Dodaj do ulubionych

Duży pies w bloku

01.06.06, 19:30
Mieszkam w bloku,czwarte piętro,czy jest sens sprawić sobie dużego psa?Kolega
mi odradza twierdząc,że psisko będzie się męczyło./chodzi o Rottweilera/Co wy
na to?
Obserwuj wątek
    • po.prostu.ona Re: Duży pies w bloku 02.06.06, 00:14
      Chodzenie po schodach może być przyczyną problemów ze stawami i kręgosłupem.
      Rotki nie należą do psów aktywnych w domu, ale nie powinny zostawać same dłużej
      niż 6 godzin. Aha - mogą się intensywnie ślinić. :-) No i mam nadzieję, że
      zamierzasz kupić psa z rodowodem - koniecznie z hodowli przebadanej pod kątem
      dysplazji. Przygotuj się też na spore wydatki jeśli kupujesz szczeniaka - musi
      jeść naprawdę dobrą karmę oraz suplementy potrzebne do prawidłowego rozwoju
      kośćca i stawów. No i trzeba będzie wygospodarować czas oraz pieniądze na
      szkolenie.
    • alex-alexander Re: Duży pies w bloku 02.06.06, 07:57
      belial13 napisał:

> Mieszkam w bloku,czwarte piętro,czy jest sens sprawić sobie dużego psa?Kolega
      > mi odradza twierdząc,że psisko będzie się męczyło./chodzi o Rottweilera/Co wy
      > na to?
      TO JEST MEKA DLA PSA. MALA PRZESTRZEN, TEZ CHODZENIE PO SCHODACH JEST
      UTRAPIENIEM DLA PSA.A I SASIEDZI BEDA CIEBIE PRZEKLINAC. MIESZKALEM KIEDYS W
      BLOKU, W KTORYM PSY UJADALY DZIEN I NOC. NIECH TO CHOLERA WEZMIE.
      • po.prostu.ona Re: Duży pies w bloku 02.06.06, 08:33
        alex-alexander napisał:

>> TO JEST MEKA DLA PSA.

Przede wszystkim wyłącz caps-locka. Po drugie - psa należy wyszkolić i nauczyć
        by nie szczekał, gdy zostaje sam. Co do małego pomieszczenia - sama nie jestem
        zwolenniczką dużych psów w blokowiskach, ale nie dlatego, że im ciasno w
        mieszkaniach. Przede wszystkim dlatego, że w miejskich warunkach trudno psu
        zapewnić odpowiednią ilość swobodnego ruchu. Do tego dochodzi kwestia
        sprzątania odchodów - z tym też, jak wynika z moich obserwacji, mają problem
        głównie właściciele dużych psów - choć są oczywiście wyjątki, to niestety
        bardzo nieliczne.
    • urania77 Re: Duży pies w bloku 02.06.06, 21:45
      Problemy z rottkami w bloku są takie, że:
      4 piętro to dość wysoko, rottki mają skłonność do dysplazji, nie będziesz
      przecież wnosiła(ił) psa który waży 50kg
      rottki potrzebują długich spacerów ale spokojnych, trzeba poświęcić
      przynajmniej 2 spacery min. godzinne
      kupując rottka do bloku, przygotuj się na niecheć większosci ludzi dookoła,
      większości, ponieważ wiadomo że te pieski nie cieszą sie dobrą opinią i
      wiekszość ludzi ulega psychozie, także pies obowiązkowo w kagańcu + smycz nie
      daj Boze żeby puscić bez smyczy, nawet jak ma kaganiec niektórzy ludzie będą
      się czepiać

Piszę to po własnych doświadczeniach.
      Mam rottka kupionego przez przypadek na targowisku od faceta. Suka ma 6 lat
      jest łagodna ale lękliwa (boi się rozwieszonego prania, firanki, to jest dośc
      zabawne, ogólnie wygląda jak rottek a ma charakter ratlerka). Jest chora na
      bielactwo.
      Takze jeżeli zależy Ci na tym, żeby Twój pies miał cechy typowego rottka i nie
      był obciążony chorobami kup psa tylko z papierami.
      Musisz poswiecić całe zycie na szkolenie i pracę z tym psem, rottek jest psem
      użytkowym, musi mieć zajecie (ja szkolę amatorsko na psa śledczego).
      Sąsiedzi do mojej suki już się przyzwyczaili i wiedzą że nie rzuca się na
      ludzi, ale mieszkam na wsi i nie mam takiego problemu jakbym mieszkała w bloku,
      czasem jeźdzę do rodziców do miasta i powiem Ci szczerze ze nie chętnie jestem
      widziana z takim psem, chociaż suka nie zwraca uwagi na ludzi, oni i tak się
      jej boją.
      Najlepiej jak stałam na przystanku i dziecko przytulało się do mojej suki
      widziałam tylko przerażenie w oczach ludzi :)))
      Ale sie rozpisałam, pozdrawiam
    • teresa995 Re: Duży pies w bloku 02.06.06, 21:49
      Mieszkam w bloku, na drugim piętrze, mam kolejnego dużego psa - dobermana. Z
      tym, że przeważnie co tydzień na 3 dni wyjeżdżamy za miasto na naszą działkę
      (1500 m2), gdzie psiak może sobie biegać cały dzień. Jeśli piesek ma dużo ruchu
      na powietrzu w ciągu dnia (minimum 3 godziny intensywnego ruchu - dla dużych
      psów,) to osobiście nie widzę problemu w trzymaniu psiaka w bloka na piętrze.
      Tym bardziej, że rasa Rottweiler nie jest tak ruchliwym i żywotnym psem jak
      doberman i po skończeniu przez szczeniaka 1,5 roku nie potrzebuje aż tak dużo
      ruchu. A psie kupki, kałuże, niestety zdarzają się także psom mieszkającym na
      parterze. Z tego na szczęście przy dobrym ułożeniu piesek wyrasta. Jednym słowem
      ja i moja rodzina nie widzimy problemu w trzymaniu psa w bloku na piętrze. A Ty
      oczywiście zrobisz, jak uważasz. Pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka