Dodaj do ulubionych

s co na bezsennosc

31.07.05, 12:52
Moje dziecko wczoraj nie spalo wczoraj od 6 rano do 10 wieczorem. Byly
kilkuminutowe drzemki na rekach i w samochodzie, a poza tym zadnego
konkretnego snu. W kocu zaczlo plakac ze zmeczenia i znokautowalismy go na
noc paracetamlem w czopku, ktory zalecila nam polozna. Spal do 8 rano, a
teraz juz jest 13, a jemu sie oczy kleja, ale bardzo broni sie przed snem.
Nie zasypia przy karmieniu, na rekach, w nosidelku, w wozku. Ale i nie
placze. Czy jakas mama miala 2 tygodniowe dziecko, ktore "boi sie"
zasnac.
Obserwuj wątek
    • saviera Re: s co na bezsennosc 31.07.05, 18:01
      maxijo napisała:

> Moje dziecko wczoraj nie spalo wczoraj od 6 rano do 10 wieczorem. Byly
      > kilkuminutowe drzemki na rekach i w samochodzie, a poza tym zadnego
      > konkretnego snu. W kocu zaczlo plakac ze zmeczenia i znokautowalismy go na
      > noc paracetamlem w czopku, ktory zalecila nam polozna. Spal do 8 rano, a
      > teraz juz jest 13, a jemu sie oczy kleja, ale bardzo broni sie przed snem.
      > Nie zasypia przy karmieniu, na rekach, w nosidelku, w wozku. Ale i nie
      > placze. Czy jakas mama miala 2 tygodniowe dziecko, ktore "boi sie"
      > zasnac.
      >

Moj syn ma juz 8 lat , ale od samego poczatku tz. od pierwszych dni swojego
      zycia spac nie lubil.....mialam takie same problemy , w dzien nie spal , w nocy
      nie chcial spac ( wstawalam do niego po 4-5 razy , chodzilam niewyspana )....do
      tej pory jak na dziecko niepotrzebuje duzo snu , kladzie sie spac po 22.00 (
      wakacje ) a budzi sie o 6 -7 godz. rano ....taki czlowiek z niego . Mam dwoje
      dzieci i porownanie , corka od samego poczatku przesypiala cala noc....przy
      moim urwisie ( synu ) byl to naprawde LUKSUS :-))) .
      Gdzie spi Twoj synek ?! Jezeli razem z wami w pokoju , sprobuj polozyc go w
      osobnej sypialni ( u mojego dziecka pomoglo troszeczke ).
      Najpierw jednak upewnij sie , ze ta bezsennosc u niego nie jest przyczyna
      jakiejs dolegliwosci .
      Zycze wtrwalosci !!!
    • nesla Re: s co na bezsennosc 31.07.05, 20:47
      Maxijo, kazde niemowle POTRZEBUJE snu i jesli nie ma warunkow do spania to
      staje sie coraz bardziej zmeczone a to zmeczenie jeszcze bardziej utrudnia
      zasniecie! Poczytaj o tym w "Jezyku niemowlat" Tracy Hogg. Sprobuj wprowadzic
      rytm, rutyne: jedzenie, zabawa, spanie i tak w kolko. Trudno sie naturalnie
      trzymac zegarka, ale po jedzeniu niemowle zwykle nie powinno spac, jakis czas
      sie bawi (czy to jest 15 min czy godzina to zalezy od dziecka) a potem spanie.
      Spanie w chlodnym, zacienionym i cichym miejscu bez zbednych atrakcji
      (kolorowej karuzeli, glosnej muzyki, swiatla). Wykluczylas kolki?
    • nastka72 Re: s co na bezsennosc 31.07.05, 23:51
      Ojjj znam ci ja taki przypadek :) Moja Ola potrafila nie "spac" calymi dniami -
      tylko no wlasnie nie bylo to zupelnie tak ze dzidzia nie spala :)

podliczylam kiedys te jej drzemki,przysypianie w trakcie karmienia i uzbieralo
      sie tego kilka ladnych godzin

pytanie podstawowe czy maly placze w trakcie przerw miedzy-drzemkami ?
      jezeli placze znaczy sie cos mu nie pasi : albo jest zmeczony i zasnac nie
      moze ,albo cos mu dolega czytaj kolka

postaraj sie nie pozwalac mu na drzemanie-zamyka oczka buch do wozka ,lozeczka -
      trzeba doprowadzic do syuacji kiedy maly zasnie na dluzej

inna bajka jak po prostu to taki typ - ale wtedy nie pownien
      grymasic ,poplakiwac - znak te jego drzemki po prostu mu wystarcza
      kazde dziecko snu potrzebuje jak napisala nesla i prawde rzecze ! tyle ze kazde
      to sobie inaczej reguluje :)

na pocieche : najczesciej okolo 3 miesiaca niemolaczki reguluja sobie pory
      spania ,latwiej usypiaja i sa spokojniejsze ( do czasu zabkowania hihihi)

na nie/pocieche:)- tak naprawde maxijo kazde dziecko inne jest ! i tak naprawde
      sama sobie musisz i zapewne wypracujesz metody radzenia sobie z
      maluszkiem ,metoda prob i bledow bardzoz polecana !

2-tygodniowy maluszek dopiero przystosowuje sie do zycia 'na zewnatrz'

dla siebie postaraj sie spac kiedy sie tylko da - jesli masz kogos do pomocy
      wykorzystuj czas kiedy maly czuwa - ty idz spac !
      wypoczeta i spokojniejsza dasz maluszkowi wiecej poczucia bezpieczenstwa no
      i ....nie padniesz na pysia :)

trzymam kciuki i powodzenia :)
      nastka
      • rita78 Re: s co na bezsennosc 01.08.05, 10:15
        i moja corka od ok 2- 3 tygodnia zycia zaczela przesypiac cale noce ale kosztem
        wlasnie nieprzespanych dni. zwykle w ciagu dnia po karmieniu lezala sobie
        cichutko ale nie spala ani tez nie plakala. wyjatek stanowil samochod. w nim
        mogla spac w kazdej pozycji i o kazdej porze. dzwike silnika byl najlepszym
        usypiaczem. na poczatku tez martwilo mnie to czuwanie w ciagu dnia, ale w sumie
        z czasem przekonalam sie ze lepiej jak sobie pieknie cala noc przesypiamy
        wszyscy niz ma byc na odwrot. jesli maly nie placze to nie przejmowalabym sie
        jego bezsennoscia..to tak jak z doroslymi- jedni potrzebuja wiecej snu a inni
        mniej...generalnie uwazam takze ze nie nalezy specjalnie celebrowac tego
        zasypiania poprzez wylaczanie radia, sciszanie glosu itp. ja od samego poczatku
        mimo ze mala spala zachowywalam sie normalnie ( lacznie z odkurzaniem
        mieszkania) i dzieki temu mloda nie budzila sie na kazde pukniecie czy szelest,
        a bylo to bardzo korzystne bo mieszkalismy wtedy w kawalerce...i jeszcze na
        smiesznie dodam ze nalepsze usypiacze dla mojej corki to byly:
        dzwiek pralki, miksera, odkurzacza, silnika samochodowego, suszarki:)
        ja wlaczalam odkurzacz a po 2 minutach mloda spala:D
        • maxijo Re: s co na bezsennosc 01.08.05, 14:52
          zapewnilam mojemu dziecko wszelkie wygody, wyprobowalismy sporo rzeczy, ale
          wydaje sie ze moje dziecko ma gorki i dolki. Wczoraj bylo idealnie, karmienie,
          sen, troche zabawy, przespana noc. Ale dzis od rana jest bardzo aktywny,
          czasami poplakuje. Przespal tylko 3 godziny od 11 do 14. Kolki ma na pewno,
          czekam az mi znajomy z Niemiec przysle te kropelki.
          Dzieki za rady.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka