Dodaj do ulubionych

Jakie formalnosci?

23.11.04, 22:47
Kto wie jakie konkretnie formalnosci zalatwia sie od strony polskiej po
urodzeniu dziecka w Holandii w malzenstwie pol-hol? Nie moge sie dodzwonic do
ambasady. W gemeente corce dali dwa obywatelstwa: polskie & holenderskie, ale
czy to zamyka sprawe? Czy mam narodziny jeszcze gdzies zglaszac?
Bede wdzeczna za info jesli sie ktos orientuje.
pozdr.
nesla
Obserwuj wątek
    • beba3 Re: Jakie formalnosci? 24.11.04, 01:19
      Nesla!
      Jak wiesz my jestesmy w innej sytuacji niz Ty. Nasze dziecko mimo, ze urodzilo
      sie w Holandii to ma obywatelstwo polskie. Co zreszta nie jest niczym dziwnym
      skoro Rodzice sa Polakami.
      Do Ambasady w Hadze zawiezlismy:
      - zaswiadczenie z Urzedu Miasta o urodzeniu dziecka,
      - nasz akt slubu,
      - paszporty,
      - zdjecia malucha
      - zaplacilismy na miejscu za 'usluge' i wypelnilismy druk(i)
      Oczekiwalismy zarejstrowania dzieka w Polsce, nadania mu nr PESEL i paszportu.
      Mielismy do wyboru przyjechac jeszcze raz po jego odbior lub troche wiecej
      zaplacic i dostac go poczta. Formalnosci zalatwiluismy bardzo szybko, wczesniej
      dzwoniac do Ambasady aby upewnic sie co do ilosci posiadanych papierkow i
      obecnosci danego dnia Ambasadora. Jest to niezbedne jezeli sie nie chce jechac
      po raz kolejny.
      Faktycznie, paszpotr przyszedl poczta wraz z nr PESEL.
      W Polsce bez problemu odebralam sobie Akt urodzenia w Urzedzie Miasta.
      Jako ze bylo to przed przystapieniem Polski do UE i Twoja sytuacja jest inna,
      doradzam jednak kontakt z Ambasada.

PS Jak sie czuje coreczka? A Ty?
    • sulasia13 Re: Jakie formalnosci? 24.11.04, 15:05
      Nesla, jak to dali twojej corce dwa obywatelstwa? Musialas skladac jakies
      podanie, czy cos? I jest to mozliwe- posiadanie podwojnego obywatelstwa? Moja
      corka ma tylko holenderskie, ale jak sie da, to tez chcialabym zeby miala i
      polskie.
      • saraanna Re: Jakie formalnosci? 24.11.04, 16:02
        Do 18 roku zycia moze posiadac 2 obywatelstwa,pozniej musi wybrac.Wniosek
        skladasz w ambasadzie polskiej,najlepiej zadzwon jakie dokumenty i ile zdjec
        jest potrzebnych bo ja juz nie pamietam.
        • marza26 Re: Jakie formalnosci? 24.11.04, 16:29
          Hej! Ja tez jestem w innej sytuacji,bo jeszcze nie mamy slubu (8 lipca 2005).
          Nasz Tommy od razu dostal polskie obywatelstwo a jak Paul bedzie dobrym
          tatusiem to zaok.4 lata moze starac sie tez o holenderskie obywatelstwo.
          Bylismy tym bardzo zszokowani,ale jakies takie przepisy weszly od kwietnia.
          Najlepiej zadzwon do ambasady to sie wszystkiego dowiesz .Pozdrawiam.
        • nesla Re: Jakie formalnosci? 24.11.04, 17:15
          O ile mi wiadomo to corka NIE bedzie musiala po 18tym roku zycia decydowac sie
          na jedno obywatelstwo, ale moge sie mylic. Maz po prostu poszedl do gemeente
          zglosic naroodziny i tam juz go sami pytali czy chcemy podwojne obywatelstwo
          dla dziecka czy nie. Teraz jeszcze paszport(-?)
          • saraanna Re: Jakie formalnosci? 24.11.04, 20:26
            Nesla tak mi powiedziano w Gemeente bo w Holandii dorosly nie moze miec
            podwojnego obywatelstwa ,ale przez te kilkanascie lat moga sie jeszcze z 10
            razy przepisy zmienic.
            • beba3 Re: Jakie formalnosci? 25.11.04, 19:34
              Teraz to zapewne niekoniecznie paszport. Szczegolnie Ty bo jesli chodzi o nas
              to dowod osobisty. Nie jsetem wciaz przekonana, niby respektuja itd ale meza w
              Polsce lezy grzecznie a moj jest w trakcie wyrabiania. Mamy jeszcze resident
              permint ale nie wiem czy bede miala kiedys okazje komus go pokazac w celu
              zalatwienia czegokolwiek.....
    • suzette3 Re: Jakie formalnosci? 29.11.04, 13:26
      a ja wlasnie w ubieglym tygodniu, calkiem przez przypadek wyczytalam, ze jezeli
      jestes w ciazy i nie jestescie malzenstwem, to ojciec dziecka musi uznac
      dziecko jeszcze przed urodzeniem sie( w Polsce jest inaczej prawda?).Poniewaz
      my planujemy sie pobrac dopiero po urodzeniu sie malenstwa (ojciec dziecka jest
      holendrem), wiec popedzilam do gemeente dowiedziec sie u zródla. Pani
      powiedziala, ze musimy jak najszybciej dostarczyc moje zaswiadczenie o
      zdolnosci prawnej do zawarcia zwiazku malzenskiego ( które juz wczesniej
      skladalismy, kiedy dokonywalismy wszystkich formalnosci zwiazanych z moim
      pobytem tutaj, ale musi byc jeszcze raz aktualne ).Oczywiscie do tego musi byc
      tlumaczenie. Z tym mamy sie zglosic razem do gemeente(tatus dziecka musi miec
      ze soba paszport oczywiscie), gdzie to zarejestruja. Jezeli tego nie dopelnimy
      przed porodem, to dziecko nie bedzie mialo obywatelstwa holenderskiego, a co za
      tym idzie znów mnóstwo papierów i zalatwiania.Jestem w 24 tc i dobrze, ze sie
      tego gdzies doczytalam, to zdazymy to zalatwic. Pozdrawiam serdecznie
      • nesla Re: Jakie formalnosci? 29.11.04, 15:12
        to sie zgadza co piszesz suzette, pisala o tym gdzies marza, mam nadzieje ze
        zdazysz wszystko zalatwic na czas. na marginesie - powinni ci uznac ten
        dokument o ktorym piszesz nawet jesli sie przeterminowal (chyba wazny jest 3
        miesiace), nam uznali gdy zalatwialismy slub po roku od mojego przyjazdu do
        hol.
        do ambasady kazali mi zadzwonic 1 grudnia, ma wtedy byc ktos kto mi udzieli
        informacji.
        • beba3 Re: Jakie formalnosci? 29.11.04, 16:59
          Daj znac co i jak Nesla, ku informacji ogolu. Moze ktomus sie to przyda - sa
          tutaj przyszle mamuski. ;-)
    • nesla Takie formalnosci 09.12.04, 11:45
      W ambasadzie potwierdzili mi, ze dziecko, ktorego jedno z rodzicow ma
      obywatelstwo polskie ma rowniez automatycznie polskie obywatelstwo nawet jesli
      to oznacza obywatelstwo podwojne. Nie trzeba w zwiazku z tym zalatwiac zadnych
      formalnosci i obywatelstwo polskie dostaje dozywotnio, no chyba ze sie samo
      kiedys potem z niego zrzeknie, ale wcale nie musi w wieku 18 lat wybieraz
      pomiedzy obywatelstwem holenderskim a polskim.
      Poza tym jedyna formalnosc jaka dobrze jest zalatwic to zgloszenie dziecka w
      rodzimym USC na podstawie aktu urodzenia na miedzynarodowym druku z
      tlumaczeniem przysieglym (bo na tym druku wciaz nie ma jezyka polskiego pomimo
      ze jestesmy w UE). Akt urodzenia na druku miedzynarodowym kosztuje w gemeente
      10 Euro.
      Mozna wyrobic dziecku paszport polski, ale po co? skoro mozna rowniez wyrobic
      holenderski (latwiej bo na miejscu), dziecko nie potrzebuje dwoch paszportow.
      TO chyba tyle.
      Pozdrawiam!
      Nesla
    • kasia157 Re: Jakie formalnosci? 04.01.05, 22:15
      Polskie obywatelstwo dostaje automatycznie kazde dziecko, ktorego jedno z
      rodzicow jest polakiem. Nie trzeba tu niczego zalatwiac jak rowniez urzednik
      holenderski nie ma tu nic do powiedzenia. Nie trzeba tez sie zadnego
      obywatelstwa zrzekac w wieku 18 lat. podwojne obywatelstwo jest tu po prostu
      honorowane i uznawane. Teraz starajac sie o obywatelstwo holenderskie nie musze
      sie wcale zrzekac polskiego. Nie siejmy wiec dezorientacji jezeli akurat nie
      jestesmy na biezaco w temacie.
      • zaneta9 Re: Jakie formalnosci? 05.01.05, 12:37
        Zgadzam sie i ostatnimi wypowiedziami.
        Jestem w Holandii juz 14 lat.
        Mam podwojne obywatelstwo, maz Holender.
        Zarowno Sandy jak i Michael posiadaja rowniez podwojne obywatelstwo, niczego
        nie musialam zglaszac czy prosic.
        Nastapilo to automatycznie poniewaz ja mam podwojne.
        Pozdrawiam Zaneta
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka