Dodaj do ulubionych

Sylwester w Wiedniu

13.12.09, 19:52
Będę spędzać Sylwestra w Wiedniu. Gdzie najlepiej wybrać się o
północy, gdzie najfajniejsza zabawa, gdzie najpiękniejsze
fajerwerki ? Na Stephansplatz, może nad Dunajem, może na
Karlsplatz ?
Może Ktoś, kto spędził Sylwestra w Wiedniu, podzieli sie
wspomnieniami smile
Obserwuj wątek
    • austria.info-pl Re: Sylwester w Wiedniu 14.12.09, 09:28
      Dokładne informacje dotyczące przebiegu Sylwestra w Wiedniu i imprez
      towarzyszących znajdują się na stronie www.wien.info/en/music-
      stage-shows/new-years-eve?set_language=en
      Również do ściągnięcia dokładny program.

Pozdrawiamy serdecznie
      Austria.info
      www.austria.info
      • mariusz-w1 Re: Sylwester w Wiedniu 14.12.09, 09:33
        events.wien.info/english/EventDetail.htm?EventID=35181
    • lw82mkow Re: Sylwester w Wiedniu 01.01.15, 22:11
      Przed wyjazdem szukałem w necie cen jakich mogę się spodziewać podczas Sylwestra w Wiedniu, teraz po powrocie podzielę się informacjami:
      Torcik Sachera 4 porcje + 3 kawy melange i 1 cappucino zapłaciłem w kawiarni (w samym centrum !!!) 25?
      Wiener Schnitzel z ziemniakami z odrobina surówki bodajże 8,5?
      dwa razy większy + kartoffelsalat 14,5 ? - boczna uliczka w samym centrum przy katedrze św. Stephana (lokal polecony jako jeden z tańszych przez przewodnika jedzenie jednak bardzo smaczne)
      Coś w rodzaju gulaszu duża porcja (!) dużo mięsa, smaczna, gęsta na prawdę syta potrawa (jedliśmy na pół z żoną) 10? + 1,5? kaucji za tackę + miseczkę smile w budce na dziedzińcu przed Schonbrunn
      Pieczone ziemniaki z sosem od 4 do 8?
      chleb ze smalcem lub innymi dodatkami np. bekon , cebula, sery? od 4 ?
      Kiełbasa z serem (cos a?la parówki serowe ?jedynki? mi nawiasem mówiąc bardzo smakowała) u Turka w budce z musztarda , ketchupem i bułeczką 5? hot-dog z kiełbasą ? ogromny - porównywalna kwota
      grzane wino lub poncz około 4 do 6? + średnio 2? kaucji za kubeczek który można zatrzymać na pamiątkę smile
      Toaleta 0,5? czasami można znaleźć TOY-TOYa za free
      metro 2,5? za przejezd w dowolne miejsce w jedna stronę niezależnie od ilości przesiadek ? metro kursuje co 5 minut
      Alkohol na stacji benzynowej najtańsza wódka 0,5l - 15?
      Jack Daniels malutka butelka (0,35l) 20?
      Mam nadzieję iż pomogłem smile

Korzystając z okazji i z nadzieją iż dużo osób przeczyta ten post chciałem pozdrowić stado kurtyzan które dosiadło się do autokaru w Cieszynie (wycieczka Sylwestrowa 2014/2015 biuro INDEX autokar nr2) nie wspomniał bym o tym gdyby nie pozostała część Lumpenproletariatu im towarzysząca w szczególności absztyfikant blondyneczki (pisząc to podkreślam jej poziom intelektualny który z ostentacyjny sposób prezentowała wręcz ekshibicjonistycznie wszystkim dookoła że nie wspomnę o tym jak uniemożliwiła korzystanie z toalety zarzygując ją po pierwszej godzinie podróży co oczywiście nie przeszkadzało jej w kontynuowaniu chlania?) wracając do tego że tak sobie zażartuje inteligenta i gentelmana który swe męstwo i odwagę chciał prezentować zapraszając kobiety na cytuje ?solówki? ? ech szkoda gadać? jedynym rzeczownikiem jakim mogę go określić to ?barachło?
      Niestety jak mimo woli musiałem wysłuchiwać i oglądać (nie tylko w autokarze) jaką reklamę poza granicami kraju robi nam ta cała ?ELYTA? i że tak powiem zapisuje kolejne karty w pamiętnikach wspomnień z 1000 i 1 nocy? wyrazy współczucia dla rodziców (lata edukacji nie przyniosły rezultatów), pozostałych członków rodzin, przyszłych bękartów, sąsiadów mieszkańców miast? oszczędzę czytającym kolejnych szczegółów zapewniam jedynie iż kanony dobrego wychowania są im zupełnie obce i wykluczam aby jakiekolwiek cenne wartości moralne przekazali potomstwu?

• wislok1 Przerażające 03.01.15, 09:53
        Ręce opadają !

Mam na myśli twój post !
        najbardziej mnie urzekły :
        - anonimowe obsmarowanie współtowarzyszy podróży
        - ceny alkoholu na stacji benzynowej !
        - całkowity brak informacji o tym, jak wyglądał Sylwester we Wiedniu przy dokładnej wyliczance cen jedzenia

Bilet jednorazowy kosztuje 2,20
        Jest na całą komunikację miejską !
        • lw82mkow Re: Przerażające 03.01.15, 11:29
          anonimowe obsmarowanie współtowarzyszy podróży:
          mnie najbardziej właśnie ta część wycieczki utkwiła w pamięci i niemalże przysłoniła pozostałe pozytywne aspekty podróży

ceny alkoholu na stacji benzynowej !
          Mogę Ci również podać cenę do Schonbrunn, bawiłem się na mieście a nie w lokalu ! markety zamknięte od 20? gdybym się kurtyzan dopytał ile kosztuje wizyta w PuFFie to pewnie tez bym wiedział niezależnie od tego czy bym tam gościł? natomiast jak ktoś planuje kupić napoje procentowe na miejscu bo np. autokar pominął sklep wolnocłowy to myślę że informacje cenne, wszystko jest dla ludzi tylko trzeba znać umiar ! i niekoniecznie trzeba kupować alkohol w lokalu ! picie go przed scena w tej sytuacji nie jest niczym złym, wiele osób tak robiło! w przeciwieństwie do skrajnego upojenia się czego następstwem jest ubliżanie kobietom ? nie tylko swoim ! i próby rękoczynów ! Damskim bokserom mówię NIE !
          Sylwester w Wiedniu- plan imprezy dostępny w informatorach w całym mieście, mi się podobało ale to kwestia indywidualnego podejścia i własnych upodobań, nie mogę nikogo zapewnić że będzie się dobrze bawił bo nie wiem czego się ktoś spodziewa? ceny na miejscu to bardzo ważna sprawa w przypadku planowania podróży jedni jadą zwiedzać, inni do opery, kolejni zatańczyć walca? Ciężko mi być np. gwarantem dobrej zabawy jeśli w autokarze widziałem takie atrakcje?
          • wislok1 Re: Przerażające 03.01.15, 13:37
            lw82mkow napisał(a):

> niekoniecznie trzeba kupować alkohol w lokalu ! picie go
            > przed scena w tej sytuacji nie jest niczym złym

Oczywiście, że nie, to pokaz kultury...
            https://pl.memgenerator.pl/mem-image/u-nas-sie-nie-przelewa-u-nas-pije-sie-z-gwinta-pl-ffea00
            • lw82mkow Re: Przerażające 03.01.15, 13:56
              rozbawiłeś mnie... wislok'u1 tam prawie wszyscy pija przed sceną ! i nikogo to nie gorszy !
              natomiast prawie wszyscy z nich znają umiar i nikt inny nie próbował wywołać na pojedynek kobiet !
      • mair Re: Sylwester w Wiedniu 03.01.15, 10:49
        "

Z twojego opisu to najbardziej mnie zaciekawilo
        "Torcik Sachera 4 porcje + 3 kawy melange i 1 cappucino zapłaciłem w kawiarni (w samym centrum !!!) 25?"
        Oni sie nawet reklamuja, ze maja lepszy torcik od originalu !!!!!
        Co do cen to na ciebie dziala chyba jeszcze sekt noworoczny. Jak wytrzezwiejesz to sprawdz rachunki,
        • lw82mkow Re: Sylwester w Wiedniu 03.01.15, 12:06
          Już spieszę z wyjaśnieniami obiad czyli Wiener Schnitzel jedliśmy w restauracji Sparkys przy Goldschmiedgasse - boczna uliczka przy Stephansplatz ceny oczywiście niniejszym potwierdzam.
          Niestety nie pamiętam nazwy kawiarni ale była na rogu przy RotenturmstraBe czyli również okolice Stehansplatz, ceny potwierdzam i torcik nam smakował. W mojej wypowiedzi powyżej w miejscach ze znakami ? miały być znaczki EURO sorki taka klawiatura... i stare przyzwyczajenia...
          Nie wiem jak to zrozumiałeś ale ja jestem zadowolony z cen
      • lw82mkow Re: Sylwester w Wiedniu 03.01.15, 12:24
        Nazwijmy rzeczy po imieniu:
        PATOLOGIA - czyli zbiór zachowań społecznych nieakceptowanych przez ogół społeczeństwa - TRZEBA TĘPIĆ ! Gdybyśmy nie byli w Schengen pilot wycieczki powinien natychmiast podejść i potargać paszport... Chamstwo ! Patologia i nic więcej ! proszę mi przypadkiem nie mówić że dla niektórych to jest dobra zabawa bo jeśli tak jest faktycznie to widzę to zadanie dla lekarzy... dobrych lekarzy... lub egzorcystów...
        • wislok1 Patologią to są... 03.01.15, 13:33
          ...takie wypowiedzi w internecie jak Twoja !

Polecam wierszyk:
          www.interklasa.pl/portal/dokumenty/kolorowe_strony/d15.htm

• lw82mkow Re: Patologią to są... 03.01.15, 14:07
            umiesz czytać ze zrozumieniem?
            ten koleś startował do bicia kobiet ! Czy ty to rozumiesz?
            Zaczepiał obce kobiety i nie żartował zapraszając je na solówkę !
            Gdy tylko one zwracały im uwagę że darcie mordy bez powodu przez całą drogę w autobusie, niestosowanie się do poleceń przewodnika i kierowców, całkowite olewanie próśb pozostałych pasażerów a wręcz robienie na złość !
            Ja nie pisze o braku znajomości Savoir Vivre czy o popełnieniu drobnego Faux-pas
            Ja piszę o całkowicie aspołecznym zachowaniu ! alkohol pił tam każdy ale takie rzeczy jak oni wyprawiali to myślałem że tylko na metach pijackich się dzieją !
            A towarzyszki tego kolesia to raczej powinny uspokajać atmosferę a nie kibicować !

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka