Dodaj do ulubionych

proszę o pomoc

01.11.13, 10:26
witam serdecznie. chciałam sie dowiedziec na temat diagnostiek centrum w eindhoven na stratumsedijk? mam 3 miesieczną córeczke i chciałabym zrobic jej analizę moczu. dziecko nie ma ubezpieczenia? czy mozna zrobic badanie na własny koszt? jak to ogólnie wyglada.??? z góry dziękuję za odp
Obserwuj wątek
    • tijgertje Re: proszę o pomoc 01.11.13, 11:00
      Jesli miesykasy w Holandii masy obowiazek wykupienia ubezpieczenia a dziecko dostaje wowvczas ubezpieczenie za darmo. podstawowa analize moczu robia u lekarza domowego, tam tez zazwyczaj za darmo dostaniesz sterylny pojemnik na mocz, albo musisz kupic w aptece. w niczym innym nie przyjma. Powinnas byc zapisana do lekarza domowego i apteki, wystarczy ze rano mocz zaniesiesz do recepcji i zazwyczaj bez skierowania nawet analize zrobia i zadzwonia pozniej czy wszystko ok. Jesli jestescie tu tylko tymczasowo na wakacjach czy w odwiedzinach, to za wszystko zaplacisz sama, dostaniesz rachunek, ktory bedziesz mogla zlozyc potem w swojej polskiej ubezpieczalni.
      • ruda-5732 Re: proszę o pomoc 01.11.13, 11:45
        wiec jesli na własny koszt to mam sie udac do diagnostic centrum na stratumsedijk tak? a moze wiesz jaki w przyblizeniu moze byc koszt takiego badania? a jesli było by cos nie tak to przepisza np. antybiotyk dla małej?
        • mad_die Re: proszę o pomoc 01.11.13, 19:39
          Idź do lekarza domowego.
          Centrum diagnostyki to centrum diagnostyki, tam wykonują badania.

A co jest małej?
          • ruda-5732 Re: proszę o pomoc 01.11.13, 19:57
            ale ja nie mam lekarza domowego niedawno przyjechałam do holandii. nie mamy ubezpieczenia wiec wszystko na własny koszt? chciałabym jej zrobić badanie moczu bo w polsce miała problemy z ukł. moczowym a teraz znowu ma gorączke. nie wiem czy to akurat ukł moczowy ale lepiej by było zrobic analizę moczu to w wynikach by wykazało. też mogą być ząbki bo strasznie sie ślini i wkłada rączki do buzi i jest jakas rozdrazniona. sama juz nie wiem . Ząbki to nie problem ale ukł moczowy tak.
            • tijgertje Re: proszę o pomoc 01.11.13, 20:32
              zamiast sie zastanawiac to wystarczy zadzwonic do ubezpieczlni (ty MUSISZ wykupic ubezpieczenie, dzieci dostana polisy takie same jak tata, ale kazdy ma osobna, choc te dzieciece sa za darmo). Idziesz do najblizszej przychodni, zapisujesz wszystkich czlonkow rodziny i nie bedziesz musiala sie glowic. teraz i tak za pozno, bo z takim maluchem jesli goraczka jest wysoka albo trwa dluzej i tak powinnas sie wybrac do lekarza, a w weekend nic a nic nie zalatwisz i oby ci sie dziecko nie pochorowalo, bo za wizyty w przychodni dyzurnej (huisartsenpost) ceny sa kilkakrotnie wyzej niz w zwyklych godzinach roboczych. Jak dlugo twoj maz tu jest? Sciagnal rodzine z malutkim dzieckiem a nie pomysleliscie, ze lekarz moze byc potrzebny? Zalatwiaj wszystko w poniedzialek od rana. Podstawowe badania moczu robia od reki u lekarza domowego, w laboratorium czy centrum diagnostycznym (moze to byc zupelnie cos innego) nic nie zalatwisz, wszystko najpierw przez domowego. Na szczegolowe badania to juz od domowego musisz wyciagac skierowania.
              • ruda-5732 Re: proszę o pomoc 01.11.13, 20:40
                ja wszystko rozumiem. tyle ze nie mamy meldunku bo mieszkanie jest za małe na nasza rodzine. gdyby był meldunek wszystko byłoby prostrze
                • tijgertje Re: proszę o pomoc 02.11.13, 08:49
                  no ja nie rozumiem. Probowaliscie sie zameldowac, czy z gory zakladacie takie zycie na dziko a jakby co to sie bedziecie martwic? Co jesli dziecko sie nagle tak rozchoruje, ze trafi do szpitala? Bedzie was stac na oplacenie kilku tysiecy? Jak dlugo tu jestes? 3 dni? Jesli zamierzacie zostac dluzej niz 90 dni MUSISZ sie zameldowac, oplacajac ubezpieczenie od pierwszego dnia pobytu (nie od momentu zameldowania), inaczej moga ci po prostu dowalic calkiem pokazna kare. Szukajcie mieszkania, ktore sie dla rodziny nadaje. Tu nadal dziala "jeugdzorg", wystarczy, ze jakis sasiad podkabluje, ze dzieci mieszkaja w nieodpowiednich warunkach i bedziesz miec problem. Nie piszesz, jakie w ogole macie plany. Przyjechalas na chwilke, czy zamierzacie zostac? Jesli to drugie, to zdajesz sobie sprawe, ze starsza powinna wlasnie zaczac chodzic do szkoly? Za rok nie bedzie miec wyjscia, bo obejmie ja obowiazek szkolny. a;e zwlaszcza jesli zamierzacie zostac dluzej, to rozpoczecie nauki teraz daje jej szanse nauczenia sie jezyka zanim bedzie musiala wladac nim na tyle dobrze, zeby moc pisac. Dla dzieci, ktore skonczyly 4 lata nie ma innej mozliwosci, do zlobkow czy "speelzal", kilkugodzinnych przedszkoli po prostu w tym wieku juz nie przyjmuja, zakladajac, ze dla tych dzieci jest szkola. Jesli przyjechalas na chwilke, powinnas miec oplacone polskie ubezpieczenie leczenia za granica. Na razie wyglada na to, ze przyjechalas z dziecmi zupelnie do tego nieprzygotowana. W poniedzialek w pierwszej kolejnosci idz z mezem do gminy i zalatwiaj wszystko po kolei.
    • omega_x ... 01.11.13, 22:53
      Przepraszam, że się podepnę do cudzego wątku, ale chciałabym o coś dopytać, żeby wiedzieć gdy nadejdzie potrzeba (odpukać).
      Czyli w razie czego, niosę mocz do przychodni BEZ wcześniejszej rejestracji?? I po prostu daję w recepcji czy muszę umówić się z lekarzem? I to jest bez skierowania i za darmo tak? - oczywiście chodzi mi o sytuację, gdy idę do przychodni, w której jestem zapisana.
      Aha - i jeszcze jedno - wyżej zostało napisane, że muszę być zapisana do przychodni i do APTEKI - no do przychodni jestem, ale do apteki to nie słyszałam, jak się odbywa zapisywanie do apteki?
      • tijgertje Re: ... 02.11.13, 09:06
        Jakby co, to mocz faktycznie rano zanosisz do recepcji (ale rano, po od ktorejs tam godziny juz nie przyjma, u nas trzeba miedzy 8.00 a 9.00). Jesli jestes do lekarza zapisana, to podpisujesz na pojemniku imie, nazwisko, date urodzenia i godzine pobrania probki, podstawowe badania robia sami bez skierowan, ale tylko podstawowe. Wynikow na oczy nie zobaczysz, chyba ze sie upomnisz i zazadasz wydruku, zazwyczaj albo sami dzwonia, albo musisz ty zadzwonic (dopytaj) i mowia tylko, czy wszystko jest ok, jesli nie, to umawiaja do lekarza. Bardziej szczegolowe badania robia w laboratorium i tu trzeba juz miec skierowanie od lekarza (o skierowania na badania czy do specjalisty zawsze pytaj w recepcji, niekotre po prostu tylko konsultuja i lekarza widziec nie musisz, albo zalatwiaja bezposrednio i po kilku dniach dostajesz zaproszenie od specjalisty na konkretna godzine, albo trzeba sobie je pozniej przyjsc odebrac). Jesli jestes ubezpieczona za zadne badania nie placisz, rachunek jest wysylany bezposrednio do ubezpieczalni. Zapytaj w recepcji o apteke. W malych miejscowosciach jak u nas jest tylko jedna apteka, wiec zapisuja z automatu, trzeba tylko za kazdym razem mowic w ktorej filii chce sie leki odebrac. Chodzi o to, ze recepty czesto sa wysylane elektronicznie bezposrednio do apteki, nie tylko od lekarza domowego, ale rowniez ze szpitala, od specjalistow itp, apteka prowadzi rejestr przyjmowanych lekow(przepisywanych), kiedys moj syn musial do lekarza dostac wyciag wszystkich lekow, ktore przyjmowal, wystarczylo poprosic w aptece o wydruk z nazwami, datami przyjmowania i dawkowaniem. Jest to o tyle przydatne, ze wowczas np jak w moim przypadku nie ma szans, ze wydadza mi lek, na ktory jestem uczulona i nie musze o tym sama pamietac, bo po zgloszeniu problemu lekarzowi w systemie pojawia sie ostrzezenie, podobnie z lekami, ktore sie "gryza", nie zostana wydane jednoczesnie. Mysmy ostatnio namieszali, bo przepisywana dla mlodego melatonine kupujemy w Polsce, gdzie jest bez recepty i duzo tansza, a tu niestety nie jest refundowana. Z tym, ze stanelo na tym, ze lekarz recepty przepisuje, dzieki czemu jest w rejestrze mlodego, tyle, ze my leku nie wybieramy. W duzych miastach jest wiecej aptek i mozesz leki odbierac niekoniecznie w najblizszej, wiec trzeba sie wowczas do konkretnej apteki zapisac i pamietac nazwe, bo np w formularzach szpitalnych zawsze trzeba to wpisywac (podobnie jak nazwisko lekarza domowego).
        • necia27 Re: ... 02.11.13, 17:01
          Kurczę nie chce osądzać ale masz dziecko z problemami zdrowotnymi , prżeprwadzasz się do innego kraju i zyjecie bez ubezpieczenia? W Vgz nie trzeba meldunku aby się ubezpieczyć!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka