11.02.10, 16:31
witam.Oto moja historia.10 lat temu zaraz po porodzie powiększyła mi sie
tarczyca.Były badania,usg,stwierdzono haashimoto.Dostałam letrox i nikt mi nie
powiedział że to trzeba leczyć.Myślałam,że po letroxsie to przejdzie.Potem
przez prawie rok nie miaałam okresu,byłam u ginek ,dostalam coś naa wywołanie
i nic.potem wszystko samo wróciło do normy. Urodziłam drugie dziecko(ma 5
lat)i zaczęło sie.Przytyłam 20 kilo,bole głowy,miesiączka co 3 mies i wiele
innych objawów .O wszystkim dowiedziałam sie na forum.Poszlam do
rodzinnego,dał tsh.Wynik Tsh16,24(norma0,27-4,20).Dał skierowanie do endo,ona
dala FT3 i antyTPO i usg.Otowyniki:aTpo1000,Ft3 nie podala mi (wyniki były w
kaarcie),usg:płat prawy22/22/59,płat
lewy23/22/60mm,cieśń7mm,objętość31ml.Przez miesiac brałam euthyrox25,potem
zwiększyla na 50 i kazała przyjść za trzy miesiące.Mineło 1,5 mies aa mi się
kończa leki,a zapisać się mogę aż na marzec-kolejka.Pójdę prywatnie.I
oczywiście badania (za które sama zapłaciłam). antyTPO 485,4(NORMA 0-34)Ft3
3,42(2,57-4,43)45,70%,FT4 0,96(0,93-1,710) 3,85% TSH 13,23(0,27-4,20).Bardzo
proszę o pomoc w iterpretacji moich wyników.JA jestem zielona.
Obserwuj wątek
    • wierka-5 Re: hashimoto 11.02.10, 17:43
      Witaj
      <antyTPO 485,4(NORMA 0-34)Ft3
      <3,42(2,57-4,43)45,70%,FT4 0,96(0,93-1,710) 3,85% TSH <13,23(0,27-4,20).Bardzo
      <proszę o pomoc w iterpretacji moich wyników.JA jestem zielona.

Wyniki wskazują,że jesteś w niedoczynnosci,a dawka euthyroxu jest za małą i nie można dłuzej być na niej.
      Najlepiej byłoby abys znalazła lekarza polecanego na forum.
      Mozesz wczesniej oznaczyć ferrytynę i Witaminę B12. Nic też nie piszesz o USG, a jest wazne.
    • anioldwa Re: hashimoto 11.02.10, 19:30
      oto usg mojej tarczycy.
      Tarczyca typowej lokalizacji, niejednorodna o obniżonym echogramie o wymiarach:
      Płat prawy-22x22x59mm
      Płat lewy- 23x22x60mm
      Cieśn - 7mm
      Objętośc całkowita tarczycy ok - 31ml
      • milaemalka Re: hashimoto 11.02.10, 22:00
        Witaj Wystarczy,ze trzeba tracić pieniądze na badania.Zapisz sie na wizytę na
        fundusz do endo.A z tymi wynikami idz w poniedziałek do lekarza rodzinnego i
        powiedz,ze potrzebujesz receptę na 75 a wizyta dopiero za ....Popros ,zeby
        lekarz napisał na recepcie 100 tabl.Przy takich wynikach nie powinno być zadnych
        problemów.oczywiscie nic nie mów ze miałas być nadal na 50. 5 dni weż 3/4 z
        75(56,25) póżniej 3/4 z 75 i 1/4 z 25((62,50).Zwiekszaj stopniowo do
        75.Wiekszośc z nas ma hashimoto z zanikiem tarczycy ale tez jest wole
        hashimoto,gdy tarczyca jest wieksza.
        • anioldwa Re: hashimoto 12.02.10, 09:07
          Dziękuję za zainteresowanie.Byłam już u rodzinnego,zna moje wyniki,ale
          odmówił.Powiedział,że bez informacji od endo nie da mi ani leków ani skierowania
          na badania-bo boi się kontroli z funduszu.Dodam że ten lekarz jest szefem
          ośrodka i prawie na mnie krzyczal,więc zrezygnowałam i zapisałam się
          prywatnie.Zależy mi na tym ,żeby ktoś mi dobrze to wszystko poprowadził,bo za
          miesiąc wyjeżdżam za za granicę(na 3 mies).Czuję się w miarę dobrze ,ale
          zdarzają się dni ,że od rana jestem wyłączona i trwa to dwa trzy dni,a potem
          jest dobrze.
          • wierka-5 Re: hashimoto 12.02.10, 09:39
            Witaj
            Zmień tego rodzinnego lekarza, popytaj o opinie, moze trafisz na dobrego. Lekarz rodzinny nie moze tak sie zachowywać, choc wiem,ze to co nienormalne jest normą niestety.
            Wiadomo jakie są kolejki do endokrynologów i lekarz nie moze odmówić napisania recepty, moze boi sie większej dawki napisać, ale nie może odmówić tej, którą brałaś - bo po to się do niego zapisujemy, choc wiadomo,ze wolałby abyśmy byli tylko zapisani i nie zawracali głowy.
            • anioldwa Re: hashimoto 13.02.10, 13:56
              Jestem własnie po wizycie u endo (prywatnie).Po spojrzeniu na moje wyniki
              antyTPO485,4(0-34)
              FT3 3,42(2,57-4,43)45,70%
              FT4 0,96(0,93-1,71)3,85%
              TSH 13,23(0,27-4,20)
              stwierdziła,ze niepotrzebnie zrobiłam ft3 i ft4,bo musimy najpierw uregulować
              tsh.
              • milaemalka Re: hashimoto 13.02.10, 18:28
                Zgadza sie, przy takim wysokim tsh widac ,ze niedoczynność jest.Ale
                pocieszajace,ze powiedziała ;najpierw" .Ft3 i ft4 sa konieczne,gdy Tsh jest już
                w normie.Ale nie żałuj.Dostałaś wiekszą dawke?
                • anioldwa Re: hashimoto 13.02.10, 20:12
                  Tak. Przez 10 dni mam brac 75 eurytrox a potem na przemian 75 i 100. I tak przez miesiąc a potem zbadać TSH. Więc to dobrze mi powiedziała żeby nie badać ft3 i ft4 . Dziekuje za odpowiedz. smile
                  • milaemalka Re: hashimoto 14.02.10, 17:26
                    W przypadku,gdy niedoczynnosć jest duża tak jak u Ciebie lekarzowi wystarcza Tsh
                    ,żeby dawkę zwiekszac.Ft3 i Ft4 sa potrzebne aby pomóc przu ustalaniu dawki ,gdy
                    Tsh jest już w granicach normy.Ale rówmiez po to by stwierdzic czy przemiana Ft4
                    w Ft3 jest prawidłowa.Może być tak,ze jemy tabletki Tsh jest np =1 ft4 rośnie a
                    ft3 spada .W takim wypadku konieczne jest novo.Ale ,gdyby badało sie tylko Tsh
                    wygladałoby,że wszystko jest w porządku a pacjent powinien isc do psychiatry
                    skoro się żle czuje. Możesz następnym razem nie badac ft3 i ft4 jezeli to
                    bardzo Cie obciąża finansowo. Ale juz przy kolejnym badaniu powinnaś
                    sprawdzić.Osobiście badałam samo Tsh tylko dwa razy,gdy było bardzo
                    wysokie.Póżniej badałam wszystkie trzy a jeszcze póżniej tylko Ft3 i Ft4. Jesli
                    chodzi o dawkowanie po 10 dniach,lepiej brac codziennie taką samą dawke czyli
                    1/2 z 75 i 1/2 ze 100
                    • anioldwa Re: hashimoto 14.02.10, 19:02
                      Dziękuję.Myślę,że tak zrobię,tym bardziej,że wyjeżdżam za granicę na trzy
                      misiące i nie będę mogła robić badań.Endo zaleciła mi taką dawkę przez cały ten
                      czas aż do powrotu.potem badania i wizyta.Jak myślisz czy to dobre rozwiązanie.
                      • milaemalka Re: hashimoto 14.02.10, 23:33
                        jezeli wyjezdzasz to będziesz musiała bazowac na samopoczuciu Radze robić
                        notatki.Wypisz wszystko co Ci dolega.Ale naprawdę wszystko.Nie zastanawiaj sie
                        czy to ma zwiazek z tarczycą,po prostu napisz(np zasypiam po południu ,mam
                        zaparcia,kłopoty z pamięcia,piasek pod powiekami,drętwienie palców ręki).
                        Bedziesz widziała jak Twój stan sie poprawi w miare upływu czasu.Jezeli
                        zobaczysz,ze doszły jakies niepokojace objawy np poddenerwowanie,wybuchy złosci
                        to może oznaczac ,ze dawka jest za duża i trzeba ciut zmniejszyć.Raczej Ci to
                        nie grozi ale piszę na wszelki wypadek
                      • anioldwa Re: hashimoto 26.04.13, 06:53
                        witam minęło 4lata od wykrycia choroby,do tej pory było dobrze ale od niedawna jest coraz gorzej.Bardzo proszę o pomoc bo nie wiem co robić.Czuję się bardzo żle,jest mi słabo,zawroty głowy,nogi z waty.To moje wyniki:
                        Tsh 4,68
                        Ft3 2,82 norma 2,57-4,43(15,44%)
                        Ft4 1,31 norma0,93-1,71(48,72%)
                        Zrobiłam test na cukrzycę i diabetolog uznał stan przedcukrzycowy.Wysłał mnie do neurologa
                        a ten zlecił rezonans .Wyniki morfologii dobre,ale miałam tylko te podstawowe,bo rodzinna
                        uważa że jestem za nerwowa i wymyślam .Proszę o pomoc.
                        • agcerz Re: hashimoto 26.04.13, 09:39
                          Jesteś w niedoczynności, musisz podnieść dawkę.
                          • anioldwa Re: hashimoto 26.04.13, 11:47
                            napiszę coś więcej.Jestem na dawce euthyrox 150 dni parzyste 125 dni nieparzyste.
                            Mam małe nadciśnienie ,biorę bisocard 5 mg.Żle się czuję z każdym dniem gorzej.
                            Wizytę u endokrynologa mam 4 maja.
                            • ewuchnat Re: hashimoto 28.04.13, 09:36
                              U osób suplementujących tyroksynę TSH powinno wynosić koło 1, zwiększenie dawki jest konieczne do obniżenia TSH.
                              • ewuchnat Re: hashimoto 28.04.13, 09:37
                                Dodam, że np. u mnie gdy ft3 spada poniżej 40% czuję się fatalnie smile
                              • hashi-tess Re: hashimoto 28.04.13, 10:29
                                a ja z tym stwierdzeniem się nie zgadzam bo moje TSH
                                jest dużo poniżej dolnej granicy normy, a zapewniam,
                                że nie mam objawów nadczynności.

Przy suplementacji lewo-tyroksyną najważniejsze są poziomy
                                hormonów tarczycy FT4 i FT3. Co nie znaczy, że nie należy
                                hormonu przysadki mózgowej oznaczać bo przy, np. rzuciie
                                choroby jest bardzo ważne.
                                • anioldwa Re: hashimoto 01.07.13, 15:44
                                  witam,po ostatnim wyniku TSH lekarz podniósł mi ze 150naprzeminnie z 125 euthyrox na 162,5. WtedyTSHbyło 4,68 a dziś odebrałam wynik po zwiększeniu dawki-TSH 0,037 (0,27-4,20) FT3 3,42 (2,57-4,43) 45,70% FT4 1,71 (0,93-1,71)100% ,wynik zrobiony miesiąc od zwiększenia dawki.Mam zawroty głowy .Zrobiłam też usg ;tarczyca prawidłowej lokalizacji,niejednorodna o obniżonym echogramiez zwłóknieniami o wymiarach:płat prawy 16x14x43mm,płat lewy 14x14x40mm,cieśń 3mm,objętość całkowita 9ml.Thyroiditsin obs.Co oznaczają wyniki ,że jestem w nadczynności.Dodam że tarczyca od początku leczenia pomniejszyła się trzykrotnie.
                                  • muktprega1 Re: hashimoto 01.07.13, 23:53
                                    >Dawka 150 i 125 naprzemiennie (Czuję się bardzo żle,jest mi słabo,zawroty głowy,nogi z waty ):
                                    Tsh 4,68
                                    Ft3 2,82 norma 2,57-4,43 (15,44%)
                                    Ft4 1,31 norma0,93-1,71 (48,72%)
                                    >Zrobiłam test na cukrzycę i diabetolog uznał stan przedcukrzycowy.

Tutaj masz wyższe Ft4 niż Ft3, nie doczytałam czy robiłaś D3, B12, ferrytynę? Czy bierzesz codziennie selen 200 albo orzechy brazylijskie z dużą zawartością selenu na poprawę przemiany?
                                    Przy tak podwyższonym Ft4 w stosunku do Ft3 nie podnosi się tyroksyny, tylko próbuje dojść przyczyn kiepskiej przemiany jednego hormonu w drugi, podniesienie dawki nie rozwiązuje problemu złej przemiany, ona się tylko powiększy. I tak się stało patrząc na Twoje wyniki:

>po ostatnim wyniku TSH lekarz podniósł ….
                                    dawka 162 po miesiącu (Mam zawroty głowy ):
                                    TSH 0,037 (0,27-4,20)
                                    FT3 3,42 (2,57-4,43) 45,70%
                                    FT4 1,71 (0,93-1,71)100%

Czyli lekarz podniósł Ci hormony tylko i wyłącznie na podstawie TSH? Resztę badań robiłaś sama?
                                    Można rozważać rzut choroby, ale bardziej do mnie przemawia nadmiar tyroksyny. Czy od razu wrzuciłaś taką dawkę, czy dozowałaś wolno po 6 czy 12?
                                    Czyli poprzednia dawka średnio wychodziłą 137,5 dziennie.
                                    Kontaktowałaś się ze swoim endo w tej sprawie?
                                    • anioldwa Re: hashimoto 02.07.13, 08:14
                                      Nie kontaktowałam się bo mam wizytę w piątek.Nigdy nie badałam B12 ani ferrytyny ale zrobię to w najbliższym czasie.Wrócę chyba do poprzedniej dawki przynajmniej do wizyty.Dodatkowo moje ciśnienie się obniżyło i puls ,które zawsze było za wysokie,brałam bisocard 2,5 i vivace 2,5 ale teraz tylko bisocard ztego drugiego zrezygnowałam bo było za nisko.
                                      • muktprega1 Re: hashimoto 02.07.13, 10:01
                                        >Wrócę chyba do poprzedniej dawki
                                        też tak bym zrobiła, ale pamiętaj, ze podnosimy i podwyższamy najlepiej o bezpieczną 6, a nie od razu o 25, bo to bardzo odczujesz. Co kilka dni o 6, aż dojdziesz do właściwej porcji smile
                                        • anioldwa Re: hashimoto 31.07.13, 21:38
                                          Witam.Na ostatniej wizycie lekarz po obejrzeniu wyników kazał na tydzień zejść na 75 euth a potem 137 i zbadać tsh i ft4.Tak nie zrobiłam biorę cały czas 137.Mówiłam mu o moich objawach(zawroty głowy,drżenie rąk,złe widzenie,pomimo,że byłam u okulisty i wszystko ok,drętwienie rąk)powiedział żeby się nie przejmować.Więc słuchając rad z forum zrobłam ferrytynę 42,24 ng/ml (10,0-160,0)
                                          b12 256 (187,0-883,0)
                                          D(25OH) 24,9 (30-80)
                                          Czy to może być przyczyną moich objawów?

• hashi-tess Re: hashimoto 31.07.13, 22:40
                                            anioldwa napisała:

> Witam.Na ostatniej wizycie lekarz po obejrzeniu wyników kazał na tydzień zejść
                                            > na 75 euth a potem 137 i zbadać tsh i ft4.Tak nie zrobiłam biorę cały czas 137.
                                            > Mówiłam mu o moich objawach(zawroty głowy,drżenie rąk,złe widzenie,pomimo,że by
                                            > łam u okulisty i wszystko ok,drętwienie rąk)powiedział żeby się nie przejmować.

brak słów.
                                            gdzie jest empatia tego medyka i nie mówiąc o jego umiejętnościach.

> Więc słuchając rad z forum zrobłam ferrytynę 42,24 ng/ml (10,0-160,0)
                                            > b12 256 (187,0-883,0)
                                            > D(25OH) 24,9 (30-80)
                                            > Czy to może być przyczyną moich objawów?

Tak, zdecydowanie tak.
                                            Idź do lekarza rodzinnego. Może on bedzie bardziej kumaty.
                                            Albo takiego kumatego musisz poszukać.
                                            I nie daj się nabrać, że jest lato, że wit.D sama się uzupełni
                                            bo to nieprawda.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka