algaria
25.10.13, 16:58
Jak ja nie lubię tej karty grrrrrr
Według Suligi
Jedność myśli, Miłość, Szczęście rodzinne Szczęśliwy związek uczuciowy, Szczęśliwe małżeństwo Odczuwanie radości życia, przyjaciel, nawiązywanie nowych obiecujących kontaktów i znajomości. Akceptacja życia i tego co niesie los Radość dzieciństwo Odkrycie nowych idei inspirujących do tworzenia, budowania. Jednia, pogodzenie sprzeczności. Nagroda sukces zwycięstwo.
Odwrócona:
Chwilowy sukces, potem klęska Nieszczęście Samotność Możliwość rozbicia związków uczuciowych Rozpad małżeństwa Rezygnacja z planów Zgorzkniałość Niepewna przyszłość Pozory szczęścia Niemożność wypowiedzenia się. Brak zrozumienia ze strony przyjaciół, znajomych Ociężałość umysłowa. Przygnębienie. Brak widoków na pomyślne załatwienie sprawy.
Według książki "Tarot" z 1989 roku
Powodzenie materialne, szczęśliwe małżeństwo, zadowolenie Odwrócona to samo w mniejszym znaczeniu
H. Banzhaf: "Klucze do Tarota"
Archetyp - dzień, Królestwo Światła
Znaczenie ogólne - radość życia, beztroska, ufność, niezależność i pewność siebie, wielkoduszność, ciepło, wiara w siebie
Praca - sukces, samorealizacja, radość z pracy, wspaniałomyślność, kreatywność
Relacje/uczucia - pogodny okres dla miłości, wspaniałomyślność, dogadzanie drugiej osobie, beztroski początek po przezwyciężonym kryzysie
Świadomość - dotarcie do swego prawdziwego "ja"
Sfera ducha - ponownie odnaleziona prostota
Cel - uwolnienie, pokonanie wewnętrznej ciemności
Cień - oślepienie, krótkowzroczność, spalona ziemia
Odwrócona - bufonada, egoizm, naiwność
W Tarocie snów
ogólne znaczenie - Świadomość, przytomność, rozsądek, porządek optymizm i inteligencja
Tarot Metamorfoz
Słońce - Metamorfoza życia. Wszystkie rzeczy zdają się być takimi jakimi są faktycznie. Otwarcie steruj wytyczonymi cechami bez wymówek i umożliw energii słonecznej by dogłębnie rozjaśniła i odnowiła twoja osobowość
Astrologicznie Słońce - gwiazda poczucia własnej wartości i samo integracji
W tarocie Osho Zen - karta Słońce nazywa się NIEWINNOŚĆ
A mi pokazało z pewnością dzieci w rodzinie - dobra karta dla starających się o nie. Niezdany egzamin.
Dlaczego jej nie lubię bo dla mnie karta Słońce nie ma tak euforycznego przesłania jak w ogólnych. Ta karta ma zawsze dla mnie jakieś ale.. Jednak jeśli występuje wśród kart o negatywnym przesłaniu zawsze łagodzi ich znaczenie - daje realną nadzieje i taki promyk radości.