Dodaj do ulubionych

Pomysły na kampanię

27.08.18, 10:52
Widząc, że powoli pojawiają się plakaty wyborcze (Ł. Dudkowski chwali się konktrakatami, za moment pewni inni zaczną) proponuję, aby kandydat/kandydaci rozważyli:
1. rozwinięcie komunikacji na terenie gminy.
Oleśnica blisko- nic nie dojeżdża
Chrząstawa- tak samo
czy na wzór gminy Czernica, zdaje się uboższej, nie można wprowadzić darmowej komunikacji na stację PKP? Zapewne młodzieży (i nie tylko) z Dziupliny czy Nowego Dworu, byłoby łatwiej dojeżdżać do szkół- nie byliby tylko zdani na rodzinę, kóra podwozi na stację.
2. czy po tylu apalech jest możliwość zrobienia porządku w parku? zrobić chdniki i oświetlenie? są pieniądze na budżet obywatelski a na to wciąż nie ma. Zmieniają się rządzący a park jak był zaniedbany tak jest.
3. nowy market- ale konkrety a nie mgliste obietnice a na koniec powstaje żabka czy fresh lub inne dino

Powoli zaczynam widzieć aktywność radnych, część uśpiona, po prawie 4 latach zaczyna się pojawiać w swoich okręgach. Szkoda, że do tej pory tylko głosowali, a żadnych inicjatyw sad
Obserwuj wątek
    • inz_75 Re: Pomysły na kampanię 27.08.18, 23:56
      Co do punktu pierwszego to wydaje się że to bardziej ludzie z Oleśnicy i Chrząstawy powinni być zainteresowani komunikacją z JL, oczywiście głównie z powodu większej oferty miejsc pracy.
      Oczywiście zwiększenie dostępu do siły roboczej dla firm to też wartość, ale wg mnie inne gminy musiały by partycypować w kosztach.
      Co do pkt. 2 to pełna zgoda. Mamy ładny park tylko zaniedbany.
      Punkt trzeci to wg mnie objaw słabego planowania przestrzennego.
      Myślę że ogólnie w JL brakuje dobrego planowania przestrzennego co hamuje rozwój lub powoduje że jest on chaotyczny .
      Uważam że władze powinny się zaangażować w pozyskanie terenów na różne rodzaje działalności nie tylko na market.
      Powiem szczerze że nie wiem jakie są możliwości prawne ale wydaje się że gmina mogłaby odkupić działki od obecnych właścicieli przygotować plany dla tych działek i i odsprzedać na inwestycje między innymi na market.
      Być może zapomniany chyba temat "obwodnicy" byłby okazją na częściowe przynajmniej uporządkowanie w temacie rozwoju i planowania przestrzennego.
      Od siebie dodałbym:
      3. Ronda gdzie tylko to możliwe. Dwa miejsca które mi przychodzą do głowy to skrzyżowanie Wrocławskiej z Oławską i Oławskiej z Belgijską. Wiem że w pierwszym przypadku miejsca chyba mało ale zrobiłbym wszystko żeby je tam wybudować.
      4. Drzewa. Po dobrym zaplanowaniu co gdzie ma być, mam tu na myśli ewentualne przebudowy infrastruktury drogowej i innej, zainwestowałbym w porządny plan nasadzeń i systematycznie go realizował.
      Uważam że drzewa tworzą klimat miejsca. I nie mam tu tylko na myśli tego że dają cień w upalne dni ale to że gdy w okolicy z jest ładna i zadbana zieleń to po prostu przyjemniej się żyje.
      5. Monitorowane parkingi samochodowe i rowerowe z wiatami przy stacji pkp i przystankach PKS. Łatwiej by było korzystać z komunikacji zbiorowej gdyby można było dojechać do stacji/przystanku i zostawić tam rower bez obawy że np. zniknie.
      Zdaje się że teraz budowane są jakieś parkingi przy PKP ale od strony wioski jest on b. mały. Dobrze że coś się robi ale trochę mało perspektywicznie.
      Na razie tyle.
      • mszczyglod_1 Re: Pomysły na kampanię 28.08.18, 23:01
        Ciekawe pomysły
        Doprecyzuję- w 1 pkt- głównie chodziło o bezpłatną komunikację z gminnych wiosek do i ze stacji PKP
        Oleśnica czy Chrząstawa-przy okazji, jednak wg mnie priorytet to dojazdy na stację. Podałem przykład Dziupliny. Taki 17 latek w sumie jest tam uwięziony: rodzcie nie zawsze dowiozą

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka