ditta12 29.05.15, 13:26 nie mięli języków bo on był Niemcem a ona Polką Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ditta12 Re: Wars i Sawa 29.05.15, 13:27 Wcale nie rozmawiali a gdzie mieszkali to ja Ci pokażę Madau bo niedaleko mnie. Odpowiedz Link
ditta12 Re: Wars i Sawa 29.05.15, 13:28 A potem możemy pójść do Gminy oglądać skorupy i blaszane narzędzia i nawet koło tam jest drewniane. Odpowiedz Link
ditta12 Re: Wars i Sawa 29.05.15, 13:33 dodajesz Madau mleko, a potem jak wystygnie to rozbełtane jajko bo szczawiówka musi być mocno nabiałkowana dlatego że szczawiany są podobno niedobre na nerki. W środek dajesz gotowane jajo albo ziemniaki jak wolisz. Pychotka.Można jeść na ciepło lub na zimno(ja wolę),na upał super.Chołodnik Litewski siedząc milczkiem jedli,ciekawe z czego był,nie pamiętam,może z botwiny? Odpowiedz Link
ditta12 Re: Wars i Sawa 29.05.15, 13:55 Teraz mój prezydent Ci pośpiewa Madau https://youtube.com/devicesupport Odpowiedz Link
ditta12 Re: Wars i Sawa 29.05.15, 14:04 ugotuj.to/przepisy_kulinarne/12,135410,18016121,Patatas_bravas_z_mlodych_ziemniakow__Jakub_Kuron_gotuje___.html#BoxVidImg Tu masz Madau przepis na kartofle,ja się uczyłam od jego ojca gotować i od Johnego Olivera Twista. Odpowiedz Link
ditta12 Re: Wars i Sawa 29.05.15, 14:06 Truskawki po 8,50,drogie jak cholera.Kupiłam banany po 4zł chyba w biedronce. Odpowiedz Link
ditta12 Re: Wars i Sawa 29.05.15, 22:58 Warszawa zaczęła się ok 11 wieku,tak jest napisane w lesie. Odpowiedz Link
ditta12 Re: Wars i Sawa 30.05.15, 07:48 To tu była kiedyś dżungla,nieprzebyte knieje,bagniska,jeszcze są gdzieniegdzie,starorzecza Wisły. Meandry. Np.Ren ujęli w betonowe koryto i teraz wylewa gdzie indziej. U nas na przykład w czasie wielkich deszczów bo u nas dużo lasów deszczowych Odpowiedz Link
ditta12 Re: Wars i Sawa 01.06.15, 07:11 A ten człowiek w parku wczoraj co miał dowód osobisty na plecach to był bardzo podobny do profesora tyle że miał oczy niebieskie a profesor czarne jak bajora. Odpowiedz Link
ditta12 Re: Wars i Sawa 01.06.15, 07:12 Zdjęcie profesora jest w muzeum etnograficznym w warszawie. Odpowiedz Link
ditta12 Re: Wars i Sawa 01.06.15, 07:20 I pofarbował swoje ubrania na czarno a wogóle to one leżały na fotelu bo to była jego szafa w muzeum MU MU. Tam było starożytne łóżko nakryte kapą z ryszelie(Madau wie jak napisać).Taki haft z dziurkami obrobionymi nicią dookoła.Chyba on tam spał bo gdzie i miał jeden obraz znaleziony na śmietniku:Jezus ratujący Piotra z Jeziora Genezaret.Co jakiś czas ktoś malował nowy obraz na boże ciało,na procesję. Odpowiedz Link
ditta12 Re: Wars i Sawa 01.06.15, 07:25 Po procesji obrazy stały odwrócone tyłem do patrzącego,przy ścianie w kościele. Ksiądz odwrócił dla mnie bo ja zaniosłam do kościoła swój obraz.Na nim był rybak na łódce siedzący i łowiący ryby,normalnie. I do tego w zalewie wiślanym tam gdzie Uwierz wysiadł i gdzie ksiądz utopiony został. Straaaaaaaaszne rzeczy. Tam jest krzyż turkusowy i ptaki krążą i zachmurzone niebo,ponury widok. Odpowiedz Link
ditta12 Re: Wars i Sawa 01.06.15, 07:31 W zalewie są różne rzeczy,nawet domy,sprzęty,buty a moja córka znalazła strzykawki pielęgniarskie z igłami.Wisłą wyrzuca co jakiś czas i można sobie wziąć jak komuś potrzeba. Widziałam wielki obraz namalowany przez studenta z tymi butami pływającymi,chyba nurkował czy co? A deszcz tam pada czasem odwrotnie,z dołu do góry,profesor mi powiedział.On miał drewniane ptaszory na drzewie przed chałupą krytą strzechą czyli słomą a w przedsionku wielki kosz z jajami czyli skorupami jaj bo smażył sobie jajecznicę na obiad na kuchni węglowej czy też na drewno albo szyszki. Odpowiedz Link
ditta12 Re: Wars i Sawa 01.06.15, 07:33 I hodował pokrzywy białe i żółte przed chatą,przyszły do niego dwa koty i on je przywiózł do warszawy ale mu zwiały bo się bały Artura i Rambo Poli Raksy,albo były ciekawe świata,nie wiem.Najpierw nawiał ten czarny.Może jeść nie miały co i poszły poszukać sobie myszek.Były już dorosłe. Odpowiedz Link