Gość: Paprotka IP: *.static.korbank.pl 21.07.12, 19:01 Witam. Czy ktoś z Was wie gdzie można studiować filologię słoweńską? Szukałam już na różnych uczelniach i nigdzie nie mogę znaleźć. W internecie nie ma również żadnych pomocnych informacji. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
hufa Re: Filologia słoweńska? 21.07.12, 20:24 najlepiej użyć google i się znajdzie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Paprotka Re: Filologia słoweńska? IP: *.static.korbank.pl 21.07.12, 20:36 Szukałam i nie mogłam niczego znaleźć. Google poprawia wpisaną frazę na np. "filologia słowiańska". Odpowiedz Link Zgłoś
another_story Re: Filologia słoweńska? 21.07.12, 21:55 Ja na pewno nie jestem informatycznym czempionem, ale lekcję wujka Google'a odrobiłam, jak widać, staranniej niż inni. Podam Ci jeden przykład (tak, tak - wyguglany!). Na UJ nie ma jako takiej filologii słoweńskiej; slawistyka oferuje - zarówno na studiach I, jak i II stopnia - pięć specjalizacji (czeska, słowacka, bułgarska, chorwacka i serbska). Dodatkowo, w ramach studiów magisterskich, można wybrać lektorat z języka macedońskiego albo właśnie słoweńskiego: www2.filg.uj.edu.pl/ifs/PLAN_STUDIOW-drugi_stopien_2010_2011.pdf Poproś ładnie Google'a, powie Ci więcej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tawananna* Re: Filologia słoweńska? IP: *.adsl.inetia.pl 21.07.12, 22:07 Również na podstawie Google'a (też nie jestem czempionem :)): język słoweński można wybrać jako główny na filologii słowiańskiej UŚ Odpowiedz Link Zgłoś
another_story Re: Filologia słoweńska? 21.07.12, 22:20 Nic nie poradzę, że przykłady z UJ nadal są bliskie sercu memu ;). Ale w tym wypadku UŚ faktycznie wypada lepiej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tawananna* Re: Filologia słoweńska? IP: *.adsl.inetia.pl 21.07.12, 22:37 Bliższa koszula ciału :) Żeby nie było - wszelka ewentualna ironia w poście nie była kierowana w Twoim kierunku :) Odpowiedz Link Zgłoś
severusio Re: Filologia sĹ?owenska? 22.07.12, 00:50 Akademia Techniczno-Humanistyczna w Bielsku-Bialej... Szkola jest panstwowa, niegdys byla filia polibudy w Lodzi ... Jest tam slowenski jezyk biznesu. Ponadto na UJ jest Katedra Filologi Chorwackiej, (jakies tam) i Slowenskiej. Tam cos moze jest, ale another.story raczej wie co pisze, wiec to pewnie tylko nazwa Odpowiedz Link Zgłoś
another_story Re: Filologia sĹ?owenska? 22.07.12, 11:06 > another.story raczej wie co pisze Tja. "Raczej" robi różnicę ;). Nie studiowałam w tym instytucie, ale - na chłopski rozum - skoro Zakład Filologii Chorwackiej, Serbskiej i Słoweńskiej nie jest jednostką autonomiczną, nie prowadzi raczej żadnych odrębnych studiów. Czyli pozostaję przy swojej wcześniejszej interpretacji rzeczywistości :) - w IFS można wybrać lektorat ze słoweńskiego na I roku SUM. Domyślam się też, że gdyby ktoś chciał potem pisać po słoweńsku doktorat, jak najbardziej istniałaby taka możliwość. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kaja Re: Filologia słoweńska? IP: *.ssnet.pl 23.07.12, 23:43 irk.us.edu.pl/katalog.php?op=info&id=02-DZFLS07&kategoria= na UŚ faktycznie ejst folologia słoweńska, to znaczy dosatjesz się słowiańska i wybierasz sobie język - można wybrać słoweński. Niewątpliwy lplusem tych studiów (może i minusem też, ja się nie znam) jest to, ze praktycznie każdy może się na nie dostać. W tym sensie, ze jest to bardzo proste. Odpowiedz Link Zgłoś
another_story Re: Filologia słoweńska? 24.07.12, 12:20 Niby faktycznie łatwo się dostać, ale "przypadkowi" studenci pewnie szybko rezygnują. Ja np. jestem - przyznaję - po prostu zamknięta na ten region i nie zdecydowałabym się na studiowanie filologii żadnego z państw bałkańskich. To jest, na dłuższą metę, kierunek dla pasjonatów. Odpowiedz Link Zgłoś
severusio Re: Filologia słoweńska? 24.07.12, 13:05 Bałkany to bardzo ciekawy region!! Chętnie postudiowałbym filologię bałkańską, ale na takiej zasadzie jak się studiuje anglistykę, że bardzo dobrze znam już język... Gdyby tak było byłbym oczarowany filologią klasyczną- gdybym już świetnie znał łacinę i grekę... Odpowiedz Link Zgłoś
another_story Re: Filologia słoweńska? 24.07.12, 14:23 Lubię sobie od czasu do czasu poczytać o tamtejszym folklorze (bo to naprawdę bywa inspirujące), ale nie ciągnie mnie zupełnie do żadnego z tych języków. Literaturę piękną z tego regionu dzielnie popularyzuje u nas wydawnictwo Czarne - chociaż nie sądzę niestety, by ich wybór wyczerpująco prezentował bałkańską scenę literacką. Bałkany zawsze miały opinię "dzikiej" Europy - a mnie takie klimaty średnio pociągają. Przesadziłabym, mówiąc, że boję się tam jechać, ale na pewno nie byłaby to podróż marzeń. Odpowiedz Link Zgłoś