Dodaj do ulubionych

wyniki mojej córki - proszę o poradę.

07.12.10, 09:06
Witam,
odebrałam właśnie wyniki moich dzieci i trochę się martwię, bo wyglądaja następująco:
Alicja lat 2,4 miesiące:
TSH - 2,44 uIU/ml norma <2,1
FT3 - 5,13 pg/ml norma do 5,4
FT4- 1,02 ng/dl tutaj ok.

Starsza córka ma stwierdzona niedoczynność od urodzenia i bierze euthyrox, ja również mam niedoczynność.
Czy podnosić alarm, lecieć od razu do endo, czy najpierw powtórzyc badania młodszej?
Może to błąd laboratorium?
Obserwuj wątek
    • chopinka Re: wyniki mojej córki - proszę o poradę. 07.12.10, 09:11
      Procentowo:
      FT4 22.42% [wynik 1.02, norma (0.65 - 2.3)]
      FT3 91.29% [wynik 5.13, norma (2.3 - 5.4)]
    • madziulaw Re: wyniki mojej córki - proszę o poradę. 07.12.10, 13:06
      w jakim wieku jest dziewczynka?
      pozdrawiam
      • chopinka Re: wyniki mojej córki - proszę o poradę. 07.12.10, 13:58
        2 lata i 4 miesiące
        • madziulaw Re: wyniki mojej córki - proszę o poradę. 07.12.10, 14:31
          dla 2letniego dziecka tsh 2,5 jest bardzo ładne.

pamiętaj, ze normy ft3 i ft4 u dzieci sa inne niż u dorosłych (link do norm znajdziesz na forum hashimoto), poza tym charakteryzują się dużą zmiennością.
          co innego kiedy dziecko zaczynasz leczyć euthyroksem - wtedy warto oznaczać wolne hormony po jakimś czasie od rozpoczęcia leczenia.

moim zdaniem wyniki sa ładne a tarczyca pracuje dobrze

ze wzgl jednak na rodzinne obciążenie chorą tarczycą badaj ją 1 raz w roku (wystarczy samo tsh u dziecka nieleczonego) przy okazji badań krwi. ja zrobilabym jeszcze raz na 2-3 lata usg tarczycy....

wszystko ok.
          zdrówka

• madziulaw Re: wyniki mojej córki - proszę o poradę. 07.12.10, 14:33
      ale jednej rzeczy nie rozumiem - co to za dziwne normy dla tsh---napisałaś < 2,1? pierwszy raz widzę ---
    • madziulaw LINK DO NORM 07.12.10, 14:35
      forum.gazeta.pl/forum/w,24776,100719713,100719713,Normy_TSH_FT3_i_FT4_dla_noworodkow_i_dzieci_.html

• ako5 Re: LINK DO NORM 08.12.10, 00:11
        Ja tez wybrała sie zmoja córeczka do dzieciecego endokrynologa... TSH w normie , bo 2,8, ale ft4 poniżej normy, a ft 3 powyżej normu. Psni doktór powiedział, ze przy takich wynikach TSH powinno byuc wyższe... Zleciła usg tarczycy , bo u mojej corki jest ona wyczuwalna, anty TG i TPO, jeszcze raz wszystkie hormony tarczycy, lipidogram, morfologię, krzywa cukrową... U dzieci trudniej diagnozuje sie chorobe i trzeba wykonac wiecej badań...
        Trafiłam na fajna doktór i myśle ,ze musisz wykonac wiecej badań u dzieciaczka.
        • chopinka Re: 08.12.10, 09:51
          Idziemy dzis na wizytę, napiszę jak wrócimy. Ako5 skad jesteś?
          • ako5 Re: 09.12.10, 21:53
            Jestem z Gdańska
          • hashi-tess chopinko! 11.12.10, 12:04
            i jak po wizycie?
            spełniła Twoje oczekiwania?
            • chopinka Re: chopinko! 28.12.10, 14:33
              Witam,
              dopiero teraz odpisuje, bo bylismy na urlopie.
              Endo kazała powtórzyc badania za 3 miesiace, kazała młodej dawać witaminy z jodem, ale nie potrafiła powiedziec jakie, czy jestem zadowolona z wizyty? Niestety nie dają mi spokoju
              te wyniki, tym bardziej, ze ja mam niedoczynnosć i starsza córka 4letnia tez ma niedoczynnosc od urodzenia. Potrzebuje namiar na dobrego endokrynologa w warszawie lub okolicach.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka