Dodaj do ulubionych

Prosze zerknijcie

12.08.11, 20:50
Napisze moje wyniki moze mi cos doradzicie
TSH 9,99 (norma0,40-4,00)
free thyroxine 1,20 (0,65-2,30)
free T3 2,5 ( 2,1- 4,9)
przeciwciala anty tpo- 890 (norma 0-30)

usg tarczycy :
- right lobe dimensions of 6,2x 2,2x 1,5
- left lobe dimensions of 6,1x 2,3x 1,9
2 small subcentimetr right thyroid nodules. Otherwise homogeneous appearance of the thyroid parenchyma bilaterally.

Bylam u end w zwiazku z moim zlym samopoczuciem, stwierdzil ze moje hormony sa w normie i jesli sie zle czuje to nie od tarczycy.
Moje objawy: od roku : sennosc, przytylam, puchna mi palce u rak i kostki stop, czasem powieki, zawroty glowy , robi mi sie slabo jak dlugo stoje, zmeczenie ,dretwienia i mrowienia konczyn, tiki miesniowe

Prosze o jakie kolwiek sugestie. Z gory dziekuje
wszystkie elektrolity mam w normie
Obserwuj wątek
    • dadamsz5 Re: Prosze zerknijcie 12.08.11, 20:51
      zapomialam podac %

T3-33,33%
      T4-14,29%
      • dadamsz5 Re: Prosze zerknijcie 12.08.11, 20:53
        Teraz zauwazylam ze zle podalam prawidlowo jest TSH 0,99 ( 0,40- 4,00)
        przepraszam za zasmiecanie
    • hashi-tess Re: Prosze zerknijcie 12.08.11, 22:09
      no tak, TSH nie przekroczyło wartości 10.

Niestety ten medyk nie ma zielonego pojęcia
      o schorzeniach tarczycy. Szukaj innego, który
      wręczy Ci receptę na l-tyroksynę i sprawdzi
      czy nie masz niedokrwistości chorób przewlekłych.
      • dadamsz5 Re: Prosze zerknijcie 12.08.11, 23:52
        popelnilam blad w pierwszej wypowiedzi TSH jest 0,99, w pierwszym poscie zle napisalem, moje TSH miesci sie w normie
        Dzieki za odzew hashi-tess
        • dadamsz5 czy ktos to przeczyta 24.08.11, 21:04
          Witam wszystkich
          Pisalam juz wczesniej ,ale napisalam zle moje TSH, prawidlowo jest TSH 0,99(jw), z gory dziekuje za zainteresowanie, tym bardziej ze chce urodzic jeszcze jedno dziecko ,a nie mam zbyt duzo czasu bo mam skonczone 36 lat.
          Pozdrawiam forumowiczow.
          • bebelu Re: czy ktos to przeczyta 25.08.11, 08:23
            TSH to akurat zależy od przysadki, nie od tarczycy i to, że jest na poziomie 0,99 o niczym nie świadczy za to Twoje Ft4 (czyli hormon tarczycy) jest niziutkie. W Twojej sytuacji szukałabym medyka, który zareaguje. Twój opis samopoczucia zdecydowanie może wskazywać na zaburzenia pracy tarczycy i jest potweirdzony niskimi hormonami tarczycy. Czy jednostki przy wymiarach tarczycy sa w mm? Jeśli tak, to rozmiarowo Twoja tarczyca jest ok. Sama mam już 35 lat i też chciałabym mieć drugie dziecko, leczę się prawie od dwóch lat na tarczycę i cieszę się, że nie udało mi się zajść zanim wdrożono leczenie.
            Robiłas może morfologię? Czasami niedobory żelaza i innych powodują podobne objawy do niedoczynności tarczycy.
            • dadamsz5 Re: czy ktos to przeczyta 25.08.11, 14:46
              Dziekuje za odpowiedz
              moje badania krwi z sierpnia
              ferritin 22 (5-148)
              iron 130(50-212)
              witamina d-25 26,02(19,10-57,60)
              witamina b-12 464(193-982)
              Moje hormony tarczycy sa w normie to nie wiem czy ktos da mi jakies leki.
              • bebelu Re: czy ktos to przeczyta 29.08.11, 21:08
                Myślę, że ktoś Ci da lek, kwestia trafienia na chociaż średniozorientowanego endo. Masz przeciwciała, opis USG, które wskazują na stan zapalny + żałosy poziom Ft4 (14% - nie dziwi, że masz objawy jakie masz) i wcale niewiele lepszy Ft3. Szukaj lekarza, który to zauważy, do skutku!
                Dodatkowo, poziom ferrytyny musi zostać uzupełniony żelazem na receptę, jest bardzo niski. Witamina d też nie zaszkodzi, tu można sobie ustalić dawkę:
                www.vitamind3-cholecalciferol.com/vitamin-d-deficiency.htm
                Mniej więcej w połowie strony są tabelki, które powinny Ci pomóc.
                • dadamsz5 Re: czy ktos to przeczyta 03.09.11, 04:50
                  Dziekuje Ci bebelu za zainteresowanie, mam pytanie czy uwazasz ze mam niedoczynnosc i moja tarczyca nadaje sie do leczenia?
                  serdecznie pozdrawiam
                  • bebelu Re: czy ktos to przeczyta 03.09.11, 10:19
                    dadamsz5, ja nie jestem lekarzem, tylko osobą z chorobą Hashimoto, zdiagnozowaną prawie dwa lata temu i nie mogę postawić lekarskiej dignozy. Jako osoba chorująca na tę chorobę uważam natomiast, ze przeciwciała ponad normę i takie pozimy wolnych hormonów jakie masz oraz Twoje samopoczucie wskazują na niedoczynność tarczycy na tle choroby Hashimoto i że powinnaś szukać lekarza, który to zauważy i wdroży leczenie.
                    • dadamsz5 Re: czy ktos to przeczyta 03.09.11, 15:24
                      witam
                      bebelu, ja wiem ze nie jestes lekarzem , ale wszystkie sugestie sa mi pomocne, bo zaczne szukac innego lekarza, moja rodzinna i 2 endo twierdza ze mam hormony w normie i tarczyca jest ok, nikogo nie obchodzi moje samopoczucie, a ze mieszkam za granica to mam troche utrudniony kontakt z lekarzami, mimo wszystko dziekuje i serdecznie pozdrawiam.
                      • bebelu Re: czy ktos to przeczyta 03.09.11, 21:38
                        dadamsz5 napisała:

> witam
                        > bebelu, ja wiem ze nie jestes lekarzem , ale wszystkie sugestie sa mi pomocne,
                        > bo zaczne szukac innego lekarza,
                        Przepraszam, może za bardzo podkreśliłam fakt, że nie jestem lekarzem smile, tak musisz koniecznie znaleźć innego lekarza. Gdzie mieszkasz? Może na forum jest ktoś, kto może Ci w tym pomóc.

> moja rodzinna i 2 endo twierdza ze mam hormony
                        > w normie i tarczyca jest ok, nikogo nie obchodzi moje samopoczucie, a ze miesz
                        > kam za granica to mam troche utrudniony kontakt z lekarzami, mimo wszystko dzie
                        > kuje i serdecznie pozdrawiam.
                        Tak, hormony tarczycy są w szeroko pojętej normie, ale zbyt blisko jej dolnej granicy. Często chorzy na Hashimoto są traktowani jak hipochondrycy i zamiast otrzymać pomoc są zbywani i to często gęsto w imię niewiedzy lekarskiej. A już samopoczucie rzadko kiedy jest brane pod uwagę, najczęściej sugerowana jest wizyta u psychologa, psychiatry i Bóg wie kogo jeszcze, żeby to samopoczucie poprawić, a nam zazwyczaj wystarcza do tego tyroksyna.
                        • dadamsz5 Re: czy ktos to przeczyta 03.09.11, 21:54
                          bebelu swiete slowa, odezwe sie jak znajde jakiegos normalnego endo( moze moj p
                          rzypadek komus pomoze), mam jednego z polecenia kolezanki moze tym razem sie uda. Dziekuje i pozdrawiam serdecznie.
                          • dadamsz5 Re: czy ktos to przeczyta 11.11.11, 19:55
                            oto moje nowe wyniki usg po 6 miesiacach:
                            prawy plat: 5.0x1.4x2.5 cm
                            lewy plat :5.0x1.7x2.0
                            there are three hypoechoic solid nodules in the central portion of the right lobe, ranging in size 0.4 cm to 0.8 cm diameter. There is a 0.4 cm hypoechoic solid nodule in the medial portion of the left lobe.
                            TSH 0.96 (0.40-4.00)
                            ft3 2.8 (2.1-4.9) 25%
                            ft4 1.00 (0.65-2.30) 21%
                            tpo 889 (0-35)
                            co o tym sadzicie we wtorek mam wizyte u lekarza rodzinnego, bo chce mnie widziec dam znac jak bylo, pozdrawiam
                            • dadamsz5 Re: czy ktos to przeczyta 11.11.11, 19:58
                              dodam tylko ze usg bylo robione na innej maszynie to chyba ma znaczenie tak powiedziala moja rodzinna
                              • dadamsz5 Re: czy ktos to przeczyta 16.11.11, 04:24
                                Witam
                                bylam dzisaj u rodzinnej i powiedziala mi ze nie do mi nic bo TSH mam dobre i ona nie wie w jakim kierunku idzie czy nad czy nied, kazala mi jeszcze isc do endo, a ja mam juz dosyc, co myslicie o moich nowych wynikach?
                                pozdrawiam
                                • wierka-5 Re: czy ktos to przeczyta 16.11.11, 11:59
                                  TSH 0.96 (0.40-4.00)
                                  ft3 2.8 (2.1-4.9) 25%
                                  ft4 1.00 (0.65-2.30) 21%
                                  tpo 889 (0-35)

Te wyniki są słabe i jednoznacznie pokazują,ze masz hashimoto
                                  TSH u niektórych z hashimoto jest niskie, a po leczeniu spada ponizej normy podczas leczenia, dlateogo u tych osób ustala się dawkę na podstawie hormonów tarczycy. Mój lekarz na szczęście o tym wie i powiedział,abym nie martwiła się spadającym TSH.

Przez to niskie TSH nie miałam diagnozy ze 20 lat.
                                  Masz wysokie przeciwciała i pecha - niskie TSH., dlatego trudno CI będzie uzyskać leczenie,.

• dadamsz5 Re: czy ktos to przeczyta 16.11.11, 13:39
                                    dzieki wierka-5
                                    zrobie za jakies 2 miesiace badanie hormonow moze spadna ponizej normy, mam do ciebie pytanie czy to mozliwe ze moge miec objawy niedoczynnosci przy dobrym TSH, i hormonach w normie?
                                    • mama_dorota Re: czy ktos to przeczyta 16.11.11, 19:00
                                      Przepraszam, ze odpowiem, mam nadzieję, że wierka-5 też dopowie. Ja mam objawy niedoczynności przy lepszym od twojego fT4 (37%) i przeciwciałach 132 (norma <5). Te objawy zaprowadziły mnie do lekarki ogólnej, a ona zasugerowała wizytę u endo.

Jestem na samym początku leczenia, ale myślę sobie osobiście tak: dlaczego mam się czuć dobrze na 20-30%, a nie na 70-100%. Dlaczego należy czekać na 0%, aby doprosić się o leczenie? Normy na TSH w Stanach zostały kilka lat temu zmienione z górnej granicy 4,2 na 2, ponieważ ktoś po 20 latach od ich ustalenia zauważył, że u części osób uznanych za zdrowe i wg ich wyników ustalono normę rozwinęły się później choroby tarczycy. Być może za 10-20 lat zmienione zostaną normy na fT4. Mój endo nie czekał aż zejdę poniżej normy i dał mi receptę na podstawie samych anty-TPO, argumentując to tym, że ta choroba się rozwija i samopoczucie nie poprawiłoby się, a pogorszyło z czasem. Wcale nie musiałam go przekonywać, sama byłam bardzo zaskoczona i miałam wątpliwości, czy to brać, czy nie za wcześnie, dopiero koleżanka rozwiała moje wątpliwości, bo przeszła przez to wcześniej.

Nie wmawiaj sama sobie hipochondrii. Jeśli masz wątpliwości, czy nie przesadzasz albo nie rozumie cię rodzina, to załóż dziennik i zapisuj codziennie krótkie notatki jak się czujesz. U mnie to działo się stopniowo i właściwie dziecko zauważyło, że ja często źle się czuję. Mąż zawsze miał wrażenie, że to kwestia cyklu, bo albo w trakcie, albo po, albo przed wink
                                      • dadamsz5 Re: czy ktos to przeczyta 16.11.11, 19:58
                                        dziekuje ci mama-dorota z Twoj wpis, mieszkam w USA i tu odwiedzilam 2 endo, fakt ze ft4 mialam na poziomie 33 %troche wyzsze jak teraz, i nie chca mnie leczyc, a obiawy powiedzieli ze od zapalenia terczycy ale hormony ok i nie ma leczenia, mam dosc juz chodzenia po lekarzach i robienia coraz to nowych wynikow ktore nic nie wnosza, pozdrawiam
                                        • hashi-tess Re: czy ktos to przeczyta 16.11.11, 20:23
                                          jeśli mogę.

proponuję, abyś nie odpuszczała.
                                          za wielką wodą są dobrzy endo i tacy sobie, jak wszędzie.

Jest również forum.

Nie daj się niedouczonym medykom.

Pozdrawiam
                                          • dadamsz5 Re: czy ktos to przeczyta 16.11.11, 21:40
                                            hashi-tess dziekuje za linka, doczytalam sie niektorzy end lecza malymi dawkami hormonu sama obecnosc przeciwcial i oczywiscie jak sa objawy, i to moze zapobiec rowojowi choroby, chyba nie bede odpuszczala i jeszcze raz pojde do end. oczywiscie o przebiegu wizyty dam znac.
                                            • wierka-5 Re: czy ktos to przeczyta 17.11.11, 14:31
                                              Dawki muszą być dobrze dobrane. Nie zawsze małe. Zdarza się, że po włączeniu leczenia poziomy hormonów zamiast rosnąć spadają. W każdym razie trzeba pilnować FT3 i FT4.
                                              Odpowiadając na Twoje pytanie z poprzednich postów- tak czułam się żle przy jak jak najbardziej prawidłowym TSH nawet jak na Amerykańskie normy, bo 1,5
                                              Moje FT4 było wtedy w granicach 10%.
                                              Moje TSH najwyższe wynosiło 2,5, a hormony były w dolnej granicy normy. Czułam się tak jak bym miała nieustającą grypę, byłam słaba, bolały mnie mięśnie, głowa,nękały nieustające przeziębienia, zapalenia, grzybice, wzdęcia i niestrawności, anemie, kaszel poranny,swędzenia całego ciała, zaburzenia okresu, czyraki, tycie- to tak z grubsza.
                                              Na szczęście nie wszystko na raz.
                                              • dadamsz5 Re: czy ktos to przeczyta 30.12.11, 20:56
                                                Witam ponownie
                                                ostatnio robilam wyniki pod koniec pazdziernika, a teraz mam nowe z 27 grudnia prosze zerknijcie: TSH 1.54 (0.40-4.00)
                                                FT3 3.00 (2.1-4.9) - 32.14%
                                                FT4 1.19(0.65-2.30)- 32.73%

Jak widac moje Tsh poszlo w gore a za nim wolne hormony, mam wizyte u endo 3 stycznia, to dam znac . Moje samopoczucie jest paskudne a wyniki chyba ok , to moze nie tarczyca nie ma co sie na sile upierac sama nie wiem. Co myslicie o moich wynikach?
                                                • procesor Re: czy ktos to przeczyta 30.12.11, 23:48
                                                  ja przy takich wynikach czułam się nadal kiepsko
                                                  leczysz cyferki na papierkach czy siebie? wink
                                                  kiedyś też się bałam podnoszenia dawek, teraz istotne jest dla mnie żebym miała siłę funkcjonować a nie żeby wyniki podobały się lekarzowi

mojego endo z czasem przekonałam że mimo wyników w normie ja czuję się źle i zaczęliśmy zwiększać dawki na próbę, teraz nadal kręci głową na moje TSH 0,005 ale skoro wolne hormony są ledwie na 60% a objawów nadczynnych brak - cały czas mam dość wysoką dawkę,

na twoim miejscu BARDZO podkreślałabym to złe samopoczucie i poprosiłabym o zwiększenie dawki choćby na próbę i kontrolę po 6 tygodniach
                                                  • dadamsz5 Re: czy ktos to przeczyta 31.12.11, 01:59
                                                    Witam
                                                    chyba nie doczytales(las) mojego watku procesor, ja sie jeszcze nie lecze bo wyniki mam w normie jak twierdza moi lekarze pozdrawiam
                                                  • procesor Re: czy ktos to przeczyta 31.12.11, 16:29
                                                    smile
                                                    to i tak podkreślałabym moje samopoczucie! i to głosno! smile
                                                    i prosiłabym o wprowadzenie leczenia na próbę w takim razie
                                                    mówię z punktu widzenia osoby która nieświadomie chorowała lata, a diagnozę dostałam jak miałam TSH prawie 14 - do dziś nie odrosły mi włosy które straciłam, nadwagę z wielkim trudem zbijam
                                                    a gdyby - gdyby jakis lekarz mnie raczył wysłuchac wcześniej i zdiagnozowac i leczyć?
                                                    tyle się gada o profilaktyce...

zasada pozostaje - leczy się pacjenta nie cyferki
                                                    jeśli uważają że to nie tarczyca - to niech szukają czemu jest źle?
                                                  • asiupka Re: czy ktos to przeczyta 31.12.11, 16:45
                                                    Przeczytałam Twój wątek. Ja od początku "przygody" z leczeniem tarczycy mam TSH w granicach 1-2. Prawdopodobnie problem z tarczyca i Hashimoto mam od lat, ale ze wzgledu na dobre TSH lekarze twierdzili, ze jest ok. Aż sprawy wziełam w swoje ręce, ale hormony były juz ponizej normy i miałam kiepskie samopoczucie. Znalazłam edno, który nie sugeruje się tylko wynikiem Tsh.
                                                    Tu mój watek z wynikami: forum.gazeta.pl/forum/w,24712,125949743,125949743,Czy_te_wyniki_swiadcza_o_problemach_z_tarczyca_.html
                                                • pies_z_laki_2 Re: czy ktos to przeczyta 01.01.12, 14:11
                                                  Leczy się suplementacją nie sam wynik i nie same objawy, leczy się osobę, czyli jedno w powiązaniu z drugim. Miałaś wysokie przeciwciała, kiepskie poziomy wolnych hormonów = suplementację wspomagająca tarczycę, a pośrednio cały organizm powinnaś mieć włączoną kilka miesięcy wstecz. Wydzielanie hormonów, a co za tym idzie ich poziom we krwi, zmieniają się zgodnie ze zmianami pór roku (ciepło czy zimno), zmianami stanu zdrowia, zmianami diety (np. latem więcej witamin), a nawet naświetlenia (kąt padania promieni słonecznych => poziom witaminy D). Nie ma stałego poziomu hormonów, tak więc nic dziwnego, że raz wychodzi tak, a następnym razem inaczej.

> Moje samopoczucie jest paskudne a wyniki chyba ok , to moze nie tarczyca

To NA PEWNO tarczyca, świadczą o tym wysokie przeciwciała. Atpo 889 = wysokie miano przeciwciał tyreoperoksydazowych. Jeśli nadal masz wątpliwości zrób jeszcze atg i trab, te ostatnie dla lekarki, która "nie wie, w którą stronę to pójdzie". Swoją drogą, niech sobie poczyta co oznacza wysoki poziom tych właśnie przeciwciał, dlaczego w powiązaniu z niskimi poziomami hormonów diagnozuje się chorobę i kiedy wdraża się leczenie hormonalne.

Poczytaj tu:
                                                  - www.endokrynologia.net/tarczyca/badania-przeciwcia%C5%82-przeciwtarczycowych-atpo-trab
                                                  • hashi-tess Re: czy ktos to przeczyta 01.01.12, 15:43
                                                    pies_z_laki_2 napisała:
                                                    >
                                                    > Poczytaj tu:
                                                    > - www.endokrynologia.net/tarczyca/badania-przeciwcia%C5%82-przeciwtarczycowych-atpo-trab

to ja wkleję urywek z powyższego linku gdzie występuje dezinformacja pacjentów:

"Przeciwciała aTPO - (anty - TPO, przeciwko tyreoperoksydazie czyli peroksydazie tarczycowej): ich wynik (tzw. miano) jest znacznie podwyższony w zapaleniu tarczycy typu Hashimoto

te p/ciała występują również w chorobie Graves-Basedow.

(zobacz rozdział o zapaleniach) dochodzi do kilku tysięcy przy normie 35.

ich poziom wcale nie musi osiągać kilku tysięcy.

Ich miano nie ma znaczenia w leczeniu tej choroby - dlatego po rozpoznaniu choroby powtarzanie badania nic nie wnosi (poza oczywiście siniakiem w łokciu).

to też nieprawda bo w rzucie choroby p/ciała te są aktywne
                                                    i ich poziomy rosną.
                                                  • dadamsz5 Re: czy ktos to przeczyta 02.01.12, 04:54
                                                    Witam ponownie
                                                    dziekuje wszystkim za zainteresowanie i rady, w wtorek mam wizyte u 3 z kolei endo. i obiecalam sobie ze temu nie odpuszcze, oczywiscie opisze przebieg wizyty
                                                    Pozdrawiam wszystkich serdecznie , i zycze zdrowia w Nowym Roku
                                                  • rosteda Re: czy ktos to przeczyta 02.01.12, 23:12
                                                    Przynajmniej popros ze chcesz leczenie na probe bo sie tak zle czujesz ze nie jestes w stanie normalnie funkcjonowac.
                                                    Napisz sobie na kartce wszystkie objawy i z taka sciagawka idz do lekarza.
                                                    Poza tym w ostatnim USG lekarz opisuje guzki i te powinny byc tez dokladnie zdiagnozowane - scyntygrafia tarczycy.
                                                    Moze wlasnie te guzki powoduja ze wyniki fT3 i fT4 masz w normie i nie zmniejszaja sie za bardzo w polaczeniu z Hashimoto.
                                                    Mysle ze jak trafisz na madrego lekarza to nie zostawi tego tak bez leczenia.
                                                    Zycze powodzenia i wszystkiego najlepszego w Nowym Roku.
                                                  • pies_z_laki_2 Re: czy ktos to przeczyta 03.01.12, 13:06
                                                    Tylko nie mów, że chciałabyś coś, bo czytałaś o tym na forum, na endo najczęściej działa to jak płachta na byka smile

Powiedz, że zapisałaś na kartce, bo masz jakieś dziwne kłopoty z koncentracją... No wiesz, skupić się nie możesz, a nie chciałaś nic pominąć, żeby lekarz miał dobry ogląd sprawy.

• dadamsz5 Re: czy ktos to przeczyta 03.01.12, 20:22
                                                    Witam ponownie, jestem swiezo po wizycie u pani endo, pani doktor okazala sie bardzo mila osoba, bylam u niej chyba z 40 min, wysluchala mnie uwaznie, wyniki obejzala dokladnie, wytlumaczyla mi rozne rzeczy o ktore pytalam, powiedzala ze zlych hormonow nie mam , ale zasugerowalam jej ze moze na probe da mi leczenie, nie stawiajac oporow dala mi najnizsza dawke 25 mg na pol roku na razie (letrox), kazal brac 1 dziennie, powiedziala ze przydalo by sie troche podniesc moje poziomy hormonow, kazala przyjsc za 6 tygodni z nowymi wynikami i dala skierowanie na cala trojce, powiedziala ze moze te leki zatrzymaja powstawanie nowych guzkow, a te obecne sa za male zeby robic biopsje, jestem zadowolona z nowej endo i bede ja polecac kazdemu,
                                                    mysle ze zaczne brac przez pierwsze 4 dni cwiartke jak myslicie
                                                    Pozdrawiam wszystkich
                                                  • monokrome Re: czy ktos to przeczyta 03.01.12, 21:09
                                                    Najlepiej dzielić, na początku po ćwiartce, potem połówkę, a jak będzie dobrze szło i nie będzie żadnych niepożądanych objawów, to całe 25. Badania zrobić najlepiej minimum po 4 tygodniach na tej samej dawce smile
                                                  • pies_z_laki_2 Re: czy ktos to przeczyta 04.01.12, 11:43
                                                    Super!

Daj znać jak ci idzie. I po drugiej wizycie u tej samej endo (jeśli nadal będzie tak fajnie) wpisz ją na listę polecanych lekarzy. Trzymaj się ciepło smile
                                                  • dadamsz5 Re: czy ktos to przeczyta 04.01.12, 20:31
                                                    Witam
                                                    bede zdawala relacje z mojego leczenia, moze komus to pomoze, mojej endo nie moge wpisac na liste bo mieszkam za granica, chyba ze i takich sie wpisuje
                                                    pozdrawiam
                                                  • dadamsz5 Re: czy ktos to przeczyta 21.02.12, 21:09
                                                    Witam ponownie .
                                                    Dawno mnie tu nie bylo, bo bylam troszke zajeta.
                                                    Dzis bylam u endo z nowymi wynikami, jestem od 6 tyg na dawce 25 mg letrox.
                                                    Na poczatu poczulam sie lepiej, minela sennosc i puls byl nizszy, od dwuch tygodni moj puls znow jest wyzszy , a oto moje wyniki z lutego 2012:

TSH 0.78 (0.40-4.00)
                                                    FT4 1.03 (0.65-2.30) 23.03%
                                                    FT3 2.6 (2.1-4.9) 17.86 %

Moja eno spytal mnie sie czy chce podniesc dawke , to moze znow sie polepszy, powiedzialm ze tak , i przez 2 tydz mam brac 37.5, a pozniej 50mg.
                                                    Nastepna wizyta po 7 tyg.
                                                    Dostala tez skierowanie na wit D3 , i Ferratin, oraz tabletki na odchudzanie Adipex (moze ktos je stosowal), a tak przy okazj przez 4 tyg schudlam 5 kg.
                                                    Co myslicie o moich wynikach.
                                                    Pozdrawiam serdecznie.
                                                  • wierka-5 Re: czy ktos to przeczyta 22.02.12, 08:30
                                                    Masz niskie wyniki i dobrego lekarza więc się trzymaj zaleceń.
                                                    Nie wiem tylko nic o tych tabletkach odchudzających.
                                                  • dadamsz5 Re: czy ktos to przeczyta 22.02.12, 14:01
                                                    Witam
                                                    Dzieki wierka za odpowiedz, mysle ze jak dojde do 50 mg to moje wyniki pojda w gore.
                                                    Pozdrawiam
                                                  • pies_z_laki_2 Re: czy ktos to przeczyta 24.02.12, 01:58
                                                    Jak dojdziesz do równowagi hormonalnej, to schudniesz i bez tabletek smile

Jaki te tabletki mają skład? Dlaczego je dostałaś? Masz kłopot z utrzymaniem wagi?
                                                  • dadamsz5 Re: czy ktos to przeczyta 24.02.12, 02:12
                                                    tabletki nazywaja sie Adipex, nie wiem jaki maja sklad, bo za bardzo mnie nie interesuja, dala mi je ze moze zechce sprobowac, wiem ze sa skuteczne, moja kolezanka schudla naq nich prze miesiac prawie 12 kg, ja sama chce schudnoc juz przez miesiac schudlam 5 kg, nie chce faszerowac sie chemia
                                                    Pozdrawiam
                                                  • procesor Re: czy ktos to przeczyta 24.02.12, 10:38
                                                    przecież ten środek jest pokrewny do amfetaminy!
                                                    hamuje łaknienie ale ma mnóstwo skutków ubocznych
                                                    a po odstawieniu i tak kilogramy wracają...
                                                    niebezpieczna rzecz, zdawało mi sie że mieli tego w Polsce zabronić???
                                                  • procesor o prosze! 24.02.12, 10:40
                                                    z wikipedii, główny składnik adipexu to fentermina i tu o niej:

Fentermina – organiczny związek chemiczny z grupy fenyloetyloaminy, metylowa pochodna amfetaminy. Stymulująca substancja psychoaktywna, lek anorektyczny (hamujący łaknienie).

Powoduje wydzielanie większych ilości neuroprzekaźników z grupy katecholamin czyli adrenaliny obwodowo oraz dopaminy i noradrenaliny w mózgu. Oddziaływanie farmakologiczne fenterminy przejawia się między innymi pobudzeniem psychomotorycznym oraz zmniejszeniem łaknienia.

Fentermina dawniej była dostępna w Polsce, obecnie, podobnie jak preparaty chlorfenterminy, preparaty z fenterminą są niezarejestrowane.
                                                  • pies_z_laki_2 Re: o prosze! 24.02.12, 18:13
                                                    Sławetna Meridia wraca pod inną postacią? Fuj, ona ma tyle skutków ubocznych, że głowa mała. Jedna sesja łykania jest skuteczna, szkoda, że efekt jojo jest murowany!!! a potem druga porcja nie skutkuje już wcale. Sprawdzałam na sobie jak tylko weszła na polski rynek lata temu (o Hashi nawet mi się nie śniło!!!)
                                                  • dadamsz5 Re: o prosze! 27.02.12, 22:03
                                                    Witam
                                                    Ten lek nie jest dostepny w Polsce, poczytalam troche na internecie, nie bede go brala bo wiem ze ma duzo skutkow ubocznych, mam nadzieje ze jak moje hormony podniosa sie plus dieta to sama moge schudnac i na pewno bedzie zdrowiej.
                                                    Pozdrawiam serdecznie
                                                  • hashi-tess Re: o prosze! 28.02.12, 14:13
                                                    dadamsz5 napisała:

> plus dieta to sama moge schudnac i na pewno bedzie zdrowiej.

napisz jaka dieta.

W niedoczynności nie wolno się odchudzać bo i tak mamy
                                                    wiele niedoborów.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka