ennka Re: Zagadka 25 01.10.13, 15:36 Nr 21- Hallstadtt nad jeziorem Hallstatter. Nr 22- dom ze złotym dachem w Innsbrucku. To historia powstania dachu. "Cesarz Maximilian nakazał dobudować do dawnej rezydencji księcia Fryderyka IV. wytworny wykusz z okazji swojego ślubu z Biancą Marią Sforzą pochodzącą z Mediolanu. Do wykonania tego doniosłego osiągnięcia użyto 2657 pozłacanych miedzianych gontów, co rozsławiło Innsbruck w tamtejszej Europie. " Nr 24- Jezioro Woerthersee Nad pozostałymi muszę pomyśleć. Odpowiedz Link
ennka Re: Zagadka 25 - podpowiedź 01.10.13, 17:28 Nr 25- czyżby to był Burg Forchtenstein? Naszukałam się i znalazlam to; esterhazy.at/de/burgforchtenstein/index.do Podpowiedź mi pomogła ,bo od razu założyłam ,że jak węgierscy właściciele w Austrii, to muszą być Esterhazy. Zamku nie widziałam. Nr 23 z niczym mi się nie kojarzy. To jakaś mała miejscowość ,gdzieś w lasach. Może podpowiesz coś dla ułatwienia. Odpowiedz Link
wislok1 Brawo ! 01.10.13, 17:58 Ród Esterhazy ma się nie najgorzej, część familii żyje zresztą na Węgrzech Odpowiedz Link
wislok1 Zagadka 26 - poprawka 04.10.13, 18:00 Teraz obrazek powinien być widoczny Co to za góra ? Odpowiedz Link
ennka Re: Zagadka 30 04.10.13, 00:35 Nr 26 - nie wyświetlił się obrazek ,nie wiadomo o co chodzi. Nr 27 - To jest MUMOK czyli Museum Moderner Kunst czyli muzeum sztuki nowoczesnej. Znajduje sie w kompleksie Museum Quartier. Nr 28 -Pałac Esterhazych w Eisenstadt Nr 29 - Stif Klosterneuburg w mieście o tej samej nazwie,niedaleko Wiednia. Nr 30 - Linz, główny plac miasta. Odpowiedz Link
ennka Re: Zagadka 35 04.10.13, 23:54 Nr 26 - Zugspitze . Pierwszy obrazek przedstawia widok od strony Bawarii, z jeziora Eibsee. Drugi-widok od strony Tyrolu, od strony Lermoos ,z widokiem na leżące u podnóża góry Ehrwald. Widok na dolinę od strony drogi łączącej Niemcy i Austrię jest niezapomniany. Nr 31 - Posąg Ateny przed Parlamentem w Wiedniu. Nr 32 - Jedyna latarnia morska w Austrii, w Podersdorf nad Neusiedler See Nr 33 - Salzburg na rzeką Salzach. Nr 34 - Mariazell,ośrodek kultu Maryjnego ,o czym można poczytać tu: www.opoka.org.pl/biblioteka/Z/ZP/pk201140-mariazell.html Tego różowego kościoła nie można pomylić z innym ,tak samo jak niebieskiego w Durnstein Co ciekawe jest to również popularny ośrodek narciarski. Nr 35 - Faaker see.Nad tym jeziorem ,praktycznie ,nie da się zejść nad samą wodę .Tak jest pogrodzone i zabudowane. Odpowiedz Link
wislok1 Zagadka 39 05.10.13, 15:32 Na zdjęciu chińska kopia miasta w Austrii ! Jakiego ? Odpowiedz Link
ennka Re: Zagadka 40 05.10.13, 23:36 Nr 36 - Kufstein w Tyrolu, niedaleko bardziej znanego Kutzbuhel. O twierdzy widocznej na zdjęciu można przeczytać tu: navtur.pl/place/show/1929,twierdza-kufstein Nr 37 - zamek Anif,na południe od Salzburga ,zaraz za Hellbrunnem. Był jednym z miejsc ,gdzie kręcono plenery do filmu "The Sound of Music ". Nr 38 - miniatura kolejki na wzgórze zegarowe w Grazu. Znajduje się w Minimundus Europa w Klagenfurcie. Nr 39 - Chodzi oczywiście o Hallstatt .Nie dziwię się im ,że zauroczyło ich to miejsce. Nr 40 - i tu poddaję się.Zdjęcie pokazuje tylko mały fragment doliny, z którego trudno zorientować się ,gdzie to jest.Raczej tego nie widziałam. Pozdrawiam i dziekuję za niezłą zabawę. Odpowiedz Link
wislok1 40 podpowiedź druga 06.10.13, 14:38 Góry, które widać na końcu doliny tworzą w tym miejscu granicę ze Słowenią, słowiańskie nazwy tych szczytów to m.in. Stół i Palec Odpowiedz Link
ennka Re: 40 podpowiedź druga 06.10.13, 20:32 Podpowiedź bardzo się przydała. To Bodental w części Alp zwanej Karawanken. Nie byliśmy w tej dolinie.W wyższe góry raczej nie chodzimy. Parę lat temu byliśmy nad jeziorem Klopeiner See i nawet wybieraliśmy się, przez leżący nieopodal Loibtal ,do Lublany. Niestety ,nastąpiło takie załamanie pogody ,że zrezygnowaliśmy z wyjazdu. Lało 3 dni,masakra. Odpowiedz Link
wislok1 Brawo ! 06.10.13, 22:25 Myśmy też nie byli, w tym roku byliśmy w dolinie od strony słoweńskiej, konkretnie w Logarskiej Dolinie Odpowiedz Link
wislok1 Zagadka 44 - podpowiedź 2 08.10.13, 07:42 Sztuczne jezioro jest oddalone 6 kilometrów od tego schroniska we Włoszech Odpowiedz Link
ennka Re: Zagadka 44 - podpowiedź 2 08.10.13, 10:03 W takim razie ,to może być Wasserfallboden koło Kaprun. Nad tym też się zastanawiałam,ale szczegóły widoczne na zdjęciu mi nie pasowały i wydawało mi się to za proste. Teraz też nie jestem pewna ,bo informacja ,że do schroniska włoskiego jest 6 km,jakoś mi nie pasuje do miejsca. Do granicy włoskiej wg mnie jest tam trochę dalej ,ale z mapy trudno to dokładnie obliczyć. Odpowiedz Link
wislok1 Zagadka 44 - podpowiedź 3 08.10.13, 16:08 Niestety, nadal źle ! Więc podpowiedź 3: to schronisko jest niedaleko jeziora : Odpowiedz Link
ennka Re: Zagadka 44 - podpowiedź 3 08.10.13, 20:59 I pomyśleć ,że myślałam najpierw ,że to właśnie Schlegeisspeicher . Po analizie paru zdjęć odrzuciłam ten pomysł. Jak widać pierwsza myśl najlepsza. To jezioro, jako jedno z dwóch, wyskoczyło na hasło "Austria sztuczne jeziora." Odpowiedz Link
ennka Re: Zagadka 45 07.10.13, 23:58 Piękne to twoje zdjęcie z Logarskiej Doliny. Ściągnęłam sobie na tapetę. Nr 41- Bad Gastein ze wspaniałym wodospadem. Nr 42- Rust na jez.Nezydreńskim Nr 45- Baden niedaleko ,na południe od Wiednia.Jest tam bardzo ładny park i termy kąpielowe z wodami siarkowymi. To było proste . Nad nr 43 trochę się nagłowiłam ,bo miasteczko prawie nie widoczne. Po dokładniejszym obejrzeniu myślę ,że to Poysdorf.Wskazują na to przede wszystkim widoczne w dali wiatraki i wieża kościelna. Nr 44- tutaj raczej klapa. To może być Gepatschspeicher w dolinie Kaunertal. Zastanawiałam się też nad Speicher Kolnbrein w dolinie Malty,ale myślę ,ze to jednak pierwsza odpowiedź jest dobra. Nad tym jeziorem byliśmy i niektóre elementy wydawały mi się podobne. Gepatschspeicher nie widziałam. Odpowiedz Link