Dodaj do ulubionych

Lotnisko w J-L

24.04.06, 08:36
Czy ktoś orientuje się gdzie znajdowało się lotnisko w J-L?? Z tego co wiem to
gdzieś w okolicach Nowego Dworu.

pozdr..
nocai
Obserwuj wątek
    • panzerstoss1 Re: Lotnisko w J-L 24.04.06, 10:01
      Też słyszałem o tym lotnisku... i o kilku innych obiektach... Wkrótce wybieram
      się na poszukiwania big_grin
      • matejkoo Re: Lotnisko w J-L 24.04.06, 10:24
        lotnisko....daj mi z dwa dni a wyczaje bo gdzieś kiedyś czytałem w
        internecie...bardziej ciekawy jest rynek chyba z 14 wieku...koło dębiny...w
        lesie...niby rynek J-L pozatym, dołączam się do poszukiwań
        • nocai Re: Lotnisko w J-L 24.04.06, 10:32
          Trzymam za słowo. Masz dwa dni ! smile
          Co jeszcze ciekawego można zobaczyć w okolicy jeżdżac rowerkiem ??, na razie
          zaliczyłem ruiny zamku w Jelczu, kamień "czarnej ręki" (czy tak jakoś) w lesie i
          ścianę do przestrzeliwania haubic z fabryki Kruppa i jakieś 500 metrów przed
          tym "bunkrem" znalazłem w lesie jakieś dziwne schrony.
          pozdr..
          nocai
          • matejkoo Re: Lotnisko w J-L 24.04.06, 10:50
            Wiesz co mnie ciekawi, na 3 stawie...ta górka troche za wysokie odchylenie jak
            na taki teren pozatym...jeśli to była kopalnia piachu..to wynika że nic z niej
            nie wykopali..no i obok schody do byłego zapewne domu niemieckiego..ciekawe czy
            jest gdzieś wejście do piwnicy..bo zapawne jest..no i co chciałbym zwiedzić
            bunkry byłej fabryki krupa szkoda że do tego nie ma wstępu, wiem że takowe
            sa..bo rozmawiałem kiedyś z starszymi pracownikami i mówili..że podczas lata
            coś tam chłodzili..a z czasem zalało ten bunkry.
            • faranhaid Re: Lotnisko w J-L 24.04.06, 11:51
              Na trzeci stawie w latach 70-tych , były odwierty - szukano ropy ?. Czy
              znaleziono coś ? Tego nikt nie wie , bo nagle wszystko zniknęło i cisza .
              • matejkoo Re: Lotnisko w J-L 24.04.06, 12:20
                ooo...ciekawe
                • adamogo Re: Lotnisko w J-L 24.04.06, 15:02
                  Lotnisko jest w lesie w Nowym Dworze, znaczy zarośnięte trawą, ale widać.Znajduje się koło wybudowanej kilka lat temu leśniczówki.Zaraz za leśniczówką masz hangar, prawdopodobnie na 3 czołgi służył, albo na samoloty.Na polu pomiędzy Piekarami a Laskowicami jest bunkier, niestety już zawalony, z tego co pamiętam w latach młodości, można nim było dojśc do cmentarza.Jest jeszcze bunkier na polu przed Kopaliną, kiedyś wykopaliśmy tam kilka puszek po konserwach z datą 1940.Stoi na nim ambona, czasami też tam straszy hehe.Co do kolejnego to nie wiem, może u mnie na podwórzu jest, chociaż ja znalazłem tylko 10 bomb lotniczych i 350kg prochu, dwa granaty i kałacha.Z boku u sąsiada kilkanaście lat temu odkopało się naczynia ceramiczne z II wojny światowej, chyba jeszcze mojej ciotce kilka zostało.Jest jeszcze wiele ciekawych pozostałości, głównie po Armi Radzieckiej, no i oczywiście Wojskach Niemieckich.A propo Chwałowic, ponoć kiedyś w tym miejscu gdzie stoi ulica, stały domy.Potem dopiero się przekształciło, i jest ulica a domy stoją po boku.Co do Dębiny to nic o starym rynku nie słyszałem, chociaż widziałem jakieś stare cegły ułożone w mały krąg, ale to nie to, gdyż taki zabytek dawno by był już jakoś zabezpieczony.Jest tam za to ok. 300 letni Dąb, który widziałem kiedyś na widokówce Jelcza-Laskowic.Znajduję się on koło boiska w Dębinie.Gdzieś na tym forum jest temat o wycieczkach rowerowych, podałem tam ciekawe trasy z stron internetowych.Warto poszukać i wybrać się jakąś trasę.
                  • nocai Re: Lotnisko w J-L 24.04.06, 15:32
                    trochę poszperałem po necie i znalazłem:
                    www.jelcz-laskowice.republika.pl/
                    są tam informacje o "rynku" i obozie pracy w Miłoszycach
                    • matejkoo Re: Lotnisko w J-L 24.04.06, 17:07
                      O tym mi. pisałembig_grin tej stroncebig_grin Adamago uratowałeś mi...bo z braku czasu bym nie przeszperałbig_grin
                      • jeltsch Re: Lotnisko w J-L 24.04.06, 18:35
                        Bunkier na trzy czołgi?
                        Jeżeli myślimy o tym samym miejscu to jest ono na trasie leśnej z Nowego Dworu do Bystrzycy w lesie po prawej stronie i nie są to bunkry na czołgi, ani hangary, lecz chyba miejsce testowania dział produkowanych w Jelczu. Po wojnie faktycznie było tam lotnisko pod "patronatem" sierpa i młota wink Podobno obok tego miejsca pod koniec wojny Niemcy wybudowali atrapę fabryki w Jelczu, która została zbombardowana - dlatego tam tak dużo leji po bombach. Polecam na wycieczkę rowerową.
                        Czy to o to chodzi?
                        www.republika.pl/felis/jelcz-laskowice/pictures/sciana.jpg
                        --==<< Gwałtowna cisza >>==--
                        --=sad[ Spokojny sztorm ]]==--
                        --==(( Biała czerń))==--
                        • nokianin Re: Lotnisko w J-L 24.04.06, 20:29
                          taak, na rower to świetne miejsce, a teoria o zbombardowaniu "fałszywej" fabryki
                          może wyjaśniać te leje po bombach, choć i samo lotnisko mogło byc celem nalotu
                          bombowego; aha, jeszcze jedno - jest tam (w okolicach tego lotniska) duzo
                          jagodowych miejsc smile
                          • adamogo Re: Lotnisko w J-L 25.04.06, 16:07
                            Oprócz jagód, jakbyś trochę pokopał, znalazłbyś tam dużo pałeczek prochu, niektóre idealnie zachowane, długości czasami do 10 cm.Nie wiem do czego służyły te pałeczki z prochu<bardzo chude> i zapewne się nie dowiem.Oprócz lejów możesz znaleźć same bomby, co potwierdzili znajomi chyba dwa lata temu, gdyż na dnie stawu hoddowlanego znaleźli bomby<jakoś tak to było, nie wiem jaka wersja poszła w teren> Możesz też poznajdywać dużo naboi, zardzewiałych oczywiście najczęściej do sztucera<no ja tak znajdo
                            wałem hehe>
    • aniusia-blondyna Re: Lotnisko w J-L 24.04.06, 20:17
      A ja kiedyś za pierwszym stawem znalazłam jakies ruiny zastanawiam sie co tam
      było. Pamietam że były z białej cegły, to tam za bunkrem w głąb lasu.
      • nokianin Re: Lotnisko w J-L 24.04.06, 20:37
        też widziałem te ruiny z białej cegły, ale nie wiem czego są resztkami... są też
        tam jakieś wykopy (fundamenty?) jakiegos obiektu... temtejsze bunkry (przy
        pierwszym stawie) są tak ułożone że po wyjściu z jednego widzi się wejście do
        drugiego itd. bardzo ciekawe... jest też swego rodzaju zagłębienie w ziemi obok
        stawu w lasku, były tam betonowe bloki, które teraz mozna zobaczyć przy drodze
        na plaży...
        • matejkoo Re: Lotnisko w J-L 24.04.06, 20:41
          Hmm to są strażnice strzelnicze....czyli ładne betonowe małe bunkrybig_grin
          • aniusia-blondyna Re: Lotnisko w J-L 24.04.06, 20:50
            to mi na bunkier wcale nie wyglada, raczej jak komin <lol>
          • nokianin Re: Lotnisko w J-L 24.04.06, 21:08
            nie to miałem na myśli, pisałem o prostopadłoscianach betonowych wymiary około
            500x500x800, a te małe bunkry strzelnicze znam, właziłem do nich za łebka smile
            większa ich ilosc jest kolo zalewu nad Odrą...
            • matejkoo Re: Lotnisko w J-L 24.04.06, 22:09
              To źle zrozumiałem, to nie wiem o czym mówisz..
    • wierzbicki_lukasz Re: Lotnisko w J-L 27.04.06, 15:47
      Lotnisko, a raczej pas startowy znajdowało się na terenie Miłoszyc. Zaraz po II
      Wojnie przez jakiś czas służyło wojskom radzieckim. O wykorzystaniu owego pasa
      na potrzeby Luftwaffe nic mi nie jest wiadome.
      W kwestii nowodworskiej, to owe "potrójne" hangary to oczywiście strzelnica do
      przestrzeliwania broni przeciwpancernej (i nie tylko) z zakładów Kruppa. Swego
      czasu znalazłem na jednej ze ścian wyryty wpis z 1944-roku (sądząc po nazwisku -
      polski więzień).
      Liczne konstrukcje 'bunkrowe' na naszym terenie to w większości standartowe
      schrony przeciwlotnicze masowo budowane pod koniec wojny.
      Jakiejś większej eksploracji nikomu nie polecam. Lokalna ziemia wręcz
      naszpikowana jest niebezpiecznym żelastwem.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka