Dodaj do ulubionych

12 WISIELEC

30.03.14, 15:57
Zawieszony

Znaczenie karty

Według Suligi:

Spokój. Odcięcie się od świata. Powstrzymanie aktywności. Penetracja własnej jaźni. Medytacja, kontemplacja. Ofiara, samoofiara. Dążenie do uspokojenia i harmonii. Rezygnacja z rozwiązywania problemów życiowych. Zdanie się na innych. Marazm. Melancholia. Smutek. Zadumanie. Senność. Niespełniona miłość. Ucieczka od odpowiedzialności. Szczyt kariery zawodowej. Planowanie. Metodyczność.

Odwrócony:
Niepełny sukces. Nierealne plany. Utrata zaufania. Brak szczerości. Zdrada. Przebudzenie z marazmu. Niemożność zachowania spokoju. Szarpanina. Niemożność zrealizowania dążeń i pragnień. Chorobliwa zazdrość. Nerwowy tryb życia. Ciężka praca i niezadowolenie ze statusu społecznego i zawodowego. Formalizm.

Według książki Tarot:

Mądrość rozwaga, rozpoznanie, próba, ofiara, poświęcenie, intuicja, dywinacja, dar proroctwa. Odwrócony samolubstwo, chaos emocjonalny i intelektualny, irracjonalizm.

H. Banzhaf: "Klucze do Tarota"

Archetyp - ofiara, niewola
Znaczenie ogólne - stagnacja, bezsilność, choroba, powiesić się lub pozwolić na bycie powieszonym, utkwić w błędnym kole, potrzeba odwrócenia, ponieść ofiarę i spojrzeć na świat z nowej perspektywy
Praca - bezsilność, bezrobocie, konflikt interesów, utkwienie w martwym punkcie, bycie na niewłaściwym miejscu, fałszywe oczekiwania lub nieodpowiednie zachowanie
Relacje/uczucia - skomplikowana i zawikłana sytuacja, błędne koło, nieumiejętność połączenia sprzecznych interesów, konieczność zaczyniania wszystkiego raz jeszcze, zupełnie inaczej, z odwrotnej strony
Świadomość - dotarcie do istoty rzeczy, nowe spojrzenie na świat
Sfera ducha - inicjacja, droga do mądrości
Cel - zrozumienie, zmiany w życiu, odzyskanie wolności
Cień - zmęczenie, "zawiśnięcie" w próżni
Odwrócona - brak zrozumienia, negacja dojrzałości

W Tarocie Snów
Poświęcenie, ignorowanie oczekiwań społecznych. Uzyskanie nowej perspektywy. Udawanie męczennika.

Tarot Metamorfoz - Metamorfoza poświęcenia
Poddajemy się świadomie losowi i pełnej radości, wsparci ufnością, że każde przemijające cierpienie nosi w sobie pierwiastek uzdrowienia, przyszłej przemiany.

Tarot erotyczny Decameron
XII- Wisielec kobieta.
Krótko trwała miłość. Konkurenci wierzą, iż są już tak blisko swej zwierzyny, chyba że lubią umykającą rozkosz.

Astrologicznie: Neptun - planeta oznaczająca odcięcie się od swojej indywidualności na rzecz połączenia się ze zbiorową nieświadomością

W Tarocie Osho Zen - Wisielec nosi nazwę - NOWA WIZJA

Zawieszony to karta mówiąca o opóźnieniach, coś się zablokuje, coś się odwlecze. Karta świadomego wycofania się, odsunięcia. To karta spojrzenia z różnych perspektyw na daną sprawę. To podglądanie, zajrzenie pod..

https://blog.wrozkahanna.pl/wp-content/uploads/2010/10/12-Major-Hanged.jpg

https://3.bp.blogspot.com/-vSd1-kpei2I/TxVFvp_Bj6I/AAAAAAAAB2A/W1yeG8FMGg4/s400/Tarot+Legacy+Divine+de+Ciro+Marchetti.jpg

https://static1.iwoman.pl/i/na-luzie/tarot_cards/big_12.jpg
Obserwuj wątek
    • inguszetia_2006 Re: 12 WISIELEC 30.03.14, 22:30
      Witam
      Zabierz to "cholerstwo"!;-P Wiosna idzie, trzeba nam Słońca i kielichówwink
      pzdr.
      Ing
      • algaria Re: 12 WISIELEC 30.03.14, 22:36
        O Słońcu dawno już było - nie lubię tej karty .. kielichy mogą być - byle nie Król bo on miękki - a wiesz że nie pomoże woda z Wisły kiedy Król obwisły tongue_out
        • inguszetia_2006 Re: 12 WISIELEC 31.03.14, 09:03
          Witam
          No... widzę, że na forum Król kielichowy wciąż cieszy się sławą obwisłego;-P Ja tego nie czuję tak, choć faktycznie to bardziej przyjaciel niż ogier. Ale "obwisły", "zawisły" Wisielec to kiepska sprawa na wiosnę, tak czy siak. Myślę, że podświadomie wybrałaś te kartę, bo jesteś w stanie oczekiwania. I wcale ci się nie dziwię. Rozumiem cię.
          Pzdr.
          Ing
          • algaria Re: 12 WISIELEC 31.03.14, 15:12
            Wybrałam tę kartę do omawiania bo prawie wszystkie AW już omówiłam - zostały: Sąd, Sprawiedliwość i Gwiazda - Sąd będzie następny - na wiosnę wszystko z ziemi wyłazi wink
            • tekla-ja Re: 12 WISIELEC 01.04.14, 07:13
              Wisielec praktycznie pokazuje u mnie dwa aspekty...
              Po pierwsze - zaleca cierpliwość, sprawy zmierzają we właściwym kierunku, ale będa się opózniac, przeciągać w czasie itp. Co ciekawe, często jest to czekanie bez działania, bierne i cierpliwe.
              Po drugie - karta czasami podpowiada, by sprawę przemyśleć i poszukać innego sposobu działania popatrzeć na problem z innego punktu widzenia ( tak klasycznie ).

A gdy to Cień Wisielca to daje mi znać, że osoba flegmatyczna, że czeka, aż coś się samo zrobi, że zafiksowała się na jednym sposobie działania albo nie chce jej się pomysleć, pokombinować, zastanowić....

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka