Witam serdecznie, za dni kilka ruszamy na wakacje (plany były różne jednak złamana stopa córki zweryfikowała plany) i po raz pierwszy postanowiliśmy zobaczyć też kawałek Austrii a nie traktować ją tylko tranzytowo. Zamierzamy w Austrii spędzić 4 dni. Mam wstępny (ubogi) plan co chcielibyśmy zobaczyć, jednak bardzo potrzebuje pomocy by to jakoś zebrać. Bardzo proszę o wskazówki co moglibyśmy tam zobaczyć, gdzie się przejść lub co robić zważywszy na słabą jeszcze stopę córki (nie dawno ściągnęli jej gips). Tak myślałam o regionie Salzkammergut, Górna Austria i jego okolicach.
Nasz wstępny plan:
1 dzień : Salzburg (Kraj Salzburski) - wolny spacer po Starym Mieście, wjazd kolejką do twierdzy Hohensalzburg, Park Etnograficzny (warto?)
2 dzień: myślałam o platformie widokowej 5 fingers, jednak tam też trzeba trochę pochodzić - podejść do punktów, jaskiń i jeszcze nad tym muszę pomyśleć by za bardzo nogi nie przeciążać. Po platformie miasteczko Hallstatt i w razie czego platforma widokowa Skywalk - albo wjedziemy albo trochę ją wniesiemy. Jak odpuścimy 5 fingers to odpoczynek nad brzegiem jeziora.
3 dzień: myślałam o spacerze w St. Wolfgang i nad jeziorem a później np. park wodny Abarena.
4 dzień: nie mam pomysłu, może wjazd na którąś z gór i spacer.
Leniwie bardzo. Może macie pomysł co można by dorzucić, które miasteczko zobaczyć, gdzie znajdziemy fajne place zabaw (bardzo podobają mi się te gdzie dzieci mogą bawić się wodą), może jakiś wodospad z łatwym podejściem. Czy plaże nad jeziorami są ogólnodostępne. Będę bardzo wdzięczna za każdą podpowiedź.
Jeszcze nie wybrałam gdzie się zatrzymamy, polecacie szczególnie jakieś miasteczko?
Troszkę podróżujemy z dziećmi więc jeśli jakoś mogę się odwdzięczyć to bardzo proszę pytać