01.07.13, 20:31
Nie wiecie czy są wykonywane jakieś opryski? Przed chwilą próbowałam coś jeszcze zrobić w ogrodzie, no i po prostu się nie da. Chmara krwiożerczych bestii rzuciła mi się do gardła (i nie tylko), uciekłam więc, a chwasty mają się całkiem dobrze. Offy i inne dymiące spirale są skuteczne w ciągu dnia, gdy nadchodzi wieczór, to nie pomaga. Co robicie z tym żrącym problemem?
Obserwuj wątek
    • librys Re: Komary 01.07.13, 20:43
      allegro.pl/opaska-na-komary-i-kleszcze-10-2-bugslock-i3330316667.html
      allegro.pl/odstraszacz-owadow-do-wozka-komary-przenosny-i3340030746.html
      • dorkasz1 Re: Komary 01.07.13, 20:51
        Korzystasz z tego? I rzeczywiście działa?
        • czarnamama73 Re: Komary 01.07.13, 21:46
          Słyszałam tydzień temu wypowiedż burmistrza na temat oprysków.Nie ma takowych w planie ,ponieważ są to po pierwsze: zbyt duże koszta,po drugie jak to pan burmistrz okreslił-powinniśmy być ekologiczni a opryski nie tylko działają wyniszczająco na komary ale na całe środowisko, a w szczególności zabijają jakże przyjazne nam pszczoły.Tyle,że pan burmistrz nie pomyślał ,iż taką akcję można przeprowadzić wieczorem ,kiedy pszczółki już śpiąwink
          Byłam dzisiaj na działeczce zaledwie pół godzinki,nie byłam w stanie nic zrobić bo pchały mi się komarzyska do ciała i wszystkimi możliwymi dziuramisad Masakra!
          • soeinmyst Re: Komary 02.07.13, 14:38
            Ten odstraszacz nie dziala, mam podobny na solar. Co do opaski nie wiem. Kiedys lecac do skandynawii, polykalem vit b12, bo niby miala tez odtraszac, ale tam pewnie sa zmutowane te gadziny i rowniez nic mi nie pomogla. wink
        • przebudzonyx Re: Komary 02.07.13, 14:53
          Używam Moskitera zawierającego olejek z cytronelli [tym nasączone są opaski na rękę dostępne np. w Allegro] - działa i ładnie pachnie, można nim także nasączyć materiał, żeby działał dłużej.

Link:

allegro.pl/moskiter-long-activ-spray-na-komary-meszki-100-ml-i3369088370.html
          W domu mam moskitiery na oknach a w pokojach geranium, które też ładnie pachnie, a komary odstrasza wink
          • subik Re: Komary 03.07.13, 07:32
            mialem brac opaski z allegro te po 1zl ale na forach i w komentarzach na allegro pisza ze nie dziala albo tylko kilka godzin.....
            • dorkasz1 Re: Komary 03.07.13, 08:53
              W domu nie ma problemu, też mam siatki na oknach. Wczoraj wieczorem, gdy wyszłam do ogrodu żeby podlać, napadły mnie te krwiożercze bestie. Wpadłam w jakiś wściekły szał bitewny, załadowałam do opryskiwacza środek owadobójczy, zapomniałam o moim proekologicznym nastawieniu i spryskałam krzaki, które rosną w pobliżu. Dzisiaj jakby ich trochę mniej?
              • zenmistrz2 Re: Komary 03.07.13, 13:14
                Witam jestem wędkarzem i jak wiadomo nad wodą jest mnóstwo komarów
                używam maści do smarowania ULTRATON od 3m na allegro 33zł z wysyłką
                ale działa odstrasza bestie polecam naprawdę warto
                • soeinmyst Re: Komary 03.07.13, 19:24
                  A ja sie wlasnie dowiedzialem, ze hitem w tym roku na tych krwiopijcow w Polsce jest olejek do pieczenia waniliowy. Ponoc super dziala. Kolega mi mowil, ze wlasnie jak dorkasz caly ogrod wypsikal tym olejkiem i ma spokoj wink, smaruje nim wszystko, stol na tarasie, ubrania, cialo itd.
                  • dorkasz1 Re: Komary 04.07.13, 11:48
                    Wędkarze też polecają ten Ultrathon. Spróbuję go kupić. A o olejku waniliowym też właśnie słyszałam, ciekawe czy można go gdzieś jeszcze w JL kupić?
                    • zenmistrz2 Re: Komary 04.07.13, 14:07
                      Olejek waniliowy to w każdym sklepie spożywczym kupisz wink

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka