Dodaj do ulubionych

system edukacji w NL

14.02.05, 14:04
przepraszam, jesli o tym juz bylo - staralam sie poszukac, ale mi nie wyszlo..

czy moglbyscie mi powiedziec jak to jest z system edukacji w NL? Na razie
wiem, ze sa zlobki, dziela sie na 2 grupy wiekowe i sa tam dzieci do 4-ego
roku zycia.
a co z przedszkolami? szkolami? i dalej?
i od ktorego roku jest obowiazek szkolny?

od razu dodam, ze nie znam holenderskiego, wiec jesli macie jakies artykuly w
tym jezyku to niestety nie zrozumiem.

dziekuje i pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • sulasia13 Re: system edukacji w NL 15.02.05, 18:00
      No rzeczywiscie sa zlobki. Nie zawsze dziela sie na 2 grupy wiekowe, bo sa tez
      tzw. verticale groepen, tzn. sa w nich dzieci od kilku tygodni do 4 lat. Oprocz
      tego sa peuterspeelzale, do ktorych posyla sie dzieci od 2,5 roku do 4 lat
      zwykle 2 razy w tygodniu po 2 godzinki. Tutaj nie ma przedszkola, a raczej jest
      po prostu inny system i te zlobki to cos posredniego miedzy naszym zlobkiem i
      przedszkolem, no i nasze polskie przedszkolaki chodzilyby tu juz do szkoly.
      Tutaj do podstawowki mozna isc juz w wieku 4 lat, ale nie jest to przymusowe.
      Czterolatki ida do 1 grupy kiedy tylko skoncza 4 lata, wiec moze to byc we
      wrzesniu, styczniu, czy maju, nie tak jak u nas, wszystkie dzieci zaczynaja
      szkole 1 wrzesnia, czy juz skonczyly 7 lat, czy nie. Obowiazek szkolny jest w
      Holandii od lat 5 i juz 5-latki nie moga bez zezwolenia dyrektora opuszczac
      zajec szkolnych, tzn, jesli np. chcesz pojechac na wakacje, musisz to robic
      podczas wakacji szkolnych, lub kilka tygodni wczesniej napisac list do
      dyrektora z prosba o zwolnienie dziecka z lekcji. Dyrektor moze wyrazic zgode,
      lub nie. Jesli mimo braku zgody dyrektora dziecko zabierzesz ze szkoly,
      bedziesz placic kare pieniezna (jesli sie nie myle- ze dwa lata temu moja
      znajoma placila ok. 50 euro za dziecko, za dzien absencji). Podstawowka jest do
      12 roku zycia, potem dzieci ida do szkoly sredniej. Jak dlugo trwa nauka zalezy
      od poziomu szkoly- moze byc 3, 4, 5 lat (mavo, havo, vwo). Dalej w zaleznosci
      od tego jaka szkole sie konczy mozna isc dalej. Jedynie po vwo mozna isc
      bezposrednio na universytet lub HBO (wyzsza szkola zawodowa, bez tytulow
      naukowych). Po szkolach o nizszym poziomie podaza sie inna droga. Troche jest
      to skomplikowane, najlepiej jesli moglabys zobaczyc jakis schemat. Calosc
      edukacji, od szkoly podstawowej, do uniwersytetu moze trwac krocej (jesli idzie
      sie do vwo, a potem od razu do wo) lub znaaaacznie dluzej, jesli zaczyna sie od
      szkol o nizszym poziomie.
      Pozdrowienia, Asia mama Emilki (rok i dwa dni)
      • kruszynka28 Re: system edukacji w NL 16.02.05, 09:54
        Ja dodam tylko, ze wszyscy posylaja tu dzieci do szkoly z dniem 4-tych urodzin
        bo szkola jest bezplatna a za zlobek trzeba placic. ;-)
        • merlott Re: system edukacji w NL 16.02.05, 10:28
          dziewczyny! dziekuje serdecznie! no rzeczywiscie troche to skomplikowane, ale
          chyba w miare to ogarnelam :))

moze przy okazji pozwole sobie na jeszcze 2 pytania:

- czy sadzicie, ze jesli dziecko zetknie sie z jezykiem holenderskim po raz
          pierwszy dopiero w szkole, w wieku 4 lat, to sobie poradzi?

- jakie macie opnie o szkole amerykanskiej? Moja firma sponsoruje ta szkole dla
          dzieci i nie jestem pewna czy poslac Mala tam czy do szkoly holenderskiej

dziekuje i pozdrawiam
    • ina16 Re: system edukacji w NL 20.02.05, 00:56
      Zazwyczaj dzieci sobie radza. Choc jest im zdecydowanie latwiej jesli juz choc
      troche mowia po holendersku. Zdaza sie, ze dziecko sie przez kilka miesiecy w
      szkole nie odezwie (dopoki nie uzna, ze juz potrafi mowici wtedy zaczyna od
      razu pelnymi zdaniami).
      • natalya20 Re: system edukacji w NL 21.02.05, 13:23
        teraz ten system zrobil sie dla mnie troche latwiejszy bo na prawde nie moglam
        sie polapac:) zastanawia mnie tylko jak wczesnie trzeba dziecko zapisac do
        szkoly, zlobka. interesuje mnie szczegolnie ta gdzie sie idzie majac 2,5roku 2
        razy w tyg. czy bez problemu od razu dziecko tam przyjma czy trzeba sie zapisac
        z duzym wyprzedzeniem
        • beba3 Re: system edukacji w NL 21.02.05, 14:38
          Natalya!
          Chodzi Ci o peuterspeelzaal - odsylam do watku o takim tytule zalozonym przez
          Zuzke. Wiecej sie tam dowiesz.
          Dokladnie to dziecko puszcza sie tam gdy skaczy dwa lata i trzy miesiace. Na
          miejsce sie czeka. Pol roku to standard. Oczywiscie mozesz miec szczescie i
          dostac sie wczesniej, lub czekac dluzej nie pol roku.
          W standardowym przedszkolu, w kazdym razie w tym z ktorym ja mialam
          doswiadczenia, papierkowa robota trwa dwa miesiace. Liczac od zlozenia
          dokumentow. To samo wypis. Kazda zmiana dwa miesiace.
          Polecam peuterspeelzaal. Dziecko spedza tam dwie i pol godziny dwa razy w
          tygodniu. Jest tez kilka (w moim miescie chyba ze 4 czy 6) gdzie dziecko ktore
          nie zna jezyka moze chodzic 4 razy. Moja Jagoda chodzi 4 razy.
          Jakis olsniewiajacych efektow nie ma, ale mysle ze wczesniej czy pozniej nauczy
          sie jezyka.
          No i cena jest przystepna w porownaniu z przedszkolem.
          • meetoo do beba3 23.02.05, 11:00
            przystepna cena znaczy ile? czy te 2 godziny mozna sobie wybrac czy sa
            narzucone?
            • beba3 Re: do beba3 25.02.05, 08:50
              Narzucone.
              Co do ceny - zalezy od zarobkow. Jak znajde tabelke to wpisze widelki. Mozna
              samemu sprawdziec ile sie zaplaci.
    • mamamai4 do merlott 24.02.05, 14:07
      A co to za szkola amerykanska? Ja wlasnie sie zastanawialam czy w Holandii jest
      mozliwosc poslania dziecko do przedszkola a potem szkoly anglojezycznej a nie
      typowej holenderskiej. jesli cos wiesz na tem temat to daj mi prosze znac.
      A moze inna mama ma jakies informacje na ten temat? Julka

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka