Dodaj do ulubionych

a kto pisał..

22.04.09, 22:52
o znakomitej poprawie stosunków Polska-Niemcy za czasów rządów PO ?? podobno
strona Polska uważa, ze są znakomite .. strona niemiecka twierdzi coś innego ..
wiadomosci.onet.pl/1956967,11,item.html
"Niemcy mają coraz gorszą opinię o Polakach"
rzecz w tym, że w polityce zagranicznej niezbyt liczą się w relacjach
deklaracje, że się kogoś lubi .. problem w tym, żeby druga strona ogłosiła to
samo .. smile
--------------------------------------------------------------------
- Żyje nam się coraz lepiej - oznajmił w expose sejmowym premier.
- To fajnie macie... - pomyślał naród
Obserwuj wątek
    • jassfingss Re: a kto pisał.. 22.04.09, 23:03
      "Zdaniem dr Łady, z rozmów z ekspertami przeprowadzonych w ramach
      badań wynika, że stosunki te popsuły się w latach 2005-2007 oraz że
      teraz następuje poprawa"
      to cytat z tekstu z podanego przez ciebie linku. Pytanie - kto wtedy
      rzadził. Tak tak dobrze obaj wiemy PiSpartei. No i teraz następuje
      poprawa. Dobry tekst, dzięki.
      • jak.kogut.pazurem Re: a kto pisał.. 23.04.09, 10:02
        Acha jassfingss, jaka cudowna manipulacja cytowanym tekstemsmile
        Idealna dla poodzianków, mixerków i petitków, oni z chęcią to łykną.

A może początek tekstu, badania z roku 2008, już za rządów Tuska i PO?

"Pozarządowy ośrodek badawczo-analityczny przedstawił wyniki przeprowadzonych w
        2008 roku badań wzajemnego wizerunku Polaków i Niemców m.in. w kontekście
        polityki europejskiej. Są to trzecie badania tego typu. Dzięki nim - jak
        podkreśla ich współautorka dr Agnieszka Łada - można prześledzić zmiany po
        przystąpieniu Polski do UE.

W porównaniu z poprzednimi latami w postrzeganiu Polski przez społeczeństwo
        niemieckie zmianie nie uległy pozytywne skojarzenia dotyczące m.in. demokracji i
        gospodarki rynkowej, jednak zdaniem dr Łady wciąż niewielu Niemców postrzega
        Polskę przez pryzmat pozytywnych skojarzeń.

Pogorszyła się natomiast liczba negatywnych skojarzeń - coraz więcej Niemców
        uważa np., że polscy politycy są niekompetentni lub że w Polsce panuje korupcja.

Również jeśli chodzi o akceptację Polaków w różnych rolach społecznych opinia
        Niemców nie uległa zmianie lub pogorszyła się. Coraz mniej Niemców chciałoby
        mieć np. przyjaciela lub szefa Polaka.

Podkreślić należy, że wciąż ponad dwie trzecie Niemców akceptuje Polaków w tych
        rolach. Niekorzystne jest odwrócenie tendencji, ponieważ do tej pory wizerunek
        Polaków w Niemczech się poprawiał."

No to jak to w końcu z tym twoim cytowanym tekstem? Bo jednak wizerunek Polaka i
        Polski w Niemczech nie uległ zmianie lub się pogarsza, i to za rządów ekipy Tuska.
        • jassfingss Re: a kto pisał.. 23.04.09, 10:56
          Drogi kolego jak.kogut.pazurem (w głebi duszy jestem przekonany, że
          to heymdall pod nowym nickiem), ale ad rem:
          w dn. 22 kwietnia 2009 r. pod auspicjami Instytutu Spraw Publicznych
          odbyła się konferencja pt: "Polska - Niemcy. Wzajemny wizerunek i
          wizja Europy" w Centrum Prasowym na Foksal w Warszawie. Po tej
          konferencji ukazał się artykuł cytowany przez heymdalla (ciebie).
          Przed chwilą telefonicznie rozmawiałem z dr Agnieszką Ładą,
          współautorką przeprowadzonych badań. Po tej rozmowie nie mam
          absolutnie watpliwości, że cytat wyjęty przeze mnie z tego artykułu
          jest sednem przeprowadzonych badań. Otóż szczegółowym badaniom
          poddano lata 2005-2007, w których jednoznacznie stwierdzono
          negatywne tendencje, które jak wyraziła się dr Łada, nie możliwe są
          do odwrócenia w krótkim czasie. Przy czym dodała, że pozytywne
          tendencje zarysowały sie już w połowie 2008 r. i to rokuje nadzieje
          na poprawę tej sytuacji w kolejnych latach. Okres po 2007 będzie
          również szczegółowo badany i wówczas będzie mozna potwierdzić
          wstępną pozytywną tezę dla nowego okresu. Podsumowujac, jeśli
          ktokolwiek próbował dokonać manipulacji, na pewno nie dotyczyło to
          mnie. Tel. do dr Łady Agnieszki 022/556 42 60 (skretariat).
          Bardzo brzydko i niezmiernie łatwo jest podejrzewać (oskarżać) nie
          posiadając wiedzy źródłowej. Rozumiem, to typowe dla środowiska
          PiSpartei i jej zwolenników.
          • heymdall Re: a kto pisał.. 23.04.09, 13:24
            "pozytywne tendencje" ? jakie pozytywne ?? biedactwo . ominęła cie ostatnia
            ogólnoniemiecka hucpa ze Steinbach w roli głównej jako pokrzywdzonej ?? czy też
            mniej łaskawe patrzenie na Bartoszewskiego ? jak już jeździmy po sobie
            personalnie, to pozwolę sobie zauważyć, że pozytywna tendencją byłoby u ciebie
            wygaszenie skłonności do manii prześladowczej .. choć, jak chcesz, mogę się
            przyznać: djmixer1 to ja smile .. uczono nas, że z trudnymi pacjentami należy się
            zgadzać - to podobno pozytywnie wpływa na efekty terapii ..

• heymdall Re: a kto pisał.. 23.04.09, 13:27
            wykonałeś telefon ?? ciekawe .. tobie i czołowym wyznawcom twoich ulubionych
            teorii około 15 lat zajęło nauczenie się, że w windzie ani do umywalki się nie
            sika i nie pije się wody z muszli klozetowych .. to niemożliwe: musiałbyś
            wykręcać numer przez około 48h ..
        • heymdall Re: a kto pisał.. 23.04.09, 12:29
          kogut: spieprzyłeś mi możliwość stwierdzenia, ze rów był wykopany i ostrzeżenia
          ustawione, a jednak idiota w niego wpadł .. wybrał sobie fragment tekstu i
          zinterpretował z daleka od całości ..
          sytuacja wygląda tak, że przed prawie dwoma laty to Polska była winna złym
          relacjom .. przyszedł hipis z polityka miłości .. było tego tyle, że normalnie
          mieliśmy prawie jak króliczki .. atu okazuje się, że od czasu rządów PO to
          Niemcy są tymi nieodwzajemniającymi uczucia .. ciekawa zmiana .. co ciekawe,
          właśnie przed dwoma laty Niemcy zwracali uwagę na bardziej ludyczny charakter
          (kartofle..etc.) polskiej polityki .. a teraz mówią o korupcji i nieudolności ..
          co do pomysłu jassfingsa - nicki wielokrotne .. ciekawy, aczkolwiek nie
          korzystam .. ale jestem w stanie zrozumieć, że złodziej usprawiedliwia swoje
          postępowanie twierdzeniem, że wszyscy kradną, więc i tak schowa się w tłumie ..

• jassfingss Re: a kto pisał.. 23.04.09, 13:06
            Tak to jest jak niedouczony medyk, a raczej konował bierze sie za
            interpretacje w sferze socjologii. Wychodzi na to, że lepiej potrafi
            interpretować wyniki prowadzonych badań niż autor, a właściwie
            autorka, która je przeprowadziła. Wyjatkowo osobliwa historia. Jeśli
            jesteś takim medykiem jakim interpretatorem kwestii socjologicznych,
            a przy tym ewidentnie posiadajacym kłopoty z rozumieniem tekstów
            pisanych, to należy głęboko współczuć twoim ewentualnym pacjentom.
            Nic dziwnego, że mamy taka służbę zdrowia jaką mamy. Naiwnie
            sądziłem, że po przeanalizowaniu wymiany zdań wysilisz się na
            odrobinę samokrytycyzmu i zamilkniesz w tej kwestii, ale jak widać
            nie stać cię na to. Jesteś poprostu żałosny. Nie chce mi się więcej
            z toba gadać.
            • heymdall Re: a kto pisał.. 23.04.09, 13:18
              oj.. nie gniewaj się już tak .. "naiwnie sadziłeś .. powiedzmy to sobie
              otwarcie: jesteś frajerem i niestety już ktoś w tym wątku zwrócił ci uwagę, że
              coś widocznie przeszkadza ci w czytaniu .. o myśleniu już nie mówiąc ..
              mnie bawił sam fakt, że naprawdę w tekście było kilka haczyków .. takich "min
              rozpryskowych z gównem" .. a wlazłeś w nie panie "yntelygent" .. jesteś banalnie
              przewidywalny ..
              po raz który nie chce ci się ze mną więcej gadać ?? 6 ?? 7 ?? cholernie się tym
              przejąłem .. dziś nie będę mógł chyba spać ..
              a kim ty jesteś "człowieku sukcesu" ? analitykiem politycznym ?? analitykiem to
              ty może i jesteś z naciskiem na związek ze etymologia słowa "anus" ..
              socjologiem ?? politologiem ?? przeczytałeś jakąś książkę z dziedziny historii
              ?? wiesz, że pewne procesy lubią się powtarzać ?
              powinienem powiedzieć, że nie mam ochoty na dyskusję z frajerem i robienia z
              niego idioty, ale jestem tak wredny, ze czerpię z tego przyjemność smile .. przykro
              mi ..

• soeinmyst Re: a kto pisał.. 23.04.09, 13:45
                PIS KOCHA STAREGO, NIEUDACZENEGO, ZAKOMPLEKSIONEGO, ...
                ... WIECZNIE SZUKAJĄCEGO UKŁADU I WYZNAJĄCEGO SPISKOWĄ TEORIĘ
                ŚWIATA KAWALERA, MIESZKAJĄCEGO KĄTEM U MAMUSI BEZ PRAWA JAZDY, I DO
                NIEDAWNA KONTA W BANKU - I TYLE -HEYMDALL ?? - MOWI CI TO COS ?????
                hehehe WIDZE; ZE TAK SAMO JAK PIS-LAM KOCHA SIE SAM TAK I TY hehehe
                TO TAKI NARCYZM WASZ hehehe
                • heymdall Re: a kto pisał.. 23.04.09, 15:43
                  biedactwo.. mylisz politykę z reklamą .. dlatego używasz takich liter ..
                • heymdall Re: a kto pisał.. 23.04.09, 18:19
                  "hehehe WIDZE; ZE TAK SAMO JAK PIS-LAM KOCHA SIE SAM TAK I TY hehehe
                  TO TAKI NARCYZM WASZ hehehe "
                  ten, tego .. a co masz na myśli w języku polskim?? naprawdę doceniam to, że się
                  postarałeś
                • heymdall Re: a kto pisał.. 23.04.09, 18:20
                  nie umiem się po prostu odnieść do niezbyt zrozumiałego tekstu .. wiesz -żeby z
                  kimś podyskutować, trzeba jakoś przeczytać i móc się przyczepić do jakiejś teorii
            • jasfinks Re: a kto pisał.. 23.04.09, 13:42
              Pomijając chory bełkot niejakiego jassfingssa, na który szkoda czasu, bo w 99 % jest wypełniony tylko inwektywami, to wydaje mi się że również szkoda czasu na deliberacje czy Niemcy obecnie lubią nas o 1% mniej czy więcej jak kilka lat temu...
              Myślę, że o niebo ważniejszą sprawą w stosunkach z Niemcami czy innym sąsiadami jest wywalczenie sobie nie lubienia, tylko poważania i liczenia się z nami i najlepiej aby to było zapewnione podpisanymi odpowiednimi traktatami. Nie wiem jak Wy ale ja wolę zyskać np 100 tysięcy zł w negocjacjach i zapewnić sobie korzystne zapisy w umowach, niż stracić 100 tysięcy i mieć niekorzystne zapisy i chwalić się tylko wokół jak ci z którymi negocjowałem nieco bardziej mnie teraz lubią...smile
              Takie frajerskie podejście do spraw ważnych wyrobiła w niektórych chyba komuna...bo niektórym wystarczyła dana przez komunę raz na kilka lat jakaś blaszka(w klapę albo na drzwi) i dalej służyli wiernie komunie za nędzne grosze ciesząc się z lubienia...wink
              • soeinmyst Re: a kto pisał.. 23.04.09, 13:46
                jassfingss POZDRO

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka