oooo 11.04.07, 22:03 Witam! Chcialam sie dowiedziec, co mozna przywiezc z Austrii jako 'pamiatke' z podrozy, mam tu na mysli typowe jedzenie, alkohol lub inne. Dodam, ze ma byc to prezent dla rodzicow, pozdrawiam Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
liloom Re: cos charakterystycznego 11.04.07, 23:10 bardzo rzecz gustu mozart kugeln + wyroby "mozarto-podobne" (likiery rozne) wina biale z burgenlandu, rieslingi (czerwonego nie polece, bo nie uzywam) tort sachera (nie mrozony tylko autentyczny) olej z pestek dyni (ciemny) ze Steiermarku pewnie inni ci jeszcze dopisza inne rzeczy zwykle w centrum kazdego miasta sa sklepy specjalistyczne, napewno cos znajdziesz Odpowiedz Link
siejest Re: cos charakterystycznego 12.04.07, 08:14 No wlasnie. Mysle tez, ze zalezne to jest od regionu austrii. Jezeli Wieden to napewno jak radzi liloom Tort Sachera nie jest zlym pomyslem, podobnie jak wszelkie pamiatki dotyczace Katedry Stefana i Habsburgow, Wieden to przeciez oni. Salzburg napewno Mozart i twierdza Salzburska. Tirol gory, chodz to wlasciwie Salzburg jako kraina zwiazkowa jest w nie bogatszy. Steiemark, do oleju liloom dolanczam schnapsiki i ocet z jablek. Vorarlberg chyba ser, z Karyntii jakies trofeum mysliwskie, bo pierogi to sami mamy w Polsce z tym, ze bez miety. Wina napewno. Wystarczy wejsc do sklepu, win austriackich jest od koloru do wyboru podobnie jak wyroby chlopskie, szczegolnie boczek wedzony ( tylko jaki? Najlepiej poprobowac) To wyroby szczegolnie z dolnej, gornej austrii i z Burgerlandu. Odpowiedz Link
gratkorn Re: cos charakterystycznego 13.04.07, 07:37 Jeśli dla rodziców to polecam jeszcze płytkę z muzyką "góralską" z jodłowaniem i takimi tam ale na nowocześnie i wesoło. Sama oswoiłam się z twórczością zespołu "Zillertoller" (nie wiem czy dobrze napisałam)i świetnie mi się z nią jeździ samochodem. No i oczywiście jak pisze liloom te wszystkie "Mozart - cośtam" likier kawowy jest pyszniutki i ma bardzo efektowną prezentową butelkę, którą można sobie zostawić na długie lata na rodzimy adwokacik. Odpowiedz Link