Dodaj do ulubionych

Kara śmierci

18.12.04, 20:13
Kiedyś doszliśmy z założycielem foruma do tego tematu, ale nie kontynuaowaliśmy dyskusji. No to proponuję kontynuować teraz. Mam tu link i dodam coś od siebie. Mianowicie ja uważam, że nie należy do człowieka decyzja o czyjejś śmierci, albowiem tylko Bóg tworzy życie, więc i tylko on je może niszczyć. A co sądzą użytkownicy tego forum?
www.mateusz.pl/pow/040804.htm
Obserwuj wątek
    • yossarian18 Re: Kara śmierci 18.12.04, 20:42
      Parę tekstów, które podzielają i moje zdanie na ten temat:
      wszechpolacy.pl/t.php?id=634
      kara_smierci.k-raj.com.pl/kkk.html
      kara_smierci.kraj.com.pl/art.html
      www.upr.lublin.pl/lys1.php3?i=23
      • oszolom.z.radia.maryja Re: Kara śmierci 18.12.04, 21:10
        był jeszcze tekst z Zawsze wierni o teologicznym uzasadnieniu kary smierci ale
        nie pamiętam to który to był numer tego periodyku i z ktorego roku..może tobie
        Yossarianie uda ci sie do tego tekstu dotrzeć
        • yossarian18 Re: Kara śmierci 18.12.04, 21:35
          www.piusx.org.pl/zw/26/26tpks.html
          Nie znałem wcześniej tego artykułu, ale znalazłem i przeczytałem, jest
          króciutki, ale genialny!

"Wypowiedzi Papieża przeciwko karze śmierci nie tylko nie mają precedensu wśród
          jego Poprzedników i Doktorów Kościoła, ale są sprzeczne ze stanowiskiem
          wyrażonym w podpisanym przez Papieża parę lat temu nowym ?Katechizmie Kościoła
          Katolickiego? (choć wcześniej w encyklice Evangelium Vitae Papież uznał, iż
          okoliczności uzasadniające stosowanie kary śmierci są ?tak rzadkie, że
          praktycznie nie istniejące?)".

To tylko prywatna opinia Jana Pawła II, a nie wiążące stanowisko.

Co dalej idzie nie będę cytował, przeczytajcie sami.

I jeszcze druga część tego artykułu:
          www.piusx.org.pl/zw/27/27ks.html

dzięki, Oszołom!!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka