Dodaj do ulubionych

Prymitywne miasto - J-L

02.09.10, 13:28
Takiej wzajemnej nienawiści, jaka jest w Jelczu-Laskowicach, nie ma chyba
nigdzie indziej. Zawiść, zazdrość wobec tych, którym udało się więcej w życiu
osiągnąć jest wprost ogromna. Wystarczy popatrzeć na to forum i zachowanie
profesjonalisty, który usuwa ludzi, którzy mają inne poglądy niż on, np.
jasfinksa. Jasfinks miał prawo się zdenerwować chamskimi i prymitywnymi
atakami na niego. Zresztą wystarczy popatrzeć na jego wpisy i porównać jego
poziom z poziomem postów poodziana, wygadanej, jagody itp. Jasfinks pisał
zgodnie z zasadami ortografii i interpunkcji, choć wygadana pewnie nie wie
nawet co to znaczy. Oni nawet nie zaczynali zdań z wielkiej litery.
Niewykształcony prymityw, poodzian, obrażał nawet zmarłego prezydenta. To
zachowanie nieludzkie, wręcz zwierzęce!Podzianowi nie podobało się także, że
jeden z księży jeździł oplem tigrą. Ciekawe, jakie wykształcenie mają
profesjonalista, poodzian, wygadana i jagoda oraz ich poplecznicy. Pewnie
skończyli zawodówkę albo ,,super" liceum w Jelczu i teraz są prymitywnymi
fizolami/robolami w jednej z jelczańskich fabryk. Ale do gadania i obrażania
to są pierwsi!Podobnie jak część mieszkańców oczerniających ludzi bardziej
wykształconych i tym, którym się w życiu powiodło. To najczęściej prostaki i
prostaczki bez ambicji, np. prymitywy popisujące się starymi golfami. I
jeszcze jedno: gdyby prześwietlić tych antykościelnych chamów, okazałoby się,
że pewnie pochodzą z niewykształconych, prostackich rodzin.
Obserwuj wątek
    • poodzian Re: Prymitywne miasto - J-L 02.09.10, 15:04
      Jasfinks nic tylko trzeba się wyprowadzić. Najlepiej gdzieś na wioskę pod
      Rzeszowem lub Tarnowem. Tam znajdziesz takich jak ty, dla których najważniejsze
      co powie sukienkowy lub radio Maryja.
      Ja szanuję wszystkich myślących. Nie muszą być wykształceni i zapewniam cię
      jasfinks, że wśród profesorów uczelni znałem większych chamów niż wśród prostych
      ludzi.
      Brawa dla admina, że cię wyrzucił z forum.
    • koch-111 Re: Prymitywne miasto - J-L 02.09.10, 15:18
      Ja skończyłem liceum w Jelczu i co???? Masz jakiś problem koleś???? smile
    • koch-111 Re: Prymitywne miasto - J-L 02.09.10, 15:22
      A razem ze mną kończyli je dzisiejsi wysocy urzędnicy państwowi, muzycy, biotechnolodzy, filolodzy, historycy, politolodzy, ekonomiści, sportowcy i inni... Jedno co moge na TWÓJ temart powiedzieć żeś sam prostak!!!
    • rob.tus Re: Prymitywne miasto - J-L 02.09.10, 15:22
      Obraziłeś swoim postem wiele nieznanych Ci osób ciężko pracujących na swoje
      utrzymanie, których nie znasz.
      Wartości i kultury człowieka nie oceniaj z góry po tym gdzie ktoś pracuje i ile
      zarabia.
    • bezsprzeczny Re: Prymitywne miasto - J-L 02.09.10, 16:10
      Panu andrzejowi234-8 już podziękujemy....

Oczywiście rozumiemy Pana stanowisko, Panie andrzeju234-8 i obiecujemy, że
      zrobimy wszystko aby Pana sprawa, andrzeju234-8, została rozpatrzona pozytywnie.
      Tym niemniej bardzo prosimy Pana, andrzeju234-8, żeby uzbroił się Pan w
      cierpliwość i nie zaśmiecał Pan, Panie andrzeju234-8 naszego lokalnego forum.

Jeśli czymkolwiek Pana uraziłem, Panie andrzeju234-8, bardzo przepraszam - nie
      było to moim zamiarem.

Dziękuję za uwagę.

Pozdrawiam
    • tiges_wiz Re: Prymitywne miasto - J-L 02.09.10, 17:41
      >Zawiść, zazdrość wobec tych, którym udało się więcej w życiu
      osiągnąć jest wprost ogromna. Wystarczy popatrzeć na to forum i zachowanie
      profesjonalisty.

znaczy sugerujesz ze jasfinks zostal usuniety, bo osiagnal wiecej niz
      profesjonalista?
      co za klamczuszek.
      • jagoda491 Re: Prymitywne miasto - J-L 02.09.10, 18:02
        To chyba znowu jasfinks, ale jest taki ynteligentny,że zmienił nicka. Wpis
        andrzeja- ileś tam, to w zasadzie same peany na cześć jasfinksa. Ubrał się
        diabeł w sutannę i na mszę ogonem dzwoni.
        • wygadana Re: Prymitywne miasto - J-L 02.09.10, 18:25
          Nie mam wątpliwości, że to jasfinks pod nowym nickiem. Sam sobie wystawił laurkę
          i pokazał, że jedynie co potrafi to obrażać innych.
          • tiges_wiz Re: Prymitywne miasto - J-L 02.09.10, 18:46
            jak jasfinks moze pluc jadem to sie nazywa toleracnja i wolnosc slowa. a jak
            pluja na jasfinksa, to jest nietolerancja i cenzura.
    • realdisorder Re: Prymitywne miasto - J-L 02.09.10, 20:26
      z roboli jak napisałeś w większości składa się to miasto od zawsze,a prymitywem
      jesteś Ty,nie ocenia się ludzi gdzie chodzili do szkoły i jakim autem jeżdżą
      tylko co sobą prezentują,Ty niestety prezentujesz niewiele
    • mongrovia Re: Prymitywne miasto - J-L 02.09.10, 20:29
      Drogi Panie Andrzeju. Czy oczekiwał Pan czegoś innego po tych konkretnych ludziach? Oczekiwał
      Pan innych zachowań po profesjonaliscie? To sa buraki ktore zyja z dnia na dzien, skrecajac sie jak
      komus cos sie uda. Powinni tylko pamietac, ze nikt w internecie nie jest anonimowy. Matoły także.
      Pozdrawiam
    • mongrovia Re: Prymitywne miasto - J-L 02.09.10, 21:24
      Ostro "pojechałes" Andrzej. Profesjonalista tego nie lubi! Powiedziałes po prostu prawdę a ona boli.
      Może nie samych zainteresowanych bo sa na to zbyt głupi. Niech taplaja sie w tym własnym sosie,
      sosie w skład ktorego oprócz głupoty i nienawisci nic nie wchodzi. Niech wchodza sobie do du....py
      bez wazeliny. Tak własnie wyglada świat ludzi zblazowanych. Zapominaja przy tym, ze w jelczu
      kwitnie zlodziejstwo i donosicielstwo. Poodzian nie pracuje w Jelczu, ale dojeżdza codziennie12 km.
      Nie wiem co powstrzymuje mnie od podania prawdziwego imienia i nazwiska tego idioty, czlowiek
      opetany nienawiscia do Koscioła i wszystkiego co z Nim jest zwiazane. Ciekawe czym sie zajmie ta
      ludzka kreatura kiedy zniknie Putyra i wpływ Kościoła bedzie znacznie mniejszy na zycie w tym
      zapomnianym przez Boga mieście. Pozostanie chyba tylko budowa szpitala psychiatrycznego. masa
      tutaj ludzi takich jak Ciągło, oszustów, kombinatorów i blagierów. Ludzi którym nic w zyciu nie
      wyszło, poza drobnymi szwindlami i notowaniem na Policji.
      Pozdrawiam
      • koch-111 Re: Prymitywne miasto - J-L 02.09.10, 22:02
        Wiesz nie mogę się powstrzymać buahahaha. Jak już zamierzasz sam ze sobą
        polemizować jasfinksie, andrzeju czy mongroviu tongue_out to staraj się nie pić przy
        tym, bo efekt jest taki jak tu.
        • petit7 Re: Prymitywne miasto - J-L 02.09.10, 22:18
          To forum jest potrzebne, każdy ma prawo się wypowiedzieć i polemizować z innymi.
          Tych, którym jak brakuje argumentów i zaczynają obrażać innych admin usuwa z
          forum. Bardzo dobrze robi. Są inne fora nawet na platformie gazety wyborczej.
          Niech tam sobie piszą swoje bzdury i opluwają siebie.
          Co do wpisu Adrzeja wel jasfinks czy mongrowi wel moreland nie będę się
          wypowiadać. Żal mi ich.
    • girardengo Re: Prymitywne miasto - J-L 02.09.10, 22:36
      I aż mnie ścisnęło, jak usłyszałem zwrot super-liceum w Jelczu.

Człowieku, myślisz żeś lepszy bo chodziłeś na Plac Zamkowy? Albo gdzieś do WROCKA?
      Niestety znam parę zadufanych w sobie ludzi, z dumą mówiących chodzę na Plac
      Zamkowy, którzy nie kojarzą mi się z niczym innym niż z ciotą. Oraz znam mnóstwo
      osób, które skończyły JELCZ i dzisiaj prowadzą prężne firmy, są głowami
      szczęśliwych rodzin.

Więc najpierw sam się zastanów co piszesz, obrażasz nas mieszkańców J-L,
      niestety nie reprezentując zbyt wysokiego poziomu własnej wypowiedzi.
      • mongrovia Re: Prymitywne miasto - J-L 02.09.10, 23:14
        Jakie firmy giradengo? Pręzne? Jakie, konkrety. masz na mysli sabika zatrudniajacego polowe ludzi
        na lewo? Masz na mysli paprochów z jelcza starajacych sie polozyc krawezniki na Swojcu? A może
        nie wiesz jak kilka miesiecy temu rozkradano majatek JZS? Nie wiesz za ile można bylo kupic dobra
        obrabiarke? To Ci powiem. Za 1200 zl plus lapowy! To nie sa przedsiebiorcy. żeruja dzieki ukladom
        na zamowieniach publicznych i dzieki temu egzystuja. To sa zlodzieje! Pisze to z pelna
        odpowiedzialnoscia czujac tylko pogarde do nich. Jezeli jestes tak dobrze zorientowany w temacie
        to powiedz kiedy Pan Sabik ostatni raz wystawił fakturę za usługę koparką czy ładowarką? To w
        gminie Jelcz-laskowice sprzedaje sie piasek "na oko" bo wagi w ładowarkach sa uszkodzone od
        zawsze. jedynym uczciwym przedsiebiorca ktorego znam to szef firmy SKY-LIFT, ale to juz czlowiek
        z Wrocławia.

Niedziela. Sasiadowi okradziono dom w stanie surowym. Zglasza fakt na Policje w jelczu. Prosze
        przyjechac w poniedziałek, słyszy. Argumentuje, ze sa wyrazne odciski obuwia wlamywacza. Nic z
        tego. W poniedzialek, slyszy.
        Dawna SB-cja ma sie w jelczu wyjatkowo dobrze. Szanowani jegomoście na stanowiskach, cieszący
        sie duzym zaufaniem spolecznym.
        Rozgrywki personalne w Oławie udzielily sie takze pospolstwu w jelczu. Decyduja znajomosci,
        łapówki i koterie. To sa poważne oskarżenia kierowane w strone niektórych wladcow Jelcza. Nie
        dotyczą aktualnej władzy bo z nimi, moze poza jednym palantem nie miałem zatargów. Przyjdzie
        czas gdzie podam oficjalnie kto ma co za uszami. Ciekawe czy ruszą swój spasiony tyłek do
        prokuratury i podadza mnie o zniesławienie. Wątpie. W takich bojach jestem zaprawiony. Ludzie w
        Jelczu sie boja (moze poza panem murarzem Ciągło, któremu juz tyle razy klienci otłukli ryj za kanty,
        ze najlepsi dentysci mieli sporo roboty). Co robi jelczanska skarbówka? Nie wiedza o przekretach?
        Oj, wiedza, wiedza. Smierdzi w jelczu od kantów na odległosc, ale to nasza polska rzeczywistosc.
        • girardengo Re: Prymitywne miasto - J-L 03.09.10, 08:04
          Może pisząc PRĘŻNA FIRMA, trochę mnie poniosło smile i właściciele, których znam
          nie są na liście najbogatszych w naszej gminie...
          Otóż nie będę sypał nazwiskami, bo to nie o to chodzi. Natomiast TY kolego,
          podejrzewam masz na myśli ludzi starszych wiekiem niż ja. Ja mam 28 lat i moi
          znajomi są w moim wieku, może o 2-3 lata starsi. Wszyscy skończyli JELCZ, jeden
          jest współwłaścicielem stacji benzynowej (nie u nas w JL), inny hurtowni
          kosmetycznej, a jeszcze inny firmy handlowo-usługowej.
    • brrr78 Re: Prymitywne miasto - J-L 03.09.10, 10:19
      Miałem nadzieję, że nikt na tego trolla nikt nie odpowie i przejdziemy do porządku dziennego, ale
      skoro tak się nie stało, to muszę też dołożyć swoją cegiełkę.
      „Takiej wzajemnej nienawiści…”
      „Zresztą wystarczy popatrzeć na jego wpisy…”
      Zatem popatrzyłem (po łepkach) i zauważyłem, że z jego wpisów faktycznie płynie sama życzliwość,
      serdeczność, dobro i miłosierdzie, ale sam oceń:

„jak bura suka„
      „Ty jesteś tym cepem! „
      „jesteś paskudnym zboczeńcem delektującym się tym co jest związane z odbytem„
      „ty jesteś wąchaczem kleju lub podobnego paskudztwa„
      „Widać, że jesteś stary komuch„
      „Ty pierwszy rzuciłeś gó..em„
      „Wszyscy doskonale wiedzą, że najbardziej kłamliwym, obłudnym i bezczelnym typem na tym forum
      jest właśnie„
      „kilku prawdziwych oszołomów w dodatku o wątpliwej moralności i mało rozgarniętych„
      „Licz się ze słowami bezczelna obłudna kreaturo! „
      „są tyle warci co te sedesowe bakterie„
      „menda żyjąca w pobliżu odbytu albo obrzydliwy zboczeniec lubiący nurzać się w ekskrementach„
      „pustośmiejąca się laluniu„
      „świński ryj skrzyżowany z penisem„

Ponieważ masa wpisów dotyczy polityki, są jeszcze niezliczone ilości POpaprańców czyli komuchów,
      które, nie poparte żadnymi dowodami, też nikogo nie obrażają.

„Jasfinks pisał zgodnie z zasadami ortografii i interpunkcji”
      Czyżby:
      „Widać, że jesteś stary komuch klepiący bezmyślnie co mu tylko każą...Prezesowi PISu tysiące
      ludzie biło brawa na stojąco i tylko jednej babie coś się trochę niepodobało i dwóm
      POpaprańcom, którzy zostali wygwizdani...
      Więc kto tu się ośmieszył?”
      forum.gazeta.pl/forum/w,24395,115273163,115941579,Re_Totalna_krytyka_Kaczynskiego_.html
      A błędów interpunkcyjnych co nie miara. Może uczyliście się z tych samych notatek, że nie
      dostrzegasz takich BYKÓW. Powinien jeszcze zacząć używać spacji, ale już nie zdąży sad
      Jednak, moim zdaniem główną ideą towarzyszącą forum nie jest pisanie poprawną polszczyzną, ale
      pisanie o problemach, które nas dotyczą i wyciąganie komuś jego błędów ortograficznych jest
      nietaktem.

„część mieszkańców oczerniających ludzi bardziej wykształconych i tym, którym się w życiu
      powiodło. To najczęściej prostaki i prostaczki bez ambicji”
      Przykładem człowieka wykształconego, któremu w życiu się powiodło, a mimo to pozostającego
      prostakiem do samego końca jest Lech Kaczyński. Nikt nie zniży się do poziomu Lech Kaczyńskiego,
      który kazał odnaleźć i osądzić bezdomnego Huberta H. Do tej pory żałuję, że nie doszło do ugody sad
      Jeśli uważasz, że tylko wykształcenie zapewnia sukces w życiu, to na podważenie tej tezy mogę
      podać przykład Roberta Kubicy.
      • mono80 Re: Prymitywne miasto - J-L 03.09.10, 11:32
        panie brr nie posługuj się kłamstwem pisząc

"Nikt nie zniży się do poziomu Lecha
        Kaczyńskiego, który kazał odnaleźć i osądzić bezdomnego Huberta H"
        skąd taka wersja,że to Lech Kaczyński kazał odnaleźć i osądzić bezdomnego
        • brrr78 Re: Prymitywne miasto - J-L 03.09.10, 13:56
          Proszę Cię mono80, przecież pełnię władzy miał wówczas PIS i nie trudno z tego wyciągnąć wnioski.
          • mono80 Re: Prymitywne miasto - J-L 03.09.10, 14:32
            bardzo dobrze rozumujesz,idąc więc dalej trudno też nie wyciągnąć wniosków z
            wydarzenia jakie miało miejsce 10 kwietnia 2010 roku,należałoby więc zgodnie z
            takim rozumowaniem zadać pytanie kto powinien zabezpieczyć przebieg lotu i
            lądowanie w Smoleńsku głowie państwa i towarzyszącym osobom?, władze ma PO, na
            kim więc spoczywał ten obowiązek?,kto zatem jest winny,że doszło do takiej
            niespotykanej na skalę światową katastrofy,czy wiesz jak zabezpiecza się
            przeloty głów państw i kto się tym zajmuje?, trzeba było obserwować wizytę
            Hillary Clinton w Krakowie,jaka to była operacja rządu a zwłaszcza służb
            bezpieczeństwa USA
            • brrr78 Re: Prymitywne miasto - J-L 04.09.10, 20:24
              "kto powinien zabezpieczyć przebieg lotu i lądowanie w Smoleńsku głowie państwa i
              towarzyszącym osobom?"
              Wypadki się zdarzają i nie da się ich wyeliminować z życia. One są częścią lotów i tyle. Jednak
              odnoszę wrażenie, iż Lech Kaczyński, wówczas pierwsza osoba w Polsce, zrobiłby awanturę
              Tuskowi, gdyby tylko ten chciał coś pozmieniać w planach Kaczyńskiego, tak jak to miało kilka razy
              miejsce.

"kto zatem jest winny,że doszło do takiej niespotykanej na skalę światową katastrofy"
              To pokaże raport końcowy ze śledztwa napisany w języku polskim (nie rosyjskim). Dziwne jest to,
              że mimo tylu informacji o złej pogodzie, piloci podjęli taką nieudolną decyzję. Może komuś na
              pokładzie samolotu gdzieś się spieszyło?

'trzeba było obserwować wizytę Hillary Clinton w Krakowie,jaka to była operacja rządu a zwłaszcza
              służb bezpieczeństwa USA"
              Starasz się porównać USA i Polskę, a tego raczej się nie da zrobić. Wystarczy porównać budżety
              obu państw, aby zdać sobie sprawę na ile może sobie pozwolić każde z krajów. Myślę, że gdyby
              Stany Zjednoczone nie miały tylu wrogów na świecie, nie wydawałyby tyle pieniędzy na ochronę.
            • jagoda491 Re: Prymitywne miasto - J-L 05.09.10, 19:07
              Co ma wspólnego Hubert który powtórzył słowa Lecha K. "spieprzaj dziadu" do
              lotniczej katastrofy pod Smoleńskiem, bo nie czaję? Może mono, bardzo
              yntelygentny, aczkolwiek trochę inaczej, rozjaśni mojej tępej głowie. jeżeli
              oczywiście będzie chciał.
              • djmixer1 Re: Prymitywne miasto - J-L 05.09.10, 19:30
                Nie wiem co te wątki mają wspólnego z opisem naszego miasta? Chyba, to, że koło
                ronda stoi tablica, na której nie wiedzieć czemu porównano wypadek lotniczy ze
                Smoleńska z kaźnią tysięcy oficerów w Katyniu. Dla mnie podobieństwo może być
                tylko takie, że odległość tych miejsc nie jest duża.
    • mszczyglod_1 Re: Prymitywne miasto - J-L 03.09.10, 18:01
      Z tym liceum w Jelczu pojechałeś- wielu mądrzejszych je kończy niż niejeden we
      Wrocławiu, stolycy czy nawet koziej wólce zwanej Oławą. Szkoła jak szkoła- ale
      tworzą ją ludzie, nauczyciele i uczniowie. Wśród tych ostatnich są lepsi i
      gorsi- ale tak jest wszędzie. Obraziłeś wielu mądrych i inteligentnych ludzi
      którzy teraz studiują, mają dobre posady, a nawet gdyby to był Autolive czy inna
      firma ze strefy?są przez to gorsi? Gorsi będą jak będą chamami, a takich akurat
      mamy na forum, nawet niektórych wspomniałeś, ale wątpię czy oni akurat
      pokończyli tę konkretną szkołę.
      Co do reszty- profesjonalista- jedyne co osiągnął to chyba moderowanie forum
      więc się cieszy że złapał Pana Boga za nogi i trochę się w niego bawi. Chcemy
      sami wolności: mediów: gazet, telewizji, radia ale on tutaj stosuje specyficzną
      cenzurę.
    • poodzian Re: Prymitywne miasto - J-L 03.09.10, 20:33
      Czytając wpisy jasfinksa, można dojść do takich wniosków, żę żyje tu wielu
      prymitywnych ludzi. Ludzi, którzy wierzą, że Tusk ma na rękach krew pasażerów
      pechowego samolotu, że Kaczyńskiego zabili Rosjanie itd. Na szczęści większość
      laskowiczan nie słucha radia z Torunia i potrafi myśleć.
    • dorotabett Re: Prymitywne miasto - J-L 04.09.10, 19:22
      Zgadzam się z Panem, Panie Andrzeju. Myślałam, że tylko "ja" jedna mam takie
      odczucia. Jednak nie! Pozdrawiam!
      • dorotabett Re: Prymitywne miasto - J-L 04.09.10, 19:24
        Oczywiście, co do zawiści etc.
        • dorotabett Re: Prymitywne miasto - J-L 04.09.10, 19:28
          A co do forum to nawet, jeżeli jest ciekawy temat, jak widzę jak go rozwijają
          ludzie i robi się nieprzyjemnie- nawet mi się tego czytać nie chce. Fajna
          wizytówka dla osób, które nigdy tutaj nie były, a szukały info. w internecie!
          Brawo!
          • cytrynac4 Re: Prymitywne miasto - J-L 23.01.11, 01:47
            Ma Pan 100% racji, panie Andrzeju. Na szczęście są jeszcze osoby myślące.
            • makler4 Re: Prymitywne miasto - J-L 23.01.11, 08:12
              Osoby myślące są w naszym mieście. Nie jest ich zbyt dużo. Wielu z nich zaczęło myśleć jak wyjechało za granicę do Anglii, Irlandii, Niemiec czy Czech i zobaczyli, że można żyć inaczej. Że w cale nie trzeba co niedziela biec do kościoła, gdzie gburowaty sukienkowy będzie im ubliżał, a chwalił z nazwiska tylko tych, którzy dali kasę na kościół. Osoby myślące czytają gazety (nie Gościa Niedzielnego" czy "Super Express", książki (nie romansidła) i nie słuchają "Radia Maryja".
              • cwanaania Re: Prymitywne miasto - J-L 23.01.11, 17:15
                Tak "my"myślący i "oni" niemyślący - katolicy... Chyba coś nie tak z Twoim tokiem myślenia. To czy ktoś jest myślący czy nie nie zależy od jego wyznania ani przynależności partyjnej. Mało tego, szacunek wobec innych jest również przymiotem osoby myślącej a jak wiemy łatwiej ubliżać innym niż przyznać się do swoich błędów i słabości.
    • zenek_spawacz Re: Prymitywne miasto - J-L 24.01.11, 22:46
      Za to co tu napiszę posypią się pewnie na moją głowę gromy świętego oburzenia.
      "J-L prymitywne miasto". Po pierwsze, trzeba zastanowić się, czy Jelcz-Laskowice to miasto. Zlepek powstały z kilku wiosek czy stał się od razu miastem po otrzymaniu praw miejskich?
      Formalne spełnienie wymagań stawianych przez prawo nie czyni z mieszkańców osiedli mieszczan, z wyrobników pracujących w fabrykach rzemieślników,
      czy z handlarzy kupców. Miasto to oprócz zabudowy społeczeństwo, a społeczeństwo miejskie określane jest w literaturze jako:
      społeczeństwo bardziej niewyraźne i trudniejsze do wytyczenia granice, bardziej różnorodne i skomplikowane, jest trudniej je zorganizować używając typowe metody na rozwój społeczeństwa,
      i ma bardziej skomplikowane i wyrafinowane cele niż społeczeństwo wiejskie. Czy taki jest Jelcz-Laskowice? Tego się nie da wytworzyć decyzją administracyjną.
      Odkąd mieszkam w Jelczu-Laskowicach, ciągle stykam się z wrogością i dziwnym zarozumialstwem mieszkańców, które w wielu przypadkach można określić słowami jakich autorstwo przypisuje się
      W.A. Mozartowi -"wyżej srają niż dupy mają". Panuje tutaj Większa, w porównaniu do miejsc gdzie dotąd mieszkałem, zawiść i chęć robienia
      innym pod górkę. (i to jest jeden punkt w jakim zgadzam się z wypowiedzią autora tematu, choć przypuszczam, że zbieżność ta jest raczej przypadkowasmile). O nieuczciwości nie wspomnę - kombinowanie jak kogoś naciąć na zakupach, na usługach, to tutaj chleb powszedni.
      Szczególnie daje się to odczuć w stosunku do "przyjezdnych". Choć trudno Jelczan nazwać autochtonami, bo lwia część zjechała tu po wojnie - inni jeszcze później jako robotnicy najemni do fabryk.
      Jedynie patologie jakie tu występują mogą być "powodem do dumy" - w tym Jelcz-Laskowice nie ustępuje wielkim aglomeracjom. Można i zarobić po mordzie za nic, mogą Cię okraść,
      wszyscy wiedzą gdzie kupić dragi tudzież zabawić się w inny "cywilizowany sposób".
      Dodatkowo wszyscy Jelczanie kultywują z niezwykłą pieczołowitością podziały. Ciągle słyszę "tam na Wiosce", "Ci ze starego Jelcza", "my z Osiedla", albo "tamci z Hotelu".
      Niby nazwy historycznie uzasadnione jeśli chodzi o geografię regionu. Jednakże używane niezwykle chętnie zawsze, kiedy mieszkaniec jednej z "dzielnic" chce wykazać swą wyższość nad innymi i udowodnić, że tamci są "nieukami, nieudacznikami i na pewno we wszystkim są gorsi". Na dodatek nie ma wspólnych celów - każdy ciągnie w swoją stronę. Jak na miasto nie ma tu praktycznie żadnej infrastruktury, a większość ludzi dostrzega jedynie potrzebę budowy kolejnych marketów (chociaż ani jeden z tych co istnieją nie ma porządnego parkingu), a wszystkie lokowane są na kupie, żeby "z Osiedla było blisko".
      (taki tekst kiedyś tutaj słyszałemsmile )
      Podsumowując - Jelcz-Laskowice jest wewnętrznie rozpieprzony na drobne. Nie ma tutaj nic z infrastruktury miasta. Ludzi, którzy utożsamiają się kulturowo
      z regionem można policzyć na palcach. Nie liczy się to co kto robi i jak robi, tylko kliki i układziki, czego niejednokrotnie tutj doświadczyłem (z znacznie większą siłą niż gdziekolwiek indziej)
      Ważne kto kogo zna. Znajomi zza miedzy są ok (pod warunkiem,że trzymają się swojej strony miedzy) reszta to buraki, nieuki, albo wykształciuchy, komuchy albo głupole katolicy.
      Nie ma co się oszukiwać Jelcz-Laskowice to nie jest prymitywne miasto, ponieważ nie jest miastem w ogóle.

brr78: "Miałem nadzieję, że nikt na tego trolla nikt nie odpowie i przejdziemy do porządku dziennego..."
      Niestety z dnia na dzień rośnie we mnie przekonanie, że w J-L trolling to prządek dzienny.
      • profanka70 Re: Prymitywne miasto - J-L 26.01.11, 09:50
        Ciekawy pogląd na ten temat wygłosił kiedyś P. Jerzy Urbaniak - Hetman Bractwa kurkowego z okazji jego 20 lecia: republika.pl/bractwo1986/26.01.07/referat26.01.html

Cytat : " Niełatwo jest przecierać nowe ścieżki w sytuacji młodego miasta i braku wypracowanych tradycji i nawyków miejskich.

Z tradycji i statutów bractw kurkowych wynika ich służebna rola wobec społeczności miejskiej, ale również prawo do jej wsparcia i ochrony w sprawowaniu tej roli, uzewnętrzniana na co dzień przez opiekuńcze działania władz miejskich.

Jak powiedzieliśmy wcześniej utworzenie Bractwa Kurkowego Grodu Jelcz-Laskowice nierozerwalnie związane jest z utworzeniem miasta, ale wybudowanie domów, nadanie praw miejskich czy herbu to dopiero początek drogi.

Oprócz infrastruktury i symboli miasto musi:

* mieć świadomych swojej miejskości obywateli czyli mieszczan
        * wypracowywać i zachowywać swoje tradycje, struktury społeczne i być poprzez nie jednoznacznie rozpoznawalne
        * integrować swoich mieszkańców bo inaczej życie w tak stłoczonym środowisku staje się dla nich społecznie toksyczne i nieznośne
        * mieć swoje niekwestionowane autorytety, elitę intelektualną, świętości i ponad partyjną klasę przywódczą
        * miasto jako obywatele musi mieć świadomość swojego pochodzenia i ciągłości dokonań, ani sukcesy ani niepowodzenia nie są i nie mogą być anonimowe
        * miasto musi gromadzić i eksponować dla obywateli, a szczególnie młodzieży pamiątki o ludziach i dokonaniach ze swojej historii
        * miasto musi okazywać pamięć i wdzięczność dla tych którzy wnieśli i wnoszą wkład w jego rozwój i pomyślność
        * miasto musi promować postawy prospołeczne jako źródło jego mobilności i siły sprawczej, a przede wszystkim jako wzory do naśladowania szczególnie przez młode pokolenie
        * sprawiać aby sprawowanie władzy miejskiej postrzegane było jako zaszczyt i posłannictwo społeczne a nie łup wojenny czy miejsce dorobku.

Chcemy pomagać i deklarujemy swój udział w tej heroicznej pracy, chociaż sami jako Bractwo czujemy swoje słabości i niedostatki. Jakim kosztem przetrwaliśmy minione 20 lat i trwamy dzisiaj wiedzą nieliczni z nas, a całość tej prawdy zna chyba tylko Stwórca. "
        Koniec cytatu.
        Tylko kto w tym "mieście" poza P. Urbaniakiem myśli tymi kategoriami (nie wyłączając naszych lokalnych władców) ???
        • zenek_spawacz Re: Prymitywne miasto - J-L 26.01.11, 11:01
          profanko: Bardzo ciekawy pogląd, dotykający sedna sprawy. Jeśli miasto tworzone jest tylko przez zapisy administracyjne, to nie jest miastem jest miejscowością z prawami miejskimi.
          Znam gminy wiejskie dużo lepiej zorganizowane niż J-L i administracyjnie i infrastrukturalnie.
          Być może nadanie J-L praw miejskich było pomyłką, która wyrządziła temu regionowi więcej strat niż pożytku? Gdyby rozważyć scenariusz pozostania przez J-L gminą wiejską przed wejściem do UE, można by założyć, że możliwość pozyskania funduszy strukturalnych na modernizację obszarów wiejskich były by większe niż adekwatne fundusze na inwestycje w obszarze "miasta". Lepsza infrastruktura==lepsze życie, może by to wygładziło trochę charaktery ludzi, którzy niby są "mieszczanami", a w dalszym ciągu postrzegają miasto jaki ci i tamci, za Sabikiem, od wioski do osiedla, a większość lokalnych inicjatyw i tak umiera z jednego powodu: ....po co w Oławie jest.
      • katjamd Re: Prymitywne miasto - J-L 26.01.11, 11:48
        Zenku-spawaczu!
        "Po pierwsze, trzeba zastanowić się, czy Jelcz-Laskowice to miasto. Zlepek powstały z kilku wiosek czy stał się od razu miastem po otrzymaniu praw miejskich?"
        Poczytaj sobie coś o historii tych ziem, a później się wymądrzaj. Wszak Warszawa nie od razu była metropolią. Czy uważasz, że wszyscy warszawiacy to arystokraci?
        jelcz-laskowice.dyn.pl/jelcz-laskowice/?q=node/95
        I tylko jedno zdanie z tej publikacj na zachętę: " Jelcz od początku istnienia władzy państwowej był grodem książęcym ".
        Nie jest winą ludzi ze wschodu, że zostali wypędzeni ze swoich miast, miasteczek i nie tylko wsi na " ziemie odzyskane " np. do Jelcza i Laskowic. Dlatego nie wszyscy w rodowodzie mają wiejskie pochodzenie.
        Szkoda tylko, że masz do czynienia z takimi patologiami jakie opisujesz.
        Ja dobrałam sobie przyjaciół i znajomych podobnych do siebie: miłych, kulturalnych, inteligentnych......
        Proponuję zrobić Tobie to samo, a świat okaże się wtedy piękny w mieście Jelczu-Laskowicach..
        • zenek_spawacz Re: Prymitywne miasto - J-L 26.01.11, 14:43
          katjamand: ojojoj
          "Wszak Warszawa nie od razu była metropolią. Czy uważasz, że wszyscy warszawiacy to arystokraci?" - nie mówię o metropoliach ale o zwykłych miastach jako miasta czyli miejsce + ludzie
          " Czy uważasz, że wszyscy warszawiacy to arystokraci?" - skąd nic takiego nie powiedziałem, a arystokracja i mieszczaństwo to dwa światy jakby nie było smile

"Jelcz od początku istnienia władzy państwowej był grodem książęcym ". - i co z niego zostało? Jadąc od jelcza w stronę opola pełno jest miejsc, gdzie można znaleźć szczątki grodów książęcych - widać to miejsce zdegradowało się jak wiele mu podobnych. W przytaczanej przez Ciebie publikacji znajdujemy:
          "Był nim z pewnością w roku 1268, kiedy to na jelczański zamek na Odrze wjechał książę Władysław (syn Henryka Pobożnego) " - historia dość drastycznie odcisnęła na nim swoje piętno i nie pozwoliła mu się jako grodowi rozwinąć.
          Historia "masta Jelcz-Laskowice" (przypominam, że chodzi mi o miasto jako strukturę społeczną a nie kupki kamienie po historycznej zabudowie czy prlowskie bloki) w obecnej formie to czasy nowożytne. Tutaj niestety nie mogę doszukać się czasów świetności czy też czasóe w jakich można by powiedziec, że Jelcz-Laskowice był choć nomen omen namiastką miasta.
          "Nie jest winą ludzi ze wschodu, że zostali wypędzeni ze swoich miast, miastecze
          > k i nie tylko wsi na " ziemie odzyskane ""
          Tak samo jak nie jest winą tych co tu mieszkali, że wypędzono ich z własnych domów, w których się rodzili, mieszkali wychowywali własne dzieci.

Winą "ludzi ze wschodu" jest natomiast to, że nie docenili tego co dostali za darmo. Nieraz zacznie więcej dostli niż to co zostawili. A ślady dewastacji i kompletnego braku szacunku do otoczenia widać tutaj na karzdym kroku, co jest rzeczą niezmiernie przykrą. Zauważam to nie tylko ja, ale większość osób "przyjezdnych", bo mieszkańcy w dziwny sposób przyjęli taki stan rzeczy za "normalny".
          • katjamd Re: Prymitywne miasto - J-L 26.01.11, 16:58
            Zenku-spawaczu.
            Przynajmniej zmusiłam Ciebie do poczytania o historii tego miejsca, które teraz chcesz czy nie jest miastem. Może znajomośc historii nauczy Ciebie szacunku do miejsca, w którym mieszkasz, bez względu na to czy to miasto czy wieś, bo to Polska właśnie.
            Obraźliwe jest natomiast Twoje stwierdzenie, że: " Winą "ludzi ze wschodu" jest natomiast to, że nie docenili tego co dostali za darmo. Nieraz zacznie więcej dostli niż to co zostawili ". Nie znam żadnej rodziny, która przyjechała w bydlęcym wagonie z całym majątkiem jaki miała na wschodzie. Nic nie dostali za darmo. Natomiast przyjechali do gołych domów skutecznie rozszabrowanych przez centralniaków. Po Twoim stwierdzeniu "ślady dewastacji i kompletnego braku szacunku do otoczenia widać tutaj na karzdym kroku, co jest rzeczą niezmiernie przykrą" to czuję się jakbym była potomkinią plemienia Wandalów.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka