Dodaj do ulubionych

cos charakterystycznego

11.04.07, 22:03
Witam!
Chcialam sie dowiedziec, co mozna przywiezc z Austrii jako 'pamiatke' z
podrozy, mam tu na mysli typowe jedzenie, alkohol lub inne. Dodam, ze ma byc
to prezent dla rodzicow, pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • liloom Re: cos charakterystycznego 11.04.07, 23:10
      bardzo rzecz gustuwink
      mozart kugeln + wyroby "mozarto-podobne" (likiery rozne)
      wina biale z burgenlandu, rieslingi (czerwonego nie polece, bo nie uzywam)
      tort sachera (nie mrozony tylko autentyczny)
      olej z pestek dyni (ciemny) ze Steiermarku

pewnie inni ci jeszcze dopisza inne rzeczy

zwykle w centrum kazdego miasta sa sklepy specjalistyczne, napewno cos znajdziesz
      • siejest Re: cos charakterystycznego 12.04.07, 08:14
        No wlasnie. Mysle tez, ze zalezne to jest od regionu austrii. Jezeli Wieden to
        napewno jak radzi liloom Tort Sachera nie jest zlym pomyslem, podobnie jak
        wszelkie pamiatki dotyczace Katedry Stefana i Habsburgow, Wieden to przeciez
        oni. Salzburg napewno Mozart i twierdza Salzburska. Tirol gory, chodz to
        wlasciwie Salzburg jako kraina zwiazkowa jest w nie bogatszy. Steiemark, do
        oleju liloom dolanczam schnapsiki i ocet z jablek. Vorarlberg chyba ser, z
        Karyntii jakies trofeum mysliwskie, bo pierogi to sami mamy w Polsce z tym, ze
        bez miety. Wina napewno. Wystarczy wejsc do sklepu, win austriackich jest od
        koloru do wyboru podobnie jak wyroby chlopskie, szczegolnie boczek wedzony (
        tylko jaki? Najlepiej poprobowac) wink To wyroby szczegolnie z dolnej, gornej
        austrii i z Burgerlandu.
    • gratkorn Re: cos charakterystycznego 13.04.07, 07:37
      Jeśli dla rodziców to polecam jeszcze płytkę z muzyką "góralską" smile z
      jodłowaniem i takimi tam ale na nowocześnie i wesoło. Sama oswoiłam się z
      twórczością zespołu "Zillertoller" (nie wiem czy dobrze napisałam)i świetnie
      mi się z nią jeździ samochodem. No i oczywiście jak pisze liloom te
      wszystkie "Mozart - cośtam" smile likier kawowy jest pyszniutki i ma bardzo
      efektowną prezentową butelkę, którą można sobie zostawić na długie lata na
      rodzimy adwokacik.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka