyspecjalizowani w prawie rodzinnym), a potem dopiero crisisopvang (za crisisopvang sie placi).
        Schoolmaatschappelijkwerk - pracownik socjalny w szkole syna.

Facet powinien dostac nakaz wyprowadzki od burmistrza na 28 dni (10+18), poniewaz w sezonie grzewczym wyrzucil na ulice dziecko. A na to jest paragraf.

Umiesc gdziekolwiek bezpiecznie dziecko, zeby regularnie chodzilo do szkoly, zanim zrobia to sluzby pomocy rodzinie. Przy ograniczonych prawach rodzicielskich bedziesz miala male pole manewru.

Jezeli kwestia mieszkania z kolejki to tygodnie, to od tego zaczynaj rozmowe. A aangifte na policji skladaj, tylko wez pod uwage, ze bedziesz musiala mieszkanie zamienic. Dobrze byloby, zebys miala jakiegokolwiek swiadka, ze cos sie dzialo. Sasiedzi slyszeli awantury? Tlumaczylas syna w szkole? Twoj eks palil ziolo i jest stalym klientem w coffeeshopie? Wtedy masz szanse, ze nie umorza .
        • jola.1904 Re: Pilnie potrzebuje POMOCY!!!! 18.11.12, 21:51
          Dziekuje Ci bardzo :)
          Jutro uderzam prosic o prawnika i zobaczymy,moze jelenie z innych instytucji tez wreszcie okaza sie kompetencja i beda tego jakies efekty.Odezwe sie co i jak,jak tylko bede miala nowosci,moze komus sie przyda,,,
          Pozdrawiam
          Jola***
          • zonajana Re: Pilnie potrzebuje POMOCY!!!! 20.11.12, 19:56
            Ja bym jeszcze radzila w takich sytuacjach uderzac w strone Domu Polskiego w Amsterdamie. Wiem, wiem, brzmi dziwnie, ale tam maja poradnie psychologiczna i dyzuruja rozne babki, np zajmujace sie kwestia przemocy w rodzinie itd, i one z urzedu moga gdzies zadzwonic, czegos sie dowiedziec, maja swoje dojscia, innymi slowy.
        • jola.1904 Re: Pilnie potrzebuje POMOCY!!!! 22.11.12, 18:18
          Witam,dziekuje raz jeszcze za wszelkie info:)w zeszlym tygodniu zlozylam urgentie w Woonpartners,gdyz tam staram sie od marca na mieszkanie.Wczoraj zadzwonil do mnie gosc z Kwaadrad i umowil sie ze mna na spotkanie w poniedzialek w sprawie mojej urgentie,,,wiecie moze,co to moze oznaczac,,,?czy juz mieliby mieszkanie dla mnie,czy to kolejna sciema z ich strony?
          Jesli posiadacie wiedze na ten temat,prosze Was o jakies wskazowki.
          Z gory dziekuje i pozdrawiam
          Jola
        • jola.1904 Re: Pilnie potrzebuje POMOCY!!!! 04.12.12, 18:35
          Witam Was:)

Chcialam sie z Wami podzielic moja najnowsza wiadomoscia,a mianowicie dostalam urgentie!!!Dzieki Waszej pomocy,pospieszylam wielu sprawom i juz aangifte mam prawie gotowe,a co z niego wyszlo,to jeszcze najprawdopodobniej bedzie przekierowana sprawa do innej dodatkowej jednostki,ktora specjalizuje sie tylko w danej dziedzinie,,,Teraz czekam,nie wiem jak dlugo na dom i nie wiem,czy mam mozliwosc wyboru,czy mam przyjac to,co mi zaproponuja;moze ktos wie?I jeszcze slyszalam,ze powinnam wraz z dzieckiem dostac pomoc finansowa,bo z mojego ziekeweitu,ktory dostaje,to nie wiem na co przeznaczyc,,,:(tylko to mam,,,sprawa zostala przekazana do kwaadrad i tydzien minal i cisza,,,moze wiecie co robic w tej sytuacji?
          • julanna75 Re: Pilnie potrzebuje POMOCY!!!! 04.12.12, 21:04
            u mnie - region haaglanden 'urgentie' jest wazne przewaznie przez 3 miesiace. Jesli w tym czasie nie reaguje sie na mieszkanie co tydzien, lub odmawia sie przyjecia mieszkania to po uplywie 3 m-cy raczej nie ma co liczyc na przedluzenie 'urgentie'. Ja dostalam mieszkanie w Delft, tu po pomoc finansowa w przypadku niskich dochodow zwraca sie w wydziale gminy (dane znalazlam na stronie gminy szukajac informacji o bijstanduitkering i bijzondere bijstand). O dodatkowa pomoc finansowa starasz sie w gminie, w ktorej jestes zameldowana.Dostajesz juz kinderbijslag i kindertoeslag?
          • sarahdonnel gratulacje! 04.12.12, 21:08
            gratuluje urgentieverklaring, i to jeszcze pod koniec roku! musisz wziac jedno z mieszkan, ktore Ci zaproponuja, odkladaj pieniadze na kaucje na wszelki wypadek. jak nie zaakceptujesz mieszkania, to urgentie przepada.
            jesli pracujesz, to idz do sociale dienst i zobacz, czy ew. daliby bijzondere bijstand na urzadzenie domu (norma dochodow alleenstaande ouder)
            na dziecko powinnas zlozyc podanie o kindgebondenbudget, przrz toeslagen.nl
            najlepiej idz do maatschappelijk werk w gminie, zeby Ci pomogli, tak samo z zorgtoeslag i ew. huurtoeslag jak juz dostaniesz przydzial na mieszkanie. najlepiej, jak takie papiery pomaga zalatwic mw - ptzynajmniej nie popelnisz glupich bledow, a przy okazji mozesz po prostu pohadac, podpytac, dostac podpowiedz gdzie szukac innej pomocy.

Ja 'od kuchni'... www.mixedlanguage.blox.pl
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka