Dodaj do ulubionych

19 SŁOŃCE

25.10.13, 16:58
Jak ja nie lubię tej karty grrrrrr

Według Suligi

Jedność myśli, Miłość, Szczęście rodzinne Szczęśliwy związek uczuciowy, Szczęśliwe małżeństwo Odczuwanie radości życia, przyjaciel, nawiązywanie nowych obiecujących kontaktów i znajomości. Akceptacja życia i tego co niesie los Radość dzieciństwo Odkrycie nowych idei inspirujących do tworzenia, budowania. Jednia, pogodzenie sprzeczności. Nagroda sukces zwycięstwo.
Odwrócona:
Chwilowy sukces, potem klęska Nieszczęście Samotność Możliwość rozbicia związków uczuciowych Rozpad małżeństwa Rezygnacja z planów Zgorzkniałość Niepewna przyszłość Pozory szczęścia Niemożność wypowiedzenia się. Brak zrozumienia ze strony przyjaciół, znajomych Ociężałość umysłowa. Przygnębienie. Brak widoków na pomyślne załatwienie sprawy.

Według książki "Tarot" z 1989 roku

Powodzenie materialne, szczęśliwe małżeństwo, zadowolenie Odwrócona to samo w mniejszym znaczeniu

H. Banzhaf: "Klucze do Tarota"

Archetyp - dzień, Królestwo Światła
Znaczenie ogólne - radość życia, beztroska, ufność, niezależność i pewność siebie, wielkoduszność, ciepło, wiara w siebie
Praca - sukces, samorealizacja, radość z pracy, wspaniałomyślność, kreatywność
Relacje/uczucia - pogodny okres dla miłości, wspaniałomyślność, dogadzanie drugiej osobie, beztroski początek po przezwyciężonym kryzysie
Świadomość - dotarcie do swego prawdziwego "ja"
Sfera ducha - ponownie odnaleziona prostota
Cel - uwolnienie, pokonanie wewnętrznej ciemności
Cień - oślepienie, krótkowzroczność, spalona ziemia
Odwrócona - bufonada, egoizm, naiwność

W Tarocie snów
ogólne znaczenie - Świadomość, przytomność, rozsądek, porządek optymizm i inteligencja

Tarot Metamorfoz
Słońce - Metamorfoza życia. Wszystkie rzeczy zdają się być takimi jakimi są faktycznie. Otwarcie steruj wytyczonymi cechami bez wymówek i umożliw energii słonecznej by dogłębnie rozjaśniła i odnowiła twoja osobowość

Astrologicznie Słońce - gwiazda poczucia własnej wartości i samo integracji

W tarocie Osho Zen - karta Słońce nazywa się NIEWINNOŚĆ

A mi pokazało z pewnością dzieci w rodzinie - dobra karta dla starających się o nie. Niezdany egzamin.
Dlaczego jej nie lubię bo dla mnie karta Słońce nie ma tak euforycznego przesłania jak w ogólnych. Ta karta ma zawsze dla mnie jakieś ale.. Jednak jeśli występuje wśród kart o negatywnym przesłaniu zawsze łagodzi ich znaczenie - daje realną nadzieje i taki promyk radości.
Obserwuj wątek
    • ja-tekla Słońce jako miejsce 26.10.13, 06:13
      fajnie opisałas Słonce, algariasmile

moze tylko dodam, za Józwiakiem, że czasami trzeba patrzeć ostrożnie na tę kartę na pytanie o miłość, gdyż są na niej dzieci, istoty niedojrzałe. A to moze byc sygnałem, ze uczucie może być nietrwałe, które zaistnało, bo warunki były "cieplarniane" ( np.wczasy).
      Moze też chodzić o uczucie, które ktoś kieruje do osoby stojącej znacznie wyżej od siebie ( szef, nauczyciel itp.).

Słońce kojarzy się ze szkołami i innymi instytucjami, które kształcą, uczą, przekazują wartości.
      Temu arkanowi podlegają również place zabaw, ośrodki sportu, firmy turystyczne, miejsca rozrywki ( kawiarnie, dyskoteki, kina, wystawy plenerowe), wczasowiska, kurorty, plaże, hobbystyczne grupy zainteresowan.

Jesli pasjonuje mnie szydełkowanie to mam szansę spotkac miłosc swego zycia na osiedlowym kółku osób dziergających wink
      • leda-is-one Re: Słońce jako miejsce 26.10.13, 07:01
        Ja lubię Słonce dziewczyny.Co mi niesie zależy od miejsca w rozkładzie pytania i sąsiadujących z nim kart.Cóż można dodać?Wyłożyłaś Algaria o znaczeniu archetypowym wyczerpującowink U mnie się pokazywała kilka razy na związek ukryty,w ukryciu mimo że związek poważny i na uczuciu oparty.Pewnie to ten mur na RW symbolizuje.

No ciekawe Tekla te miłości sanatoryjne i wczasowe,bardzo ciekawe.-koduje.

A mnie osobiście pokazywała się w rozkładzie na związek/który się rozpadł/koniec związku wspólna karta dla nas obojgu lub karta na przyszłość każdego z osobna. ,2lata temu,dla mnie i dla niego..ja nie rozumiałam i czekałam na połatanie powrót .
        Po czasie zrozumiałam,skoro karta się powtarzała.więc nie była przypadkowa,bo Tarot jest mądry.
        Otóż mój związek był toksyczny.bardzo,ta karta mówiła o uwolnieniu i Słońcu dla każdego z nas.Chyba,bo zaświeciło potem piękne słoneczko.
        Fajny temat-omawiania kart nigdy dość,każdy ma swoje doświadczenia z każdą kartąi może się nimi dzielić tutajsmile
      • ja-tekla Podoba się Słońce, czy nie podoba? 26.10.13, 07:01
        zainspirowała mnie uwaga Algarii, ze tej karty nie lubi wink

Podaję za Barbarą Antonowicz-Wlazińską.

Gdy karta Słońca podoba sięsmile
        Jesli wybrałaś tę kartę to pragniesz dla siebie zdrowa, optymizmu, energii życiowej. Chcesz w zyciu odczuwac naturalną radość z tego, że żyjesz, zaakceptowac siebie taką, jaką jestes, bez udawania i strachu przed odrzuceniem, czy brakiem akceptacji ze strony innych ludzi.

Jeśli karta Słońca nie podoba się sad
        Jesli wybrałaś tę kartę to może w twoim życiu występują jakieś sytuacje, które blokują twoją energię. Może brak w tobie przekonania , ze można cieszyć się życiem takim, jakie jest? Zapewne brak ci akceptacji twojego Wewnętrznego Dziecka, brak naturalnej radosci lub strach przed jej nieskrępowanym okazywaniem.
        A moze dopadły ciebie poważne dolegliwosci chorobowe? Albo to niepokój, że rozwija się w tobie jakaś ciężka choroba? Moze to strach przed utratą zdrowia?
        Moze to strach przed posiadaniem dzieci z obawy, ze nie potrafisz byc wzorowym rodzicem? Bo twoje dzieciństwo było trudne i smutne?
        A moze jestes tam, za tym murem, który wydaje ci się obecnie nie do przebycia? I wszystko wydaje się bardzo trudne, straszne, przygnębiające... a napotykane w życiu mury wydają się przerastac twoje możliwosci działania...boisz się stłuczek, złamań, potknięć, wywrotek...
        • algaria Re: Podoba się Słońce, czy nie podoba? 26.10.13, 11:16
          Ja jej nie lubię dlatego że mimo iż wszędzie trąbią jej bardzo pozytywne znaczenie, Słońce wielokrotnie pokazało że wcale nie jest takie pozytywne, dlatego jest trudne w interpretacji zwłaszcza jako karta wyniku.

Niby powinno być miło, ciepło, cudnie, miód, a później się okazuje że do tyłka zajrzał głód. wink
          • aderydy osoba w Słońcu 28.10.13, 13:38
            + osoba "słoneczna" to np.
            - ktoś zrealizowany, twórczy, pełen energii i psychicznej siły
            - wykładowca, profesor, zdolny student
            - lider, przywódca, osoba na wysokm stanowisku
            - własciciel firmy
            - ktoś, kto odniósł sukces; ma duze poczucie własnej wartosci.

- osoba "słoneczna" to np.
            - egoista, ktos, kto lubi być w centrum zainteresowania
            - zły lider, szef
            - ktos, kto nie umie cieszyc się życiem, mający pretensje do innych
            - osoba infantylna, histeryczna
            - wieczny pesymista lub nierealistyczny optymista
            • leda-is-one Choroby.. 29.10.13, 07:33
              ...to szczególnie choroby serca,nadciśnienie!
              ..zapalenia różne,udar słoneczny,choroby z przegrzania.
              Jóżwiak pisze że Słonce to tez choroba nowotworowa.cichutko się rozwijająca,w sprzyjających cieplarnianych warunkach.
              A ja nie tak dawno miałam na zdrowie w rozkładzie Słonce-radość mi to dało ogromna,ale jak sobie dzisiaj to co wyżej napisałam ,przypomniałam już się mniej ciesze;-(
              zobaczymy,wierze szczególnie w pozytywną stronę Słonca.
              • hanna1985 Re: Choroby.. 31.10.13, 11:58
                ja tez wierze w pozytywna stronewinktak tez ja napelnilam ,ale czaseami pokazuje mi krotki czas.znajomosc wakacyjnawinkostatnio pokazala pragnienie znajomej czyli tesknota za posiadaniem dziecka.
    • hanna1985 Re: 19 SŁOŃCE 31.10.13, 12:02
      dodam tylko,ze o ile Gwiazda daje nam natchnienie i wskazuje ogolny kierunek,o tylw Slonce oswieca nas pozytywnymi podpowiedziami,jak ujawnic nasze cele i pragnienia!
    • algaria Erotycznie 31.10.13, 13:23
      według Tarota Decameron

XIX- Słońce. Uczucie i namiętność wynikają z prawdy nie z pozorów. Każdy może obnosić się ze swoją nagością i przestać udawać.

• algaria Re: 19 SŁOŃCE 31.10.13, 16:17
      Obrazek - Pozłacany Tarot

https://wrozkagdynia.pl/images/kartaXIX.jpg
    • algaria zdrowie 04.11.13, 20:46
      Na blogu Tarot moja pasja znalazłam

Słońce - problemy ze wzrokiem
    • algaria Dla biznesu 17.11.13, 21:57
      U Kolesowa znalazłam taki opis

Słonce dla biznesmenów nie zapowiada niczego dobrego, chyba że inwestują oni w przemysł farmaceutyczny lub w szkolnictwo na obojętnie jakim poziomie. W przypadku innych dziedzin samym biznesmenom nic nie grozi jednak ich przedsięwzięcia (biznesy firmy przedsiębiorstwa) będą hamowane przez tzw. politykę państwa

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka