Dodaj do ulubionych

jestem tu nowa

12.10.05, 10:04
Witam,jestem nowa na forum,pisalam juz to jako odpowiedz na jeden temat,ale
chyba nie szkodzi napisac to rowniez jako nowy temat?Mam na imie Sylwia lat
28,maz Hubert lat 30,mamy synka
Oskara l.7 i coreczke Oliwie l.4....w Holandii tak naprawde na stale to od
prawie roku...ale maz pracuje tu od 4 lat...wiec wczesniej krazylismy miedzy
Polska a Holandia.Tu mieszkamy w Santpoort-Noord niedaleko Haarlemu a w Polsce
pochodzimy ze Zdunskiej-Woli.Dzieci wlasnie rozpoczely tu nauke..synek narazie
chodzi do szkoly integracyjnej..zeby go przygotowali troszke do
Holenderskiej..bo jest juz za duzy.A corcia zaczela juz w typowej szkole
holenderskiej.chetnie poznam mamy z okolic Haarlemu,milo by bylo czasami sie
spotkac i pogadac przy kawce.pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • fili25 Re: jestem tu nowa 12.10.05, 14:13
      hej! Witam Cie Sylwia!
      Ja co prawda nie mieszkam blisko Harlemu, bo pod Amsterdamem.
      Ale co szkodzi kiedys wybrac sie na wycieczke- prawda?!
      Pozdrawiam!
      • sylwia.sz2 Re: jestem tu nowa 12.10.05, 16:43
        czesc fili25,jasne w koncu Amsterdam nie jest tak daleko,bardzo milo by bylo sie
        spotkac na kawie,mozemy sie jakos umowic....moze przez gg?
        • beba3 Re: jestem tu nowa 12.10.05, 19:29
          Witam Sywia i zapraszam do uczestnictwa w Forum.
          Przeszukaj watek: mamy z okolic Amsterdamu laczmy sie! tam sa chetne mamuski na
          spotkania z Twoich okolic.
          Napisz cos wiecej na temat tej szkoly integracyjnej, to bardzo ciekawe. Czym
          sie rozni od standardowej i jak idzie Twojemu synkowi. :-)
          Pozdrawiam serdecznie!
          • sylwia.sz2 Re: jestem tu nowa 13.10.05, 11:33
            Witam,jest to szkola dla cudzoziemcow,poniewaz w normalnej szkole mozna zaczac
            nauke od 4 lat,wiec te starsze ktore nie umia mowic po holendersku zostaja w
            niej przygotowywane.jest to szkola dla dzieci od 6 lat.Mojemu synkowi idzie
            calkiem niezle i jest bardzo zadowolony,tym bardziej ze grupa sklada sie z 9
            dzieci i w tym lacznie z moim jest 4 polakow,ale z drugiej strony troszke to
            komplikuje nauke bo za duzo mowia po polsku i nawet pani prosila aby namowic
            dzieci zeby staraly sie mniej rozmawiac w ojczystym jezyku, jej to utrudnia
            nauke.a poza tym jest ok. jezdza nawet na basen.nauka w tej szkole trwa 40
            tygodni i oplata jest 25 euro na rok.po dziecko przyjezdza bus i rowniez je
            przywozi.pozdrawiam
            • beba3 Re: jestem tu nowa 13.10.05, 21:05
              Brzmi dobrze! Bardzo mala grupka dzieci, mozna popracowac bardziej
              indywidualnie! Fakt ze dzieci polskich jest czworo, moze opoznic nauke
              holederskiego ale z drugiej strony, latwiej sie zaaklimatyzowac. Tak sadze.
              • sylwia.sz2 Re: jestem tu nowa 14.10.05, 09:24
                Dokladnie beba3,masz racje.Sadze ze wlasnie dlatego moj synek jest zadowolony i
                lubi do tej szkoly chodzic,bo jakby nie patrzec to kazdemu jest ciezko kiedy
                wystepuje bariera jezykowa a tak chociaz jest mu razniej i nie jest mu az tak
                ciezko jak niestety mojej corci.Chociaz pewnie ona szybciej nauczy sie mowic,
                pomimo tego ze synek lepiej wszystko zalapuje ale pewnie z powodu wieku.
                Oczywiscie duzym plusem jest rowniez mala grupa ale chyba w tej szkole wieksze
                grupy nie wystepuja w ten sposob latwiej jest im nauczyc dzieci tego jezyka. mam
                nadzieje ze jednak mu sie jakos uda,pomimo tego ze ma z kim tam porozmawiac po
                polsku.martwie sie o corcie,przeciez ona nawet nie rozumie co do niej mowia,jest
                jej tym bardziej ciezko bo chcialaby porozmawiac z innymi dziecmi i nie moze. A
                ja nie moge sie doczekac jak zacznie mowic i bedziej jej latwiej.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka