petit7 28.04.08, 22:07 Podzielcie się swoimi doświadczeniami z zwiedzania naszej okolicy. Mam tu na myśli okolicę do 100 km. Ciekawe miejsca do zwiedzania, smaczne gospody, inne atrakcje. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
www88www Re: Pomysł na długi weekend. 28.04.08, 22:41 Jakbyś nie pojechał od nas na południe to zawsze coś ciekawego się znajdzie. Dołóż jeszcze 50 km i masz całe przepiękne północne Czechy. Zawsze to trochę inna kuchnia, piwko, a jak kto lubi świetne morawskie wina. Na początek można zacząć www.zoodk.cz/home_pl.php Odpowiedz Link
nocai Re: Pomysł na długi weekend. 29.04.08, 08:02 Popieram w całej rozciągłości. ZOO w Dvur Kralove to troszkę dalej niż 100(dokładnie 175 przez Kudowę). Ale odkąd tam pojechałem staram się jechać przynajmniej raz w roku. Samego zwiedzania na co najmniej 4-5 godzin (przy dość szybkim tempie), a porównać do wrocławskiego ZOO się nie da, bo to dwa inne światy. Poza tym kawałek od Kudowy jest Skalne Miasto w Teplicach www.teplickeskaly.cz/pl/ , które również jest ciekawą rozrywką weekendową Odpowiedz Link
matejkoo Re: Pomysł na długi weekend. 30.04.08, 09:42 Cudze chwalicie swego nie widzicie: www.kletno.info.pl. Polecam z Czech www.rejviz.com/pl/, jest tam co zwiedzać. Odpowiedz Link
www88www Re: Pomysł na długi weekend. 30.04.08, 10:45 Właśnie. Tak jak napisałam. Jakby nie pojechać 100-150 km na południe to coś się fajnego zobaczy. Byle unikać tzw. kurortów z grillowaną kiełbasą z Biedronki, balonami, plastykowymi pistoletami i chińskimi ciupagami. Kletno jak najbardziej też polecam. Jeszcze nie zadeptane. Odpowiedz Link
mikoj50 Re: Pomysł na długi weekend. 30.04.08, 10:54 Zawsze, a zwłaszcza wiosną jak kwitną azalie można odwiedzić arboretu w Wojsławicach koło Niemczy. Mały park, ale nagromadzone przez dzieiątki lat różne gatunki drzew i krzewów ozdobnych świetnie wyglądają. Tam już widać wiosnę. Dojechać łatwo. Najbliżej przez Strzelin. POZDRAWIAM. Odpowiedz Link
nocai Re: Pomysł na długi weekend. 30.04.08, 13:20 Znacie, znacie Jaskinia Niedźwiedzia robi wrażenie, ale z tego co pamiętam trzeba kilka dni wcześniej zarezerwować bilet, takie mają obłożenie. Kopalni uranu nie polecam, ceny nie za duże i adekwatne do atrakcji turystycznej.Z Kletna jest fajny szlak na Śnieżnik, a w Kletnie polecam nocleg w Wacówce : www.jaskinia.pl/wacowka/index.html Odpowiedz Link
matejkoo Re: Pomysł na długi weekend. 30.04.08, 15:49 Byłem w kopalni robi też wrażenie. Do tego niedaleko jest śnieżnik. Okolice to Huta szkła (też polecam bardzo), i muzeum dinozaurów... czy jakoś tak, ale też polecam... okolica dla jest mnie przepiękna. A co do Rejviz, niedaleko jest Pradziad... piękna najwyższa wieża telewizyjna w Czechach.. wchodzenie tam drogą asfaltową (zamknięta dla ruchu, oprócz ruchu obsługi) robi wrażenie, jak i sam widok z tej wierzy. Jest co zwiedzać, gdzie chodzić Odpowiedz Link