Dodaj do ulubionych

Wars i Sawa

29.05.15, 13:26
nie mięli języków bo on był Niemcem a ona Polką big_grin
Obserwuj wątek
    • ditta12 Re: Wars i Sawa 29.05.15, 13:27
      Wcale nie rozmawiali a gdzie mieszkali to ja Ci pokażę Madau bo niedaleko mnie.
      • ditta12 Re: Wars i Sawa 29.05.15, 13:28
        A potem możemy pójść do Gminy oglądać skorupy i blaszane narzędzia i nawet koło tam jest drewniane.
        • ditta12 Re: Wars i Sawa 29.05.15, 13:29
          W tym lesie można znaleźć szczaw na zupę też.
          • ditta12 Re: Wars i Sawa 29.05.15, 13:33
            dodajesz Madau mleko, a potem jak wystygnie to rozbełtane jajko bo szczawiówka musi być mocno nabiałkowana dlatego że szczawiany są podobno niedobre na nerki.
            W środek dajesz gotowane jajo albo ziemniaki jak wolisz.
            Pychotka.Można jeść na ciepło lub na zimno(ja wolę),na upał super.Chołodnik Litewski siedząc milczkiem jedli,ciekawe z czego był,nie pamiętam,może z botwiny?
            • ditta12 Re: Wars i Sawa 29.05.15, 13:38
              Madau a umiesz wrobić czajniczek w sweter?
                • ditta12 Re: Wars i Sawa 29.05.15, 14:04
                  ugotuj.to/przepisy_kulinarne/12,135410,18016121,Patatas_bravas_z_mlodych_ziemniakow__Jakub_Kuron_gotuje___.html#BoxVidImg
                  Tu masz Madau przepis na kartofle,ja się uczyłam od jego ojca gotować i od Johnego Olivera Twista.
                  • ditta12 Re: Wars i Sawa 29.05.15, 14:06
                    Truskawki po 8,50,drogie jak cholera.Kupiłam banany po 4zł chyba w biedronce.
                    • ditta12 Re: Wars i Sawa 29.05.15, 22:58
                      Warszawa zaczęła się ok 11 wieku,tak jest napisane w lesie.
                      • ditta12 Re: Wars i Sawa 30.05.15, 07:48
                        To tu była kiedyś dżungla,nieprzebyte knieje,bagniska,jeszcze są gdzieniegdzie,starorzecza Wisły.
                        Meandry.
                        Np.Ren ujęli w betonowe koryto i teraz wylewa gdzie indziej.
                        U nas na przykład w czasie wielkich deszczów bo u nas dużo lasów deszczowych wink
                          • ditta12 Re: Wars i Sawa 30.05.15, 07:53
                            Może oni przeklinają?Kto wie.
                            • ditta12 Re: Wars i Sawa 30.05.15, 08:08
                              Psy w Afryce nie szczekają napisał profesor.
                              • ditta12 Re: Wars i Sawa 01.06.15, 07:11
                                A ten człowiek w parku wczoraj co miał dowód osobisty na plecach to był bardzo podobny do profesora tyle że miał oczy niebieskie a profesor czarne jak bajora.
                                • ditta12 Re: Wars i Sawa 01.06.15, 07:12
                                  Zdjęcie profesora jest w muzeum etnograficznym w warszawie.
                                  • ditta12 Re: Wars i Sawa 01.06.15, 07:15
                                    On miał długie włosy i brodę big_grin
                                    • ditta12 Re: Wars i Sawa 01.06.15, 07:20
                                      I pofarbował swoje ubrania na czarno a wogóle to one leżały na fotelu bo to była jego szafa w muzeum MU MU.
                                      Tam było starożytne łóżko nakryte kapą z ryszelie(Madau wie jak napisać).Taki haft z dziurkami obrobionymi nicią dookoła.Chyba on tam spał bo gdzie i miał jeden obraz znaleziony na śmietniku:Jezus ratujący Piotra z Jeziora Genezaret.Co jakiś czas ktoś malował nowy obraz na boże ciało,na procesję.
                                      • ditta12 Re: Wars i Sawa 01.06.15, 07:25
                                        Po procesji obrazy stały odwrócone tyłem do patrzącego,przy ścianie w kościele.
                                        Ksiądz odwrócił dla mnie bo ja zaniosłam do kościoła swój obraz.Na nim był rybak na łódce siedzący i łowiący ryby,normalnie.
                                        I do tego w zalewie wiślanym tam gdzie Uwierz wysiadł i gdzie ksiądz utopiony został.
                                        Straaaaaaaaszne rzeczy.
                                        Tam jest krzyż turkusowy i ptaki krążą i zachmurzone niebo,ponury widok.
                                        • ditta12 Re: Wars i Sawa 01.06.15, 07:31
                                          W zalewie są różne rzeczy,nawet domy,sprzęty,buty a moja córka znalazła strzykawki pielęgniarskie z igłami.Wisłą wyrzuca co jakiś czas i można sobie wziąć jak komuś potrzeba.
                                          Widziałam wielki obraz namalowany przez studenta z tymi butami pływającymi,chyba nurkował czy co?
                                          A deszcz tam pada czasem odwrotnie,z dołu do góry,profesor mi powiedział.On miał drewniane ptaszory na drzewie przed chałupą krytą strzechą czyli słomą a w przedsionku wielki kosz z jajami czyli skorupami jaj bo smażył sobie jajecznicę na obiad na kuchni węglowej czy też na drewno albo szyszki.
                                          • ditta12 Re: Wars i Sawa 01.06.15, 07:33
                                            I hodował pokrzywy białe i żółte przed chatą,przyszły do niego dwa koty i on je przywiózł do warszawy ale mu zwiały bo się bały Artura i Rambo Poli Raksy,albo były ciekawe świata,nie wiem.Najpierw nawiał ten czarny.Może jeść nie miały co i poszły poszukać sobie myszek.Były już dorosłe.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka