Dodaj do ulubionych

DRODZY PIESI!!!

04.12.10, 19:32
Drodzy piesi,
Bardzo chętnie ustępuję Wam pierwszeństwa na pasach, a nawet jak się zbytnio pchacie to i w innych miejscach, ale...
pamiętajcie, że przy trudnych warunkach drogowych samochód ma dłuższą drogę hamowania, nawet przy minimalnej prędkości, więc używajcie trochę rozumu zanim wtargniecie na drogę. Zatrzymajcie się, żeby się rozejrzeć. Obudźcie się!!!
A wy kochane mamuśki z waszymi pociechami w wózeczkach. Czy musicie wystawiać ten wózek aż na drogę /pomijam fakt iż dziecko siedzi ok 0,5m przed wami/ .
Odsuńcie się od drogi na bezpieczną odległość, sprawdźcie co się dzieje, albo zamieńcie się miejscami z dziećmi. Same wystawcie się pod maskę. Nie rozumiecie - Samochód jak wpadnie w poślizg, żeby przepuścić pieszego, który wtargnie na jezdnię - zabierze ze sobą ten wózek!!! Pomyślcie!!!
Oczywiście są też i tacy, którzy zawsze się trzy razy rozejrzą zanim zrobią pierwszy krok. I bierzcie z nich przykład.
I jeszcze jedno:
Starajcie się ubierać odpowiednio wychodząc z domu wieczorem. Jak jest śnieg to pół biedy, ale jak pada to ciemny ubiór nie pomoże. Trochę rozwagi jeśli chodzi o dzieciaki. Niech zawsze mają coś jasnego na sobie.
Pozdrawiam

Obserwuj wątek
    • gloxys Re: DRODZY PIESI!!! 04.12.10, 19:41
      POPIERAM!!!!!!!!!!!!! Ludzie się nie nauczą dopóki nie będzie jakiegoś wypadku ;/
      niektórzy przechodzą przez ulicę jak, przepraszam za wyrażenie, święte krowy!!!
      Ale niestety... nie zrozumie tego ten, kto nie jeździ samochodem w trudnych warunkach..
      Ja jeszcze dołożę do tego te pieski biegnące 2m przed właścicielem na smyczy.. Jak chcecie pozbyć się psa to oddajcie go do schroniska a nie narażajcie go na śmierć pod kołami samochodu, bo kierowca nie da rady wyhamować...
      • mgr_ekspert_specjalista Re: DRODZY PIESI!!! 04.12.10, 20:56
        Oby tylko 2-m, ostatnio na przejściu przy Oławskiej, widziałam pana z yorkiem, chyba na 10 m smyczy, cała jezdnia w poprzek była ich, dobrze, że jeszcze widno było.
    • rob.tus Re: DRODZY PIESI!!! 04.12.10, 21:29
      Święte słowa.
      Ja dorzucę jeszcze jeden apel.
      Dlaczego tak mało ludzi nosi elementy odblaskowe.
      Gdy widzę rowerzystę w kamizelce odblaskowej lub dziecko z odblaskowymi paskami na kurtce to mam ochotę ich uściskać.
      Niestety u większości pokutuje osąd, że to obciach nosić takie gadżety, a po zmroku, czy też w złych warunkach taką osobę widać z daleka.
      • arnika222 Re: DRODZY PIESI!!! 04.12.10, 21:34
        i jeszcze ROWERZYŚCI - ZJEŻDŻAJCIE NA CHODNIKI!!! SĄ ODŚNIEŻONE!!!PO CO PCHACIE SIĘ NA ULICĘ??NAPRAWDĘ UTRUDNIACIE RUCH SAMOCHODOM..I PAMIĘTAJCIE O ODBLASKACH.
        • platfus101 Re: DRODZY PIESI!!! 04.12.10, 22:35
          Świetny temat. Piesi naprawdę nie chcemy was przejechać. Myślcie więcej o swoim bezpieczeństwie.
          • jeltsch Re: DRODZY PIESI!!! 05.12.10, 00:21
            Droszy fani skuterów, motorów i innych jednośladów.
            Zacznijcie używać rozumu i nie wsiadajcie na swoje "rumaki" gdy za oknem poniżej zera i śnieg na drodze, a już szczytem jest gdy pocinacie 10-20km/h w nocy. Naprawdę nie chciałbym nikogo -przejechać!
            A jeżeli już jedziecie to gratuluję odwagi i GŁUPOTY.
            • laura.j-l ODBLASKI 05.12.10, 08:13
              A propos odblasków.
              Wszędzie dudnią, żeby je mieć, ale spróbujcie kupić ubranka lub buciki dla dzieci z takim elementem /oczywiście są, ale trzeba trochę poszperać zwłaszcza w markowych sklepach/
              Czy to taki drogi dodatek? Moim zdaniem powinny być doszywane zwłaszcza do kurtek. Chłopcy z reguły chodzą w ciemnych ubraniach, dziewczynki częściej w jasnych, ale nieważne... ODBLASKI SĄ NAJWAŻNIEJSZE!!!
              Ja mam swój stary wypróbowany sposób. W związku z tym, iż w pasmanterii paska odblaskowiego nie uświadczysz - kupuję kamizelkę odblaskową i odprówam pasek odblaskowy. Wykrajam dzieciakom figurki /tgrójkąciki, kwadraciki/ i naszywam na kurteczki z przodu i z tyłu. Dzięki temu idąc ulicą na np Roraty, są widoczne już z daleka.
              Polecam wszystkim mamom
              • dorkasz1 Re: ODBLASKI 05.12.10, 09:33
                Laura, brawo! Świetny wątek i super pomysł z wycinankami z paska odblaskowego. Gdyby tak jeszcze wyciąć kółko i przyszyć mężowi na kurtkę z tyłu kołnierza. Jak podniesie ten kołnierz, to kółko będzie na wierzchu.
                A tak w ogóle, to dochodzę do wniosku, że nasz świat trochę stanął na głowie. Wiele było złego w starych czasach, ale jak ostatnio usłyszałam, że dzieciom w szkole teraz nie kontroluje się czystości włosów, bo to jest naruszenie ich dóbr osobistych, a wszy naruszają to dobro osobiste w ilościach hurtowych, to aż westchnęłam. Wariactwo! Bo jeśli chodzi o dzieci i ich bezpieczeństwo, to wystarczyłoby zrobić w szkole akcję sprawdzania ich ubiorów i poprosić rodziców, aby zadbali o jakikolwiek odblask. Wykreować swego rodzaju modę na "widzialność na drodze". Tylko domyślam się, że to byłoby znów naruszenie, nękanie lub molestowanie... sad
                • czaki23.0 Re: ODBLASKI 05.12.10, 16:04
                  Popieram te wszystkie napisane posty.Przechodzą jak święte krowy.
                  Ostatnio miałem pewien przypadek na pasach na ul. oławkiej:

Gościu przed pasami a na środku pies i na dodatek jeszcze trzyma go na smyczy.Psa trzyma na smyczy a gościu stoi i sie patrzy i nie wie co z tym psem zrobić uncertain. Wciągnąć psa do siebie czy zostawić go ze smyczą i z tam tond ucieć a psa niech przejadą uncertain.Musiałem się zatrzymać ale następnym razem tego nie zrobię jest zbyt ślisko żeby się zatrzymać i nie wpaść do rowuuncertain
                  • jagoda491 Re: ODBLASKI 05.12.10, 16:14
                    A ja proszę szanownych kierowców o to, aby nie blokowali przejść dla pieszych.Bo aż się prosicie,żeby wam porysować karoserie. Poza tym, ogólnie niewysoki poziom kultury u kierowców stwierdzam codziennie. Rzadko który z was zatrzymuje się przed pasami. Często spaceruję z wózkiem i wiem coś na ten temat. dotyczy to kierowców obydwu płci i w różnym wieku.
                    • megi2.0 Re: ODBLASKI 05.12.10, 16:20
                      jagoda491 napisała:

> A ja proszę szanownych kierowców o to, aby nie blokowali przejść dla pieszych.B
                      > o aż się prosicie,żeby wam porysować karoserie. Poza tym, ogólnie niewysoki poz
                      > iom kultury u kierowców stwierdzam codziennie. Rzadko który z was zatrzymuje si
                      > ę przed pasami. Często spaceruję z wózkiem i wiem coś na ten temat. dotyczy to
                      > kierowców obydwu płci i w różnym wieku.

Rysowanie karoserii ,, za karę" to metoda rodem z rynsztoku. Oczywiście, nie myśl, że Cię posądzam o takie rzeczy. Jak masz coś do takiego kierowcy, to poczekaj na niego i mu wytłumacz, że tak się nie robi. Na pewno będzie o tym na przyszłość pamiętał.
                      • jagoda491 Re: ODBLASKI 06.12.10, 14:31
                        Megi, jestem za poważna na rysowanie karoserii czy inne wybryki. Wiek nie ten i rozum dojrzały. Ale ci,którzy tak robią wkurzają mnie, nie mówiąc o tych,przed którymi trzeba wiać będąc na połowie pasów.
                      • przebudzonyx Re: ODBLASKI 06.12.10, 21:17
                        Wg mnie wystarczy klepnąć "przypadkowo" delikatnie ręką w blachę "zastawiaczowi" przejścia - zrozumie o co chodzi i będzie mu głupio przed tymi, których wiezie (o ile nie jedzie sam), a jednocześnie będzie to kulturalne zwrócenie uwagi wink
                    • mszczyglod_1 Re: ODBLASKI 05.12.10, 18:00
                      Ja zrozumiałem, porysowanie karoserii np przez wózek a nie specjalnie. Jak kobieta pcha wózek i ma się przecisnąć między autami zaparkowanymi na jej drodze tzn chodniku to może, nawet nie chcący porysować.
                      Niestety kierowcy też wiele pozostawiają do życzenia. Skoro są pasy na jezdni to nie pchajcie się na chama na nie, np przed rondem, gdy czeka na wjazd kilka aut.
                      co do reszty u założycielki się zgadzam, tylko nie bardzo rozumiem, jak kobieta ma pchać wózek jak nie z przodu, przed sobą? Są wózki, które się ciągnie za sobą? W sumie nie pamiętam za bardzo ale żona zawsze pchała wózek przed sobą, jak przechodziła przez przejście dla pieszych, po upewnieniu się, że może przejść, to wózek też był przed nią.
                      Obie strony mają swoje potrzeby.
        • kr-ok Re: DRODZY PIESI!!! 06.12.10, 00:25
          Droga arnika222 o ile wiem to rowerzysta ma prawo jeździć po drodze,natomiast chodnik ma służyć pieszym i jeśli nie jest jest na nim wydzielony pas dla rowerów to rowerzysta jadąc nim łamie przepisy.Tak że kochana Twój apel, aby rowerzyści nie pchali się na ulice jest moim zdaniem bezpodstawny.Po prostu należy kochani kierowcy traktować rowerzystów jak pełnoprawnych uczestników ruchu,tego wymaga kodeks i kultura.A co do zachowań na drodze to życzyłbym sobie i innym jak najwięcej kulturalnych zachowań wszystkich użytkowników,a myślenie powinno obowiązywać w każdej sytuacji i tych co idą i tych co jadą, bo każdy z nas może się znaleźć w różnych rolach raz jako kierowca innym razem jako pieszy a jeszcze innym jako rowerzysta.Natomiast co do noszenia odblasków to popieram w całej rozciągłości.Jutro Mikołaj może by tak zamiast czekolady włożyć do paczki każdemu dziecku jakiś element odblaskowy i zacząć od siebie i swoich bliskich modę na noszenie takich gadżetów.
    • punknedved Re: DRODZY PIESI!!! 05.12.10, 17:08
      A Wy drodzy kierowcy nie wjeżdżajcie na przejście dla pieszych jak jesteśmy na połowie pasów ( 2 razy o mały włos nie miałam przejechanych stóp) :]
    • dogbono166 Drodzy kierowcy :) 05.12.10, 19:12
      Kiedy juz widzicie z odleglosci 200 metrow stojaca przed przejsciem osobe - zatrzymajcie sie, niech sobie przejdzie a moze przy okazji jeszcze z drugiej strony ktos czeka, wiec jesli nie gnacie z zona na porodowke zrobicie cywilizowanemu swiatu przysluge dolaczajac do grona kulturalnych kierowcow. To nic, ze za wami w aucie gosc na sterydach bedzie gestykulowal rekami, nikt wam nic nie zrobi za okazanie odrobiny kultury.
      Wielu z was bywa w krajach nienaruszonych przez komunizm i dobrze wiecie na czym polega dobre zachowanie. Malo tego, tam pieszy wlasnie jest Swietym i jesli z jakiegos powodu zamierza przejsc w miejscu gdzie nie ma zebry czesto ktos przyhamuje, zrobi taka luke i mrugnie swiatlami, wtedy taki spieszacy sie gdzies delikwent wchodzac juz na jezdnie najczesciej spotyka sie z mrugnieciem swiatlami od auta jadacego w przeciwnym kierunku i przechodzi sobie.
      To, ze gosc w aucie jest otoczony kilkuset kilogramami metalu i plastiku nie robi z niego dowodcy czolgu podczas dzialan wojennych. Uzytkownicy drog sa sobie rowni, rowerzysta, motocyklista i pieszy. A juz przykladem kompletnego niezrozumienia tego zjawiska jest zalecanie rowerzystom ucieczki na chodnik dla pieszych w momencie gdy za duzy ruch.
      Rowerzysta ma prawo korzystac z drogi jesli nie jest pijany, jest widoczny i trzyma sie prawej krawedzi - a jesli kierowcy to przeszkadza to niech sie przejedzie do Holandii...ale tu juz sie rozpedzilem..
      Zauwazylem w kilku krajach, ze wyzej opisane zachowanie sprzyja redukcji wypadkow, glownie przez to, ze takie zawalidrogi powoduja zmniejszenie predkosci przez uzytkownikow samochodow, chodzi glownie o tereny zabudowane i centra miast.
      Co do pieszych - kochani, jak juz wam taki cywilizowany kierowca mrugnie swiatlami i pokaze ladnie raczka, ze mozna- prosze usmiechnijcie sie i podziekujcie, jest akcja niech bedzie reakcja, takie gesty tylko umilaja zycie.
      Z tymi odblaskami bardzo dobry pomysl, mozna kupic przylepce i zamiast przyszywac na stale do ubran odblaski przyszyc np. do rekawa od wewnetrznej strony przylepca i wtedy latwo odczepiac gdy chce sie byc mniej widocznym wink

Pazderawemiani.

• dorka1986 Re: DRODZY PIESI!!! 05.12.10, 20:40
      Świetny wątek. Pamiętajcie też o "L" i ludziach, którzy uczą się jeździć (fakt jest instruktor) i nie mają takie refleksu (zaraz po odbiorze prawa jazdy). Miałam raz taką sytuację, że Pan- nie wiadomo skąd, nawet nie spojrzał i wyskoczył na jezdnię. Dużo nie brakowało, a serce to miałam w gardle.
      A wy młodzi kierowcy nie róbcie sobie "jaj na pasach". Kiedyś czekałam na możliwość przejścia przez pasy. Zatrzymali mi się "jacyś" młodzi mężczyźni (może chłopcy powinnam napisać). Gdy przechodziłam, młody kierowca naglę przycisną gaz. Strasznie się przestraszyłam, a ONI w samochodzie niezły ubaw mieli. Takie zachowania nie są dla mnie "normalne".
      Co do matek z wózkiem też czasem da się zaobserwować takowe sytuacje. Są ludzie, którzy nie mają wyobraźni i tyle.
      Pozdrawiam
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka