Dodaj do ulubionych

Debil w starej Audi A6 C5

07.02.14, 19:31
Niestety jestem zmuszona do napiętnowania pewnego kierowcy w Audi A6 C5. Samochód jest charakterystyczny bo wersja kombi, ma z tyłu 2 rury, niebieskie xenony i najprawdopodobniej jest granatowy (koloru nie jestem pewna, bo zawsze jak mnie wyprzedza jest już ciemno). Zapewne ktoś jadący z Oławy do Jelcza-Laskowic po godzinie 18 musiał się na niego natknąć, gdyż swoim stylem jazdy bardzo rzuca się w oczy. Gość pędzi znacząco ponad ograniczenia i wyprzedza na zakrętach bez widoczności. Dzisiaj musiałam mocno hamować, bo wciskał się przede mnie przed wąskim mostkiem w Starym Otoku, gdyż z naprzeciwka nadjechał samochód. Nie pierwszy raz gość wyprzedzał wszystkich jak leci i przydało by się, aby rodzice przemówili mu do rozumu, bo wątpię aby to auto prowadził doświadczony kierowca.
Obserwuj wątek
    • mapig Re: Debil w starej Audi A6 C5 07.02.14, 19:48
      Jak napisałas wczesniej debil!! Tylko szkoda,ze naraża na niebezpieczeństwo innych.!! Tacy sami sie rodzą!!
    • przebudzonyx Re: Debil w starej Audi A6 C5 08.02.14, 11:15
      Jeśli nie pomoże to możesz go szerzej przedstawić np. Dorota Olga Anna zero dwa pięć sześć siedem osiem dziewięć wink
    • mariaantonina22 Re: Debil w starej Audi A6 C5 11.02.14, 00:17
      fbcdn-sphotos-f-a.akamaihd.net/hphotos-ak-prn1/t1/64816_342187735882476_1551385620_n.jpg
      czy to aby nie ten ?
      • norbert1253 Re: Debil w starej Audi A6 C5 11.02.14, 21:14
        Noto to musisz dobrze znać właściciela.
      • magdalennaa Re: Debil w starej Audi A6 C5 11.02.14, 22:03
        To nie jest ten samochód.
        • mariaantonina22 Re: Debil w starej Audi A6 C5 12.02.14, 11:31
          Nie znam, ale niestety nie raz mnie wyprzedzał w podobny sposób jak piszecie, nie jeden pirat drogowy w Jelczu- Laskowicach
    • sspox Re: Debil w starej Audi A6 C5 15.02.14, 14:16
      Ja codziennie spotykam jaaakiegos debila na trasie J-L <_> Wroclaw.
      Nie ma znaczenia marka ani wiek.
      Ja mam za to w samochodzie zainstalowany wideorejestrator i choc nigdy nie mialem zamiaru wykorzystywac go do celow przeciwko innym kierowcom jesli mi sie nic nie stalo to ostatnio jednego delikwenta DOA ukaranosmile
      Wyjachal mi na czolowke a uciekajac mi z pasa, zepchnal innego faceta na kraweznik(w Miloszycach na wysokosci stacji paliwowej)
      Odczytano numery z nagrania i poszedl skuteczny wniosek o ukaraniesmile

Nie wiem jak jest z Wami kierowcami ale ja choc nie uskuteczniam niebezpiecznych sytuacji na drodze to nie raz w swoim aucie mialem gaz do dechy(trzeba wiedziec gdzie i ocenic sytuacje /odleglosc itp) a jezdzenie 40km/h po terenie zabudowanym to nie pamietam zebym tak wolno jechal.

Popatrzcie choc troche na siebie vs ograniczenia V w rejonie i na drogach.

• girardengo Re: Debil w starej Audi A6 C5 15.02.14, 21:31
        Ja się 2x natknąłem na opisywane tutaj audi, też zwróciło moją uwagę.

"sspox napisał(a): ...jezdzenie 40km/h po terenie zabudowanym to nie pamietam zebym tak wolno jechal."

Uważam, że 40 po ul. Oławskiej na wysokości galerii Sarel w stronę ronda, to max co przy naszych pieszych świętych krowach jest najbezpieczniejszą prędkością.

• mariaantonina22 Re: Debil w starej Audi A6 C5 15.02.14, 21:43
          Własnie, ja rozumiem, że są pasy, przejście dla pieszych, ale oni w większości zachowują się jak świetę krowy, wychodza na pasy nawet nie patrzac, a potem jest wielki bulwers bo wypadek na pasach.
          • majacytrochekasy Re: Debil w starej Audi A6 C5 15.02.14, 22:19
            Wina jak zwykle leży pośrodku - kierowcy często jeżdżą za szybko, piesi często wchodzą na przejście bo "im się należy pierwszeństwo". Dzisiaj dojeżdżając do ronda widziałem jak do przejścia dla pieszych zbliża się mamusia z dzieckiem w wózku. Kobitka sobie szła i pisała smsa, czy wstawiała coś na Fejsa bo klikała w telefon, i nawet nie rzuciwszy okiem na jezdnię zabrała się do przechodzenia. Jakby spotkała to Audi zamiast starej Skody, mogłoby się skończyć porysowaniem wyświetlacza smilesmile Na tym odcinku poza tym rośnie żywopłot, który też skutecznie ogranicza widoczność. Trzeba po prostu myśleć co się robi i od najmłodszych lat uczyć dzieci zachowania się w "sytuacjach drogowych".
            • mariaantonina22 Re: Debil w starej Audi A6 C5 15.02.14, 22:33
              O to to, zgadzam się z tobą wink nie mówię, że wina jest tylko pieszych, ale chodzi mi o to, że właśnie tak się zachowują, bo mają przejście i wchodzą nie patrząc nawet co się dzieje wink
            • sspox Re: Debil w starej Audi A6 C5 16.02.14, 07:06
              Temat kierowca vs pieszy vs rowerzysta to inna sprawa.Z perspektywy mojej jako kierowcy samochodu-podoba mi sie jak pieszy zdecydowanie wchodzi na przejscie dla pieszych patrzac mi w oczy(nie wiem czy tak macie ale wzajemnie wyczuwamy-"dobra to Ty wchoc a ja zwalniam")i dzieje sie to na tyle daleko ze spokojnie zwalniam jadac nawet wiecej niz 40km/h.
              Lubie jak rowerzysta swieci jak choinka i ma kamizelke "oczojebna" i jedzie max 0,5m od krawedzi jezdni.
              To sa ludzie ktorzy sie szanuja na drodze i dbaja o *swoje bezpieczenstwo.

*swoje=nasze/wzajemne

Grunt to ocena odleglosci/ocena predkosci przez pieszego/kierowce i rowerzyste.
              Jak widze jako pieszy ze ktos smiga 60km/h na Olawskiej to nie pcham mu sie na przejscie "bo mi sie nalezy" albo wchodze na przejscie odpowiednio szybciej/wczesniej patrzac na kierujacego.

Jako rowerzysta( a w tym sezonie mam zamiar skutecznie przesiasc sie na rower) -nie jade srodkiem pasa jak swieta krowa,uzywam rak itd

Jako kierowca auta zadko "zapraszam" na przejscie dla pieszych ale Ci zrownowazeni i pewni tego co robia zawsze maja u mnie +(wszystko przebiega sprawnie mimo wiekszej V)

Debili nie brakuje

A to co ludzie potem gadaja to zawsze beda gadac.

Pod rosmanem na pzejscie dla pieszych wjechal mi chlopak na rowerze-piesi stali i czekali widzac cala sytuacje(uderzylem chopaka ze az z butow wyskoczyl) pozbieral sie i bez butow uciekl.Ci ktorzy stali przed przejsciem mieli jasnosc sytuacji ale ci ktorzy ''cieli bajere" w sobotni targowy poranek pod rosmanem/Biedronka itp i nagle zobaczyli rowerzyste lezacego na pasach i moje auto to co mysleli i co mowili to juz mojesmile
              • przebudzonyx Re: Debil w starej Audi A6 C5 24.02.14, 12:26
                Co do prowadzenia samochodu , chodzenia jako pieszy mam podobnie jak Ty i także lubię konkretnych pieszych.

Czasem wkurzają stojący przed przejściem - stoją przy krawędzi, więc wyhamowuję z tych 50 km/h a taki głupek macha ręką, żebym jechał - skoro już stoję to jego łaska mi nie potrzebna - do tego okazuje się, że sobie pogawędkę ucinają na krawędzi chodnika przy przejściu - jakby innego miejsca nie było i w ogóle nie zamierzają przechodzić.

Jako pieszy biorę także pod uwagę, że łatwiej mi wyhamować 5 km/h niż jadącemu 50 km/h - zwłaszcza ciężarówką, i nie ładuję się na przejście tuż przed nim pamiętając powiedzenie, że "dla tych co mieli rację powinny być osobne alejki na cmentarzach".

Rowerzyści na przejściach to plaga - każdy kierujący wie o ile trudniej dostrzec takiego jadącego 3-4 razy szybciej niż idzie pieszy - powinni za to bezwzględnie płacić mandaty - inaczej się nie nauczą zanim nie narobią kłopotów sobie i komuś.

Niestety przejazdy dla rowerzystów często są budowane tak, że są najniebezpieczniejszymi miejscami na drogach.

Kiedyś gdy ruch był znacznie mniejszy dzieciaki zdawały w szkole na kartę rowerową - dzisiaj przy tak dużym ruchu często szkoły nie mają w programie tego "drobnego" punktu i potem uczeń świetnie wyedukowany o budowie rozwielitki wyjeżdża rowerem z podporządkowanej wprost pod samochód ...
      • szelest_papierkow Re: Debil w starym Polo 15.03.14, 20:00
        kamerka dobra rzecz, a ostatnio fantazja niektorych ponosi sad

www.youtube.com/watch?v=nWAjCLajYoE
        sobota 15-03-2014 ok godz. 8:30
        DOA 11660
        • przebudzonyx Re: Debil w starym Polo 16.03.14, 20:23
          I to tuż przed kolejnym przejściem na którym było już sporo wypadków.

Ciekawe czy Policja zainteresuje się tym kierowcą ...
          • szelest_papierkow Re: Debil w starym Polo 19.04.14, 21:36
            widzac po opisie pod filmem, policja sie zainteresowala

"Dodano: 15.04.2014:
            Sprawca wykroczenia został ukarany mandatem karnym za złamanie przepisów ruchu drogowego. Dziękujemy Policji za interwencję w tej sprawie, możliwe że następnym razem kierowca VW Polo pomyśli zanim zacznie wyprzedzać na przejściu dla pieszych."

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka