j.laskowice 04.09.12, 11:21 Mieszkańcy nie są zadowoleni z pracy aktualnego burmistrza. Takie wnioski można wyciągnąć z forum, ale też z rozmów na mieście. Czy macie mógłby go zastąpić? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
jassfingss Re: Kto na burmistrza Jelcza-Laskowic? 04.09.12, 11:44 może p. Walkowiak, jak się nie mylę, jest na bezrobotnym Odpowiedz Link
kat_jakub Re: Kto na burmistrza Jelcza-Laskowic? 04.09.12, 12:41 Najlepsi kandydaci to pan X. pan Y. i pani Z. z hasłami wyborczymi więcej wazeliny, więcej rodziny, ludzi wydymać, kasiory nazbijać. Odpowiedz Link
j.laskowice Re: Kto na burmistrza Jelcza-Laskowic? 04.09.12, 13:44 Przepraszam za błąd w moim tekście. Pytanie nie było retoryczne. Już teraz trzeba szukać kandydata i tworzyć "komitet". Swego czasu ubiegał się pan chyba z Miłoszyc. Przepadł w pierwszej turze, może teraz? Odpowiedz Link
kasjan007 Re: Kto na burmistrza Jelcza-Laskowic? 04.09.12, 16:11 Ten pan, to pan,który przed wyborami był bardzo aktywny na naszym forum. Głosowałem na niego i jego ugrupowanie,namówiłem nawet swoja rodzinę. Niestety,nie wyszło. A pan kandydat zamilkł. Odpowiedz Link
przebudzonyx Re: Kto na burmistrza Jelcza-Laskowic? 05.09.12, 08:18 Może Pan Szczęśniak ? Odpowiedz Link
kasjan007 Re: Kto na burmistrza Jelcza-Laskowic? 05.09.12, 17:02 Nie, chodziło mi o p. Krzysztofa Konopkę. Chociaż,jeżeli chodzi o Szczęśniaka - mimo moich osobistych animozji, uważam,że byłby o niebo a nawet o dwa lepszym gospodarzem od obecnego. Odpowiedz Link
tlk115 Re: Kto na burmistrza Jelcza-Laskowic? 05.09.12, 17:29 Zgadzam się z kasjanem007. Bogdan Szczęśniak i Krzysztof Konopka to bardzo dobrzy kandydaci. Charakteryzują się dużą wrażliwością społeczną (zwłaszcza Konopka), w przeciwieństwie do Putyry i WS, którzy najwyraźniej przedkładają dobro kilku cwaniaczków-biznesmenów ignorujących prawo nad dobro ogółu, zwykłych ludzi. No ale jak dla jednego z radnych WS pewien taki cwaniak, łamiący na każdym kroku przepisy, normy i mający gdzieś mieszkańców, to niemalże autorytet, to o czym my mówimy? Odpowiedz Link
tlk115 Re: Kto na burmistrza Jelcza-Laskowic? 12.10.12, 21:18 Przydałaby się w naszym mieście i gminie władza, która w przeciwieństwie do obecnej, przestrzegałaby i zachowywałaby pewne standardy moralne. No bo jak nazwać zachowanie Putyry, który w swoim służbowym, burmistrzowskim gabinecie w UMiG pozwala dwóm młodzieńcom powiązanym ze Wspólnotą Samorządową (radny P. i niedoszły radny L.) siedzieć z nogami wywalonymi na stół? Wyobrażacie sobie?! Przecież normalny burmistrz nie pozwoliłby nikomu w urzędowym gabinecie walnąć nóg na stół! Gdyby coś takiego zdarzyło się w przypadku burmistrza mającego kręgosłup moralny, to podejrzewam, że młodzieńcy P. i L. wylecieliby z hukiem z jego gabinetu. O tym skandalicznym zdarzeniu i przyzwoleniu na nie Putyry wie już coraz więcej osób i piszę o tym z pełną odpowiedzialnością. Widocznie właśnie w taki sposób Putyra ,,wychowuje" młodych ludzi, pozwalając na takie zachowania. Zgroza. P.S. Ciekawe co na to zagorzali zwolennicy Putyry, jak np. Mikoj, radni WS, hersst czy cdn-777, przepisujący forumowiczom o innych poglądach lek Stilnox??? Odpowiedz Link
hersst Re: Kto na burmistrza Jelcza-Laskowic? 13.10.12, 19:51 tlk115 napisał: > P.S. Ciekawe co na to zagorzali zwolennicy Putyry, jak np. Mikoj, radni WS, her > sst czy cdn-777, przepisujący forumowiczom o innych poglądach lek Stilnox??? w związku z tym ,że mnie tu wymieniłeś (bezpodstawnie) powiem krótko - lecz się palancie. Odpowiedz Link
tlk115 Re: Kto na burmistrza Jelcza-Laskowic? 14.10.12, 15:44 hersst napisał: > tlk115 napisał: > > > P.S. Ciekawe co na to zagorzali zwolennicy Putyry, jak np. Mikoj, radni W > S, her > > sst czy cdn-777, przepisujący forumowiczom o innych poglądach lek Stilnox > ??? > > w związku z tym ,że mnie tu wymieniłeś (bezpodstawnie) powiem krótko - lecz si > ę palancie. Wcale nie bezpodstawnie ciebie tutaj wymieniłem. Wystarczy przytoczyć twoje liczne posty, nawet i z ostatnich dni, aby stwierdzić, iż należysz do grona zagorzałych zwolenników Putyry: forum.gazeta.pl/forum/w,24395,119056170,119071323,Re_Nie_chcem_ale_muszem_za_Putyra_.html forum.gazeta.pl/forum/w,24395,139166928,139189740,Re_Marsz_mieszkancow_przeciwko_obecnej_wladzy_J_.html forum.gazeta.pl/forum/w,24395,126867523,126880518,Re_Referendum_w_sprawie_odwolania_burmistrza_.html forum.gazeta.pl/forum/w,24395,126867523,126901546,Re_Referendum_w_sprawie_odwolania_burmistrza_.html forum.gazeta.pl/forum/w,24395,138400567,138475113,Re_Putyro_Oszust_nowy_profil_na_facebooku.html forum.gazeta.pl/forum/w,24395,137821615,139227598,Re_Ignorancja_i_lekcewazenie_mieszkancow.html I można by przytaczać jeszcze więcej twoich wypowiedzi o tym świadczących, ale nie ma to najmniejszego sensu. Co do ,,palanta": jakiś czas temu m.in. Pani Dorota apelowała o kulturę i jakość wpisów i o to, aby nie było w nich chamstwa, agresji, wulgaryzmów, obrażania (tym bardziej bezpodstawnego jak w powyższym przypadku, co ci udowodniłem) itd. Jak widać, nic z tego nie wyniosłeś i sam skompromitowałeś się w oczach nie tylko Jej, ale też innych mądrych i inteligentnych osób, czytających to forum. Myślisz, że jak jesteś na pozór anonimowy, to wolno ci bez jakichkolwiek obiektywnych przesłanek wyzywać mnie od palantów? Patrząc na twoje wpisy, w których wyraz ,,Polacy" czy ,,Polska" piszesz z małej litery, nieznajomość zasad interpunkcji, rozpoczynanie zdania wyrazem z małej litery, a przede wszystkim przytłaczająca większość twoich postów, składająca się jedynie z jednego zdania (jakbyś miał problem z formułowaniem dłuższych, złożonych wypowiedzi), sam sobie wystawiasz laurkę. Nie mam zamiaru zniżać się do poziomu rynsztoku, jaki reprezentujesz. Na twoim miejscu po powyższym wpisie zapadłbym się ze wstydu pod ziemię i więcej tu nie pisał. Odpowiedz Link
kat_jakub Re: Kto na burmistrza Jelcza-Laskowic? 13.10.12, 21:55 Trudno niektórym się przyznać, że zagłosowali na naknejkę PiS przyklejoną do produktu marnej jakości. Tak na marginesie oświeć mnie tlk115, bo jestem nie w temacie. Czy obecnie w naszej gminie radni Prawa i Sprawiedliwości są w opozycji do burmistrza z PiS i jego ludzi z PZPR-owskimi korzeniami? Odpowiedz Link
tlk115 Re: Kto na burmistrza Jelcza-Laskowic? 14.10.12, 16:07 kat_jakub napisał: > Trudno niektórym się przyznać, że zagłosowali na naknejkę PiS przyklejoną do pr > oduktu marnej jakości. Tak na marginesie oświeć mnie tlk115, bo jestem nie w te > macie. Czy obecnie w naszej gminie radni Prawa i Sprawiedliwości są w opozycji > do burmistrza z PiS i jego ludzi z PZPR-owskimi korzeniami? Masz rację, trudno i dlatego później bezpodstawnie obrażają i wyzywają od palantów. Ale na chamstwo i prymitywizm nic nie poradzimy. Wracając do Twojego pytania - burmistrz nie jest z PiS, ale ze Wspólnoty Samorządowej Powiatu Oławskiego (bo tak, po przekształceniu w stowarzyszenie Wspólnota Samorządowa się już nazywa). Jedynie w 2006 roku startował z listy PiS, ale nigdy nie był członkiem tej formacji politycznej. W 2010 roku, przed II turą, kandydat na burmistrza z PiS Dudkowski przekazał swoje poparcie dla Putyry. W tymże roku mandaty radnego Rady Miejskiej z PiS uzyskali: Beata Bejda, Ireneusz Stachnio i wieloletnia sołtys Chwałowic Janina Sypek. Beata Bejda zawsze potrafiła się sprzeciwić Putyrze dla dobra mieszkańców (było to tym trudniejsze, że Putyra pozatrudniał wielu wysoko postawionych gminnych członków PiS-u lub ich najbliższych, np. Mariusza Ciechanowskiego na fotel prezesa ZGK czy Łukasza Dudkowskiego na szefa MGCK; gdyby PiS miał więcej takich ludzi jak Bejda to na pewno nie był by na usługach Putyry!), a tym bardziej po przejściu na jesieni 2011 roku do klubu (nie mylić z członkostwem w partii) PO w Radzie Miejskiej. Sypkowa jest od początku bardzo lojalna wobec Kołodzieja, Putyry i WS i zawsze głosuje po myśli Putyry. Natomiast Stachnio nie jest ani nadzwyczaj pro, ani antyputyrowski. Potrafi walczyć wbrew Putyrze i WS o np. remizę dla OSP, formułuje też dużo wniosków, skarg itp. merytorycznie uzasadnionych, które jednak na sesji przepadają wskutek większości, która ma w Radzie Putyra. Kukły z WS (no bo jak inaczej ich nazwać?) często nawet nie wiedzą o co chodzi, nie zaznajamiają się i nie czytają, ale głosują przeciw, za odrzuceniem, bo tak im wcześniej nakazał Putyra. Stachnio też potrafi czasem poprzeć pomysły Putyry. Z tego co wiem, głosował dotychczas za udzielaniem absolutorium i chyba też za budową hali. Generalnie jednak uważam, że zarówno Bejda jak i Stachnio profesjonalnie i na poważnie podchodzą do problemów z jakimi zmagają się mieszkańcy, w przeciwieństwie do radnych z rządzącej WS, którzy (tak jak np. w przypadku infantylnego radnego WS, zajmującego się takimi ,,ważnymi" sprawami jak np. konkurs na najpiękniejsze drzewo, mające się nijak do realnych problemów mieszkańców) nawet palcem nie kiwną, aby pomóc ludziom, mimo że otrzymują od nich wiadomości, wskazujące na bolączki, z jakimi się zmagają. Podsumowując: Sypkowa nie jest w opozycji, Bejda jest, a Stachnio raz tak, a raz nie. Odpowiedz Link
deggial77 Re: Kto na burmistrza Jelcza-Laskowic? 15.10.12, 19:41 tlk115 ale żeś mnie rozbawił ty tekstem o Irku Stachnio, "merytorycznie uzasadnione wnioski", to Ty chyba nigdy nie byłeś na żadnej sesji w tej kadencji i nie słyszałeś "merytorycznych wniosków" oraz "argumentów" Pana Stachnio. Ale jeżeli dla kogoś argument "nie bo nie" jest merytorycznie uzasdniony to trzymajmy tak dalej a lepiej długo nie będzie. Co do Pani Bejdy się nie wypowiadam bo akurat nie miałem okazji usłyszeć żadnych wniosków tej Pani. Odpowiedz Link
tlk115 Re: Kto na burmistrza Jelcza-Laskowic? 26.10.12, 21:20 deggial77 napisał: > tlk115 ale żeś mnie rozbawił ty tekstem o Irku Stachnio, "merytorycznie uzasadn > ione wnioski", to Ty chyba nigdy nie byłeś na żadnej sesji w tej kadencji i nie > słyszałeś "merytorycznych wniosków" oraz "argumentów" Pana Stachnio. Ale jeżel > i dla kogoś argument "nie bo nie" jest merytorycznie uzasdniony to trzymajmy ta > k dalej a lepiej długo nie będzie. > Co do Pani Bejdy się nie wypowiadam bo akurat nie miałem okazji usłyszeć żadnyc > h wniosków tej Pani. To Ty deggial77 chyba nie byłeś na żadnej sesji w tej kadencji. Akurat wiem, jakich argumentów używa Pan Stachnio i mogę śmiało nazwać je merytorycznymi. To raczej Twoi idole ze Wspólnoty Samorządowej używają argumentów ,,nie, bo nie" czy im podobnych. No bo jak nazwać zachowanie Putyry, który na wypowiedź radnego Stachnio, zawierającą wyrok konkretnego sądu w konkretnej sprawie (podobnej jak dyskutowana na sesji i komisjach), nazywa tenże sąd ,,jakimś sądem"? Ty lepiej deggial77 zajmij się radnymi ze swojej ulubionej WS, np. Michałek Pakoszem. Bardzo rzadko się on odzywa, ale to jeszcze można przeboleć. Nie zapomnę jednak sesji, jak Pakosz odezwał się/zadawał pytania, chyba z 5 razy. Niemal za każdym razem odchodził od stołu, udając się do jednego z prominentnych działaczy WS z Powiatu (zapewne ten mówił Pakoszowi co ma powiedzieć), a za piątym razem to chyba dostał sms-a z tym, co miał rzec. Ale wtedy były jaja, śmiać mi się chciało, zresztą nie tylko mi Odpowiedz Link
tlk115 Re: Kto na burmistrza Jelcza-Laskowic? 06.01.13, 20:28 deggial77 napisał: > tlk115 ale żeś mnie rozbawił ty tekstem o Irku Stachnio, "merytorycznie uzasadn > ione wnioski", to Ty chyba nigdy nie byłeś na żadnej sesji w tej kadencji i nie > słyszałeś "merytorycznych wniosków" oraz "argumentów" Pana Stachnio. Ale jeżel > i dla kogoś argument "nie bo nie" jest merytorycznie uzasdniony to trzymajmy ta > k dalej a lepiej długo nie będzie. > Co do Pani Bejdy się nie wypowiadam bo akurat nie miałem okazji usłyszeć żadnyc > h wniosków tej Pani. Tomuś, zajmij się pracą w starostwie, a nie krytykujesz ludzi, do których bardzo dużo Ci brakuje i to pod każdym względem. Gdybyś chociaż w 10% tak pomagał mieszkańcom w ich realnych problemach jak p. Stachnio czy p. Bejda, to już byłoby bardzo dobrze. Przypomnij sobie swój teatrzyk pod starostwem z miotłami. Tak mocno atakowaliście starostę Szponara i podobno po zmianie władzy miało być tak wspaniale, tak cudnie. No i co? Doszedłeś do władzy w Powiecie, odszedł ten niedobry starosta Szponar, który obiektywnie zrealizował naprawdę dużo inwestycji, i jak jest? Ile inwestycji wykonał Szponar, a ile Ty? A miało być ponoć tak wspaniale po Waszym dojściu do władzy w Powiecie, jak zarzekaliście się, zamiatając tymi miotłami. Odpowiedz Link
cdn-777 Re: Kto na burmistrza Jelcza-Laskowic? 13.10.12, 22:05 @tlk Nie chciałem leczyć motorreka, dlatego ,że nie jestem do tego uprawniony. On sam jest lekarzem i może sobie wypisywać leki na receptę. Co do kandydatów na burmistrza to gratuluję. Jeden przepił urząd jeżdżąc na bani i w takim też stanie wykonując swoje obowiązki. Co do pana Konopki to ukończenie w latach 80-tych akademii wojskowej w NRD nie jest dobrą rekomendacją. Rzeczywiście wole Putyrę. Odpowiedz Link
tlk115 Re: Kto na burmistrza Jelcza-Laskowic? 14.10.12, 16:56 cdn-777 napisał: > @tlk > Nie chciałem leczyć motorreka, dlatego ,że nie jestem do tego uprawniony. On sa > m jest lekarzem i może sobie wypisywać leki na receptę. Co do kandydatów na bur > mistrza to gratuluję. Jeden przepił urząd jeżdżąc na bani i w takim też stanie > wykonując swoje obowiązki. Co do pana Konopki to ukończenie w latach 80-tych a > kademii wojskowej w NRD nie jest dobrą rekomendacją. Rzeczywiście wole Putyrę. Nie wiem czy motorrek jest lekarzem, nie zajmuję się śledzeniem i identyfikowaniem ludzi, najwyraźniej w przeciwieństwie do ciebie. Myślę jednak, iż lepiej wykonywać ceniony i szanowany zawód lekarza, niż być np. specjalistą od audytów energetycznych. Wracając do tematu burmistrzów, to Szczęśniak i Konopka przynajmniej nie polują/nie kolegują się itp. z przestępcami (przez których porządni ludzie żyją w piekle) i nie przedkładają zdania/interesu tychże przestępców nad zdanie/interes uczciwych ludzi. Co do Szczęśniaka - fakt, było zdarzenie, ale Szczęśniak wielokrotnie za nie przepraszał i nie ma co ciągle tego wyciągać. Natomiast co do twojej sugestii, że wykonywał swoje obowiązki ,,na bani" to w to po prostu nie wierzę, a tak w ogóle to czy człowiek, pracujący w stanie nietrzeźwości doprowadziłby do tego, że gmina Jelcz-Laskowice w latach 2003, 2004, 2005 otrzymała certyfikat ,,Gmina Fair Play", a także wyróżnienie Złota Lokalizacja Biznesu ,,Gmina Fair Play" za uzyskanie certyfikatu ,,Gmina Fair Play" trzy razy z rzędu? Czy taki człowiek doprowadziłby do tego, iż nasza gmina znalazła się w trójce nominowanych gmin w konkursie ,,Gryfy Dolnośląskie" 2004 i znalazła się wśród nominowanych gmin w konkursie Dolnośląski Klucz Sukcesu w latach 2004 i 2005? Putyra otrzymał po poprzednikach bardzo dobre warunki do rozwoju gminy. Wielu ludzi, w tym samorządowców z okolicznych samorządów, zazdrości Putyrze tych warunków, będących dziełem poprzedniej ekipy, czyli burmistrzów Szczęśniaka, Szponara i Skrzydłowskiego, a jednocześnie nie mogą nadziwić w jaki sposób je marnuje, nie wykorzystuje i niweczy. Od 2006 roku zaczęły do budżetu wpływać podatki jakich nie było w tej gminie nawet przy dobrze prosperującym JZS. Pomimo dużego budżetu i możliwości pozyskiwania bardzo dużych pieniędzy zewnętrznych niestety praktycznie nic się nie dzieje, oprócz nieustannych igrzysk. W kadencji 2006-2010 (w obecnej prawdopodobnie też, choć 100% pewności nie mam) w naszej gminie nie zbudowano ani jednego metra kanalizacji burzowej. Nie pozyskano ani złotówki na drogi z Regionalnego Programu Operacyjnego (RPO) czy ,,schetynówek". Jak nie było modernizacji oświetlenia czy gazyfikacji osiedli Jelcz i Laskowice (chociaż ta ostatnia ,,dzięki" Pawlakowi i najdroższemu gazowi w Europie oraz długoletniej umowie z ,,przyjaciółmi" Rosjanami wydaje się mniej kusząca niż kiedyś), tak nie ma. Kanalizacja jest wykonywana w ślimaczym tempie. Nie powstał żaden nowy projekt budowlany na nią. W 2011 gmina kończyła budowę kanalizacji w Chwałowicach i Dębinie, jeszcze na projektach z czasów Szczęśniaka. Putyra w wieloletnim planie inwestycyjnym planuje na rok 2012 projekt kanalizacji w Kopalinie - żadnych robót, tylko projekt. W 2013 - projekt kanalizacji w Minkowicach i znów żadnych robót. Dopiero na 2014, który jest rokiem wyborczym, zaplanowano rozpoczęcie budowy kanalizacji w Kopalinie. Trzeba pamiętać, że do 2015 roku wszystkie gminy w naszym kraju muszą skanalizować swoje obszary. Jakie będą konsekwencje dla naszej gminy za niezrealizowanie tego? Gdyby nie poprzednicy i przyznanie z góry środków na rewitalizację zasobów gminnych, bilans w zdobywaniu środków zewnętrznych byłby właściwie na zero. Pięć lat rządów Putyry w okresie najlepszej prosperity gminy Jelcz-Laskowice i kolejny obiekt gminny (remiza strażacka) popadł w ruinę i idzie do likwidacji. Nie pomagają nawet środki unijne, bo je też trzeba umieć pozyskać. To co Unia zagwarantowała i nie odbywało się na zasadach konkursów, to zasiliło naszą gminę, ale niestety to kropla w morzu potrzeb, nie wspomnę tu o oczekiwaniach patrząc się chociażby na sąsiednie samorządy. Burmistrz Szczęśniak dopiero w ostatnich latach swojego burmistrzowania miał możliwość wykorzystywania środków unijnych. Jednak środki ze Zintegrowanego Programu Operacyjnego Rozwoju Lokalnego (ZPORR) na lata 2004-2006 były nieporównywalnie mniejsze niż te na lata 2007-2013, które wywalczył w 2006 roku ówczesny rząd PiS z premierem Kazimierzem Marcinkiewiczem na czele. Ale cóż z tego, skoro mimo możliwości wykorzystania bardzo dużych pieniędzy zewnętrznych, w ostatnich latach praktycznie z nich nie skorzystano i zmarnowano tę szansę. W przeciwieństwie do wielu innych samorządów, które inwestowały w infrastrukturę, rozwiązania proekologiczne (kanalizacja) itp. I to także tych rządzonych przez PiS w czasie rządu D.Tuska. Burmistrz Szczęśniak i jego ekipa stosowali politykę ograniczonej etatyzacji w urzędzie. Gdy odchodził, w UMiG było około 45 etatów, teraz jest zdecydowanie więcej - ponad 60. Czy to poprawiło efektywność pracy urzędu? Jego sprawność nie uległa poprawie, a koszty utrzymania rosną. W budżecie na rok 2007 - pierwszy rok pracy Putyry, koszty utrzymania urzędu wynosiły 2,7 mln, teraz jest to 4,3 mln zł. Co do Konopki - to jest samorząd, tutaj aż tak dużej roli nie odgrywa przeszłość kandydatów. Wiemy chociażby z forum, że na pewno nie ma prokomunistycznych poglądów, jest praktykującym katolikiem i przede wszystkim osobą aktywną społecznie, o dużej wrażliwości społecznej. Podobnie jak Pani Dorota Szczepaniak - także osoba niesamowicie aktywna, co mogą potwierdzić nie tylko mieszkańcy Przylesia. Ty lepiej popatrz cdn-777 jakie osoby macie w lokalnym PiS, np. radny oławskiej Rady Miejskiej z PiS Paweł Gwiazdowicz, który był sekretarzem zakładowym PZPR w WZGS. Jedna z najważniejszych osób w Oławie za PRL, mająca pod swoim nadzorem wiele zakładów, sklepy, Junior, Senior, Pewex. W powiecie jesteście w koalicji ze spadkobierczynią PZPR - SLD, w którym jest pełno byłych PZPR-owców i komuchów, np. w środowisku oławskich działkowców (nie wszystkich oczywiście). Czy to nie przypadkiem starosta Brezdeń z PiS chciał, aby geodezja w starostwie miała dwóch naczelników: Regiecową i Tabiszową - wieloletnią działaczkę SLD, związaną blisko z OPZZ, która w ostatnich wyborach startowała na posła? Kto powołał Grzesika z SLD do Rady Nadzorczej PKS w Oławie? Kto sprzedał się za 700 złotych diety na funkcję Przewodniczącego Rady Miejskiej w Oławie, łamiąc wcześniejsze deklaracje o poparciu w II turze wyborów na burmistrza Oławy postsolidarnościowego Pawłowicza i kto przez 1,5 roku był w koalicji z oławskim BBS w powiecie, a zwłaszcza w Oławie, w którym jest pełno byłych wysokich rangą komunistów, współpracowników bezpieki itp. Mało tego, nawet jak już było wiadomo, że Październik was zdradzi w Oławie, to jeszcze ciągle mieliście nadzieję, że do tego nie dojdzie, spełnialiście każdą zachciankę Października, Brezdeń wstawił starą postkomunistkę Cecko do Rady Nadzorczej PKS w Oławie, a radni miejscy PiS ani słowem nie poruszyli tematu syna Października w ZGO ,,Gać" i jeszcze do ostatniej chwili podlizywali się burmistrzowi, dziękując tak jak np. Gwiazdowicz. A kto jak nie starosta Brezdeń na polecenie Października odwołał sekretarza powiatowego Kwiatkowskiego, będącego osobą kompetentną, znającą języki obce, mającego uprawnienia budowlane i chciał wstawić na to miejsce postkomunistkę Cecko? W bliskiej ci (obok PiS) Wspólnocie Samorządowej także nie brakuje byłych komuchów. Kim był chociażby Koch, byli sekretarze zakładowi POP PZPR JZS czy radny, który w latach 80-tych będąc dyrektorem/vicedyrektorem jednej z miejscowych szkół nakazał ściągać krzyże ze ścian? Odpowiedz Link
poodzian Re: Kto na burmistrza Jelcza-Laskowic? 14.10.12, 18:44 Kwiatkowski kompetentny?! Cecko nigdy nie była w radzie nadzorczej PKSu, nie widzę nic złego w tym, aby w szkołach i urzędach nie było krzyży. Jak widać na te same sprawy patrzymy całkiem inaczej. Ja jestem za fachowcami z rożnych dziedzin, w roli radnych czy władz samorządowych. Za dużo jest tam nauczycieli i przypadkowych ludzi, którzy znaleźli sie tam tylko dla swoich partykularnych interesów. Nie przeszkadza mi przeszłość ludzi, którzy wciąż wierzą w te same ideały, brzydze się tymi co coraz są w innej partii. Zreszta najlepiej, aby w samorządzie nie było przedstawicieli dużych ogólnopolskich partii. Odpowiedz Link
tlk115 Re: Kto na burmistrza Jelcza-Laskowic? 06.01.13, 20:42 poodzian napisał: > Kwiatkowski kompetentny?! Cecko nigdy nie była w radzie nadzorczej PKSu, nie wi > dzę nic złego w tym, aby w szkołach i urzędach nie było krzyży. Jak widać na te > same sprawy patrzymy całkiem inaczej. Ja jestem za fachowcami z rożnych dziedz > in, w roli radnych czy władz samorządowych. Za dużo jest tam nauczycieli i przy > padkowych ludzi, którzy znaleźli sie tam tylko dla swoich partykularnych intere > sów. Nie przeszkadza mi przeszłość ludzi, którzy wciąż wierzą w te same ideały, > brzydze się tymi co coraz są w innej partii. Zreszta najlepiej, aby w samorząd > zie nie było przedstawicieli dużych ogólnopolskich partii. forum.gazeta.pl/forum/w,24395,140069736,140863571,Re_Najlepszy_i_najgorszy_burmistrz_.html Odpowiedz Link
stereo160 Re: Kto na burmistrza Jelcza-Laskowic? 24.10.12, 10:28 ... oczywista oczywistość, że Putyra ... Komentarz do ponizszego artykułu niejakiego Adama w sprawie żłobka w J-L "wzmacnia" tę tezę gazeta-olawa.pl/artykul-4766-trudno-z-miejscami-w-zlobku.html#comment_53780 Odpowiedz Link
emerytw do cdn-777 05.11.12, 23:01 Dość regularnie czytam nasze Forum. Jednakże od pewnego czasu świadomie wyciszyłem swoją aktywność, mimo że było i jest wiele interesujących mnie wątków. W końcu zainspirował mnie cdn-777, z którym polemizowałem przy okazji wyborów na burmistrza w 2010 r. Drogi cdn-777 dość wybiórczo potraktowałeś fakty z mojego CV, dokonując jednocześnie dość sprytnej manipulacji. Istotnie Akademię w Dreźnie ukończyłem już po zmianie ustrojowej w naszym kraju, ale nikt z nowych władz w trybie pilnym mnie i moich kolegów stamtąd nie odwoływał Idąc dalej tropem mojej kariery w Siłach Zbrojnych uzupełnię i usystematyzuję Twoją wiedzę na ten temat. Fakt pierwszy - w połowie lat dziewięćdziesiątych z inicjatywy ówczesnego Głównego Inspektora Bundeswehry odbyłem, jako jeden z pierwszych oficerów Wojska Polskiego, roczną praktykę w jednostkach jednej z dywizji pancernych Bundeswehry. Było to w okresie, kiedy zapadły decyzje polityczne o naszym planowym przystąpieniu do NATO. Fakt drugi - w latach 2000-2004 pełniłem służbę w Polskim Przedstawicielstwie przy Kwaterze Głównej NATO, gdzie w gronie kilku oficerów reprezentowałem na forum międzynarodowym interesy RP w sferze szeroko pojętej polityki obronnej. Wobec powyższego pozwolę sobie na kilka pytań do Ciebie: Po pierwsze – proszę o doprecyzowanie dlaczego ukończenie prze ze mnie „w latach 80-tych akademii wojskowej w NRD nie jest dobrą rekomendacją”? Dlaczego ten, wg Ciebie, negatywny epizod w moim życiu zawodowym, nie przeszkadzał ówczesnym władzom politycznym i wojskowym? Po drugie – czy wg Ciebie przytoczone przeze mnie kolejne dwa fakty z mojego CV są czy nie są „dobrą rekomendacją”? Po trzecie – czy równie gruntownie przestudiowałeś CV niektórych aktualnych radnych RM J-L w ugrupowaniu wspierającym aktualnego Burmistrza? Proszę zatem o wnioski jak wyglądają ich rekomendacje w kontekście Twoich preferencji politycznych? Po czwarte – czy mógłbyś rozwinąć swoją tezę – „Jeden przepił urząd jeżdżąc na bani i w takim też stanie wykonując swoje obowiązki ”.? Po piąte wreszcie – czy w czasie studiów politologicznych na Wydziale Nauk Społecznych byłeś edukowany przez profesorów urodzonych po 1989 roku? Będę wdzięczny za POWAŻNE i wyczerpujące odpowiedzi. Pozdrawiam, Krzysztof. Odpowiedz Link
djmixer1 Re: do cdn-777 16.11.12, 08:20 Ja życzyłbym sobie, aby burmistrzem została osoba niezależna od żadnej partii. Najlepiej młoda, wykształcona (nie nauczyciel), wolna światopoglądowo (w żadnym przypadku nie może się afiszować swoją religijnością). Na razie takich kandydatów nie widać.... Odpowiedz Link
stereo160 Re: do cdn-777 16.11.12, 08:33 ooo ... to może któryś z AS, jeden z nich jest nawet radnym i jeśli dobrze pamiętam to rozdawnictwo prezerwatyw dało mu przepustkę do RM w ramach czerwonawej WS Odpowiedz Link
tlk115 Re: Kto na burmistrza Jelcza-Laskowic? 29.11.12, 12:05 Zachowanie Putyry jest po prostu skandaliczne. Ten człowiek w tej kadencji, po ponownym wybraniu na urząd burmistrza, zatracił kontakt z rzeczywistością. W kluczowych sprawach nie konsultuje się wpierw z mieszkańcami. Mało tego, fotel burmistrza na którym zasiada zaczyna traktować jak tron, a UMiG jak księstwo. Chodzą już powszechnie głosy (i to także od osób ze Wspólnoty Samorządowej), że już kilku osobom powiedział, że jest księciem. Mniejsza o to, czy żartował czy nie, ale świadczy to o niesamowitej jego wyniosłości i pysze. Zresztą wystarczy popatrzeć na jego zachowanie, nie trzeba tutaj słów. Jak ten człowiek może działać dla dobra mieszkańców jeśli mówi i czuje się jak książę Księstwa Jelczańsko-Laskowickiego?!!! Odpowiedz Link