korleonee 12.06.14, 17:19 Czy popierasz zalozenie progow zwalniajacych na ul.Tanskiego szczegolnie przy szkole nr 2. J-L ? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kat_jakub Re: Progi zwalniajace 12.06.14, 17:55 Na Tańskiego nie widzę jakiegoś szczególnego zagrożenia związanego z prędkością. Skrzyżowania równorzędne skutecznie ograniczają szybkość. Jedno czego można się czepić to tego kotła jaki tworzą rodzice odwożący rano swoje pociechy do szkoły. Dwa przystanki, autobusy, pani na przejściu, dziesiątki dzieciaków pieszo i tyleż samochodów zatrzymujących się gdziekolwiek, zawracających, blokujących przystanki, oraz dość fantazyjnie włączających się do ruchu. Odpowiedz Link
allcapone Re: Progi zwalniajace 13.06.14, 16:57 Popieram kat-jakuba na Tańskiego kierowcy i piesi sami się skutecznie ograniczają. Odpowiedz Link
mszczyglod_1 Re: Progi zwalniajace 12.06.14, 21:36 to dodajmy jeszcze Al. Wolności od ronda do przedszkola Magdalenka. Odpowiedz Link
rostalski.l Re: Progi zwalniajace 12.06.14, 22:23 mszczyglod_1 napisał: > to dodajmy jeszcze Al. Wolności od ronda do przedszkola Magdalenka. Piszę o to co roku do UMiG wnioski, na razie cisza. Miejmy nadzieję, że nie czekają na jakąś "motywację". Odpowiedz Link
mercedess1977 Re: Progi zwalniajace 12.06.14, 22:49 A ja nie do końca widzę zasadność, ponieważ Tańskiego ma podporządkowane, a Al. Wolności, aby ją pokonać, trzeba wykazać się zdolnością slalomisty, wiecznie jest tam zaparkowana masa aut... Chociaż, może się mylę, rzadko tam jeżdżę... ale jeśli - zawsze slalomem. Odpowiedz Link
czarnamama73 Re: Progi zwalniajace 13.06.14, 23:10 mercedess1977 napisała : ,,A ja nie do końca widzę zasadność, ponieważ Tańskiego ma podporządkowane, a Al. Wolności, aby ją pokonać, trzeba wykazać się zdolnością slalomisty, wiecznie jest tam zaparkowana masa aut... Chociaż, może się mylę, rzadko tam jeżdżę... ale jeśli - zawsze slalomem.'' Auta stoja na poboczu drogi bo sklepy po drodze i ludzie zatrzymują sie by zrobic zakupy wracajac np.z pracy ,bo niby dzie sie maja zatrzymać? Znów na końcu Alei Wolności przy wjezdzie na HIrszfelda ,zastawione jest pobocze przez auta przyjezdzające do przedszkola Magdalenka a jak jest jakas impreza w przedszkolu to jest dopiero ciekawie No cóz,aut ciągle przybywa na drogach a parkingów jak na lekarstwo Co do progów:Na Alei Wolności są koniecznością! Byłam świadkiem jak dziecko przebieło na pasach doslownie przed maską auta! Stałam akurat na balkonie Pisk opon a ja malo zawału nie dostałam .Pan burmistrz czeka chyba na tragedię.Wtedy bym Jego pociągnęła do odpowiedzialności. Odpowiedz Link
julek11 Re: Progi zwalniajace 14.06.14, 09:18 Ludzie nie mogą się zatrzymywać tam, gdzie im pasuje, bo chcą zrobić zakupy. To nie jest wytłumaczenie. Za każdym razem,kiedy przejeżdżam przez Al. Wolności są wolne miejsca postojowe pod TBSami. Przedszkole na czas imprez ma zajęte parkingi i pobocza, są to imprezy kilkugodzinne,więc nie rób dramatu z zajęciem miejsc w tamtym rejonie.Po 17 przedszkole jest zamknięte. Przykład dziecka przechodzącego tuż przed autem na ulicę wymaga zastanowienia nad jego wiekiem. Małe powinno być z kimś, duże niech myśli. Wg Ciebie próg na następny raz czyjejś bezmyślności pozwoli takiemu dziecku wejść na ulice, bo przecież auto musi zwolnić? Dziecko nie może przebiegać na pasach, musi być nauczone bezpieczeństwa przez rodziców. Jeśli wbiegnie przy obecności progu i tak je auto uderzy. Co ma do tego burmistrz? Litości... Odpowiedz Link
rostalski.l Re: Progi zwalniajace 14.06.14, 14:17 julek11 napisała: > Ludzie nie mogą się zatrzymywać tam, gdzie im pasuje, bo chcą zrobić zakupy. T > o nie jest wytłumaczenie. > Za każdym razem,kiedy przejeżdżam przez Al. Wolności są wolne miejsca postojowe > pod TBSami. > > Przedszkole na czas imprez ma zajęte parkingi i pobocza, są to imprezy kilkugod > zinne,więc nie rób dramatu z zajęciem miejsc w tamtym rejonie.Po 17 przedszkole > jest zamknięte. > > Przykład dziecka przechodzącego tuż przed autem na ulicę wymaga zastanowienia n > ad jego wiekiem. Małe powinno być z kimś, duże niech myśli. > Wg Ciebie próg na następny raz czyjejś bezmyślności pozwoli takiemu dziecku wej > ść na ulice, bo przecież auto musi zwolnić? > Dziecko nie może przebiegać na pasach, musi być nauczone bezpieczeństwa przez r > odziców. Jeśli wbiegnie przy obecności progu i tak je auto uderzy. > Co ma do tego burmistrz? Litości... Dzień Dobry. Po pierwsze rodzice muszą nauczyć dzieci pewnych zachowań w pobliżu drogi i to jest oczywiste. Oczywiste jest też to że to są dzieci, które w pobliżu swoich domów mają ruchliwą ulicę i nie zawsze dziecko, nie wiem mądre i roztropne nie pobiegnie instynktownie za piłką na drogę. Jak kierowca będzie jechał z normalną prędkością ma szansę wyhamować, jak będzie gnał, tak jak gnają tą ulicą, to niestety, ale może zauważy to dziecko, ale zatrzyma się dużo za daleko i dlatego progi są, według mnie, tam bardzo potrzebne. Odpowiedz Link
czarnamama73 Re: Progi zwalniajace 14.06.14, 15:14 julek11 napisała: > Ludzie nie mogą się zatrzymywać tam, gdzie im pasuje, bo chcą zrobić zakupy. T > o nie jest wytłumaczenie. > Za każdym razem,kiedy przejeżdżam przez Al. Wolności są wolne miejsca postojowe > pod TBSami. Ależ oczywiście że moą się zatrzymywac pod sklepem jesli nie ma zakazu.Natomiast miejsca parkingowe (chyba nie umiesz czytac)pod TBS-ami są WYŁACZNIE dla mieszkańców TBS-ów > Przedszkole na czas imprez ma zajęte parkingi i pobocza, są to imprezy kilkugod > zinne,więc nie rób dramatu z zajęciem miejsc w tamtym rejonie.Po 17 przedszkole > jest zamknięte. Miejsca sa zajete przez osoby przywożące -odwożące dzieci do/z przedszkola w róznych godzinach ponieważ dzieci w róznych godzinach przebywają w przedszkolu.Niektóre od 6 ,inne po sniadaniu miedzy 8-9.Sa też w róznych godzinach odbierane od 12-17 a nawet dalej.Policz sobie teraz -ilosc dzieci przywożonych (niech bedzie to 70 % z całosci bo czesc rodzice przyprowadzają) podziel przez 12 godzin,wyjdzie ci srednia aut zajmującychh miejsca na godzine+dzieci w miedzy czasie odbierane. A tak na marginesie :W poście napisanym przeze mnie zwróciłam tylko uwagę na fakt parkujących aut na poboczach ,nie było w tym jednak nic złosliwego w strone kierowców bo doskonale rozumiem brak miejsc parkingowych bo sama jestem kierowcą. > Przykład dziecka przechodzącego tuż przed autem na ulicę wymaga zastanowienia n > ad jego wiekiem. Małe powinno być z kimś, duże niech myśli. > Wg Ciebie próg na następny raz czyjejś bezmyślności pozwoli takiemu dziecku wej > ść na ulice, bo przecież auto musi zwolnić? > Dziecko nie może przebiegać na pasach, musi być nauczone bezpieczeństwa przez r > odziców. Jeśli wbiegnie przy obecności progu i tak je auto uderzy. > Co ma do tego burmistrz? Litości... Po pierwsze:To nie było małe dziecko (ok 11 lat) Po drugie: Dziecko WESZŁO na pasy a auto wałtownie zahamowało i dziecko wystraszone POBIEGŁO (nie łap za słówka ,że napisałam iż przebiegało bo jest to bez znaczenia,auto jechało zbyt szybko) Po trzecie: O tak!!!! Próg zwalniający jak sama nazwa wskazuje,nakaże jadącemu zwolnić chyba że jest idiotą i pozrywa zawieszenie to nastepnym razem zwolni. Po czwarte: Burmistrz ma do tego i to dużo.Tak jak Pan Rostalski napisał co roku zgłasza ten problem i jest bagatelizowany,bo najczęściej jest odpowiedż:budżet nie przewiduje takiego wydatku. Pozdrawiam i życzę bystrości umysłu bo w Twojej wypowiedzi jej stanowczo zabrakło Odpowiedz Link
julek11 Re: Progi zwalniajace 15.06.14, 01:44 Rozbijanie na czynniki pierwsze ilości aut i godzin w przedszkolu chyba nie ma większego sensu z uwagi na to,że problem parkowania pojawia się po godzinie 15-16, kiedy "pierwszozmianowi"kończą pracę. Fakt w Twoim poście była mowa tylko o poboczach obok przedszkola. Nie korzystam z tamtejszych parkingów, a jedynie przejeżdżam obok osiedla TBSów, nie mam okazji wczytywać się w tabliczki wewnątrz samego osiedla. Jak mniemam "nie-mieszkańców" - Wspólnota tropi i usuwa ? Przykład z dzieckiem nie przekonał mnie. Cytuję : Co do progów:"Na Alei Wolności są koniecznością! Byłam świadkiem jak dziecko przebieło na pasach doslownie przed maską auta! Stałam akurat na balkonie Pisk opon a ja malo zawału nie dostałam .Pan burmistrz czeka chyba na tragedię.Wtedy bym Jego pociągnęła do odpowiedzialności." Na drugi raz biorąc udział w dyskusji - opisuj sytuację dokładnie, wtedy nikt nie będzie -być może - błędnie jej analizował. Teraz wygląda to w kolejnym poście piszesz na zwykłe tłumaczenie się. Mamy radnych, którzy mają swoje dyżury, mieszkańcy też mogą zebrać podpisy i zgłosić projekt uchwały powstanie progów zwalniających.. Rostalski coś robi. A co Ty zrobiłaś oprócz narzekania? Zamiar obrazy od Ciebie brzmi jak pochlebstwo Odpowiedz Link
czarnamama73 Re: Progi zwalniajace 15.06.14, 13:05 Powtarzam po raz kolejny: nie było moją intencją negowanie kierowców parkujących w tych miejscach a zwrócenie uwagi na sam fakt zastawionej autami ulicy bo ktoś wcześniej napisał ,że slalomem trzeba jechać.Ja sie osobiście do tego przyzwyczaiłam co nie zmienia faktu ,że potrzeba więcej miejsc parkingowych. Proponuję także, następny raz zanim wdasz się w dyskusję przyjrzeć się jakie znaki stoją w nadmienianych przez Ciebie miejscach.Nie wiem jak Ty, ale ja się dostosowuję do nich. Podejrzewam,iż gdybyś mieszkała przy tej ulicy,kilka razy na tydzień słyszała pisk opon hamujących gwałtownie aut,widziała z jaką prędkością te auta jadą a jednocześnie bawiacą się gromadę dzieci (często piłka)na pobliskim placu zabaw z jednej jak i z drugiej strony,dzieci przechodzące codziennie przez tę ulicę do szkoły- może by Ciebie ten przykład przekonał. Nie miałam i nie mam zamiaru się tłumaczyć, sądziłam że przekaz postu jest jasny i ktoś nie będzie zagłebiał się w szczegóły typu:przechodziło-przebiegało.Są jednak widzę ludzie,którym trzeba tłumaczyć pewne sprawy . Moje posty nie są narzekaniem.Stwierdzam fakty i brak na nie poczucia odpowiedzialności ze strony naszych władz. Nie znasz mnie ,więc skąd ta pewność ,że nic nie robię w tym kierunku No cóż ,nie było moim celem obrażanie Ciebie aczkolwiek .brak jasności/bystrości umysłu to prawie jak analfabetyzm a analfabeta to nie tylko człowiek ,który nie potrafi w ogóle czytać,to także osoba która nie umie czytać ze zrozumieniem. Odpowiedz Link
mszczyglod_1 Re: Progi zwalniajace 15.06.14, 15:26 Rostalski coś z tym robi, bo z tego co mnie pamięć nie myli i czytałem- jest przewodniczącym tego osiedla więc to raczej jego obowiązek. Swoją drogą, Rostalski, co odpisuje burmistrz na te pisma? Bo chyba odpisuje coś? Radni rymuje się ładnie z "bezradni". Zakaz parkowania na jezdni jest po jednej stronie między 15-16 jednak nikt go nie respektuje. Nie wiem dlaczego julku jesteś antyprogowy? Odpowiedz Link
rostalski.l Re: Progi zwalniajace 15.06.14, 16:12 mszczyglod_1 napisał: > Rostalski coś z tym robi, bo z tego co mnie pamięć nie myli i czytałem- jest pr > zewodniczącym tego osiedla więc to raczej jego obowiązek. Swoją drogą, Rostalsk > i, co odpisuje burmistrz na te pisma? Bo chyba odpisuje coś? > Radni rymuje się ładnie z "bezradni". > Zakaz parkowania na jezdni jest po jednej stronie między 15-16 jednak nikt go n > ie respektuje. > Nie wiem dlaczego julku jesteś antyprogowy? Dzień Dobry. Co do obowiązków to są nimi sprawozdania reszta to dobra wola Co do odpowiedzi to były dwie. Z jednego roku: "Zgodnie z przepisami zawartymi w Rozporządzeniu Ministra infrastruktury z dnia 3 lipca 2003 r. [...] nie należy montować progów na drogach gdzie kursuje autobusowa komunikacja pasażerska." W odpowiedzi na kolejny wniosek dostałem informację: "Sprawa zainstalowania progów zwalniających zostanie rozpatrzona ponownie po zakończeniu budowy budynków TBS". PS W tym roku też będzie taki wniosek. Odpowiedz Link
mszczyglod_1 Re: Progi zwalniajace 15.06.14, 18:54 Dziwne te odpowiedzi bo przecież przez ul Chabrową również kursuje autobusowa komunikacja pasażerska, jeżdżą autobusy pracownicze np do Toyoty jak i autobus miejski- nie wiem jakiej linii, ale na pewno wiezie dzieci do szkoły w Jelczu. Zjeżdża z wiaduktu na rondzie i prościutko przez progi długie i szerokie do Jelcza. Tam można a na Wolności nie? Odpowiedz Link
julek11 Re: Progi zwalniajace 13.06.14, 08:49 Tam nie próg zwalniający, a zakaz parkowania po obu stronach ulicy najbardziej jest potrzebny. Odpowiedz Link
julek11 Re: Progi zwalniajace 13.06.14, 08:50 Mój wpis był do komentarza odnośnie progów od ronda do Przedszkola Magdalenka. Odpowiedz Link
cwanaania Re: Progi zwalniajace 13.06.14, 18:52 Jak już postawią te zakazy postoju to progi będą jak znalazł! Niektórym kierowcom zaparkowane przy drodze auta nie przeszkadzają w szybkiej jeździe więc strach pomyśleć co się będzie działo jak przeszkody znikną! Odpowiedz Link
kat_jakub Re: Progi zwalniajace 14.06.14, 10:38 Parkowanie na ulicy jest standardem w większości krajów europejskich. Ma to wiele pozytywnych elementów. Wymusza wręcz spacerową prędkość pojazdów, uczy kultury kierowców wymuszając wzajemne kompromisy, chroni pobocza i tereny zielone. W miejscach bardzo obleganych stosuje się ograniczany czas parkowania. Tarcze zegarowe są standardem. Tam gdzie pojazdów jest mało na ulicach specjalnie na pasie ruchu stawia się szykany w postaci klombów itp. wynalazków ( jak w Dobrzykowicach )żeby zmusić do jazdy zygzakiem. U nas jak zawsze pomysły idą w drugą stronę niż całym motoryzacyjnie ucywilizowanym świecie. Oczywiście zabronić. Zabranianie wszystkiego jest chyba naszą cechą narodową. Zakaz parkowania, rewelacja, niech stoją auta na trawnikach i chodnikach, a w centrum stwórzmy szerokiego highwaya i pomstujmy, że szybko jeżdżą. Potem zróbmy progi na pustej drodze i będzie cacy. Ja domyślam się skąd to się bierze. Kilkanaście lat temu kiedy mieszkałem w Wiedniu zdałem sobie sprawę, że moje polskie umiejętności nie przystają do tego miejsca. Musiałem szybko je zweryfikować. Koperta na centymetry, ciągłe wzajemne przepuszczanie się w wąskich uliczkach, pilnowanie czasu parkowania były mi nieznane. Przecież ja przyjechałem w kraju husarii, tylko wio i prr, a jak już zaparkować to niedbale, nonszalancko najlepiej na chodniku, na skos w błocie, albo na trawniku. Podejrzewam, że gdyby np. Al. Wolności wyglądała tak jak wiele ulic we Włoszech czy Francji, czyli z przejazdem szerokim tylko na jedno auto na całej długości to jedni by się pozabijali, a drudzy nigdy z domu nie wyjechali. Ja jestem za zdjęciem wszystkich zakazów parkowania na ulicach gminnych i osiedlowych, przy jednoczesnym restrykcyjnym traktowaniu wszystkich niszczących trawniki i zastawiających chodniki i przejazdy. Co z tego, że rzeczywista prędkość, bez zakazów i progów spadnie do 20 km/h i trzeba będzie kulturalnie i z uśmiechem ustępować sobie przejazd. Przeszkadza wam to ? Odpowiedz Link
cwanaania Re: Progi zwalniajace 15.06.14, 13:58 To ja zapraszam na Al. Wolności w godz. 6.00 - 8.00 i 15.00 - 16.00, kiedy mistrzowie kierownicy muszą zatrzymać się aby zrobić zakupy. Parkowanie jednocześnie na jezdniach z obu kierunkach tak, że nie ma jak się prześliznąć między nimi. Parkowanie tuż przed wyjazdem z najnowszego budynku TBS blokując skutecznie widoczność. Dodatkowo jeszcze "zaopatrzenie" - święte krowy blokujące skutecznie ruch. Dodaj do tego pieszych, którzy wchodząc na ulicę miedzy sklepami nawet nie patrzą czy coś jedzie czy nie! Klony wzdłuż drogi wyglądają ładnie, ale bardzo ograniczają widoczność, zarówno dla pojazdów włączających się do ruchu na Al. Wolności jak i dla tych poruszających się już drogą. Pieszych praktycznie nie widać aż nie staną na pasach! Jada 20 km/h to czasami za dużo jak na ten odcinek. Progi powinny być takie jak na Chabrowej - duże i szerokie połączone z pasami i powinny być przy każdym przejściu. Dodatkowo zakaz parkowania po jednej stornie - całkowity, całą dobę. A burmistrz no cóż.. Przez pierwszą kadencję nie zrobił nic więc nie wiem czego się po nim ludzie spodziewali wybierając go na druga kadencję. Na szczęście to nie Putin i dożywotniego burmistrzostwa nie będzie. A wkład Komendy Miejskiej Policji w bezpieczeństwo minimalny - regularnie spisują tych cą w "parku" przesiadują, ale na tym koniec. Ale Krupówki mamy cudne! Odpowiedz Link
korleonee Re: Progi zwalniajace 15.06.14, 18:18 Pan radny Krzysztof W. wielokrotnie apelowal o progi zwalniajace na ul.Tanskiego ale coz, takiego mamy burmistrza ze nic sobie z tego nie robi. Pamietam dwie kadencje wstecz byly progi zwalniajace przy szkole nr 2 i na ul.olawskiej przed kosciolem. Odpowiedz Link
korleonee Re: Progi zwalniajace 15.06.14, 18:32 Progi zwalniające są najpopularniejszą i najprostszą metodą uspokojenia ruchu drogowego. Szczegółowe wytyczne dotyczące progów zwalniających opisano w załączniku nr 4 Rozporządzenia Ministra Infrastruktury z dnia 3 lipca 2003 r. w sprawie szczegółowych warunków technicznych dla znaków i sygnałów drogowych oraz urządzeń bezpieczeństwa ruchu drogowego i warunków ich umieszczania na drogach. Załącznik nr 4 - szczegółowe warunki techniczne dla urządzeń bezpieczeństwa ruchu drogowego i warunki ich umieszczania na drogach Decyzja o montażu progu zwalniającego wymaga każdorazowo, oprócz przeanalizowania kwestii prawnych dotyczących możliwości zastosowania takiego rozwiązania w danym miejscu na drodze, wzięcie pod uwagę także pozytywnych jak i negatywnych skutków takiego działania. Do pozytywnych skutków należą m. in.: - miejscowe ograniczenie prędkości pojazdów kołowych, w szczególności w rejonach szkół, przedszkoli, placów zabaw i innych miejsc szczególnie uczęszczanych przed dzieci, - niewielki koszt montażu takiego urządzenia i łatwość w jego montażu- zwłaszcza w przypadku próg listowych, - zmniejszenie natężenia ruchu drogowego, którego część w przypadku montażu progów może przenieść się na drogi równoległe, np. drogi o wyższej kategorii, oraz prawie całkowite wyeliminowanie ruchu tranzytowego z drogi Do negatywnych skutków możemy zaliczyć: - zwiększenie hałasu i drgań w okolicy- szczególnie uciążliwe dla posesji znajdujących się w bliskości zamontowanego progu, - ponadnormatywna emisja spalin pojazdów które przekraczają próg i tuż po jego przekroczeniu, - zagrożenie dla rowerzystów którzy przekraczają próg oraz innych kierujących pojazdami jednośladowymi, - konieczność zwalniania pojazdów uprzywilejowanych- pogotowia, straży pożarnej, policji podczas wykonywania interwencji, - negatywne oddziaływanie na konstrukcję drogi oraz na urządzenia znajdujące się w drodze- sieci wodociągowe i kanalizacyjne, sieci gazowe, - utrudnienia związane z prawidłowym odśnieżaniem jezdni i częste uszkodzenia progów listwowych przy odśnieżaniu, - utrudnienia w prawidłowym odwodnieniu drogi, - częste rozjeżdżanie poboczy i chodników przez kierowców wymijających progi. Przy ocenie zasadności montażu progów należy także wziąć pod uwagę, iż ze względu na moc obecnych pojazdów próg pozwala zdyscyplinować nieprzepisowych kierowców tylko w odległości kilkudziesięciu metrów. Taka odległość jest wystarczająca aby przeciętnym pojazdem o mocy 100KM osiągnąć prędkość ok. 50 km/h. Ze względu na to iż progi zwalniające są przeważnie montowane na drogach gminnych, a te są z reguły gęsto zabudowane budynkami uciążliwość związana z hałasem, drganiami i spalinami może okazać się dużym problemem. W przypadku rozjeżdżania chodników przez wymijające je pojazdy jest możliwość zastosowania wysokich krawężników (przepisy nakazują co najmniej 10 centymetrowe krawężniki przy chodnikach znajdujących się tuż obok jezdni). Jednak w przypadku niszczenia poboczy aspekt ten jest trudniejszy do rozwiązania. Jest możliwość zastosowania słupków niwelujących ten problem tam gdzie pobocze jest szerokie, lecz tylko częściowo- należy tutaj zachować skrajnię o szerokości 0,5 metra od granicy jezdni do najbliżej niej położonej części słupka- a to wystarczy aby pobocze było rozjeżdżane. Kwestia znaku B-33 Częste kontrowersje wzbudza aspekt dotyczący znaków B-33 którymi oznakowane są progi. Kwestia dotyczy wątpliwości czy znak B-33 zawarty w zestawieniu ze znakiem A-11 z tabliczka T-1 lub tabliczką T-2, obowiązuje tylko w momencie przejazdu przez próg zwalniający, czy też należy ten znak traktować jako zwyczajny znak B-33. Zakres obowiązywania znaku B-33 reguluje Rozporządzenie Ministrów Infrastruktury oraz Spraw Wewnętrznych i Administracji z dnia 31 lipca 2002 r. w sprawie znaków i sygnałów drogowych (Dz. U. Z 2002r. Nr 170, poz. 1393 z późn. zm.) § 27. 1. Znak B-33 "ograniczenie prędkości" oznacza zakaz przekraczania prędkości określonej na znaku liczbą kilometrów na godzinę. Dopuszczalna prędkość określona na znaku obowiązuje, z zastrzeżeniem ust. 4 i § 32, do miejsca: 1) wprowadzenia innej dopuszczalnej prędkości znakiem B-33 lub B-43, 2) umieszczenia znaku D-40 oznaczającego początek strefy zamieszkania, 3) umieszczenia znaków oznaczających odpowiednio początek lub koniec obszaru zabudowanego, o których mowa w § 58 ust. 3 i w § 114 ust. 1 pkt 1 i 2. (...) 4. Znak B-34 "koniec ograniczenia prędkości" oznacza odwołanie ograniczenia prędkości wprowadzonego znakiem B- 33. § 32. 1. Znak B-42 "koniec zakazów" oznacza odwołanie zakazów wyrażonych znakami: B-23, B-25, B-26, B-29 i B-33. 2. Jeżeli zakaz wyrażony przez znaki B-25, B-26, B-29, B-33, B-35, B-36, B-37 i B-38 nie jest uprzednio odwołany znakiem oznaczającym koniec zakazu, to obowiązuje on do najbliższego skrzyżowania; nie dotyczy to skrzyżowania na drodze dwujezdniowej, na którym wlot drogi poprzecznej znajduje się tylko z lewej strony i nie ma połączenia z prawą jezdnią. O wydanie opinii w przedmiotowej kwestii postanowiłem zapytać Ministra Infrastruktury. Poniżej publikuję odpowiedź. M R - 1 - m g - 0 6 5 2 - 3 1 5 / 1 1 Docman:1142321 Warszawa, 29 sierpnia 2011 r. Pan Karol Ochelski drogipubliczne.eu Szanowny Panie, W odpowiedzi na zadane przez Pana pytanie zawarte w piśmie z 1 sierpnia 2011 r., w sprawie zasad umieszczania znaku drogowego B-33 przy progach zwalniających, Biuro Informacji i Promocji uprzejmie informuje, że zgodnie z pkt. 8.1. załącznika nr 4 do rozporządzenia Ministra Infrastruktury z dnia 3 lipca 2003 r. w sprawie szczegółowych warunków technicznych dla znaków i sygnałów drogowych oraz urządzeń bezpieczeństwa ruchu drogowego i warunków ich umieszczania na drogach (Dz. U. Nr 220, poz. 2181, z późn. zm.), w przypadku umieszczenia znaków A -11a „próg zwalniający” wraz z tabliczką T-1 określającą odległość do progu oraz znaku B-33 „ograniczenie prędkości” w sposób wskazany na rys. 8.1.8 załącznika (a więc na jednej konstrukcji wsporczej), znaki te określają lokalizację oraz prędkość graniczną przejazdu przez próg zwalniający. W przedmiotowym przypadku nie mają więc zastosowania ogólne zasady stosowania znaku B-33, zgodnie z którymi ograniczenie wskazane na znaku obowiązuje do najbliższego skrzyżowania lub do znaku odwołującego zakaz. Odpowiedz Link
jelcz.laskowice Re: Progi zwalniajace 28.06.14, 02:42 Jeśli chodzi o mnie to popieram zamontowanie progów zwalniających a szczególnie przed przejściem dla pieszych obok sklepu Hert na Al. Wolności. Byłem tam raz świadkiem jak kobieta z dzieckiem przechodziła przez przejście i samochód zatrzymał się w celu przepuszczenia pieszych. Kobieta weszła na przejście z dzieckiem a w tym momencie drugi kierujący wyprzedzał samochód który ustąpił pierwszeństwa pieszym. W ostatnim momencie szarpnęła dziecko bo gdyby nie zareagowała to doszło by do strasznego wypadku. Myślę, że gdyby w tym miejscu były progi to szaleniec któremu tak bardzo sie spieszyło i omal nie potrącił pieszych nie wyprzedzałby. Druga sprawa to, że jadąc od strony przedszkola Magdalenka jest ograniczona widoczność ponieważ wchodzi się na przejście z zaparkowanych samochodów. Dorosłego można zauważyć, ale dziecko jest zupełnie nie widoczne. Może gdyby dzieci burmistrza przechodziły przez to przejście codziennie do szkoły to wtedy zdecydowałby się na montaż progów przed tym przejściem. Odpowiedz Link
rostalski.l Re: Progi zwalniajace 07.10.14, 19:05 Dzień Dobry. Zauważyłem że na ul. Mieszka I (odcinek równoległy do ul. Piastowskiej) wycięto dwie dziury w asfalcie. Uważajcie na zawieszenie, bo nie są w żaden sposób oznaczone. Prawdopodobnie zaczęto budowę progów zwalniających (na wniosek rady osiedla). W 2015 mają być również na ul. Al. Wolności. PS Mają być z masy bitumicznej a nie z badziewnego tworzywa. Odpowiedz Link