belial13 01.06.06, 19:30 Mieszkam w bloku,czwarte piętro,czy jest sens sprawić sobie dużego psa?Kolega mi odradza twierdząc,że psisko będzie się męczyło./chodzi o Rottweilera/Co wy na to? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
po.prostu.ona Re: Duży pies w bloku 02.06.06, 00:14 Chodzenie po schodach może być przyczyną problemów ze stawami i kręgosłupem. Rotki nie należą do psów aktywnych w domu, ale nie powinny zostawać same dłużej niż 6 godzin. Aha - mogą się intensywnie ślinić. :-) No i mam nadzieję, że zamierzasz kupić psa z rodowodem - koniecznie z hodowli przebadanej pod kątem dysplazji. Przygotuj się też na spore wydatki jeśli kupujesz szczeniaka - musi jeść naprawdę dobrą karmę oraz suplementy potrzebne do prawidłowego rozwoju kośćca i stawów. No i trzeba będzie wygospodarować czas oraz pieniądze na szkolenie. Odpowiedz Link
alex-alexander Re: Duży pies w bloku 02.06.06, 07:57 belial13 napisał: > Mieszkam w bloku,czwarte piętro,czy jest sens sprawić sobie dużego psa?Kolega > mi odradza twierdząc,że psisko będzie się męczyło./chodzi o Rottweilera/Co wy > na to? TO JEST MEKA DLA PSA. MALA PRZESTRZEN, TEZ CHODZENIE PO SCHODACH JEST UTRAPIENIEM DLA PSA.A I SASIEDZI BEDA CIEBIE PRZEKLINAC. MIESZKALEM KIEDYS W BLOKU, W KTORYM PSY UJADALY DZIEN I NOC. NIECH TO CHOLERA WEZMIE. Odpowiedz Link
po.prostu.ona Re: Duży pies w bloku 02.06.06, 08:33 alex-alexander napisał: >> TO JEST MEKA DLA PSA. Przede wszystkim wyłącz caps-locka. Po drugie - psa należy wyszkolić i nauczyć by nie szczekał, gdy zostaje sam. Co do małego pomieszczenia - sama nie jestem zwolenniczką dużych psów w blokowiskach, ale nie dlatego, że im ciasno w mieszkaniach. Przede wszystkim dlatego, że w miejskich warunkach trudno psu zapewnić odpowiednią ilość swobodnego ruchu. Do tego dochodzi kwestia sprzątania odchodów - z tym też, jak wynika z moich obserwacji, mają problem głównie właściciele dużych psów - choć są oczywiście wyjątki, to niestety bardzo nieliczne. Odpowiedz Link
urania77 Re: Duży pies w bloku 02.06.06, 21:45 Problemy z rottkami w bloku są takie, że: 4 piętro to dość wysoko, rottki mają skłonność do dysplazji, nie będziesz przecież wnosiła(ił) psa który waży 50kg rottki potrzebują długich spacerów ale spokojnych, trzeba poświęcić przynajmniej 2 spacery min. godzinne kupując rottka do bloku, przygotuj się na niecheć większosci ludzi dookoła, większości, ponieważ wiadomo że te pieski nie cieszą sie dobrą opinią i wiekszość ludzi ulega psychozie, także pies obowiązkowo w kagańcu + smycz nie daj Boze żeby puscić bez smyczy, nawet jak ma kaganiec niektórzy ludzie będą się czepiać Piszę to po własnych doświadczeniach. Mam rottka kupionego przez przypadek na targowisku od faceta. Suka ma 6 lat jest łagodna ale lękliwa (boi się rozwieszonego prania, firanki, to jest dośc zabawne, ogólnie wygląda jak rottek a ma charakter ratlerka). Jest chora na bielactwo. Takze jeżeli zależy Ci na tym, żeby Twój pies miał cechy typowego rottka i nie był obciążony chorobami kup psa tylko z papierami. Musisz poswiecić całe zycie na szkolenie i pracę z tym psem, rottek jest psem użytkowym, musi mieć zajecie (ja szkolę amatorsko na psa śledczego). Sąsiedzi do mojej suki już się przyzwyczaili i wiedzą że nie rzuca się na ludzi, ale mieszkam na wsi i nie mam takiego problemu jakbym mieszkała w bloku, czasem jeźdzę do rodziców do miasta i powiem Ci szczerze ze nie chętnie jestem widziana z takim psem, chociaż suka nie zwraca uwagi na ludzi, oni i tak się jej boją. Najlepiej jak stałam na przystanku i dziecko przytulało się do mojej suki widziałam tylko przerażenie w oczach ludzi :))) Ale sie rozpisałam, pozdrawiam Odpowiedz Link
teresa995 Re: Duży pies w bloku 02.06.06, 21:49 Mieszkam w bloku, na drugim piętrze, mam kolejnego dużego psa - dobermana. Z tym, że przeważnie co tydzień na 3 dni wyjeżdżamy za miasto na naszą działkę (1500 m2), gdzie psiak może sobie biegać cały dzień. Jeśli piesek ma dużo ruchu na powietrzu w ciągu dnia (minimum 3 godziny intensywnego ruchu - dla dużych psów,) to osobiście nie widzę problemu w trzymaniu psiaka w bloka na piętrze. Tym bardziej, że rasa Rottweiler nie jest tak ruchliwym i żywotnym psem jak doberman i po skończeniu przez szczeniaka 1,5 roku nie potrzebuje aż tak dużo ruchu. A psie kupki, kałuże, niestety zdarzają się także psom mieszkającym na parterze. Z tego na szczęście przy dobrym ułożeniu piesek wyrasta. Jednym słowem ja i moja rodzina nie widzimy problemu w trzymaniu psa w bloku na piętrze. A Ty oczywiście zrobisz, jak uważasz. Pozdrawiam Odpowiedz Link