Dodaj do ulubionych

USA a Kuba...?

24.08.06, 14:13
Koniec embarga USA wobec Kuby?
USA są gotowe znieść trwające 44 lata embargo ekonomiczne wobec Kuby –
warunek to rozpoczęcie procesu demokratyzacji na wyspie. Propozycja została
skierowana do kubańskiego rządu tymczasowego – kilka tygodni temu chory Fidel
Castro oddał władzę w ręce brata.

[RMF]

Moje pytanie:
Co o tym myślicie?
Obserwuj wątek
    • matejkoo Re: USA a Kuba...? 24.08.06, 14:59
      Co mnie boli że kiedyś KUBA była ekonomicznie rozwinięta.. bogaty kraj.. moim zdaniem to jeden z małej ilości dobrych kroków z strony USA, to dobrze może uda się ten kraj i tych ludzi przywrócić do normalności (znaczy się system)
      • fk90 Re: USA a Kuba...? 24.08.06, 15:01
        Dla mnie to brzmiało dość dziwnie ;/ No tak...jeden kraj decyduje o
        drugim...heh.
        • matejkoo Re: USA a Kuba...? 24.08.06, 15:51
          no popatrz. embargo to zakaz handlu z tym krajem czyli, poprostu nie sprzedajemy, kupujemy, zdaje się kuba chyba jest na wodach terytiorialnych USA ale nie dam sobie głowy obciąć, poza tym to nic innego jak bojkot krajów, przeciw polityce Fidela Castro.
          • aron2004 Re: USA a Kuba...? 24.08.06, 17:00
            mnie to dziwi, że Fidel pragnie globalizacji. Przecież dzięki embargo wielkie
            koncerny światowe nie wykończyły jeszcze małych firm kubańskich.
          • fk90 Re: USA a Kuba...? 24.08.06, 17:16
            Hm..no tak, ale ja tu mam bardziej na myśli takie ultimatum. Może nie bardzo
            jestem jeszcze w tym temacie, ale dla mnie to brzmi jak sznataż: "dmay wam to
            jak wy zminicie to". Choć moze to tylko ja tak odbieram?
            • matejkoo Re: USA a Kuba...? 24.08.06, 18:25
              aron piszesz że wielkie koncerny nie zniszczyły małych kubańskich firm.. a
              zapomniałeś o tym że CI ludzie już nic niemają? że tam jak powiesz coś na władze
              jesteś w pierdlu.?? to poczytaj jak kiedyś kuba stała gospodarczo i zobaczysz że
              nie było źle. Po za tym turystyka i cygara..big_grin
            • katka256 Re: USA a Kuba...? 24.08.06, 19:35
              Podobnie było z RPA,też istniało embargo i to większość krajów stosowała się do
              niego, dopóki istniał apartheid,warunkiem zniesienia embarga było zniesienie
              apartheidu.
    • buddyn Re: USA a Kuba...? 24.08.06, 20:32
      Na Kubę to pojechałbym kupić sobie kilka autek z lat pięćdzesiątych fajne stare
      amerykańskie fury i myślę,że cena przystępna
      • matejkoo Re: USA a Kuba...? 24.08.06, 21:09
        .. jakiś krążownik.. lol fajnie by było.. połowa z nich to 4l. ;/
        • buddyn Re: USA a Kuba...? 24.08.06, 22:33
          no może mieć i tyle służyłby do niedzielnych przejażdżek już widzę ten błękitny
          kolor i chrom, pomarzyć dobra rzecz,nikt tego człowiekowi nie może zabrać
          • matejkoo Re: USA a Kuba...? 25.08.06, 14:54
            heh do tego szprychowe fele, hydrauliczne zawieszenie, jakaś muza do wożenia i 20km/h po rondzie.. dla wtajemniczonych to nie jest szpan, tylko taki "styl" jazdy OldCarsamismile
    • mono80 Re: USA a Kuba...? 25.08.06, 21:01
      z Kubą nie jest taka prosta sprawa,amerykanie boją się upadku komunistów,bo
      blisko wybrzeża amerykańskiego pojawiłoby się pańswo nieobliczalne w swoich
      poczynaniach.Wyobraźmy sobie,że zamiast plantacji trziny cukrowej rosną konopie
      lub mak i co wtedy.Cała produkcja trafia na rynek amerykański i do tego dochodzą
      nagle do władzy byli komuniści wszelkiej maści i służby specjalne,nazywający
      się demokratami lub liberałami.Ameryka wie co znaczy upadek komunistów w
      Europie Wschodniej i jak długo trwa droga do normalności,dlatego myślę,że mimo
      słabego stanu zdrowia Castro nie naciskają na przemiany wiedzą czym to dla nich
      grozi.
      • matejkoo Re: USA a Kuba...? 26.08.06, 09:59
        a co nie ma plantacji? a co robi cała ameryka południowa? w europie my robiemy najwięcej extasy a w ameryce oni amfy itp.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka