Gość: Mmartyna IP: *.cyberbajt.pl / 82.160.98.* 13.08.05, 08:48 Hej, jestem studentka I roku Szkoły Wyższej Psychologii Społecznej w Warszawie i zależy mi na poznaniu ludzi własnie z tej uczelni... ;-) pozdrawiam -> jestem na psychologii klinicznej Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: dzemka Re: szukam ludzi z SWPS ;-) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.08.05, 12:19 no ja również na pierwszym roku... ;) jaki kierunek wybrałaś? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mmartyna Re: szukam ludzi z SWPS ;-) IP: *.cyberbajt.pl / 82.160.98.* 17.08.05, 23:04 czesc ja wybralam psychologie kliniczna a Ty? pozdrawaiam moje gg to : 3304940 chetnie bym nawiazala kontakt z ludzimi z pierwszego roku zawsze to razieniej na pocztaku prawda? ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: raggio.del.sole Re: szukam ludzi z SWPS ;-) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.08.05, 23:36 ja jestem tez z pierwszego roku SWPS tyle,ze we Wrocku;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mmartyna odp IP: *.cyberbajt.pl / 82.160.98.* 18.08.05, 09:00 i jaka specjalizacje wybrales? ;-) pozdrawiam i powodzenia ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: M Re: odp IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.08.05, 17:01 Jakoś nie mogę znaleźć na moim wspaniełym AQQ Twojej osoby po numerze gg. Jakby coś, to wal do mnie 2160970, chętnie poznam koleżankę z roku. Myślicie, że będzie jedna grupa klinicznej? Ile osób przyjęli? Ma ktoś orientację, jak było w poprzednich latach? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hmm :) Re: szukam ludzi z SWPS ;-) IP: *.gliwice.sdi.tpnet.pl 18.08.05, 11:53 Hej, ja jestem też na pierwszym roku- psychologia stosunków międzykulturowych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Richelieu* Re: szukam ludzi z SWPS ;-) IP: *.zyg2.brewet.pl / *.zyg2.brewet.pl 24.08.05, 17:44 Psychologia stosunków międzykulturowych ok, ale kliniczna? Jak pięść do nosa. Nie boicie się, że będziecie daremnymi psychologami, bo z teorią, której nojak nie dopasujecie do rzeczywistości? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: magda Re: szukam ludzi z SWPS ;-) IP: *.nidzica.sdi.tpnet.pl 24.08.05, 18:11 pierwszy rok - psych. społeczna :) jedzie ktoś z Was na obóz zerówkowy? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mmartyna oboz IP: *.cyberbajt.pl / 82.160.98.* 24.08.05, 21:17 ja na oboz sie nie wyberam....szkoda ;-( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: M. Re: szukam ludzi z SWPS ;-) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.08.05, 18:18 Groźnie zabrzmiało, pani Richelieu. Ja się tego nie boję. Jakoś... Na Zachodzie większość ludzi ma swoich psychologów. I to na pewno nie są Ci po psychologii stosunków międzynarodowych. A podobno mamy zmierzać ku Zachodowi. Życie pokaże. Mamy jeszcze conajmniej ;) pięć lat na to, żeby sytuacja w Polsce uległa zmianie. ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mmartyna sorry ze dopiero teraz ;-) IP: *.cyberbajt.pl / 82.160.98.* 24.08.05, 21:13 Czesc M...ciesze sie, ze wreszcie znalazlam kogos z roku na tej wlasnie specjalizacji i jak Ty upieram sie przy zdaniu, iz psychologia kliniczna jest wartosciowym i interesujacym kierunkiem...nie zgadzam sie z okresleniem " jak piesc do nosa" --> z reszta fakt niektorzy z ludzi patrza na to co moze sie oplacac w formie wysokich w przyszlosci pensji jak sie wybije z tlumu i zalapie w dobrej firmie badz w czyms podobnym...ja wychdoze z zalozenia takiego, iz TRZEBA ROBIC TO CO SIE LUBI I TO CO TOBIE ODPOWIADA Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hmm :) Re: sorry ze dopiero teraz ;-) IP: *.gliwice.sdi.tpnet.pl 25.08.05, 10:20 Chociaż jestem z psychologii stosunków międzykulturowych to nie uważam, że to jest lepszy kierunek niż, np. kliniczna. Kliniczni są również potrzebni, szczególnie Ci po dobrych uczelniach. Ja wybrałam międzykulturówkę, bo bardzo mnie ona interesuje, więc jeszcze raz podkreślam- ROBI SIĘ TO, CO SIĘ LUBI :d Pozdrawiam cieplutko Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Richelieu* Re: sorry ze dopiero teraz ;-) IP: *.zyg.brewet.pl 02.09.05, 22:02 kompletnie nie rozumiesz Nie mówię, że kliniczna jest zła, bo właśnie jest ona kwintesencją psychologii. Za to problemy, których dotyczą nie przystają do dowiadczenia życiowego dzieci nadzianych rodziców, którym w życiu brakowało ptasiego mleka tylko, a których problemy kończą się na diecie, zakupoholizmie i innej kleptomanii. Naturalnie człowiek się rzowija całe życie, ale jaka wartość jest tego czego nauczył się mając lat 20 i będąc pretensjonalnym dzieciakiem o błahych kłopotach, jeśli odbierze to inaczej niż powinien, utrwali mu się i potam zawsze już będzie korzystał z wiedzy przyswojonej pod wpływem cielęctwa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: M. Re: sorry ze dopiero teraz ;-) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.09.05, 22:06 Pani Richelieu jest po psychologii klinicznej, że wie, czego nas tam nauczą (tylko tego, co nie przystaje do rzeczywistości)? Hmmm... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Richelieu* Re: sorry ze dopiero teraz ;-) IP: *.zyg2.brewet.pl / *.zyg2.brewet.pl 08.09.05, 02:05 po raz kolejny, nie rozumiesz. To nie program klinicznej jest nieprzystający do rzeczywistości, bo ten musi być zatwierdzony przez MENiS, ale to dzieci, które stać na 3000 na semestr nijak nie przystają do rzeczywistości tych, którym mają nadzieję pomagać Odpowiedz Link Zgłoś
dorciaq Re: sorry ze dopiero teraz ;-) 11.09.05, 15:37 Z całym szacunkiem dla Ciebie, ale Twój punkt widzenia jest strasznie ograniczony, jeżeli sądzisz, że jeżeli kogoś stać na płatne studia nie zna problemów, które stara się rozwiązać psychologia kliniczna. Czy uważasz, że jeżeli kogoś rodzice zarabiają na tyle dużo by wysłać dziecko na płatne studia, nie wie co to jest alkoholizm, nie wie co to są narkotyki? Może uważasz, że takich ludzi podobne problemy się nie imają? Więc musze Cię rozczarować, takie problemy mogą dotknąć wszystkich. A może uważasz, że choroby psychiczne jak schizofrenia wybierają sobie ludzi, którzy nie mają pieniędzy?... Często dzieje się tak, że dzieci których rodzice zarabiają miliony, nie są szczęśliwe, są samotne, a rodzice starają się im to wynagrodzić dając pieniądze, podczas gdy one w cale tego nie chcą, chcą swoich rodziców, chcą z nimi rozmawiać, spędzać czas... Zdarza się, że to właśnie powoduje, że dziecko sięga po alkohol czy narkotyki, po prostu chce zwrócić na siebie uwagę. Nie pomyślałaś o tym?? Problemy dotykają wszystkich, bez względu na wielkość portfela. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mmartyna racja IP: *.cyberbajt.pl / 82.160.98.* 11.09.05, 23:39 RACJA!!! Ale jeszcze jedno krotkie zdanie, to wcale nie jest tak jak licznym osobom sie wzdaje...wiekszosc mysli, ze na studia takie jak np. SWPS ida dzieci wzbitnie majetnych ludzi...otoz wcale tak nie musi byc, jestem tego przykladem...wystarczy, ze rodzice wczesniej pomysla kategoriami, ze kiedys nadejdzie czas by wyslac dziecko na dobre studia...i to wszstko na ten temat. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Richelieu* Re: racja IP: *.zyg2.brewet.pl / *.zyg2.brewet.pl 12.09.05, 00:23 Pomyślą, że kiedyś trzeba wysłać dziecko na studia. Pomijając fakt "wysłania dziecka", które to określenie stosuje się do najwyżej dla licealisty, a nie młodego, dorosłego byka, to sądząc, że masz na myśli oszczędzanie, pomyśl o tych, którzy nie mogą oszczędzać, bo całe życie mają na kreskę. ad poprzedniczka To są problemy o innym źródle, wynikłe z własnej niedojrzałości, która dla dziecka jest naturalna, dla nastolatka musi już przestawać być naturalna. Postawa, bo mnie rodzic nie kocha więc się zwrócę po "rodzicielskość" do dilera jest właśnie szczeniacka. Taka trzylatkowość z histeriami. Zgoda, że młody i głupi, ja na przykład dojrzałam do pewnych elementów dorosłości zupełnie niedawno, ja, stara rapszla. W klinicznej chodzi jednak o wzięcie odpowiedzialności za drugiego. Jeśli młody stwierdza, że nie dość, że nie zdał na darmowe to jeszcze wybiera najdroższą psychologię w Polsce i chce aby to rodzic mu opłacił to kurcze dzieciak jest, a nie dorosły.A dzieciak psycholog jest nie do pomyślenia. Widać zresztą tych kretynów w HR absolwentów co się uczą na materiale ludzkim. Nie wiem nawet czy w obecnej sytuacji do HR dziecko się nadaje. 5 lat mamusia płaciła za studia 3 bańki i więcej, a teraz decyduje o przydatności do zawodu analizując doświadczenie i umeijętności kandydata. A co on wie o doświadczeniu jeśli dotychczas pracował niewiele lub nawet wcale. Tyle HR. Co do schizofrenii, ona chyba podlega leczeniu psychiatrii, a nie psychologii, jeszcze tego by brakowało, żeby chorobami zajmowali się amatorzy od chorób. Ogólnie za psychologię powinni się brać ludzie dojrzali, może zwykła rozmowa kwalifikacyjan potrafiłaby już wskazać nadającego się. Obraz studentów swps jest nie ten tego, dzieciarnia. Jeśli Ty akurat jesteś dojrzałą dziewczyną mogącą wziąć odpowedzialność nie tylko za siebie, ale i za pacjentów, to chyba można powiedzieć, że brawo. I nie porównuj braku miłości lub niewłaściwego jej okazywania ze zdarzeniami, eufemistycznie zwanymi, tragicznymi. Brak ciepła ze strony rodzica jest odczuwany przez przeważającą większość dzieci, w tym sęk, że dzieci mają w tym względzie różne potrzeby. Zapracowaną matkę bardziej się potrzebuje niż matkę alkoholiczkę, jeśli już tak zaczęłaś o tym alkoholiźmie. I przeważająca większość dzieci choć raz w życiu płakała z powodu.. "bo mama mnie nie kocha", akurat w tym momencie gdy mamie do głowy nei przyszło choćby gniewać się na dziecko. Dziecęcego postrzegania relacji trudno omawiać z punktu widzenia dorosłego, że jest kreyńskie, bo nielogiczne z naszego punktu widzenia, to napewno. Fakt, że zapamięta ogólne odczucia, a nie konkretny kontekst, jest niezmiernie ważny, bo może się okazać, że bardziej będzie przeżywać brak wspólnych zabaw z mamą niż molestowanie przez "wujka", oglądanie mamy leżącej w wymiocinach i codzienne dotkliwe bicie przez tatę. Które dziecko ma większy problem? A które dziecko bardziej kwalifikuje się do wizyt u psychologa? Wot zagwozdka. Naturalnie, że problemy nie zależą od dachodów, że problemy a dojrzałość to dwie różne sprawy i dojrzałość nieraz nawet jest hamowana przez problemy, ale z tego co Ty piszesz o braku wspólnych rozmów i kompensacji ich przez zabawki i czesne.. To dość niepoważne w porównaniu. Jako antidotum "ciebie" trzeba by tylko przytulić, a nie wysyłam na jakieś terapie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hmm :) Muszę się wtrącić IP: *.gliwice.sdi.tpnet.pl 12.09.05, 09:24 Czyżby nagonka na studentów ze SWPS, Pani Richelieu?? Hmm, przyglądam się tej waszej dyskusji od kilku dni i postanowiłam się wtrącić. Fakt, że ktoś studiuje w najdroższej szkole w Polsce nie przesądza o jego poziomie i przyszłej pracy zawodowej. Uważam, że upraszczasz sytuację, chociaż na temat niektórych studentów ze SWPS słyszałam już wiele. Ale też rózne, rzeczy słyszałam o tych z państwowych. Nie będę tu wnikać dlaczego studenci wybierają SWPS, bo każdy ma swój powody, jedne są ważniejsze, inne mniej. Zasobnośc ich portweli też mnie nie interesuje. Obecnie psychologia jest jednym z najbardziej obleganych kierunków w Polsce, wielu idzie na te studia, bo kierunek jest fajny, popularny, bo uważa, że trzeba pomóc społeczeństwu...Są również tacy, którzy idą na psychologię, bo nie rozumieją siebie, swojej rzeczywistości, mają problemy rodzinne i bardzo chcą pomóc biednym i poszkodowanym, bo przeciez są jednymi z nich i doskonale rozumieją ich problemy...<Nie piszę tu o tych, którzy interesują się psychologią, itp> Doczepię się tylko do Twojego stwierdzenia na temat tego, że ktoś kto płaci tyle za studia nie nadaje się na dobrego psychologa. Człowiek z problemami, a także ten, który "nie ma co do garnka włożyć" studiując psychologię, a potem pracując w zawodzie zazwyczaj wogóle się nie nadaje i wcale nie pomaga. Dobra, może rozumie swoich poszkodowanych pacjentów, bo też zmagał się z biedą, ojcem alkoholikiem, itp. ale co z tego, że rozumie?? Przecież do niczego to nie prowadzi!!Rozumieć nie znaczy pomóc. Osoby bez odpowiedniego przygotowania, które nie radzą sobie ze swoimi problemami, a także te, które w dzieciństwie stykały się z patologiami, a nie mają dostępu do odpowiednich metod żeby najpierw pomóc sobie nie nadają się na psychologów!! Mogą skończyć studia, ale nie znaleźć tego, po co przyszli.A dobrze wiemy, że ostatnio takich na psychologii jest coraz więcej. A mając rzetelne informacje tylko nielicznym patologicznym udaje się najpierw przezwyciężyć swoje problemy, a potem wyjść na prostą. Dlatego uważam,że skoro osoby z forum chcą studiować kliniczną i jest to decyzja przemyślana <a mam nadzieję, że tak> to czemu nie?? Zapowiadają się lepiej niż Ci, którzy nie mieli "co do garnka włożyć"... choć studia i życie jakoś jeszcze raz to zweryfikują ...Dlaczego?? Bo na psychologii jest za dużo osób z problemami, o których pisałam wcześniej. A Ten kto nie miał do czynienia z patologią w dzieciństwie zazwyczaj sprawdza się lepiej w pracy psychologa: patrzy na pacjenta i jego problemy z dystansem, w żaden sposób nie utożsamia się ze swoim pacjentem i zazwyczaj nie występuje u niego "syndrom ofiary", nie chce również pomóc za wszelką cenę myśląc, że pomagając pacjentowi w jakiś sposób pomoże sobie, itd. Mam nadzieję, że każdy zdaje sobie sprawę z odpowiedzialności jaką bierze za siebie, ale za bardzo to uogólniłaś droga Administratorkao!! Cytuję: Jeśli młody stwierdza, że nie dość, że nie zdał > na darmowe to jeszcze wybiera najdroższą psychologię w Polsce i chce aby to > rodzic mu opłacił to kurcze dzieciak jest, a nie dorosły. A skąd wiesz, że nie zdał?? Może znalazl bardziej odpowiadający mu kierunek, moż zrezygnował z wieczorowych, gdzie rok nauki w przybliżeniu wynosi ok. 5 -6 tyś, a na stypendium na uczelni państwowej nie ma co liczyć?? A może miał inne powody?? Nie należy tu uogólniać, bo znowu rozpoczniemy dyskusję w stylu co lepsze, płatne studia czy państwowe. A, że rodzice płacą to sprawa indywidualna każdej rodziny. A tak na boku: Richelieu, świata i tak do końca nie naprawisz. Nie jestem na tym forum przeciw Tobie, ale uważam, że stwierdenia typu : bogaty nie nadaje się na dobrego klinicznego są zbytnio uproszczone i nieprzemyślane.Biedny, mający styczność z patologią zazwyczaj nie nadaje się na psychologa <nie mówię tu o "biednych" zdolnych ani o takich, którzy poradzili sobe ze swoimi problemami>, bo patologia nie leczy patologii!! Poza tym zadaniem psychologa jest pomóc, jeśli pacjent jest na to gotowy, a nie zrozumieć. A jeśli pacjent nie jest gotowy, to pomóc na tyle, na ile się da. Poza tym większość "uzdrowień" dokonuje się poza gabinetem terapeuty. Jeszcze raz podkreślam pomóc nie znaczy zrozumieć!! Zrozumienie nie ma tu nic do rzeczy. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Richelieu* Re: Muszę się wtrącić IP: *.zyg2.brewet.pl / *.zyg2.brewet.pl 12.09.05, 12:33 Dlatego mówię właśnie, jeśli akurat dorcia jest odpowiednio dojrzała do pracy psychologa. Cały czas uogólniam bo wiem jaka jest średnia zachowań studentów swps. Popatrz, że dorcia wdała się w dyskusję, chciała udowodnić rację, nawet jej to po trosze wyszło, i to jej się chwali. Będzie więc rodzynkiem, rodzynki są wszędzie. Z drugiej strony smutek "bo mama mnie nie kochała imiałem do szkoły pod górkę" jest nadal smutkiem dziecka. W ogóle nie wyobrażam sobie aby terapeutą była osoba z problemami, dlatego po raz kolejny powiem o dojrzałości. Na psychologię nie idzie się by rozwiązywać własne problemy, jak to zwykle się głupio mawia. Terapeuta musi być wyzuty z własnych problemów przynajmniej na czas pracy, bo będzie stawiał złe diagnozy. Ale, nadal uogólniam bo się czepiacie jak rzepy, czy chciałabyś pójść na terapię do 25-latki, której największym problemem był brak stałego chłopaka albo do 25-latka, który martwi się jedynie tym, że ojciec załatwił mu tylko taką posadkę, a wolałby być prezesem. O Twoim problemie tyle wiedzą ile przeczytali w zakutych, zdanych i zapomnianych regułkach. Nagonka na swps? Ee, nagonka, bo z innymi szkołami nawet nie warto dystutować. SWPS jest najlepszą prywatną psychologią w polsce w końcu. Szkoda tylko, że jeśli rezygnuje już z dobrego świadectwa to nie przeprowadza porządnych rozmów kwalifikacyjnych ad motywacji. Słusznie ze świadectwami, bo różnice pomiędzy szkołami są ogromne i ja za chiny ludowe nei dostałabym się do większości szkół z jedynym kryterium świadectwem, jeśli w mojej budzie szóstek nie stawiano, na piątkę umiał nauczyciel, a uczeń najwyżej na czwórkę jak się wykuł na blaszkę. Ale motywacja do podjęcia tak ważnego kierunku są ogromnie ważne, a zapytaj tych tutaj na forum dlaczego I nie ma tu Pań, tu jest forum;) Odpowiedz Link Zgłoś
dorciaq Re: Muszę się wtrącić|| Motywacja 12.09.05, 14:41 Czy madame Richelieu pisząc o smutku dziecka miała na myśli mnie? Możliwe, że źle to odebrałam, ale może to była jakaś aluzja? Jeżeli chodzi o mój post dotyczący problemów, nie pisałam o swoich, tylko o problemach, które odgrywają się bardzo blisko nas. Ja jestem zupełnie bezproblemową osobą, nie piję, nie palę, nie ćpam, rodzice mnie kochają, dobrze rozumiem się z ludźmi, a także staram się ich zrozumieć, mogę śmiało powiedzieć, że mam szczęście. Nie idę na psychologię by wyleczyć się z własnych problemów, bo jeżeli jakiś mam to potrafie sobie z nim szybko poradzić i jest OK. A co do mojej motywacji... Idę na psychologię kliniczną ponieważ chcę się zajmować interwencją kryzysową, chcę połączyć to z ratownictwem medycznym, które mam zamiar skończyć. Chcę być tam gdzie mnie najbardziej potrzebują, niezależnie czy to będzie ofiara wypadku, czy osoba która boi się pojechać do szpitala, czy ktokolwiek. Po prostu chcę pomagać najlepiej jak się da. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Richelieu* Re: Muszę się wtrącić|| Motywacja IP: *.zyg2.brewet.pl / *.zyg2.brewet.pl 12.09.05, 18:19 Nie Ciebie, tylko Twoje stanowisko i Twój przykład. Faktycznie obcesowo zabrzmiało, a miało być tylko skrótem myślowym. Interwencja kryzysowa? O matko i córko! I wytrzymasz? Facet za Tobą pędzi z siekierą bo przyszłaś pomóc jego żonie, a żona zamiast zgodnie z regułkami książkowymi paść policji do stóp z wdzięczności, wyzwie Was od wtrącających się w nie swoje sprawy, że co z tego, że mąż bije, ale ona go kocha i tak i pieniądze do domu przynosi, a gdy męża oprawcę zamkniecie to za co będzie żyć? Albo posiadaczka żółtych papierów, która nie wierzy w szpital bo wierzy w ręce które leczą, poszczuje Was swoim rottweilerem. Albo rodzina zmarłego podczas reanimacji pozwie Was do sądu za opieszałość i ,kradzież walizki, którą zmarły napewno miał. Albo dziesięciolatek, który po miesiącu pojawia się w szkole z ciemnymi pręgami w załamaniach rąk, ma gdzieś nie tylko terapeutów, ale wszystkich dorosłych i pierwszą odważną do walki z nałogiem dźga nożem. Kurcze, podziwiam, szukać sobie jeszcze akurat takiego problemu, kiedy pierwsze co można od takich usłyszeć to "wara ode mnie" Odpowiedz Link Zgłoś
dorciaq Re: Muszę się wtrącić|| Motywacja 12.09.05, 18:48 Spokojnie... wytrzymam...W koncu ktos to musi robic.Z reszta interwencja kryzysowa nie ogranicza sie jedynie do osob, ktore ktos bije. Obejmuje ona takze ofiary katastrof czy terroryzmu. Nie mam zamiaru pracowac w policji jako ich psycholog, z ktorym jada na akcje. Chce byc ratownikiem medycznym, ktorego zapleczem jest to ze zna sie na psychologii. Taka praca niesie ze soba ryzyko, ale jestem gotowa je poniesc skoro taka sciezke wybralam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Richelieu* Re: Muszę się wtrącić|| Motywacja IP: *.zyg2.brewet.pl / *.zyg2.brewet.pl 12.09.05, 19:17 wiem, że się nie ogranicza, ale specjalnie wybrałam przypadki "raczej" niezachęcające a jeśli mowa o ratownictwie, znosisz widoki jakie mają lekarze na urazówce? Kolega, ratownik górniczy z kilkunastoletnim stażem, mówił, że prawie zemdlał kiedy zobaczył odciętą głowę swojego kolegi, a nie mógł zemdleć. Strasznie przykry to widok jeśli znajomi przypominają zawartość wnętrza chłodni na odpadki z rzeźni. Ba, jeśli jakiekolwiek człowiek. Odpowiedz Link Zgłoś
dorciaq Re: Muszę się wtrącić|| Motywacja 12.09.05, 19:37 Nie jestem w stanie w 100% powiedzieć czy znoszę takie widoki jak na urazówce, ale jestem świadoma tego co mogę zobaczyć, nie wiem jak to zniosę, w końcu dopiero zaczynam. Są ludzie, ktorzy tę pracę wykonują i mam nadzieję, że będę wśród nich. Pozdrawiam:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hmm :) Re: Muszę się wtrącić IP: *.gliwice.sdi.tpnet.pl 12.09.05, 15:37 I w tej kwestii się rozumiemy :P P.S. ja również uważam, że w SWPS powinni wprowadzić ostrzejsze kryteria rekrutacji i przeprowadzać szczególową rozmowę kwalifikacyjną. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: m Re: racja IP: *.cyberbajt.pl / 82.160.98.* 12.09.05, 12:10 cyt: "wysłania dziecka", które to określenie stosuje się do najwyżej dla licealisty, " Dla każdego rodzica "dziecko" będzie dzieckiem =) więc słowek sie nie czepiajmy. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hmm :) Re: szukam ludzi z SWPS ;-) IP: *.gliwice.sdi.tpnet.pl 25.08.05, 10:22 Hej dzemka, a Ty jaką specjalizację wybrałaś?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: M. Re: szukam ludzi z SWPS ;-) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.08.05, 22:09 dzemka = M. czyli ja ;) Pisałam wyżej, kliniczną. ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mmartyna cos ;-) IP: *.cyberbajt.pl / 82.160.98.* 25.08.05, 15:48 Kiedy macie szkolenie na uczelni? Wiecie cosik na ten tamat, na czym to polega itp, itd...? ;-) Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marta Re: szukam ludzi z SWPS ;-) IP: *.c148.petrotel.pl 30.08.05, 08:04 hej ja tez w tym roku rozpoczynam nauke w tej szkole i wybralam te sama specjalizacje:)jesli masz ochote pogadac(ja mam)napisz na gg moj numer 114661 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MArta Re: szukam ludzi z SWPS ;-) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.09.05, 11:44 Cześć wszystkim przyszłym psychologom klinicznym:) JA dostałam sie na pierwszy rok do Warszawy. Szukam współlokatorki jednej, lub dwóch, koszt wynajmu na jedną osobę wynosi około 400zł. moj nr gg to 6632739. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MArta Re: szukam ludzi z SWPS ;-) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.09.05, 11:45 CZeść. JA też dostałam sie na pierwszy rok klinicznej do Warszawy. Moj gg to 6632739 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Martyna szkolenie IP: *.cyberbajt.pl / 82.160.98.* 08.09.05, 17:15 HEJ wszystkim, oj dawno tu zaglądałam. Jestem juz po szkoleniu na uczelni, glownym jego celem sa zapisy na zajecia i trwa ok 2 godzinek. Fakultety jakie nam proponuja sa powiedzialabym....ciekawe nawet bardzo. pozdrawiam. Martyna Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hmm :) Re: szkolenie IP: *.gliwice.sdi.tpnet.pl 08.09.05, 20:24 Hej, skoro już jesteś po szkoleniu to mam pytanie: jak w SWPS wygląda sprawa wfu?? I czy można chodzić również na fakultet z języka obcego innego niż angielski <bezpłatnie> ?? A wogóle to na ile fakultetów można chodzić ??? Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mmartyna Re: szkolenie IP: *.cyberbajt.pl / 82.160.98.* 08.09.05, 21:32 Na stronie jest podana rozpiska jak wyglada sprawa fakultetow na dana specjalizacje na klinicznej jest tak, ze w ciagu 5 lat nauki trzeba miec zaliczone 7 fakultetow. Jak sie nie myle to na pierwszy rok przypada do zaliczenia 1 fakultet. Wiec na tro wychodzi, ze fakultet jest tylko w jednym semestrze, ale pewna nie jestem. A co do W-Fu to nie wiem ;-/ Drugi jezyk jest platny, chyba ze jako fakultet wybierzesz np, nauka jezyka arabskiego ;-) pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kamila Re: szukam ludzi z SWPS ;-) IP: 82.139.27.* 08.09.05, 10:32 Siemka!! Ja też jestem na 1 roku SWPS i też na psychologii klinicznej :-)) Odpowiedz Link Zgłoś
ksieznabona Re: szukam ludzi z SWPS ;-) 08.09.05, 20:40 I ja, 1 rok, tyle że w Gdańsku :) A wybrałam psychologię organizacji i konsumenta. Za wiele też nie miałam, nie ma jak warszawska swps jednak :) Odpowiedz Link Zgłoś
dorciaq Re: szukam ludzi z SWPS ;-) 08.09.05, 20:51 Nooo nareszcie ktos kto idzie na SWPS w Sopocie (tak?), booosh:D juz sie martwilam ze ide sama;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ksieznabona Re: szukam ludzi z SWPS ;-) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.09.05, 10:35 No no, Sopot. Pomyliło mi się :> Nie bój się, sama nie będziesz. Będę jeszcze ja! :D Odpowiedz Link Zgłoś
dorciaq Re: szukam ludzi z SWPS ;-) 09.09.05, 11:15 Hyhy:D Wszyscy będą tłoczyć się w salach wykładowych a my będziemy pierwszą w historii grupą 2-osobową:D Ale luksus no no:D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: M. Re: szukam ludzi z SWPS ;-) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.09.05, 15:36 Zazdroszczę. ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hmm :) Re: szukam ludzi z SWPS ;-) IP: *.gliwice.sdi.tpnet.pl 09.09.05, 18:06 A tak wogóle, to wie ktoś jak wygląda wf w SWPS?? Odpowiedz Link Zgłoś
dorciaq Re: szukam ludzi z SWPS ;-) 09.09.05, 18:28 tez bym chciala wiedziec co z WFem, na planie zajec widzialam ze jest dopiero na II roku Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: M. Re: szukam ludzi z SWPS ;-) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.09.05, 21:58 Moja koleżanka studiuje w SWPS, teraz będzie na 5 roku. Mówiła mi, że W-Fu nie ma. Można zapisać się na dodatkowe (odpłatne...) zajęcia. Np. wiem, że miesięczny karnet na basen (chyba trzy razy w tygodniu) kosztuje 100zł. Niedługo się przekonamy... Odpowiedz Link Zgłoś
estera_ja Re: szukam ludzi z SWPS ;-) 11.09.05, 12:23 CZesc! Czy ciezko jest dostac sie na SWPS? Pozdrawiam. Esterka Odpowiedz Link Zgłoś
dorciaq Re: szukam ludzi z SWPS ;-) 11.09.05, 13:53 Jak masz powyzej 60% ze swiadectwa maturalnego to bardzo latwo sie dostac:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosia Re: szukam ludzi z SWPS ;-) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.09.05, 00:38 slyszalam ze ludzie ktorzy maja dobre swiadectwo maturalne sa zwolnieni z oplat za studia? chcialabym sie dowiedziec czy to prawda? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: M. Re: szukam ludzi z SWPS ;-) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.09.05, 01:22 Owszem, ale konkurs o bezpłatne studia jest już dawno rozstrzygnięty. Ewentualnie w przyszłym rok możesz spróbować. Jak mówiła koleżanka wcześniej, wystarczy mieć powyżej 60% z obowiązkowych przedmiotów na maturze, żeby być zwolnionym z rozmowy kwalifikacyjnej, której, z tego, co patrzyłam w necie, mało komu nie udaje się zaliczyć... Także jak na prywatne studia jest trudno się dostać, ale ogólnie to chyba łatwo... :) Na pewno łatwiej niż na państwowe. Odpowiedz Link Zgłoś
jirzi Re: szukam ludzi z SWPS ;-) 12.09.05, 12:30 Ale jesli sobie zobaczysz w necie wrocławski wydział swpsu, to sie przkonasz, że rozmowa kwalifikacyjna nie jest formalnością. (Choc bez watpienia łatwiej sie tu dostac niz na psychologię państwową - to kwestia kasy). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ksieznabona Re: szukam ludzi z SWPS ;-) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.09.05, 08:30 I trzeba oczywiście dostać się do finałowej dziesiątki :) Bo konkurs o bezpłatne studia nie jest dla każdego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mmartyna Re: szukam ludzi z SWPS ;-) IP: *.cyberbajt.pl / 82.160.98.* 12.09.05, 12:08 więc powodzenia =) Odpowiedz Link Zgłoś
estera_ja Re: szukam ludzi z SWPS ;-) 12.09.05, 15:49 No wlasnie! Czy ktos moze mnie uswiadomic jak przygotowac sie do rozmowy kwalifikacyjnej??? Czy mozecie podrzucic jakies materialy? Bo ten wroclawski rzeczywiscie przeraza... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: M. Re: szukam ludzi z SWPS ;-) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.09.05, 16:36 Na dniu otwartym w SWPS w Wawie kilka dni temu, gdy pało pytanie o rozmowę kwalifikacyjną, przemiła pani, której nazwiska nie pamiętam, powiedziała, że nie ma czego się obawiać, bo ma ona raczej wskazać, czy kandydat w ogóle się do studiów na psychologii nadaje. Ma on przedstawić swoje oczekiwania co do studiów, pracy po nich, motywację. Myślę, że jeśli komuś na serio zależy na psychologii i nie jest to kierunek, który wymyślił sobie na poczekaniu, bo nigdzie się nie dostał, to rozmowa kwlaifikacyjna nie będzie dla niego problemem. Życzę powodzenia. :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kulo Sopot czy gdansk? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.09.05, 14:11 ja se juz nzlalazlem stancje w samym centrum sopotu, a potem sie dowiedzialem ze wszystkie wyklady beda na AWF-ie gdanskim, a na polnej tytlko cwiczenia :P. no coz 30min drogi to nie tak duzo. wiec poki co nie wiadomo czy jest to wydzial zamiejscowy w sopocie, czy w gdansku, czy wydzial zamiejscowy w sopocie z odzidzialem w gdansku :P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Betka19 Re: szukam ludzi z SWPS ;-) IP: *.aster.pl / *.aster.pl 12.09.05, 22:05 czesc wszystkim studentom SWPS. Ja zaczynam w tym roku studia na ANGLISTYCE- SCIEZKA BIZNESOWA;) czy ktos moze sie orientuje jak jest na wykladach(czy non stop wykladowcy beda mowic po angielsku?), czy ta sciezka jest trudna(wstep do ekonomii i te sprawy?). Troche sie nie orientuje jeszcze w tej uczelni...;) odpisujcie i opowiadajcie-prosze:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kamila Re: szukam ludzi z SWPS ;-) IP: 82.139.27.* 13.09.05, 19:40 Siemka studentom SWPS!!! Jestem na psychologii klinicznej na 1 roku. 20 września mam szkolenie. Czy wiecie moze kiedy zaczyna sie rok akademicki na naszej uczelni :-) a moze ktoś z was też ma szkolenie 20?? Jak ktoś coś wie to bardzo prosze napiszcie na moje gg: 2964237 - z góry serdecznie dziękuje! Pozdrawiam!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: martyś KIEDY ROZPOCZĘCIE ROKU?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.09.05, 10:11 no wlasnie, kto wie kiedy zaczynamy? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: martyś Re: KIEDY ROZPOCZĘCIE ROKU?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.09.05, 10:17 o już wiem- 4 października Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kamila Re: KIEDY ROZPOCZĘCIE ROKU?? IP: 82.139.27.* 15.09.05, 15:49 A skąd wiesz ze 4 października?? Bo nigdzie nie moge znaleźc info na ten temat. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: M. Re: KIEDY ROZPOCZĘCIE ROKU?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.09.05, 17:23 Na inaugurację 4 października idą tylko ci, którzy dostaną zaproszenie. Pozostali przychodzą 5 od razu na zajęcia... ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mmartyna Re: KIEDY ROZPOCZĘCIE ROKU?? IP: 82.160.99.* 18.09.05, 07:12 Ja juz dostalam zaproszenia : 4 pażdziernik godz. 16.00 Hmm jak tu sie ubrac, chyba calkiem elegancko, prawda? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hmm :) Re: KIEDY ROZPOCZĘCIE ROKU?? IP: *.gliwice.sdi.tpnet.pl 18.09.05, 10:31 Mi się również wydaje, że elegancko. Hmm... ja się ubiorę elegancko :P Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: k Re: KIEDY ROZPOCZĘCIE ROKU?? IP: *.promax / *.internetdsl.tpnet.pl 18.09.05, 10:35 Widze ze sporo ludzi stać na te studia :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: M. Re: KIEDY ROZPOCZĘCIE ROKU?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.09.05, 14:33 No, a Polacy tacy biedni... :P Hmm... Ja nie dostałam. Pewnie nie dostanę. Dziewczyna, z którą miałam szkolenie, mówiła, że nie była na inauguracji. dziwne, że nie wszyscy idą... :| Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mmartyna inauguracja IP: 82.160.99.* 18.09.05, 21:57 Hej! Ja dostałam zaproszenie i wybieram się na tą uroczystość, a co do samych zaproszen to slyszalam, ze nie do wszystkich sa wysylane tylko LOSOWO. Pozdrawiam i do zobaczenia i poznania juz niebawem ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Piotrek Re: inauguracja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.09.05, 19:27 Hej! Jestem na I roku psychologii społecznej na SWPS w Warszawie. Czyli jeśli nie dostałem listu (zaproszenia) to zaczynam zajęcia dopiero 5 października? To mój nr gg: 5148103. Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kasia Re: inauguracja IP: *.promontel.net.pl / *.promontel.net.pl 19.09.05, 20:56 Ja tez nie dostalam zaproszenia a to znaczy ze nie mozemy tam isc.. Dziwnie ta szkola funkcjonuje.. Jestem na Psychologi Spolecznej.. A do ktorej grupy zapisaliscie sie na zajecia? ja jestem w 7 moje gg to 1421826 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: M. Re: inauguracja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.09.05, 01:04 Wiecie... elitarny UW też ma ograniczoną liczbę miejsc i wchodzą tylko ci, którzy odbiorą zaproszenia. Heh... Odpowiedz Link Zgłoś
dorciaq Re: inauguracja 20.09.05, 10:33 Ej no nie ma tak, ja chce zaproszenie:P Na stronie naszej zamiejscowki napisali, ze zaproszenia wraz z planem wysla poczta w polowie wrzesnia, nic nie bylo napisane ze zostana wyslane do wybrankow:D Halo SWPS prosze o zaproszenie:P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: M. Re: inauguracja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.09.05, 11:46 U nas plan wybieraliśmy sobie sami spośród siedmiu gotowych podczas szkolenia ISOS. Zaproszenia wysyłają tylko do niektórych. Ja nie dostałam... :| Odpowiedz Link Zgłoś
dorciaq Re: inauguracja 20.09.05, 13:14 Jakiego szkolenia :| Mieliscie jakies szkolenie??:| A my nic?? Wez mnie nie zalamuj:D Dlaczego my nic nigdy nie mamy:D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hmm :) Re: inauguracja IP: *.gliwice.sdi.tpnet.pl 23.09.05, 16:51 Ja dostałam zaproszenie na swoje konto ISOS. To pocztą też są wysyłane?? Odpowiedz Link Zgłoś